Art Rotterdam
Van Nelle Fabriek – Rotterdam
De 20ste editie van Art Rotterdam wordt op 6 februari, om 14:00 uur geopend door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Op de geliefde kunstbeurs wordt elk jaar weer een podium geboden aan de nieuwste ontwikkelingen in de beeldende kunst. Focus ligt op jonge kunst, variëteit en de verbinding met de stad Rotterdam. De fascinerende locatie geeft Art Rotterdam een unieke uitstraling.
Info: Art Rotterdam

Bloedige straten
FOAM – Amsterdam (1 -10 februari)
Ghosts Don't Walk in Straight Lines. De titel van dit bijzondere project is een verwijzing naar Doyers Street, een van de bloedigste straten uit de geschiedenis van New York, vanwege de vele gang-oorlogen en misdrijven. Saskia de Brauw, ook bekend als internationaal topmodel, doorkruiste te voet in één dag de straten van Manhattan in een  speciaal voor de tocht ontworpen outfit van Haider Ackermann. De ontwerpster gebruikte resten stof voor het gewaad. De verhalen over de route, de ontmoetingen en gedachten zijn in woord en beeld vastgelegd.
Info: FOAM

Lezersaanbieding: Workshop Mixed Media met Nouveau en Talens
Royal Talens – Apeldoorn
De verf van Royal Talens is wereldberoemd en wordt al sinds 1899 gemaakt in de fabriek in Apeldoorn. Neem een kijkje in de ‘keuken’ van de verffabriek tijdens een inspirerende workshop. Je volgt het gehele productieproces, van kleurrijke pigmenten tot hoogwaardige kunstenaarsverf. Na de lunch kun je zelf aan de slag, tijdens een workshop mixed media in het naastgelegen Experience Centre. Een beeldend kunstenaar zal je begeleiden terwijl je met ecoline, oliepastel, acrylverf, gesso en gelmedium je eigen kunstwerk maakt.
Info: Culturele Agenda / Nouveau
Verrassend
Het Huys ten Donck – Ridderkerk
Topfotografe Anouk van Tetering ofwel AnoukArt! exposeert met 20 van haar werken, waarvan er 5 geïnspireerd zijn op het interieur van Het Huys ten Donck. Een unieke blik op alledaagse (verzamel)objecten. In de weekenden van 1-3 februari en 8-10 februari zijn er rondleidingen. Je kunt volop genieten van het prachtige authentieke Rococo buitenhuis en van de verrassende fotografie van AnoukArt.
Info: Huys ten Donck

Cadeautentoonstelling in de schatkamer!
De Hermitage - Amsterdam
De Hermitage Amsterdam is 10 jaar jong en dat is reden voor een feest en een cadeautentoonstelling. Een prachtige keuze uit de schatkamers van de Hermitage, met de oude collecties van de tsaren. Honderden kunstwerken, van grote namen als Bernini, Van Dyck, Matisse, Rembrandt, Tintoretto en Vélazques, maar ook van kunst uit de prehistorie, uit het oude Egypte tot diep in China en Russische kunst. Een schatkamer vol parels uit de geschiedenis van de kunst.
Info: De Hermitage

Het raadsel van Basquiat
SCHUNCK Museum – Heerlen         
De tentoonstelling The Artist and his New York scene vertelt het verhaal van het werk en leven van de jonge Basquiat. Centraal staat zijn werk en dat van tijdgenoten uit zijn New Yorkse periode (1978-1982). Te zien zijn voeg werk, waaronder poëtische graffititeksten en grote canvassen. Basquiat werd geboren in New York en kreeg bekendheid als een van de leden van SAMO©, een gelegenheidsduo van twee graffitikunstenaars dat eind jaren zeventig de muren van de Lower East Side van Manhattan voorzag van raadselachtige teksten.
Info: Schunck Museum

