Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Azië in Amsterdam
CinemAsia – Amsterdam
Meer dan 40 films uit 15 Aziatische landen en regio’s worden getoond tijdens het CinemaAsia Festival. Maak kennis met de rijkdom van de Aziatische cinema en de vele verschillende perspectieven van Azië. CinemAsia biedt een veelzijdig programma rondom de rijke Aziatische cultuur met o.a. een Food Bazaar voor culinaire ontdekkingen, ontmoetingsmomenten met de makers en debatten.
Info: CinemAsia

Balletkiekjes
Open Space Contemporary Art Museum (OSCAM) – Amsterdam
De jonge, getalenteerde fotograaf Alexander van Keulen legde modellen uit o.a. de Bijlmer vast in kostuums uit verschillende producties van Nationale Opera & Ballet. Curator Marian Duff over de tentoonstelling: ‘De essentie van deze fotoserie is dat iedereen als een wit canvas begint aan het leven. In de loop van ons leven worden wij blootgesteld aan verschillende invloeden en emoties die ons vormen tot de mensen die wij nu zijn. Met de kostuums geven deze mensen nieuwe emoties en betekenis aan zichzelf en de wereld om hen heen.’
Info: OSCAM

Mondriaan in gesprek
Villa Mondriaan – Winterswijk
Mondriaan versus hedendaagse kunstenaars. Een tentoonstelling met portretten van Mondriaan recht tegenover werk van hedendaagse portretmakers als Philip Akkerman, Koos Breukel en Maayke Schuitema. Denk aan Mondriaans portret van koningin Wilhelmina tegenover Michelle Obama. Een gesprek, als het ware, op doek.
Info: Villa Mondriaan

Wervelend keramiek
De Mesdag collectie – Den Haag
Theo Colenbrander wordt wel gezien als de eerste industrieel ontwerper. Hij werd bekend door zijn opvallende ontwerpen met intense combinaties, opvallende ontwerpen met wervelende lijnen en intrigerende patronen. De tentoonstelling omvat vooral veel werk uit de Rozenburgperiode (1884-1889), herkenbaar aan de moderne vormen van de vazen en pullen. Hij startte in die tijd met geabstraheerde patronen in heldere kleuren.
Info: De Mesdag Collectie

Helden
Frans Hals Museum – Haarlem
Een prachtige collectie met naast Frans Hals allerlei meesters uit verschillende tijden. Meesters die om uiteenlopende redenen en op diverse momenten wel of niet als held werden gezien. De ‘andere meesters’ uit de 16de en 17de eeuw worden in deze nieuwe collectiepresentatie getoond in relatie met hedendaagse werken die een brug slaan met de kunstbeleving van nu. Drie smaken: klassiek (oude meesters), fusion (mix van oude en nieuwe kunst) en nieuwerwets (oude kunst op een nieuwe manier gepresenteerd). Van Hendrick Goltzius tot Tracey Emin, van Judith Leyster tot Paul McCarthy. Een nieuw licht op andere meesters!
Info: Frans Hals Museum

Het Meisje, De Jurk en De Parel
Museum aan het Vrijthof – Maastricht
De mooie kabinetten en stijlkamers van het museum zijn het fraaie decor voor de meer dan vijftig jurken van couturier Ronald Kolk. Daarnaast presenteert Margareth Stalman een indrukwekkende collectie juwelen. Elke ruimte heeft een eigen thema. Zo is er een rode kamer, een schatkamer, een Japanse kamer, een hangtuin van glazen objecten en een cocktailkamer. In een speciale ruimte worden twee ateliers gerealiseerd waar bezoekers het maakproces kunnen zien en voelen. Ook worden er videofragmenten van modeshows getoond.
Info: Museum aan het Vrijthof

Winactie: Boek – De kaart van zout en sterren
Hartverscheurend en betoverend boek over de hedendaagse Syrische Nour vervlochten met een verhaal over de Middeleeuwse Rawiya, die zich vermomt als jongen. Als Nour en haar moeder moeten vluchten, nemen ze dezelfde riskante route als Rawiya honderden jaren eerder. De kaart van zout en sterren van Jennifer Zeynab Joukhadar is een betoverend boek voor liefhebbers van De zoon van de verhalenverteller. Klik hier om kans te maken op dit boek.

Restaurant The Gaia
Amsterdam
Wie komt er eigenlijk nog op het Rembrandtplein? Nu is er wel een goede aanleiding. Designrestaurant The Gaia heeft zijn deuren geopend, onder Hotel Schiller. Het etablissement wordt uitgebaat door Ferry van Houten, die ook Waterfront Het Bosch aan het Amsterdamse Nieuwe Meer groot maakte.
Info: The Gaia

More content below the advertising

Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

More content below the advertising

Hockney op muziek
Museumplein – Amsterdam
Het schilderij The Arrival of Spring in Woldgate van David Hockney komt 3 dagen lang (20, 21 en 22 maart) tot leven op het Museumplein in Amsterdam. Een uniek lichtspektakel samen met de muziek van harpist Remy van Kesteren. Door het imposante formaat van het paneelwerk neemt de projectie je op in de natuur, alsof je midden tussen de metershoge bomen staat. Remy van Kesteren speelt een eigen compositie geïnspireerd op de kleurige schilderijen van Hockney. Speciaal voor deze gelegenheid maakte hij een herinterpretatie van het stuk.
Info: Van Gogh Museum

