Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Happy Weekend

Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend. Vrijplaats MIJMuseum IJsselstein – IJsselsteinDe geschiedenis van de stad IJsselstein vormt de aanleiding voor een onderzoek naar vrijplaatsen in de moderne en hedendaagse kunst. IJsselstein was in de 16e eeuw een auto...

Happy Weekend

Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Schoonheidsideaal

Heel Europa kijkt halverwege de achttiende eeuw met grote spanning naar de opgravingen in Italië, waarbij beelden uit de klassieke oudheid naar boven komen. Het schoonheidsideaal van toen wordt dé inspiratiebron voor kunstenaars. Er ontstaat een ware rage onder jonge aristocraten die hongeren naar de artisticiteit van Europa en een Grand Tour maken met als voornaamste doelen Parijs en Rome. Dat doen ook Johann Wolfgang von Goethe en de ‘graaf en gravin van het Noorden’, de latere Russische tsaar Paul en zijn vrouw Maria Fjodorovna. In de Eeuwige Stad ontmoeten de reizigers beroemde kunstenaars en alles draait om… schoonheid.
Info: De Hermitage

In de nieuwe werken van Krabbé staat vooral het maken van het doek centraal: ‘Ik wilde weg bij het verhaal en terug naar het proces,’ zegt de kunstenaar die resten van eerder werk en grote rol geeft in zijn Japanse Paintings. Resten en het toeval. ‘Je gooit als het ware een dobbelsteen en weet nooit hoe hij zal rollen.’ Krabbé gebruikt onbehandeld doek, achterkanten van beschilderd canvas en grafische prints. Met dunne lagen verf, veelal in pasteltinten, brengt hij nieuwe voorstellingen. Het onbehandelde linnen zuigt de verf op, waardoor de beeltenissen open en transparant worden.
Info: Museum De Fundatie

In kleuren en geuren

De belangrijkste vrouwen in het leven van Willem van Oranje waren zijn echtgenotes Anna van Egmond, Anna van Saksen (de arme ziel die levend werd ingemetseld), Charlotte de Bourbon en Louise de Coligny, zijn dochter Maria van Nassau en zijn zus Catharina van Nassau. De tentoonstelling omvat geleend werk van onder andere het Haags Historisch Museum en Koninklijke Verzamelingen en toont portretten van bijvoorbeeld Willem, Charlotte en Maria die niet eerder gezamenlijk voor het publiek te zien waren. Bijzonder onderdeel van de tentoonstelling wordt gevormd door drie geuren die kunst- en geurhistoricus Caro Verbeek ontwikkelde en die geassocieerd kunnen worden met een bevalling van Charlotte de Bourbon, de doop van een van Willems dochters en de balseming van zijn lichaam na zijn dood.
Info: Historisch Museum Den Briel

Voor de tweede keer gaat het museum een samenwerking aan met de kunstenaars Bob Negryn en Mary Waters als gastcuratoren. Naast een presentatie van hun eigen werk, selecteerden zij werk van kunstenaars die zich bezighouden met een verwant thema. Er is werk te zien in het museum zelf, maar ook de Kasteeltoren, de Stadhuiszolder en de Waag zijn te bezoeken. De tentoonstelling is een ode aan de kracht van bloemen. Denk maar aan de inspirerende versieringen in Middeleeuwse boeken en aan de befaamde Zonnebloemen van Vincent van Gogh.
Info: Museum IJsselstein

Wulps en rond à la Rubens

Deze zomer zijn de schijnwerpers in Antwerpen gericht op Peter Paul Rubens, een van de invloedrijke kunstenaars ooit én de beroemdste inwoner van Antwerpen. Met 8 tentoonstellingen, 10 kunstprojecten, 22 muzikale projecten, 12 theater- en muziektheaterproducties, 3 nieuwe stadswandelingen, een reeks lezingen, 4 festivals en nog veel meer. De stad brengt een ode aan de man die beroemd is om zijn wulpse, ronde vrouwenschilderingen en die nog altijd een bron van inspiratie is voor kunstenaars.
Info: Antwerpen Barok 2018

Parkhotel De Wiemsel belooft in 120 minuten van Amsterdam naar het paradijs. Natuur, rust, ontspanning in het Twentse land. Met een spa & wellness en een buitenbad, en ’n culinair menu. Op de Nouveau redactie werken een paar Tukkers en zij zeggen: gewoon goan.
Info: Parkhotel De Wiemsel