Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Voor Catherine
Museum No Hero – Delden
Yves & Catherine: Une histoire d’amour is een prachtige tentoonstelling met haute couture-stukken die Yves Saint Laurent in de jaren tachtig en negentig ontwierp voor Catherine Deneuve. Avondjurken, mantelpakken, colberts, jassen en (cocktail)dresses. De Franse filmster droeg ze op festivals, gala’s en prijsuitreikingen. De creaties, in zijde, satijn, crêpe, damast, wol, leer, fluweel en katoen hebben een rijk kleurenpalet dat varieert van ivoor, maïsgeel, kastanjebruin tot paars en roze. Daarnaast is er uiteraard veel chic zwart.
Info: www.museumnohero.nl

Mooi weer!
Singer Museum – Laren
Nederland praat al eeuwen over Het Weer. Stormen op zee en land, opkomend onweer, dijkdoorbraken, onrustbarend noodweer, besneeuwde landschappen, avondrood en poëtische mistbanken. Ieder weertype is wel vastgelegd door kunstenaars als Hendrick Avercamp, Jan van Goyen, Piet Mondriaan, George Hendrik Breitner, Hendrik Johannes Weissenbruch, Jan Sluijters, Maurits Cornelis Escher en Carel Willink. Op de ruim honderd verrassende en spannende kunstwerken van Hollandse Meesters uit de afgelopen vier eeuwen is het regen of zon altijd ‘mooi weer’.
Info: www.singerlaren.nl

Portretten
Rijksmuseum Twenthe – Enschede
Een tentoonstelling over de Duitse portretschilder Johann Friedrich August Tischbein. Een pionier van de romantiek. Tischbein, rond 1800 een begrip in Duitsland, vereeuwigde vorsten en vooraanstaande burgers op een bijzonder vernieuwende manier. De mannen, vrouwen en kinderen die hij schilderde zijn niet stijf en geposeerd weergegeven, maar juist los en ongedwongen. Mensen die met een gevoelige blik kijken naar elkaar en de toeschouwer.
Info: www.rijksmuseumtwenthe.nl

Gezonken schatten
Princessehof – Leeuwarden
Een tentoonstelling waarin het museum keramiek en andere voorwerpen laat zien die gevonden werden aan boord van scheepswrakken uit de negende tot en met de negentiende eeuw. De schatten vertellen onder meer fascinerende verhalen over de Maritieme Zijderoute in Azië. Een verborgen wereld gaat open. Van internationale handel, strijd op zee tot mensensmokkel en schatgravers. Ontwerper Jelle Mastenbroek toont in deze solotentoonstelling twee installaties, waaronder een nieuw werk. De zelf spelende piano annex porseleinkast produceert fascinerende composities. De tweede installatie, Splendour Lender, zet vraagtekens bij de functie van geld.
Info: www.princessehof.nl

Lezersaanbieding: Cultuur- en kennisstad Leiden
Leiden
Bij het Centraal Station van Leiden word je opgewacht door een professionele gids, die je 's middags meeneemt op ontdekkingstocht door deze historische stad. Een bezoek dat niet compleet is zonder een bezoek aan het onlangs vernieuwde en prachtige Museum De Lakenhal. De gids zet je af bij het restaurant waar je kunt genieten van een driegangendiner in een historische setting. Hierna kun je op eigen gelegenheid deelnemen aan de Nacht van Ontdekkingen. Hier heb je de keuze uit vele interessante activiteiten op het snijvlak van kunst en kennis en word je getrakteerd op mooie muziekoptredens van onder anderen Mike Boddé en Paul de Munnik. 
Wanneer: 21 september 2019.
Info: www.cultureleagenda.nl/nouveau

Wander's Wonderland
Amsterdam
Wij fietsten zeker al honderd keer langs de oude bibliotheek aan de Amsterdamse Prinsengracht. Maar nu we eenmaal zijn binnengestapt bij Blue Spoon Restaurant & Bar, zullen we zeker vaker halt houden bij deze bijzondere plek. Marcel Wanders ontwierp het restaurant en hotel, waar je je een Alice in Wonderland waant.
Info: www.bluespoon-restaurant.nl

Article continues after the ad