10 en 11 november

Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod in het weekend van 10 en 11 november.

Nog één keer Mick & Jerry
Eduard Planting Gallery – Amsterdam
Mick Jagger en Jerry Hall nog een keer samen in een prachtige tentoonstelling rond de Britse modefotograaf Norman Parkinson. De fenomenale fotograaf kreeg alle grote namen voor zijn lens gehad, van Audrey Hepburn tot Iman. Parkinson maakte faam door als eerste fotograaf vrouwelijke modellen te vereeuwigen in de open lucht of op exotische locaties.
Info: Eduard Planting Gallery

Hartstochtelijke geheimen
Westergasfabriek – Amsterdam
Dit weekend kun je in Amsterdam genieten van de verhalen achter de sieraden van 170 internationale ontwerpers. Verhalen die alles prijsgeven, de soms hartstochtelijke geheimen achter een ontwerp, de emotie van de maker, maar ook hoe je de sieraden moet passen en dragen. Het thema van dit jaar is: verbinden.
Info: Sieraad Art Fair

Drugs, herenliefde en Coco Chanel
Design Museum – Den Bosch
In Jean Cocteau – Metamorphosis staat de veelzijdige Franse kunstenaar (1889-1963) centraal. Een man die niet alleen tot de verbeelding spreekt vanwege zijn poëzie, literatuur, beeldende kunst en zijn liefde voor theater en film. Het was zijn roerige leven dat hem dikwijls in de kijker speelde. Hij experimenteerde met verdovende middelen en raakte vaak in opspraak vanwege zijn homoseksualiteit. Beroemdheden als Sergei Diaghilev, Edith Piaf, Pablo Picasso behoorden met plezier tot zijn entourage.
Info: Design Museum

Versnipperde rijkdom
CODA Museum – Apeldoorn
Een unieke kans om de sieraden uit de collectie van het Rijk te bewonderen. Het Rijk verzamelde van de jaren zestig tot begin jaren negentig ruim 800 Nederlandse sieraadontwerpen, voornamelijk uit de twintigste eeuw. Deze collectie is versnipperd en verspreid over een aantal Nederlandse musea, maar nu bijeen gebracht in het CODA Museum.
Info: Coda Apeldoorn

De Stad als Klooster
Museum voor Religieuze Kunst
Na een verbouwing van twee jaar opent het Museum voor Religieuze Kunst met de tentoonstelling De Stad als Klooster. Lezen, schrijven, leven in de late Middeleeuwen. Klooster en stad lijken misschien ver van elkaar af te staan, een scheiding tussen het religieuze en het alledaagse. Maar hoe anders was dat in de late Middeleeuwen: De hele stad was toen een klooster, zoals Erasmus destijds constateerde.
info: Museum voor Religieuze kunst

More content below the advertising

De video van Abramovíc bijzondere werk A minute of silence ging viral toen haar ex-vriend tegenover haar plaatsnam. Voor dat kunstwerk nam ze persoonlijk plaats in een hal van het museum zodat bezoekers haar in de ogen konden kijken. Zo ver gaat ze bij deze nieuwe tentoonstelling niet...

Nu heeft de kunstenares, inmiddels 72, weer alle moderne technieken ingezet voor een nieuw modern werk. Met een virtual realitybril zie je haar door The Serpentine Gallery in Londen lopen.

More content below the advertising

Het kunstwerk heet The Life en doordat je een speciaal headset draagt, zie je niet alleen Marina, maar ook de andere (echte) mensen in de ruimte waardoor je het gevoel krijgt dat ze er écht is.

Abramovíc werd meerdere dagen door een 360-gradencamera gevolgd om deze 19-minuten durende performance te realiseren.

Voor het oplettende oog; Marina draagt in The Life dezelfde rode jurk als die ze droeg in A minute of silence.

Voor Marina zelf was dit nieuwe kunstwerk misschien nog wel het meest opmerkelijk, want zij kwam oog in oog met haar digitale versie te staan: “When I put the glasses on for the first time, it was a very shocking experience - the feeling that I was there and not there at the same time.”

The Life zie je nog bij Serpentine Gallery t/m 24 februari. Toegang is gratis, maar je moet je wel even aanmelden. Dus als je toch in Londen bent…

Dit is de video van A minute of Silence waar Marina Abramovíc bij het grote publiek bekend mee werd. Het moment dat ze haar grote liefde Ulay voor het eerst in jaren in de ogen kijkt, kippenvel…

Beeld: Tin Drum en Marina Abramovic

Elke week het laatste mode-nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Dit weekend is de laatste kans om het kind in je jezelf te ontdekken bij de bijzondere tentoonstelling Een Ontembare Kracht in het CoBrA-museum. gaat dat zien!

In deze grootschalige kunsttentoonstelling speelt het Cobra Museum als het ware met de creativiteit, spontaniteit en puurheid van kinderen. In een bijzondere opstelling waarbij gebouwd, gekropen en geklommen moet worden, voelen de kinderen zich in het museum helemaal thuis en worden volwassenen in staat gesteld het kind in zichzelf te herontdekken. 

More content below the advertising

Kunstwerken van bekende CoBrA-kunstenaars staan schouder aan schouder met werken van hedendaagse kunstenaars. 

CoBrA-lid van het  eerste uur Karel Appel zei: “Onze dromen, ons gedrag, ons werk, het had inderdaad iets kinderlijks. In die tijd wilden we net als kinderen iets van de grond af opbouwen.”

Veel van deze kunstenaars begonnen met het verzamelen van kinderkunst en lieten zich direct beïnvloeden door de onderwerpen, vormen en technieken van kinderen. Ook werkten ze regelmatig samen met kinderen en toonden hun werk in tentoonstellingen en tijdschriften direct naast kindertekeningen.

De meeste kunstenaars binnen de groep probeerden dan ook om net zo onbevangen en spontaan als een kind te schilderen, waardoor hun schilderijen soms ook echt aan kindertekeningen doen denken.

Tot en met 17 februari 2019 bezoek je Een Ontembare Kracht in het CoBra-museum. Een aanrader!