Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend

Dutch Design Week
Eindhoven

More content below the advertising

Het grootste designevenement van Nederland is nu in Eindhoven. Op 110 locaties presenteert DDW processen, experimenten en ideeën, antwoorden en oplossingen van 2.600 designers. Kom je verwonderen, verbazen of vergapen. In heel de stad vind je dit weekend nog tentoonstellingen, lezingen, prijsuitreikingen, netwerkbijeenkomsten, debatten en festiviteiten.
Info: Dutch Design Week

Film: Live meegenieten van opera Die Walküre van Richard Wagner
Heel Nederland

Op zondag 28 oktober is Die Walküre, Richard Wagners tweede opera uit het mythische epos “Der Ring des Nibelungen”, live te volgen in 60 Nederlandse bioscopen. De voorstelling die bijna 5 uur duurt, is een ware belevenis. Met een internationale cast gedirigeerd door Antonia Pappano. Live vanuit het Royal Opera House in Londen. Mis het niet!


Nacht van de geschiedenis
Rijksmuseum – Amsterdam
Een hele nacht genieten van kunst? Dat kan zaterdag in het Rijksmuseum in Amsterdam. Luister naar voordrachten en rondleidingen door historici of dwaal naar hartenlust in de museumzalen, alles kan deze nacht met als thema: opstand. Rebellie, opstanden en revoluties zijn van alle tijden en vinden overal ter wereld plaats. Soms massaal, soms persoonlijk.
Info: Rijksmuseum

Kijken op Zolder bij Vondelhotels
Hotel De Hallen en Remise47 – Amsterdam

Op zoek naar dat ene designstuk of gewoon op behoefte aan inspiratie? Kom dit weekend naar Amsterdam. Arjen van den Hof, eigenaar van Vondelhotels, heeft álle zolders van zijn hotels weer afgestruind voor unieke, vintage designitems. Samen met hedendaagse kunst en fashion worden deze te koop aangeboden. Daarnaast is er een sample sale van modeontwerper Claes Iversen.
Info: Vondelhotels

Laatste kans…: Nog tot 28 oktober 2018

  • Gemeentemuseum Den Haag – Art Nouveau in Nederland | Een nieuwe kunst voor een nieuwe en betere samenleving. Dat is waar veel kunstenaars en ontwerpers rond 1900 naar op zoek waren. Art Nouveau symboliseert vernieuwingsdrift en idealisme. Info: Gemeentemuseum Den Haag
  • Fries Museum – Escher op Reis | Tachtig originele prenten. Aan de hand van originele werken - aangevuld met brieven, tekeningen, fotomateriaal en persoonlijke voorwerpen – treed je in de voetsporen van M.C. Escher. Info: Fries Museum
  • Groninger Museum – La Chapelle – Good News for Modern Man | Fotograaf David LaChapelle behoorde door zijn vernieuwende aanpak al snel tot de meest invloedrijke fotografen ter wereld. Zijn spectaculaire, kleurrijke en vaak controversiële portretten van beroemdheden zijn uitgegroeid tot archetypische symbolen van deze tijd. Info: Groninger Museum

Frans-Arabisch
Restaurant Sjalot - Nijmegen
Sibrecht Benning heeft ambitie voor tien en wil de eerste vrouwelijk chef in Nederland worden met een Michelinster voor de Franse-Arabische keuken. De kruidige Arabische keuken combineert bijzonder goed met de Franse ingrediënten en klassiekers. Een aanwinst voor Nijmegen.
Info: Restaurant Sjalot

 

Dit weekend is de laatste kans om het kind in je jezelf te ontdekken bij de bijzondere tentoonstelling Een Ontembare Kracht in het CoBrA-museum. gaat dat zien!

In deze grootschalige kunsttentoonstelling speelt het Cobra Museum als het ware met de creativiteit, spontaniteit en puurheid van kinderen. In een bijzondere opstelling waarbij gebouwd, gekropen en geklommen moet worden, voelen de kinderen zich in het museum helemaal thuis en worden volwassenen in staat gesteld het kind in zichzelf te herontdekken. 

More content below the advertising

Kunstwerken van bekende CoBrA-kunstenaars staan schouder aan schouder met werken van hedendaagse kunstenaars. 

CoBrA-lid van het  eerste uur Karel Appel zei: “Onze dromen, ons gedrag, ons werk, het had inderdaad iets kinderlijks. In die tijd wilden we net als kinderen iets van de grond af opbouwen.”

Veel van deze kunstenaars begonnen met het verzamelen van kinderkunst en lieten zich direct beïnvloeden door de onderwerpen, vormen en technieken van kinderen. Ook werkten ze regelmatig samen met kinderen en toonden hun werk in tentoonstellingen en tijdschriften direct naast kindertekeningen.

De meeste kunstenaars binnen de groep probeerden dan ook om net zo onbevangen en spontaan als een kind te schilderen, waardoor hun schilderijen soms ook echt aan kindertekeningen doen denken.

Tot en met 17 februari 2019 bezoek je Een Ontembare Kracht in het CoBra-museum. Een aanrader!

Midden in Apeldoorn staat sinds 1899 de fabriek van Royal Talens waar al 120 jaar de meest kleurrijke kunstschildersverf wordt geproduceerd.

Experience Centre
In het Experience Centre, hét creatieve centrum van Royal Talens, vlak naast het monumentale hoofdgebouw, krijg je door de geweldige entourage direct zin om aan de slag te gaan. Overal staan producten die je kan uit proberen en werkstukken ter inspiratie.

More content below the advertising

Workshops
Het werken met al die mooie materialen kan tijdens één van de vele workshops die er worden gegeven. Denk aan werken met ecoline, mixed media, soft pastel, maar ook schilderen met de water vermengbare olieverf Cobra. Voor zowel de beginner als de wat meer ervaren creatieveling staat er wel wat op het programma. De workshops worden gegeven door één van de ervaren vaste medewerkers van het Experience Centre, maar ook worden er regelmatig gastdocenten uitgenodigd om het aanbod in workshops en technieken zo groot mogelijk te maken.

Rondleiding
Tijdens een rondleiding door de fabriek kun je met eigen ogen zien hoe al die mooie verf geproduceerd wordt. Een uitermate boeiend proces! Van los pigment tot de uiteindelijke verf in de tube, alles komt voorbij. Daarbij wordt er ook heel veel informatie over verf, de gebruikte grondstoffen, het productie- en het verpakkingsproces gegeven. De vakkundige en zeer betrokken medewerkers in de fabriek helpen daar vaak graag nog bij mee door iets extra te laten zien of uit te leggen.

Er worden regelmatig workshops en rondleidingen georganiseerd welke te vinden en te boeken zijn via de website www.royaltalensexperience.nl. Voor groepen vanaf 14 personen kunnen er op maar gemaakte programma’s worden samengesteld; neem hiervoor contact op met het Experience Centre.

De locatie is uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer, het station is op enkele minuten loopafstand en prima bereikbaar met de eigen auto.