Beauty & food
Lievelde
Topstiliste Patty Zomer werkt veel voor Nouveau en heeft daarnaast haar eigen dynamische stylingbedrijf waarbij ze vrouwen op weg helpt. Samen met Susan Hoffman, beauty vlogger en hair & makeup artist geeft ze in het Achterhoekse Lievelde op 28 maart workshops in een prachtig Biotel. Annemiek van Leeuwen verzorgt de culinaire omlijsting. Aanrader voor iedereen die in het Oosten woont en/of er naar wil afreizen.
Voor meer informatie: info@pattyzomer.nl of info@susanhoffman.nl

Bedankt
Drents Museum – Assen
Het Drents museum heeft recentelijk een grote collectie werk van kunstenaar Matthijs Röling (1943) uit de particuliere collecties van Cees Röling en Ad en Willy Adriaansen als schenking gekregen. In dank aanvaard: Matthijs Röling is de toepasselijke naam van een prachtige expositie. In de tentoonstelling stillevens, portretten en mythische voorstellingen die zich kenmerken door harmonie. Poëtisch, veelal nooit eerder tentoongesteld werk, dat intimiteit ademt.
Info: Drents Museum

Reis door de tijd
Kunsthal Helmond – Helmond
Eerste museale solotentoonstelling van Karin Hanssen in Nederland. Meer dan honderd schilderijen en tekeningen van 1990 tot heden. Karin Hanssen is beeldend kunstenaar, schrijver van kritische teksten en feministisch activiste. Hanssen behoort tot de meest talentvolle Belgische schilders van de laatste decennia. De tentoonstelling is een terugblik, een reis door de tijd. De kunstenares herinterpreteert historische foto’s uit de jaren ’50-’70 van de vorige eeuw. Soms baseert ze zich ook op Nederlandse schilderkunst uit de 17de eeuw.
Info: Kunsthal Helmond

Lezersaanbieding: Mooi naakt
Japanmuseum Sieboldhuis - Leiden
Ga samen met Nouveau naar de tentoonstelling over de ontwikkeling van Japanse naaktfotografie vanaf de negentiende eeuw tot nu. 35 topfotografen, onder wie Araki Nobuyoshi, Moriyama Daido, Hosoe Eikoh, Izu Kenro en Honjõ Kõrõ tonen hun artistieke visie op het menselijk lichaam. De invloed van het westen en veranderde ideeen in de Japanse maatschappij over geslacht, naaktheid en seksualiteit zijn te zien in meer dan honderdtwintig foto’s. Samen met een gids ga je langs de hoogtepunten van de tentoonstelling. Na afloop heb je nog voldoende tijd om de vaste collectie van het museum te bekijken.
Info: www.cultureleagenda.nl/nouveau

Kunst in de kerk
Grote Kerk – Breda
Dit weekend is de Brabant Art Fair in de Grote Kerk in Breda. Meer dan 75 kunstenaars exposeren met een selectie van hun mooiste werk. Alle exposanten zullen zelf aanwezig zijn. Er zijn, naast werken van keramiek, brons en hout ook schilderijen en sieraden te zien en te koop.
Info: Brabant Art Fair

 

Goed nieuws voor de romantiek-liefhebbers: er komt een vervolg op de internationale bestseller P.S. I Love You. De Ierse auteur Cecelia Ahern bevestigde het nieuws op Twitter.

Het boek heet Postscript en wordt dit najaar uitgebracht in Groot-Brittannië en Ierland.
 

More content below the advertising


Wanneer de vertaling in ons land uitkomt, is nog niet bekend. 

Zien: prachtige street art in Griekenland

Brieven

P.S. I Love You werd uitgebracht in 2004 toen de schrijfster 21 jaar oud was, zo meldt cosmopolitan.com. De lezer volgt echtpaar Holly en Gerry dat getroffen wordt door een tragedie wanneer Gerry sterft aan de gevolgen van een hersentumor.

Terwijl Holly worstelt met haar verdriet, ontdekt ze dat Gerry haar tien brieven heeft achtergelaten. Elke brief bevat berichten van de liefde van haar leven en worden afgesloten met de woorden 'P.S. I love you'. 

Schrijfster Cecelia Ahern werd dankzij het boek erg populair. Er verschenen sindsdien vijftien andere romans van haar hand. Van haar boeken zijn inmiddels 25 miljoen exemplaren wereldwijd verkocht. Haar creaties zijn in meer dan 40 landen in 30 talen gepubliceerd.

Tranentrekker met Hilary Swank en Gerard Butler

P.S. I Love You werd in 2007 nog populairder toen het boek werd verfilmd. De rolprent met Hilary Swank en Gerard Butler in de hoofdrollen is een ware tranentrekker.

Bekijk hieronder de trailer van de film.

Bron: cosmopolitan.com
Beeld: Warner Bros


Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in