Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Armando
Museum Voorlinden – Wassenaar
In 2019 zou Armando worden geëerd in het museum met een overzichtstentoonstelling ter gelegenheid van zijn 90ste verjaardag. Door zijn overlijden heeft Voorlinden het geplande retrospectief naar voren gehaald. Armando is één van de belangrijkste naoorlogse kunstenaars van Europa en werkte decennia lang aan zijn zeer persoonlijke en veelzijdige beeldende en literaire oeuvre. Het ongemakkelijk samengaan van schoonheid en kwaad, melancholie en (on)macht zijn terugkerende thema’s in Armando’s oeuvre.
Info: Museum Voorlinden

Contemporary Fashion
Klederdrachtmuseum – Amsterdam
David Laport ontwierp niet alleen de kleding voor Wende Snijders op de Nouveau cover, hij werkt ook mee aan deze expositie van traditionele ambachten en handwerktechnieken. Laport laat in een witte plooien jurk heel mooi zijn Zeeuwse roots terugkomen waarbij een duidelijke inspiratie van de Zeeuwse kappen terug te zien is.
Info: Klederdrachtmuseum

Tussen Kunst en Kitsch
Museum Jan Cunen – Oss
Op zondag 4 november zijn verschillende experts aanwezig in Museum Jan Cunen van Bastings Antiquairs om objecten te taxeren. Altijd al willen weten of de klok van oma nu echt zoveel waard is of het vaasje ooit gekocht op een antiek markt in België? Dan is dit je kans. Daarnaast kan je natuurlijk genieten van de lopende tentoonstellingen in het museum: Marie Cécile Thijs – Tussen Hemel en Aarde, Bagger! Het begin van de Nederlandse geschiedenis en Salon – Hoogtepunten uit de collectie van Museum Jan Cunen.
Info: Museum Jan Cunen

Met Nouveau naar de PAN
PAN Amsterdam – Amsterdam
Speciale lezersaanbieding voor Nouveau lezers voor de grootste kunstbeurs op het gebied van kunst, antiek en design. Jaarlijks laten ruim veertigduizend kunstliefhebbers zich inspireren en verleiden door de duizenden kunstwerken op PAN Amsterdam. Als Nouveau-lezeres krijg je een exclusieve ontvangst, een kijkje achter de schermen en een themarondleiding langs hoogtepunten door een gids. Bestel nu je kaarten. Deze PAN loopt van 18-25 november.

Stoere vrouwen
Amsterdam Museum – Amsterdam
Fotografe Sacha de Boer fotografeerde 80 vrouwen met een bijzonder levensverhaal ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van het tijdschrift Margriet. Unieke portretten van vrouwen die hun dromen (groot of klein) hebben waargemaakt. Een uniek eerbetoon aan alle vrouwen.
Info: Amsterdam Museum

More content below the advertising

Dit weekend is de laatste kans om het kind in je jezelf te ontdekken bij de bijzondere tentoonstelling Een Ontembare Kracht in het CoBrA-museum. gaat dat zien!

In deze grootschalige kunsttentoonstelling speelt het Cobra Museum als het ware met de creativiteit, spontaniteit en puurheid van kinderen. In een bijzondere opstelling waarbij gebouwd, gekropen en geklommen moet worden, voelen de kinderen zich in het museum helemaal thuis en worden volwassenen in staat gesteld het kind in zichzelf te herontdekken. 

More content below the advertising

Kunstwerken van bekende CoBrA-kunstenaars staan schouder aan schouder met werken van hedendaagse kunstenaars. 

CoBrA-lid van het  eerste uur Karel Appel zei: “Onze dromen, ons gedrag, ons werk, het had inderdaad iets kinderlijks. In die tijd wilden we net als kinderen iets van de grond af opbouwen.”

Veel van deze kunstenaars begonnen met het verzamelen van kinderkunst en lieten zich direct beïnvloeden door de onderwerpen, vormen en technieken van kinderen. Ook werkten ze regelmatig samen met kinderen en toonden hun werk in tentoonstellingen en tijdschriften direct naast kindertekeningen.

De meeste kunstenaars binnen de groep probeerden dan ook om net zo onbevangen en spontaan als een kind te schilderen, waardoor hun schilderijen soms ook echt aan kindertekeningen doen denken.

Tot en met 17 februari 2019 bezoek je Een Ontembare Kracht in het CoBra-museum. Een aanrader!

Midden in Apeldoorn staat sinds 1899 de fabriek van Royal Talens waar al 120 jaar de meest kleurrijke kunstschildersverf wordt geproduceerd.

Experience Centre
In het Experience Centre, hét creatieve centrum van Royal Talens, vlak naast het monumentale hoofdgebouw, krijg je door de geweldige entourage direct zin om aan de slag te gaan. Overal staan producten die je kan uit proberen en werkstukken ter inspiratie.

More content below the advertising

Workshops
Het werken met al die mooie materialen kan tijdens één van de vele workshops die er worden gegeven. Denk aan werken met ecoline, mixed media, soft pastel, maar ook schilderen met de water vermengbare olieverf Cobra. Voor zowel de beginner als de wat meer ervaren creatieveling staat er wel wat op het programma. De workshops worden gegeven door één van de ervaren vaste medewerkers van het Experience Centre, maar ook worden er regelmatig gastdocenten uitgenodigd om het aanbod in workshops en technieken zo groot mogelijk te maken.

Rondleiding
Tijdens een rondleiding door de fabriek kun je met eigen ogen zien hoe al die mooie verf geproduceerd wordt. Een uitermate boeiend proces! Van los pigment tot de uiteindelijke verf in de tube, alles komt voorbij. Daarbij wordt er ook heel veel informatie over verf, de gebruikte grondstoffen, het productie- en het verpakkingsproces gegeven. De vakkundige en zeer betrokken medewerkers in de fabriek helpen daar vaak graag nog bij mee door iets extra te laten zien of uit te leggen.

Er worden regelmatig workshops en rondleidingen georganiseerd welke te vinden en te boeken zijn via de website www.royaltalensexperience.nl. Voor groepen vanaf 14 personen kunnen er op maar gemaakte programma’s worden samengesteld; neem hiervoor contact op met het Experience Centre.

De locatie is uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer, het station is op enkele minuten loopafstand en prima bereikbaar met de eigen auto.