Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend. 

Andere realiteit
Moco Museum - Amsterdam
De New Yorkse kunstenaar Daniel Arsham laat verschillende disciplines in zijn werk terugkomen: architectuur, design, beeldhouwkunst, film en fine art. De expositie bestaat uit verschillende installatieruimtes, waaronder de Amethyst Ball Cavernen de Eroded Wallpaper Room waar je het gevoel krijgt dat je in een andere realiteit bent terechtgekomen. Arshams fascinatie voor popcultuur, sport en de invloed van archeologie komen duidelijk tot uiting in deze ruimtes.
Info: Moco Museum

Domingo in La Traviata
Heel Nederland | LIVE in de bioscoop - La Traviata
Live genieten van een schitterende opera van Royal Opera House vanuit Covent Garden in Londen. Op 30 januari 2019 is het de beurt aan Verdi’s geliefde en hartverscheurende opera La Traviata met operalegende Plácido Domingo. Het muziekdrama in drie bedrijven vertelt het verhaal van de Parijse courtisane Violetta en haar tragische liefdesaffaire met de edelman Alfredo Germont. Hun idylle eindigt abrupt als Alfredo’s vader Giorgio de doodzieke Violetta onder druk zet om Alfredo op te geven. De in het Italiaans gezongen opera wordt Nederlands ondertiteld.
Info: Filmladder

Hollandse meester in Italië
Kunsthal KAdE - Amersfoort
Caspar van Wittel (1653-1736) werd geboren in Amersfoort, maar trok op zijn 20ste naar Italië om nooit terug te keren. In Italië werd hij beroemd als Gaspare Vanvitelli. Hij schilderde in de zeventiende en achttiende eeuw Rome, Napels en Venetië tot in de kleinste details en beïnvloedde beroemde Italiaanse schilders van stadsgezichten onder wie Canaletto en Bellotto.
Info: Kunsthal KAdE

De Naakte Waarheid
Rijksmuseum Twenthe – Enschede
Tentoonstelling met zo’n 100 topstukken uit zeshonderd jaar kunst, van beeldhouwwerken tot foto’s en films. Van Jacob Jordaens tot Andy Warhol en van Rembrandt tot Marlene Dumas. Insteek van de expositie is de zoektocht naar onszelf met als metafoor de naakte mens. Er is naast beeldende kunst ook plaats voor proza en poëzie.
Info: Rijksmuseum Twenthe

Confronterend
Joods Cultureel Kwartier – Amsterdam
Een confronterende tentoonstelling over de Jodenvervolging in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder meer door een groot aantal foto’s dat als propagandamateriaal werd vervaardigd in opdracht van de Nazi’s. Ontluisterende beelden die de gruwelijke gevolgen laten zien van Jodenhaat.
Info: Joods Cultureel Kwartier

Filmstad
IFFR - Rotterdam
Rotterdam is tot 3 februari dé mondiale filmhoofdstad met de nieuwste producties, speelfilms, documentaires, korte films, tentoonstellingen, optredens en masterclasses & talks tijdens de IFFR (International Film Festival Rotterdam). Zowel aanstormend talent als gevestigde namen worden gestimuleerd in hun artistieke aspiraties.
Info: IFFR

More content below the advertising

Dit weekend is de laatste kans om het kind in je jezelf te ontdekken bij de bijzondere tentoonstelling Een Ontembare Kracht in het CoBrA-museum. gaat dat zien!

In deze grootschalige kunsttentoonstelling speelt het Cobra Museum als het ware met de creativiteit, spontaniteit en puurheid van kinderen. In een bijzondere opstelling waarbij gebouwd, gekropen en geklommen moet worden, voelen de kinderen zich in het museum helemaal thuis en worden volwassenen in staat gesteld het kind in zichzelf te herontdekken. 

More content below the advertising

Kunstwerken van bekende CoBrA-kunstenaars staan schouder aan schouder met werken van hedendaagse kunstenaars. 

CoBrA-lid van het  eerste uur Karel Appel zei: “Onze dromen, ons gedrag, ons werk, het had inderdaad iets kinderlijks. In die tijd wilden we net als kinderen iets van de grond af opbouwen.”

Veel van deze kunstenaars begonnen met het verzamelen van kinderkunst en lieten zich direct beïnvloeden door de onderwerpen, vormen en technieken van kinderen. Ook werkten ze regelmatig samen met kinderen en toonden hun werk in tentoonstellingen en tijdschriften direct naast kindertekeningen.

De meeste kunstenaars binnen de groep probeerden dan ook om net zo onbevangen en spontaan als een kind te schilderen, waardoor hun schilderijen soms ook echt aan kindertekeningen doen denken.

Tot en met 17 februari 2019 bezoek je Een Ontembare Kracht in het CoBra-museum. Een aanrader!

Midden in Apeldoorn staat sinds 1899 de fabriek van Royal Talens waar al 120 jaar de meest kleurrijke kunstschildersverf wordt geproduceerd.

Experience Centre
In het Experience Centre, hét creatieve centrum van Royal Talens, vlak naast het monumentale hoofdgebouw, krijg je door de geweldige entourage direct zin om aan de slag te gaan. Overal staan producten die je kan uit proberen en werkstukken ter inspiratie.

More content below the advertising

Workshops
Het werken met al die mooie materialen kan tijdens één van de vele workshops die er worden gegeven. Denk aan werken met ecoline, mixed media, soft pastel, maar ook schilderen met de water vermengbare olieverf Cobra. Voor zowel de beginner als de wat meer ervaren creatieveling staat er wel wat op het programma. De workshops worden gegeven door één van de ervaren vaste medewerkers van het Experience Centre, maar ook worden er regelmatig gastdocenten uitgenodigd om het aanbod in workshops en technieken zo groot mogelijk te maken.

Rondleiding
Tijdens een rondleiding door de fabriek kun je met eigen ogen zien hoe al die mooie verf geproduceerd wordt. Een uitermate boeiend proces! Van los pigment tot de uiteindelijke verf in de tube, alles komt voorbij. Daarbij wordt er ook heel veel informatie over verf, de gebruikte grondstoffen, het productie- en het verpakkingsproces gegeven. De vakkundige en zeer betrokken medewerkers in de fabriek helpen daar vaak graag nog bij mee door iets extra te laten zien of uit te leggen.

Er worden regelmatig workshops en rondleidingen georganiseerd welke te vinden en te boeken zijn via de website www.royaltalensexperience.nl. Voor groepen vanaf 14 personen kunnen er op maar gemaakte programma’s worden samengesteld; neem hiervoor contact op met het Experience Centre.

De locatie is uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer, het station is op enkele minuten loopafstand en prima bereikbaar met de eigen auto.