Welke culturele hotspots moet je bezoeken de komende tijd? Hieronder per provincie de favorieten van Nouveau.

GRONINGEN
Neon en ijs | Groninger Museum – Groningen
Een betovering van licht en kleur is de overzichtstentoonstelling van de Amerikaanse glaskunstenaar Dale Chihuly. Er zijn 16 installaties, zowel binnen als buiten het museum. Chihuly, beroemd om zijn iconische glassculpturen, maakt ook grote installaties van neon, ijs en Polyvitro, een gegoten plastic dat lijkt op kristallen.
Info: Groninger Museum

FRIESLAND
Rembrandt in love | Fries Museum – Leeuwarden
Duik in de romantiek van de Gouden Eeuw aan de hand van de liefde tussen Rembrandt en zijn Saskia. Maar de spots gaan ook op andere hooggeboren stellen. Van de eerste hofmakerij en de sprookjesachtige bruiloften, tot de geboorte van kinderen. Je ziet ook de keerzijde, zoals ziekte en kindersterfte. Topstuk van de tentoonstelling is het portret van Saskia dat Rembrandt voltooide na haar vroege dood.
Info: Fries Museum

DRENTHE
De zwarte Farao | Drents Museum - Assen
Iedereen kent de farao’s uit Egypte, maar dat de koningen en farao’s uit Nubië, het huidige Soedan, even rijk en machtig waren, is minder bekend. Het Drents museum toont 300 schatten uit de periode tussen 750 en 664 voor Christus. In die tijd veroverden de Nubiërs Egypte en regeerden de zwarte Nubische farao’s over het Egyptische Rijk. Absolute topstukken zijn de vondsten uit de piramide van koning Taharqo uit 664. Voor Christus en prachtige gouden sieraden uit andere Nubische piramiden.
Info: Drents Museum

OVERIJSSEL
Het einde van de beschaving | Museum de Fundatie – Zwolle
De wegen van Giacometti en Chadwick kruisten elkaar voor het eerst in 1956. Chadwick won in dat jaar de Grand Prix of Sculpture op de Biënnale van Venetië en was daarmee de jongste kunstenaar ooit die deze prijs kreeg. De gedoodverfde favoriet, Giacometti had het nakijken. Beide kunstenaars gaven op eigen wijze vorm aan de grote angst die het dagelijks leven in Europa in de jaren vijftig en zestig beheerste. De angst voor een wereldwijde nucleaire catastrofe. Het einde van de menselijke beschaving.
Info: Museum De Fundatie

FLEVOLAND
Nederland, waterland | Batavialand – Lelystad
Het verhaal van Nederland is het verhaal van water. Water als bittere vijand, maar ook water als bron van handel en voorspoed. Batavialand brengt onze strijd tegen het water tot leven - de inpolderingen en dijkenbouw - maar ook de ontdekkingsreizen, de overzeese handel en de specialistische kennis die Nederland exporteert. Buiten vind je de werf, met aan de steiger de beroemde replica van VOC-schip Batavia.
Info: Batavialand

GELDERLAND
Kunstfeest | Kröller-Müller Museum – Otterlo
Als kunst je lief is, toont tachtig belangrijke kunstwerken uit meer dan veertig musea in Nederland. De werken worden voor één keer bijeengebracht. De tentoonstelling is een feest van onverwachte ontmoetingen: van een drieduizend jaar oud Egyptisch beeld uit het Allard Pierson Museum in Amsterdam tot een schilderij van Neo Rauch uit Museum de Fundatie in Zwolle dat twee jaar geleden nog in het atelier van de kunstenaar stond. Door onverwachte combinaties nodigt de tentoonstelling uit tot verkennend wandelen, tot zien en vergelijken.
Info: Kröller-Müller Museum

UTRECHT
Een echte baby | Centraal Museum – Utrecht
Rome was het centrum van de wereld in het begin van de Gouden Eeuw. Jonge schilders uit heel Europa trokken naar de Eeuwige Stad, waar – zo deed het gerucht de ronde – Caravaggio voor een revolutie had gezorgd. De Utrechtse schilders Dirck van Baburen, Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst waren erbij. Deze tentoonstelling volgt de drie Utrechters op hun Rome-avontuur. Baburen en Ter Brugghen schilderden ook lelijkheid: knollen van neuzen, rotte tanden, vieze nagels. Aan Ter Brugghen komt zelfs de twijfelachtige eer toe de meest lelijke, maar ook de meest realistische baby te hebben geschilderd in de zeventiende-eeuwse schilderkunst.
Info: Centraal Museum

