Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Digitale dimensie
FOAM – Amsterdam
Het werk van kunstenaar Dominic heeft een hallucinerend effect: foto’s lijken te bewegen, platte beelden blijken diepte te hebben, of de suggestie van ruimte is juist een schijnvertoning. Door een ingenieus gebruik van fotografie in combinatie met computer graphics creëert hij intrigerende site-specifieke installaties en sculpturen waarmee hij verwijst naar spirituele en digitale rituelen. Hiermee verlegt hij de grenzen van het medium fotografie. Casting Out the Self. Tot 13 oktober 2019.
Info: www.foam.org

Glaswerk
Groninger Museum – Groningen
Gastconservator John Veldkamp heeft de vrije hand gekregen om het Starckpaviljoen naar eigen inzicht in te richten met keramiek en glas uit heden en verleden. De tentoonstelling toont een deel van de verzamelgeschiedenis van het Groninger Museum, maar laat de bezoeker vooral genieten van prachtige objecten die gecombineerd zijn tot meesterlijke stillevens.Pronkjewails. Tot en met 22 maart 2020.
Info: www.groningermuseum.nl

Jazz at the Plantage 2019
Hermitage – Amsterdam
Deze zomer kunnen bezoekers genieten van een reeks jazzconcerten bij de Hermitage in de sfeervolle binnentuin. Jazz at the Plantage is een jaarlijks terugkerend jazzfestival dat in samenwerking met het Amsterdamse Conservatorium wordt georganiseerd. Jong aanstormend talent staat ook dit jaar weer centraal. Elke zaterdag van 16.00 tot 18.00 tot eind augustus en de toegang is gratis! Jazz at the Plantage.
Info: www.hermitage.nl

Amsterdam
Van Eesteren Museum – Amsterdam
Een tentoonstelling over het Bauhaus-effect op het leven en wonen in Amsterdam. Centraal staan de architectuur en stedenbouw van de stad, met name die van Nieuw-West. In 1922 bezocht Cornelis van Eesteren het Bauhaus in Weimar. Zijn ervaringen in en met het Bauhaus, de ontmoetingen met collega-architecten en -ontwerpers van het Bauhaus hebben zijn kijk op de wereld en de toenmalige moderne en toekomstige ruimtelijke vraagstukken voor de rest van zijn leven veranderd. Zeitgeist Bauhaus. Tot en met 8 december 2019
Info: www.vaneesterenmuseum.nl

Tip van de redactie: Aan de Amstel
Gijsbrecht – Amsterdam
Vlakbij de stad, maar toch heel rustig aan het water van het Gijsbrecht van Aemstelpark, zit het nieuwe Gijsbrecht, dé plek voor een uitgebreide lunch. De kaart is seizoensgebonden en het liefst biologisch en lokaal. Genieten met de zon in het glas vlak bij de Zuidas. Makkelijk bereikbaar, midden in het park, aan het water en parkeren voor de deur.
Info: www.restaurantgijsbrecht.com

Zomerexpositie
Museum de Fundatie – Zwolle en Kasteel het Nijenhuis – Heino/Wijhe
De landelijke ZomerExpo Biënnale is een veelzijdige kunsttentoonstelling, samengesteld via open inschrijving en anonieme keuze. Wat je ziet, vertegenwoordigt de hedendaagse beeldende kunst in Nederland. Een collectie van 250 kunstwerken met het onderwerp Europa. Tijdens de tentoonstelling is het de beurt aan het publiek om ontdekkingen te doen en kunst te kopen. ZomerExpo. Tot en met 1 september 2019.
Info: www.zomerexpo.nl

Lichtspel
De Casteelse Poort – Wageningen
2019 is het jaar van Rembrandt, de kunstenaar die het ‘spel met licht en donker’ zo meesterlijk beheerste. Het gebruik van scherpe contrasten in zijn schilderijen leidde tot levendige scènes vol dramatiek. In deze tentoonstelling staan twee kunstenaars centraal die op eigen wijze het spel met licht en donker weten te vatten in hun kunstwerken. Inge Zwolle, een realistisch fijnschilder, deelt met olieverf op paneel haar passie met de kijker. Portretfotograaf Giel van den Hoven zoekt naar de belichting die de oude meester toepaste in zijn geschilderde portretten. Het resultaat is een serie portretfoto’s, met een middeleeuwse én moderne uitstraling. Spelen met licht. Tot 22 september 2019.
Info: www.casteelsepoort.nl

Article continues after the ad