Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Black Utopia
FOAM – Amsterdam
Sinds hij de cover van Beyoncé voor de Amerikaanse Vogue schoot, wil iedereen met deze piepjonge Afro-American fotograaf werken. Extra leuk dat het werk van deze Tyler Mitchell (24) dan nu in het Amsterdamse FOAM hangt. FOAM toont niet alleen een selectie foto’s uit Mitchells persoonlijke werk en werk in opdracht, maar heeft bovendien de première van twee van zijn videowerken, Idyllic Space en Chasing Pink, Found Red. Met deze audiovisuele installaties, experimenteert Mitchell met het gevoel van spel en een kinderlijke vrijheid voor donkere jongeren.
Info: FOAM

Glans, Glorie en Misère
Haags Historisch Museum – Den Haag
Den Haag was in de Gouden Eeuw hét centrum van de politieke macht. In de residentie woonden de Oranjes, die als stadhouders veel macht en invloed hadden. Het was een periode van culturele bloei en economische groei, maar ook van contrasten. In dat centrum van macht leefden beroemde mannen als Baruch Spinoza en Christiaan Huygens tegenover (hof)leveranciers, ambachtslieden en arbeidsmigranten. Grote delen van het volk kende een onzeker bestaan, afhankelijk van economische voor- en tegenspoed, oorlog en vrede. Praal en rijkdom contrasteerden met armoede, uitbuiting en gebrekkige voorzieningen.
Info: Haags Historisch Museum

Forever Young
Museum No hero – Delden
De beroemde schilderijen en zeefdrukken van verpakte producten en alledaagse objecten – zoals de Campbell soepblikken en de gestileerde portretten van 20ste-eeuwse beroemdheden - maken Andy Warhol onvergetelijk. Maar meer nog dan zijn kunst was het zijn levensstijl die hem iconisch maakte. Fotografen als David McCabe, Billy Name, Steve Schapiro, Thomas Hoepker en Ron Galella legden het turbulente leven van de legendarische Warhol in de New Yorkse underground scene vast.
Info: Museum No Hero

Bloemrijk
Noord Brabants Museum – Den Bosch
Een grote overzichtstentoonstelling van de Brabantse broers Gerard (Tilburg, 1746 – 1822, Parijs) en Cornelis (Tilburg, 1756 – 1839, Parijs) van Spaendonck. Beiden leerden het schildersvak in Antwerpen en vertrokken vervolgens naar Parijs waar ze al snel carrière maakten als bloemenschilders. De tentoonstelling is een reis terug in de tijd naar de Franse revolutie, waar de twee broers zich in het midden van de chaos in Parijs ontpopten tot de grootste bloemschilders van Nederlandse bodem.
Info: Het Noordbrabants Museum

Jazzy Rotterdam
Museum Rotterdam – Rotterdam
Het museum viert Honderd jaar jazz in Rotterdam. Een expositie over het, zowel beroemde als beruchte, jazzverleden, vanaf de opkomst van jazz tot en met jazz in de bezettingsjaren van Rotterdam. Jazz heeft een grotere rol in het culturele uitgaansleven van de stad en is meer dan muziek. Je maakt als bezoeker kennis met de roaring twenties waarin de havenstad zich ontpopte tot swingende metropool vol theaters, bioscopen en danspaleizen.
Info: Museum Rotterdam

Tip van de redactie:
Brasserie De Serre – Amsterdam
Een heerlijk rustig plekje in Amsterdam? Midden in de gezellige Pijp, langs het Amstelkanaal bevindt zich het terras van brasserie De Serre, dat deel uitmaakt van het chique Okura Hotel. Heerlijk zitten in de witte fauteuils onder de roze bloesem en genieten van je drankje. Het Okura ligt in Amsterdam Zuid vlak bij de gezellige Scheldestraat en op loopafstand van station RAI. Serre heeft een voortreffelijke kaart én een Bib Gourmand van Michelin.
Info: Brasserie De Serre

Laatste kans: Twin Peaks in Maastricht
Bonnefantenmuseum – Maastricht
David Lynch: Someone is in my House is een omvangrijk en weergaloos retrospectief van de Amerikaanse kunstenaar. De man achter Twin Peaks en vele andere tv-series en films, is van huisuit beeldend kunstenaar. In de afgelopen decennia heeft hij een enorm oeuvre gecreëerd van onder andere schilderijen, tekeningen, litho's, foto's, lampsculpturen en installaties. Prachtig!
Info: Bonnefanten Museum

Article continues after the ad