NOORD-HOLLAND
Het Meisje van Da Vinci |Teylers Museum - Haarlem
Er is veel te doen rondom de grote tentoonstelling over Leonardo da Vinci in het Haarlemse Teylers. Het museum dat – wereldwijd – de aftrap geeft voor het Da Vinci Jaar, ter ere van zijn 500ste sterfjaar – is terecht trots op nooit eerder getoond werk. Topstuk is de studie van een prachtig meisje, een soort Mona Lisa, die met een mysterieuze blik naar haar bewonderaars kijkt. Het is vooral de echtheid in Leonardo’s portretten die nog altijd pijnlijk binnenkomt en diep ontroert.
Info: Teylers Museum

ZUID-HOLLAND
Femmes Fatales | Gemeentemuseum – Den Haag
Een pracht expositie over sterke vrouwen die hun stempel drukten op de mode. Over de invloed van vrouwen, hun mannelijke collega’s en hun visie op mode. Met fraaie foto’s van het werk van Coco Chanel, Jeanne Lanvin, Elsa Schiaparelli en Nederlandse grootheden als Fong Leng, Sheila de Vries en Iris van Herpen.
Info: Gemeente Museum

ZEELAND
Selfie | Stadhuismuseum – Zierikzee
Net als op een selfie nu lieten mensen zich vroeger op portretten vereeuwigen van hun beste kant. Elk portret is persoonlijk en vertelt hoe iemand was of hoe iemand graag wilde zijn. Met een portret kon men rijkdom, status en geluk tonen. Vaak is een portret in scene gezet en vertelt dus geen verhaal over de geportretteerde. Tegenwoordig is een foto zo gemaakt en op sociale media gedeeld. Het lijkt een wereld van verschil met vroeger, maar de overeenkomsten zijn groter dan je denkt.
info: Stadhuis Museum

NOORD-BRABANT
Drugs, herenliefde en Coco Chanel | Design Museum – Den Bosch
In Jean Cocteau – Metamorphosis staat de veelzijdige Franse kunstenaar (1889-1963) centraal. De man sprak niet alleen tot de verbeelding door zijn poëzie, literatuur, beeldende kunst en liefde voor theater en film. Het was zijn roerige leven dat hem dikwijls in de kijker speelde. Hij experimenteerde met verdovende middelen en raakte in opspraak vanwege zijn openlijke homoseksualiteit. Beroemdheden als Sergei Diaghilev, Edith Piaf, Pablo Picasso behoorden met plezier tot zijn entourage.
Info: Design Museum

LIMBURG
Twin Peaks in Maastricht | Bonnefantenmuseum – Maastricht
David Lynch: Someone is in my House is een omvangrijk retrospectief van de Amerikaanse kunstenaar. De man achter Twin Peaks en vele andere tv-series en films, is zeker in zijn eigen optiek, vooral beeldend kunstenaar. In de afgelopen decennia heeft hij een enorm oeuvre gecreëerd van onder andere schilderijen, tekeningen, litho's, foto's, lampsculpturen, muziek en installaties.
Info: Bonnefantenmuseum

Elke week het laatste cultuurnieuws ontvangen in je mailbox? De mooiste exposities, verrassende tentoonstellingen en inspirerende theaterstukken krijg je elke week gratis toegestuurd in Nouveau's Happy Weekend. Schrijf je in

Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend. 

Less is More
Museum Voorlinden - Wassenaar
We staan altijd ‘aan’. De wereld komt via onze smartphones 24 uur per dag binnen. Een overvloed aan prikkels is het gevolg en soms weten we daar helemaal niet zo goed raad mee. Daarom verlangen veel mensen naar een nieuw begin, een soort nulpunt. Ook in de kunstwereld zien we deze tendens. Zo is er weer aandacht voor jaren zestig-stromingen als Minimal Art en Zero. Veel kunstenaars grijpen terug op minimalistische principes: reduceren, ordenen en hergebruiken.
Info: Museum Voorlinden

All-in the Family
Museum More - Gorssel
Vier getalenteerde schilders in één gezin. De vier gebroeders Barraud uit Zwitserland zijn belangrijke vertegenwoordigers van het Europese realisme uit de jaren twintig en dertig. Het werk van François Barraud, de beroemdste van de vier broers, staat centraal in de expositie. Maar zijn schilderijen worden omringd door die van zijn broers Aimé, Aurèle en Charles, zonder wie hij zijn hoge niveau nooit bereikt zou hebben.
Info: Museum More

