Meghan Markle en haar man prins Harry bezochten afgelopen week in Australië The Flying Doctors. Waardoor wij weer moesten denken aan de gelijknamige Australische serie die in de jaren tachtig ongekend populair was.

Vonden we niet allemaal dokter Tom Callaghan een ontzettende hunk?

Article continues after the ad

Australië

The Flying Doctors verscheen in 1985 voor het eerst op de buis. Het was bedoeld als een driedelige miniserie die zich afspeelde in Coopers Crossing (verzonnen plaats), een dorpje in de outback in Zuidoost Australië. 

Maar wat niemand zag aankomende gebeurde, The Flying Doctors werd zo'n enorme hit (misschien wel door dokter Tom Callaghan) dat besloten werd er een serie van te maken.

Dikke hit

Coopers Crossing is in het echt het kleine dorpje Minyip, dat ongeveer drie uur ten noordwesten van Melbourne ligt. Soms speelden inwoners uit dat dorp een gastrol.

Op de bank

In Nederland werd de serie in de jaren tachtig door de VARA uitgezonden. Menig gezin zat dan na een douche met fris gekamde haren, een bakje chips en wat drinken op de bank te kijken. Want ook in ons land was de serie een enorm succes.

Gemiddeld keken er zo'n twee miljoen mensen naar The Flying Doctors.

Sociaal-maatschappelijke zaken

In de serie werd in elke aflevering een medisch probleem behandeld. Maar ook sociaal-maatschappelijke zaken als vrouwenmishandeling binnen het huwelijk, drankmisbruik, homosexualiteit, de positie van aboriginals binnen de Australische samenleving werden behandeld. 

Ook in het echt

Leuk weetje: Maurie Fields en Val Jellay (Nancy en Vic Butler in de serie) die in The Flying Doctors man en vrouw speelden waren ook in het echt getrouwd met elkaar.

Hoe is het nu?

Hoe zou het nu met de cast zijn? Een aantal acteurs zijn al overleden, zoals Vic en Nancy. Maar we weten dat Tom Callaghan (Andrew McFarlane) nog steeds acteert. 

Chris Randall (Liz Burch) is tot 2009 actrice geweest, daarna verdween ze in de anonimiteit. De Nederlandse fan van de serie en documentairemaakster Nienke Eijsink heeft nog een documentaire over haar gemaakt en naar Nederland gehaald. 

Dokters en zuster

Verder doet dokter Geoff Standish (Robert Grubb) af en toe nog wat op het toneel, piloot Sam Patterson (Peter O’Brien) acteert nog steeds, zuster Kate Wellings/Standish (Lenore Smith) ging na de serie het theater in en presenteerde een kookprogramma.

 

Weer op de buis

Op dit moment wordt The Flying Doctors weer herhaald op televisie. Dus voor wie nog een keer graag alle afleveringen bekijkt, zapp eens langs RTL 8.

Bron: DailyMail/HLN Beeld: still video

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in