Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Mooi verval
Museum aan het Vrijthof – Maastricht
Een overzichtstentoonstelling van kunstfotograaf Jan Stel, 75 fotowerken van verlaten gebouwen met een karakteristieke architectuur; locaties die ooit bruisten van leven en bedrijvigheid. Op imposante wijze wordt de schoonheid van verval getoond. In de afgelopen twintig jaar heeft Stel in binnen- en buitenland talrijke locaties gefotografeerd, waaronder een oude gashouder, een staalfabriek en een koeltoren, maar ook een casino en statige landhuizen. Voor de expositie vormen de tien kabinetten en stijlkamers van het monumentale museum een passend decor.
Info: www.museumaanhetvrijthof.nl

Pure eenvoud
Eduard Planting Gallery – Amsterdam
Een overzichtsexpositie van het werk van kunstfotograaf Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier. Tijdloze stillevens en klassieke, geënsceneerde interieurfoto’s. Daarnaast is een selectie zwart-wit portretten te zien uit de nieuwe serie 'The White Blouse'. De foto’s kenmerken zich door pure eenvoud en eerlijkheid.
Info: www.eduardplanting.com

Lezersaanbieding: Noord/Zuidlijn tour
Amsterdam
De metrolijn Noord/Zuid is uniek in de wereld. Niet eens vanwege zijn lengte (tien kilometer) of het aantal passagiers, maar door de unieke bouwmethoden. De gids neemt je mee langs de nieuwe route en vertelt je alle wonderlijke verhalen over de aanleg van de lijn en over de kunst langs de Noord/Zuidlijn. Maak letterlijk een unieke ontdekkingstocht door dit huzarenstuk van de bouwwereld. Klik hier om je kaarten te bestellen.
Info: www.cultureleagenda.nl/nouveau

Uniek
Museum Slager – Den Bosch
Ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van Jean Thomassen een unieke overzichtstentoonstelling met werk uit privécollecties van internationale verzamelaars. De belangrijkste werken zijn naar Den Bosch gehaald, waaronder zijn laatste grote schilderij ‘Triomf van de Dood’ en het drieluik ‘Het Laatste Oordeel’. 
Info: www.museumslager.com

Een plaatje
Restaurant Bam Boa – Amsterdam
Toen het Portugese restaurant Girassol aan de Amstel haar deuren sloot, pinkte menig liefhebber van lekker Portugees eten een traantje weg. Maar de zoons namen het stokje over van hun ouders en creëerden een zeldzaam fotogeniek restaurant met heerlijk eten. De naam? Bam Boa, vrij vertaald: Goedemorgen.
Info: www.bam-boa-amsterdam.com

Vergeten films
Museum Rotterdam – Rotterdam
Uit de nalatenschap van J.E.V Jurling (1912-1986) kreeg het Museon (Den Haag) tien filmblikken met zeldzame opnamen van de verwoestingen in het centrum van Rotterdam in mei 1940 door de Duitsers. Er zijn bijvoorbeeld beelden van Duitse oorlogsschepen op de Nieuwe Waterweg en het opblazen door de bezetter van olietanks op het Pakhuis Meesteren terrein in 1944. Daarnaast filmde Jurling ook uitvoerig zijn familieleven tijdens de oorlog. Zijn opnamen vallen op door de kwaliteit en het lef waarmee hij, met gevaar voor eigen leven, verboden beelden maakte van militaire activiteiten en gruwelijke vernielingen.
Info: www.museumrotterdam.nl

Article continues after the ad