Eten bij de Oranjes
Paleis op de Dam – Amsterdam
Er wordt bij de Oranjes niet van zomaar bordjes gegeten… Zo hebben ze het bijzondere Guriev-servies en het zilveren Engels Plateau van koning Willem II en koningin Anna Paulowna. In 1816 trouwde de prins van Oranje, de latere koning Willem II in Sint-Petersburg met Anna Paulowna, dochter van de Russische tsaar Paul I. Het kostbare servies was onderdeel van de bruidsschat en werd ruimhartig beschilderd met allegorische, klassieke en folkloristische motieven.
Info: Paleis op de Dam

Liefdesverklaring
Museum de Fundatie - Zwolle
Expositie Vrijheid is een liefdesverklaring aan de Nederlandse kunst met als doel het uitlokken van de discussie. Vijftig toonaangevende kunstwerken uit de afgelopen vijftig jaar vormen deze intrigerende tentoonstelling.
Info: Museum De Fundatie

Modegek
Museum van de Vrouw – Echt
In deze tentoonstelling zien wij in vogelvlucht 150 jaar Westerse modegeschiedenis. De laatste anderhalve eeuw is er ongelooflijk veel veranderd in de mode. In de 18de eeuw was er alleen mode voor de rijken. Exclusieve kleding, in opdracht en op maat gemaakt. Vergelijk dat eens met nu. Er is eindeloos veel keus en vandaag besteld, morgen in huis.
Info: Museum van de Vrouw

Tip van de redactie – bestel nu vast je kaarten
De ballerina van Auschwitz | Koninklijk Theater Carré - Amsterdam
Op zaterdag 4 mei 2019 staan Prima Ballerina van Het Nationale Ballet Igone de Jongh en gelauwerd acteur Pierre Bokma éénmalig samen in de piste in De Ballerina van Auschwitz. De productie is geïnspireerd op het levensverhaal van Edith Eger, de ‘ballerina van Auschwitz’, die op haar zestiende in het concentratiekamp moest dansen voor Joseph ‘engel des doods’ Mengele. De tekst is van Gerardjan Rijnders. Een indrukwekkende voorstelling over dader en slachtoffer die zich afspeelt tussen toen en nu.
Info: Koninklijk Theater Carré

Martin Luther King
Den Haag
En hoofdredacteur én wandelfanaat Claudia tipt voor zaterdag nog deze wandeling:  de Martin Luther King Walk naar het Vredespaleis in Den Haag. "Wij hebben nog niet geleerd als broers en zusters met elkaar te lopen" – Martin Luther King (Amsterdam, 1964).  Vandaag de dag is King’s gedachtengoed nog steeds een inspiratie voor velen. Tijdens deze nieuwe wandeling uit de wandelingenreeks van Frank Kanhai wordt in het weekend voorafgaand aan de Martin Luther King dag stilgestaan bij de diepe indruk die hij heeft gemaakt op miljoenen mensen over de hele wereld.

Start bij het Nationaal Archief in Den Haag om 11 uur. Prins Willem-Alexanderhof 20, 2595 BE Den Haag. Het Nationaal Archief ligt naast het station Den Haag Centraal.
Info: Frank Kanhai

Pure nostalgie: het cassettebandje. De radio aan, en dan je favoriete hits opnemen. Vervolgens het bandje vervloeken als het lint vastliep of als je per ongeluk over een ander nummer opnam.

Het bandje bestaat dankzij Lou Ottens, hij vond het plastic ding nu vijfenvijftig jaar geleden uit.

Comeback

Het bandje met dat gruizige geluid was bedoeld voor de walkman, in de auto en om je eigen stem op te nemen. In het tijdperk van het streamen blijkt nu dat de cassette weer hip is. Je koopt er eentje tussen de 8 euro en 12 euro.

Leuke feiten

Er werden in 2018 meer verkocht dan ooit tevoren. Wel op kleine schaal, maar toch. Leuke feitjes: het bestverkopende bandje van 2018 kwam van The 1975, die 7523 exemplaren verkocht van hun A Brief Inquiry Into Online Relationships. Kylie Minogue stond op plek twee met 6200 verkochte cassettebandjes.

Bron: 3FM/Historiek Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in