Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Uit balans
Paleis Het Loo – Apeldoorn
Op Het Loo vier imposante eigentijdse sculpturen naar ontwerp van de Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind. De artiest werd wereldberoemd met zijn spectaculaire architecturale en stedelijke ontwerpen. De sculpturen symboliseren de elementen ozon, distikstofmonoxide (lachgas), methaan en koolstofdioxide. Volgens de kunstenaar gassen die schadelijke bijproducten zijn van menselijk handelen en bijdragen aan de disbalans in de natuur, leidend tot onomkeerbare klimaatveranderingen met desastreuse gevolgen voor mens en natuur.

In verwondering
Nationale Museumweek
Ruim 400 Nederlandse musea zetten hun ‘gouden’ schatten in de schijnwerpers tijdens de jaarlijkse Nationale Museumweek. In deze week staat een collectief cultureel kapitaal centraal. Museale voorwerpen die je in verwondering brengen, die je verbazen of ontroeren. Voor liefhebbers en vooral ook voor wie (bijna) nooit naar musea gaat een prachtige gelegenheid om meer binding te krijgen met tentoongestelde kunst.

Dare to Love
5&33 gallery - Art'otel Amsterdam
Een expositie van het werk van de Nederlandse fotograaf Aleksander Willemse. De galerie wordt gevuld met liefde en geluk, een belangrijke boodschap die Aleksander toont in zijn werk. De toegang is gratis.

Verre landen
Noordbrabants Museum – Den Bosch
Kleurrijke en levendige schilderijen van de Iraans-Amerikaanse kunstenaar Ali Banisadr die zich liet inspireren door kunstenaars als Jeroen Bosch, Tintoretto en Francis Bacon. De schilderijen van Banisadr (1976) zijn een weerspiegeling van zijn Iraanse afkomst en zijn Europese inspirators. Foreign Lands, het doek dat de tentoonstelling zijn naam gaf, is een van Banisadr’s meest omvangrijke landschappen en is als een uitnodiging om zijn belevingswereld te betreden.

De man achter de naam
Het Mauritshuis – Den Haag
Een tentoonstelling over het beeld dat we hebben van Johan Maurits van Nassau-Siegen (1604-1679), de naamgever van het museum. In de expositie wordt vanuit diverse perspectieven gekeken naar Johan Maurits. Naar zijn reputatie als gouverneur van Nederlands-Brazilië in de 17de eeuw tot en met hedendaagse visies op zijn leven en werk. Naast kunstwerken uit eigen collectie ook de moderne replica van de buste van Johan Maurits (polyresin met marmergruis, 1986).

Laat me mezelf zijn’
Nationaal Bevrijdingsmuseum – Groesbeek
‘Laat me mezelf zijn, dan ben ik tevreden’, schreef Anne Frank op 11 april 1944 in haar dagboek. Deze tentoonstelling verbindt het levensverhaal van Anne Frank met de belangrijkste gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog en de actualiteit. Het eerste deel van de tentoonstelling gaat in op het levensverhaal van Anne Frank, het tweede gedeelte van de expositie legt een link naar de actualiteit.

Lezersaanbieding: Struinen door tuinen
Keukenhof – Lisse
Dit jaar is het thema van de Keukenhof: Flower Power. Met felle kleuren, hippies, peace & music staat Flower Power voor de sfeer van de vroege jaren zeventig; een prachtig thema om de zeventigste verjaardag van de Keukenhof te vieren. Dit jaar krijg je de kans om Keukenhof exclusief met een gids te ontdekken en leer je de geschiedenis van het park kennen. Je wandelt door de mooiste pronktuinen en kunt prachtige bloemenshows bekijken. Een feest voor de zintuigen!

Article continues after the ad