Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Het Oog van de Meester
Limburgs Museum – Venlo
Het complete oeuvre van Evert Thielen aan veelluiken bestaat uit zes indrukwekkende giganten waar hij vele jaren aan heeft gewerkt. Daarnaast zorgen meer dan honderd kleinere schilderwerken voor een compleet beeld van zijn leven en werk. De expositie geeft je de unieke mogelijkheid om de werkwijze van Thielen te bewonderen: aan zijn laatste veelluik werkt hij nog, het wordt – in onvoltooide staat – voor korte tijd tentoongesteld in het Limburgs Museum.
Info: Limburgs museum

De perfecte wereld van Erwin Olaf
Gemeentemuseum & Fotomuseum – Den Haag
Erwin Olaf: ‘Wat ik het liefst wil laten zien, is een perfecte wereld met een barst erin. Ik wil het beeld verleidelijk genoeg maken om mensen mijn verhalen in te trekken, en dan een klap uitdelen.’ Daarmee typeert fotograaf Erwin Olaf zijn werk dat ter gelegenheid van zijn 60ste verjaardag te zien is in Het Fotomuseum. De expositie zoomt in op Olafs liefde voor het ambacht en de transitie die hij doormaakte van analoog werkende fotojournalist naar digitale beeldmaker en verhalenverteller. Het Gemeentemuseum toont het vrije werk van Olaf vanaf 2000 tot zijn meest recente series die hij maakte in Shanghai én Palm Springs. In de Nouveau die nu in de winkel ligt, vind je een schitterende productie over Erwin Olaf.
Info: Gemeente Museum Den Haag & Fotomuseum Den Haag

Tel Aviv in Amsterdam
NENI Restaurant – Amsterdam
Een informele sfeer, lange tafels, grote open keuken. Dat is Restaurant NENI. Een uniek bedrijfs- en keukenconcept van de familie Molcho, de letters van de naam staan voor  Nuriel, Elior, Nadiv & Ilan, de vier zonen van keukenvirtuoos Haya Molcho. Nu ook op het Stadionplein in Amsterdam. Eten bij NENI betekent welkom zijn als familielid aan een Oost-Mediterrane keukentafel.
Info: Neni Restaurant

Pinball Wizard
Stedelijk Museum – Amsterdam
Jacqueline de Jong is een toonaangevend kunstenaar en vormgever. De oud-medewerker van het Stedelijk Museum heeft een groot en veelzijdig oeuvre opgebouwd. Expressionistische schilderkunst, nieuwe figuratie en popart met intrigerende thema’s als geweld en ertotiek. De tentoonstelling bevat een mix van sleutelwerken van De Jong en werken uit de Stedelijk Museum-collectie, samen met nog niet eerder getoond archiefmateriaal.
Info: Stedelijk Museum

Haute Photographie
Las Palmas - Rotterdam
Deze internationale fotografiebeurs is een samenwerking met het Nederlands Fotomuseum en is onderdeel van de Art Rotterdam Week. Een uitgebreid programma van rondleidingen en lezingen van wereldberoemde fotografen. Bovendien nodigt Haute Photographie zijn gasten uit voor dagelijkse rondleidingen die dieper ingaan op de prachtige selectie aan tentoongestelde werken. Verschillende internationale kunstenaars presenteren wereldprimeurs op deze beurs.
Info: Haute -Photographie

Paradijselijk, maar niet heus…
Museum Belvédère – Heerenveen
Fotograaf en beeldend kunstenaar Ruud van Empel is bekend om zijn fictieve kinderportretten in paradijselijke omgevingen. Zijn recente natuurwerken passen in een romantische traditie - idyllisch, idealistisch, misschien zelfs sentimenteel - maar er wringt ook iets. Je bent je er constant van bewust dat het ‘niet echt’ is. Er zit een ironisch randje aan, een bijna satirische overdrijving. Een dubbelzinnigheid die al spreekt uit de titel van de tentoonstelling: Making Nature.
Info: Museum Belvédère

