Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Ooggetuigen
Van Abbemuseum – Eindhoven
Een indringende tentoonstelling met werk van kunstenaars die ooggetuige waren van oorlog en conflict. Kunstenaars uit verschillende periodes die hun traumatische ervaringen, scherpe observaties van misstanden, en satirische maatschappijkritiek hebben omgezet in krachtige beelden. Ze geven stof tot nadenken over de conflicten van vandaag. Een verzameling van circa zeventig werken van veertien kunstenaars, gevat in drie eeuwen kunstgeschiedenis.
Info: www.vanabbemuseum.nl

Groeikristallenl
Gemeentemuseum - Den Haag
Voor Barbara Nanning (1957) is de cirkel altijd een belangrijk uitgangspunt. De vormen van haar objecten en installaties komen voort uit een ronddraaiende beweging die zij laat stollen in glas of keramiek. Dit jaar viert zij veertig jaar kunstenaarschap. Veel van Nannings objecten en installaties geven de suggestie spontaan te zijn gegroeid, als kristallen, kwallen, bloemen of micro-organismen. Ze roepen spanning op en laten zien dat de tegenstelling ‘door de natuur gevormd’ en ‘handgemaakt’ minder star is dan vaak wordt gedacht.
Info: www.gemeentemuseum.nl

Kermisvrijer
Stedelijk Museum – Schiedam
‘Heel eenvoudig en rijk tegelijk.’ Op die manier typeert kunstenaar Erik Mattijssen zijn nieuwe publicatie die verscheen bij zijn solotentoonstelling Kermisvrijer, de ezel en andere zaken die nu te zien is in het museum. Als in een lang geïllustreerde brief vertelt hij daarin hoe, en onder wat voor omstandigheden, zijn werk tot stand komt. Op zondag 1 september vindt de feestelijke presentatie plaats in het museum. Met Erik Mattijssen, directeur Deirdre Carasso en schrijfster Judith Herzberg. De boekpresentatie begint om 15.00 uur. Aanmelden via rsvp@stedelijkmuseumschiedam.nl

Vaasje van Margarita
Royal Leerdam Crystal – Leerdam
Op 31 augustus 2019 herdenken we in Nederland het einde van de Tweede Wereldoorlog, precies 75 jaar geleden. Ter gelegenheid daarvan presenteert Royal Leerdam Crystal het nieuwe Oranjevaasje, ontworpen door Prinses Margarita.  Zij heeft sinds 2014 haar eigen juwelenlijn waarin de natuur een grote rol speelt. Ook voor het Oranjevaasje liet zij zich inspireren door de natuur. De beweging in het object is geïnspireerd op een vlucht vogels die vanuit het wateroppervlak opstijgt. Het vaasje wordt  in een  gelimiteerde oplage van 500 exemplaren uitgebracht.
Info: www.royalleerdamcrystal.nl

Zicht op de stad
Kunstcentrum -  Haarlem
Een overzicht van bekende, maar ook minder in het oog springende gebouwen en stadsgezichten van Amsterdam en Haarlem door Sander van Walsum, Welmoed Schmidt, Geert Lemmers, Christel Bouwmeester,  Jeroen Hermkens, Michiel Campfens en de Haarlem Urban Sketchers. Tekeningen, foto’s, litho's  en schilderijen. Haarlem en Amsterdam zijn als steden al eeuwenlang onlosmakelijk met elkaar verbonden op economisch en sociaal-cultureel gebied. Onderdeel van deze tentoonstelling is een presentatie van de Haarlem Urban Sketchers, een wereldwijd netwerk voor beginnende en gevorderde tekenaars die op locatie vastleggen wat zij zien.
Info: www.kunstcentrum-haarlem.nl

Hart voor glas
Museum Jan van der Togt – Amstelveen
De expositie 50 jaar glas aan de Rietveld Academie viert het vijftigjarig bestaan van de glasafdeling,  toont topstukken uit de vaste collectie en nieuwe werken van jong talent. De Rietveld Academie was de eerste in Europa met een glasopleiding en geldt nog altijd als toonaangevend. Grote namen studeerden er, onder wie: Mieke Groot, Richard Meitner, Bert Frijns en veelbelovende pas afgestudeerde talenten als: Yuna Choi en Aleksi Marjamaa.
Info: www.jvdtogt.nl

Pruimentijd
Muiderslot – Muiden
Op zondag 1 september worden in de tuinen traditiegetrouw de verhalen van de “vergeten groenten” verteld tijdens de Pruimentijd. Een dag waarop de groene schatkamers hun geheimen prijsgeven en alles geproefd mag worden. Speciale tuinrondleidingen waarin de laatste tips and tricks voor 17de-eeuws tuinieren en het kweken van vergeten groenten wordt onthuld. Dat het gezegde “tot in de pruimentijd” onlosmakelijk met de geschiedenis van het Muiderslot verbonden is, weet misschien niet iedereen.  Toch was het de beroemdste bewoner van het Muiderslot, de dichter en schrijver P.C. Hooft, die zijn brieven met ‘ tot in de pruimentijd’ ondertekende.
Info: www.muiderslot.nl

Article continues after the ad

Uit nood geboren
Het Concertgebouw – Amsterdam
Het is 25 jaar geleden dat het eerste Zondagochtendconcert plaatsvond in Het Concertgebouw Amsterdam. Uit nood werd het geboren omdat de muziektempel was volgeboekt en alleen nog plaats had voor een Prachtige serie concerten door het Radio Philharmonisch Orkest voor de Avro Radio. Het werd een traditie die nog altijd wordt gekoesterd. Zondag 1 september presenteert Hans van den Boom van 11:00 - 12:15 Het Zondagochtend Concert AVROTROS. Het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van  Antony Hermus speelt werk van Copland, Verdi, Prokofjev  en Tsjaikovsky. Je kunt dit concert ook live volgen op NPO Radio 4 en zien op:  https://www.nporadio4.nl/live