More content below the advertising

Winterterras zonder kou
Amstel Hotel – Amsterdam
Genieten van het terras in de wintermaanden en van een prachtig uitzicht op de rivier? Dat kan nu bij The Domes & Ruinart bij het Amstel Hotel. De Domes zijn verwarmde koepels met ruimte voor 2 tot 4 personen. De ruimtes zijn uitgerust met een winterse soundtrack en heaters. Ervaar de magie van de omgeving vauit een verwarmde koepel, met donzige dekens, sprankelende lichten, bruisende champagne en natuurlijk een heerlijk menu. Er zijn drie zittingen per dag en de koepels zijn de hele winter te reserveren.
Info: Amstel Hotel
 

Dit weekend is de laatste kans om het kind in je jezelf te ontdekken bij de bijzondere tentoonstelling Een Ontembare Kracht in het CoBrA-museum. gaat dat zien!

In deze grootschalige kunsttentoonstelling speelt het Cobra Museum als het ware met de creativiteit, spontaniteit en puurheid van kinderen. In een bijzondere opstelling waarbij gebouwd, gekropen en geklommen moet worden, voelen de kinderen zich in het museum helemaal thuis en worden volwassenen in staat gesteld het kind in zichzelf te herontdekken. 

More content below the advertising

Kunstwerken van bekende CoBrA-kunstenaars staan schouder aan schouder met werken van hedendaagse kunstenaars. 

CoBrA-lid van het  eerste uur Karel Appel zei: “Onze dromen, ons gedrag, ons werk, het had inderdaad iets kinderlijks. In die tijd wilden we net als kinderen iets van de grond af opbouwen.”

Veel van deze kunstenaars begonnen met het verzamelen van kinderkunst en lieten zich direct beïnvloeden door de onderwerpen, vormen en technieken van kinderen. Ook werkten ze regelmatig samen met kinderen en toonden hun werk in tentoonstellingen en tijdschriften direct naast kindertekeningen.

De meeste kunstenaars binnen de groep probeerden dan ook om net zo onbevangen en spontaan als een kind te schilderen, waardoor hun schilderijen soms ook echt aan kindertekeningen doen denken.

Tot en met 17 februari 2019 bezoek je Een Ontembare Kracht in het CoBra-museum. Een aanrader!

Midden in Apeldoorn staat sinds 1899 de fabriek van Royal Talens waar al 120 jaar de meest kleurrijke kunstschildersverf wordt geproduceerd.

Experience Centre
In het Experience Centre, hét creatieve centrum van Royal Talens, vlak naast het monumentale hoofdgebouw, krijg je door de geweldige entourage direct zin om aan de slag te gaan. Overal staan producten die je kan uit proberen en werkstukken ter inspiratie.

More content below the advertising

Workshops
Het werken met al die mooie materialen kan tijdens één van de vele workshops die er worden gegeven. Denk aan werken met ecoline, mixed media, soft pastel, maar ook schilderen met de water vermengbare olieverf Cobra. Voor zowel de beginner als de wat meer ervaren creatieveling staat er wel wat op het programma. De workshops worden gegeven door één van de ervaren vaste medewerkers van het Experience Centre, maar ook worden er regelmatig gastdocenten uitgenodigd om het aanbod in workshops en technieken zo groot mogelijk te maken.

Rondleiding
Tijdens een rondleiding door de fabriek kun je met eigen ogen zien hoe al die mooie verf geproduceerd wordt. Een uitermate boeiend proces! Van los pigment tot de uiteindelijke verf in de tube, alles komt voorbij. Daarbij wordt er ook heel veel informatie over verf, de gebruikte grondstoffen, het productie- en het verpakkingsproces gegeven. De vakkundige en zeer betrokken medewerkers in de fabriek helpen daar vaak graag nog bij mee door iets extra te laten zien of uit te leggen.

Er worden regelmatig workshops en rondleidingen georganiseerd welke te vinden en te boeken zijn via de website www.royaltalensexperience.nl. Voor groepen vanaf 14 personen kunnen er op maar gemaakte programma’s worden samengesteld; neem hiervoor contact op met het Experience Centre.

De locatie is uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer, het station is op enkele minuten loopafstand en prima bereikbaar met de eigen auto.