Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Article continues after the ad

De nacht van het zuiden
Maastricht
Vrijdag 12 april staat Maastricht in het teken van creativiteit, verbeeldingskracht, verwondering en avontuur. Verleden, heden en toekomst, feit en fictie, gevestigde namen en opkomend talent, de kunstwereld én het nachtleven worden weer op bijzondere wijze gemixt in de museumnacht Maastricht. Dit jaar staat die geheel in het teken van Lost in Space.
Info: www.museumnachtmaastricht.nl

Verhaal van het jaar - World Press Photo 2019
De Nieuwe Kerk – Amsterdam
Aanstaande zaterdag is de opening voor publiek van de expositie World Press Photo 2019. Alle 150 bekroonde beelden en video’s zijn te zien, de winnende foto van het jaar en, voor het eerst, het verhaal van het jaar. Er zal ook werk van twee Nederlandse fotografen getoond worden, Jasper Doest met Flamingo Socks en Pieter ten Hoopen met zijn fotoverhaal De migrantenkaravaan. De in de Digital Storytelling Contest bekroonde videoproducties zijn te zien in nieuw ontworpen bioscoopsettings.
Info: www.nieuwekerk.nl

De ontdekkingsreis
Beeldentuin – Garderen
Het thema van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn is dit jaar ‘Reis om de Wereld’. Buiten vind je tal van zandbeelden, maar ook binnen kun je terecht voor indrukwekkende zandcreaties. Tijdens deze editie van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn ga je echt even op reis. Je ‘boardingpass’ lever je in bij één van de stewardessen en even later sta je al oog in oog met een enorme skyline waarin de meest bekende gebouwen ter wereld zijn verwerkt. En… dat is nog maar het begin van je ontdekkingsreis. De imposante skyline is maar liefst 18 meter lang en op sommige plekken wel drie meter hoog.
Info: www.zandsculpturen.nl

Kunst op zolder
Gemeentemuseum - Den Haag
Niet de conservatoren, maar zeven kunstenaars aan zet: Philip Akkerman, Tjebbe Beekman, Berlinde de Bruyckere, Marcel van Eeden, Erik Kessels, Jan Taminiau en Jennifer Tee. Het museum brengt de favorieten werken van deze kunstenaars. Soms tonen ze hun eigen werk, soms werk van anderen of een combinatie hiervan. Van schilderijen tot mode en van sculpturen tot spannende interventies: bezoekers kunnen rekenen op een afwisselende en verrassende tentoonstelling.
Info: www.gemeentemuseum.nl

Verrassende kunst
Klokgebouw (oude Philipsfabriek) – Eindhoven
Art Eindhoven is in meerdere opzichten een unieke beurs. Een beurs met een rijk scala aan kunstwerken, een breed spectrum van kunst in grote verscheidenheid: schilderijen, beelden, installaties, foto's, glas, sieraden en nog veel meer. Ruim 150 kunstenaars uit heel Nederland exposeren hun kunst. Bezoekers hebben gelegenheid kennis te maken met de kunstenaars zelf, zij vertellen graag over hun passies, denkbeelden, werkwijzen en meer. Kom genieten van hun werken, gedrevenheid en ideeën. Alle werken zijn te koop, veelal voor zeer redelijke prijzen.
Info: www.arteindhoven.nl

Hoogtepunten
Pop Up Store – Amsterdam
Vandaag en morgen exposeert Jan Taminiau in samenwerking met Sotheby's drie hoogtepunten uit de SØR Rusche Collectie. De kunstwerken van Adam van Breen, Edwaert Collier en Cornelis Norbertus Gysbrechts zullen tijdens deze twee dagen exclusief te zien zijn in TAMINIAU, Jans onlangs geopende – tijdelijke - flagship store aan de Hobbemastraat 3 in Amsterdam. De couturier hoopt met deze expositie een blik te kunnen werpen op de enorme geschiedenis en de romantiek die in deze werken verweven zijn.
Info: www.jantaminiau.com

Stelen of kopiëren?
Loods6 – Amsterdam
Picasso zei het al: ‘Good artists copy, great artists steal’. De ware kunstenaar kopieert niet, maar pakt iets, en maakt er iets eigens van. Dat is het idee van de 42 kunstenaars van Popinnart; een betaalbare editie van een origineel maken, van eigen werk óf van het werk van iemand anders. In de vorm van een zeefdruk, monoprint, risoprint en litho of totaal andere techniek. De originelen zijn ook te zien en alle kunstwerken zijn te koop, van € 5 tot € 5.000.
Info:  www.popinnart.nl