Losser
Frans Hals Museum – Haarlem
Frans Hals heeft de conventies van de portretkunst opengebroken. Hij schilderde vrijer en losser dan zijn tijdgenoten. De vernieuwing van Hals is echter niet alleen de vorm maar zit ’m ook in de inhoud van zijn schilderijen: zijn portretten verbeeldden niet alleen de rijke en belangrijke leden van de maatschappij, hij schilderde ook andere, nieuwe personen. In deze tentoonstelling zijn werken samengebracht van hedendaagse kunstenaars die op een vergelijkbare manier spelen met de portretkunst.
Info: Frans Hals Museum

More content below the advertising

Dit weekend is de laatste kans om het kind in je jezelf te ontdekken bij de bijzondere tentoonstelling Een Ontembare Kracht in het CoBrA-museum. gaat dat zien!

In deze grootschalige kunsttentoonstelling speelt het Cobra Museum als het ware met de creativiteit, spontaniteit en puurheid van kinderen. In een bijzondere opstelling waarbij gebouwd, gekropen en geklommen moet worden, voelen de kinderen zich in het museum helemaal thuis en worden volwassenen in staat gesteld het kind in zichzelf te herontdekken. 

More content below the advertising

Kunstwerken van bekende CoBrA-kunstenaars staan schouder aan schouder met werken van hedendaagse kunstenaars. 

CoBrA-lid van het  eerste uur Karel Appel zei: “Onze dromen, ons gedrag, ons werk, het had inderdaad iets kinderlijks. In die tijd wilden we net als kinderen iets van de grond af opbouwen.”

Veel van deze kunstenaars begonnen met het verzamelen van kinderkunst en lieten zich direct beïnvloeden door de onderwerpen, vormen en technieken van kinderen. Ook werkten ze regelmatig samen met kinderen en toonden hun werk in tentoonstellingen en tijdschriften direct naast kindertekeningen.

De meeste kunstenaars binnen de groep probeerden dan ook om net zo onbevangen en spontaan als een kind te schilderen, waardoor hun schilderijen soms ook echt aan kindertekeningen doen denken.

Tot en met 17 februari 2019 bezoek je Een Ontembare Kracht in het CoBra-museum. Een aanrader!

Midden in Apeldoorn staat sinds 1899 de fabriek van Royal Talens waar al 120 jaar de meest kleurrijke kunstschildersverf wordt geproduceerd.

Experience Centre
In het Experience Centre, hét creatieve centrum van Royal Talens, vlak naast het monumentale hoofdgebouw, krijg je door de geweldige entourage direct zin om aan de slag te gaan. Overal staan producten die je kan uit proberen en werkstukken ter inspiratie.

More content below the advertising

Workshops
Het werken met al die mooie materialen kan tijdens één van de vele workshops die er worden gegeven. Denk aan werken met ecoline, mixed media, soft pastel, maar ook schilderen met de water vermengbare olieverf Cobra. Voor zowel de beginner als de wat meer ervaren creatieveling staat er wel wat op het programma. De workshops worden gegeven door één van de ervaren vaste medewerkers van het Experience Centre, maar ook worden er regelmatig gastdocenten uitgenodigd om het aanbod in workshops en technieken zo groot mogelijk te maken.

Rondleiding
Tijdens een rondleiding door de fabriek kun je met eigen ogen zien hoe al die mooie verf geproduceerd wordt. Een uitermate boeiend proces! Van los pigment tot de uiteindelijke verf in de tube, alles komt voorbij. Daarbij wordt er ook heel veel informatie over verf, de gebruikte grondstoffen, het productie- en het verpakkingsproces gegeven. De vakkundige en zeer betrokken medewerkers in de fabriek helpen daar vaak graag nog bij mee door iets extra te laten zien of uit te leggen.

Er worden regelmatig workshops en rondleidingen georganiseerd welke te vinden en te boeken zijn via de website www.royaltalensexperience.nl. Voor groepen vanaf 14 personen kunnen er op maar gemaakte programma’s worden samengesteld; neem hiervoor contact op met het Experience Centre.

De locatie is uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer, het station is op enkele minuten loopafstand en prima bereikbaar met de eigen auto.