Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Het Meisje van Da Vinci
Teylers Museum - Haarlem
Er is veel te doen rondom de grote tentoonstelling over Leonardo da Vinci in het Haarlemse Teylers. Het museum dat – wereldwijd – de aftrap geeft voor het Da Vinci Jaar, ter ere van zijn 500ste sterfjaar – is terecht trots op nooit eerder getoond werk. Topstuk is de studie van een prachtig meisje dat als een ware Mona Lisa, mysterieus en levensecht naar haar aanschouwers kijkt. Het is vooral de echtheid in Leonardo’s portretten die anno nu nog altijd pijnlijk ontroert.
Info: Teylers Museum

Dineren aan de gracht
Museum van Loon – Amsterdam
In het souterrain (recentelijk geheel in eind negentiende eeuwse glorie hersteld) krijg je inzicht in alles wat voorafging aan grote diners en ontvangsten bij de familie van Loon. Het grootste servies ooit door een particulier besteld (Jonkheer Willem van Loon in 1824) en ander tafelgoed is nu eenmalig te zien voor publiek. Bij deze tentoonstelling verschijnt ook een bijzonder boek over vier eeuwen ‘dineren aan de gracht’ met originele familierecepten bewerkt door Heel Holland Bakt-jurylid Janny van der Heijden.
Info: Museum van Loon

Designed by Nature
Zilvermuseum – Schoonhoven
Voor goud- en zilversmeden is flora en fauna al eeuwenlang een bron van inspiratie. Ze omhullen de natuur met goud en zilver. Hoe zou het zijn als je deze dieren, bloemen en planten weer terug zou plaatsen in de natuur? Zie het zelf in Schoonhoven.
Info: Zilver Museum

De kelders van Soestdijk
Paleis Soestdijk – Baarn
Deze familietentoonstelling laat zien waar ons kleine landje zo groot in is: Watermanagement, Energie & Duurzaamheid, Agricultuur & Voeding en Gezondheid & Levenswetenschappen. Deze thema’s worden verrassend belicht in de kelders van Paleis Soestdijk die nooit eerder voor publiek toegankelijk waren.
Info: Paleis Soestdijk

1001 sterke vrouwen
Amsterdam Museum – Amsterdam
Over de eerste vrouwelijke piloten, onder wie Beatrix de Rijk en talloze bekende en minder bekende sterke vrouwen uit de twintigste eeuw die zich ontworstelden aan het keurslijf van hun tijd.
Info: Amsterdam Museum

Kunstbeurs NULLLLL
Prodentfabriek – Amersfoort
Drie dagen lang genieten van inspirerende kunst in een inspirerende ruimte. Je krijgt in de oude Prodentfabriek niet alleen werk te zien, maar ook de kunstenaars zelf. Er zijn ook lezingen en mini-workshops.
Info: Kunstbeurs NULLLLL

SOJA in de hoofdrol
Restaurant Taiko - Amsterdam
Elk jaar kiest chef-kok Schilo van Coevorden voor een nieuw ingrediënt voor zijn restaurant TAIKO. Dit jaar staat soja in de hoofdrol. Nouveau mocht alvast voorproeven, en wist niet dat soja zó tongprikkelend kon zijn. En zo veel verschijningsvormen heeft. En het goede nieuws: iedereen kan nu naar het Conservatorium Hotel in Amsterdam voor deze culinaire experience.
Info: Restaurant Taiko

More content below the advertising

Dit weekend is de laatste kans om het kind in je jezelf te ontdekken bij de bijzondere tentoonstelling Een Ontembare Kracht in het CoBrA-museum. gaat dat zien!

In deze grootschalige kunsttentoonstelling speelt het Cobra Museum als het ware met de creativiteit, spontaniteit en puurheid van kinderen. In een bijzondere opstelling waarbij gebouwd, gekropen en geklommen moet worden, voelen de kinderen zich in het museum helemaal thuis en worden volwassenen in staat gesteld het kind in zichzelf te herontdekken. 

More content below the advertising

Kunstwerken van bekende CoBrA-kunstenaars staan schouder aan schouder met werken van hedendaagse kunstenaars. 

CoBrA-lid van het  eerste uur Karel Appel zei: “Onze dromen, ons gedrag, ons werk, het had inderdaad iets kinderlijks. In die tijd wilden we net als kinderen iets van de grond af opbouwen.”

Veel van deze kunstenaars begonnen met het verzamelen van kinderkunst en lieten zich direct beïnvloeden door de onderwerpen, vormen en technieken van kinderen. Ook werkten ze regelmatig samen met kinderen en toonden hun werk in tentoonstellingen en tijdschriften direct naast kindertekeningen.

De meeste kunstenaars binnen de groep probeerden dan ook om net zo onbevangen en spontaan als een kind te schilderen, waardoor hun schilderijen soms ook echt aan kindertekeningen doen denken.

Tot en met 17 februari 2019 bezoek je Een Ontembare Kracht in het CoBra-museum. Een aanrader!

Midden in Apeldoorn staat sinds 1899 de fabriek van Royal Talens waar al 120 jaar de meest kleurrijke kunstschildersverf wordt geproduceerd.

Experience Centre
In het Experience Centre, hét creatieve centrum van Royal Talens, vlak naast het monumentale hoofdgebouw, krijg je door de geweldige entourage direct zin om aan de slag te gaan. Overal staan producten die je kan uit proberen en werkstukken ter inspiratie.

More content below the advertising

Workshops
Het werken met al die mooie materialen kan tijdens één van de vele workshops die er worden gegeven. Denk aan werken met ecoline, mixed media, soft pastel, maar ook schilderen met de water vermengbare olieverf Cobra. Voor zowel de beginner als de wat meer ervaren creatieveling staat er wel wat op het programma. De workshops worden gegeven door één van de ervaren vaste medewerkers van het Experience Centre, maar ook worden er regelmatig gastdocenten uitgenodigd om het aanbod in workshops en technieken zo groot mogelijk te maken.

Rondleiding
Tijdens een rondleiding door de fabriek kun je met eigen ogen zien hoe al die mooie verf geproduceerd wordt. Een uitermate boeiend proces! Van los pigment tot de uiteindelijke verf in de tube, alles komt voorbij. Daarbij wordt er ook heel veel informatie over verf, de gebruikte grondstoffen, het productie- en het verpakkingsproces gegeven. De vakkundige en zeer betrokken medewerkers in de fabriek helpen daar vaak graag nog bij mee door iets extra te laten zien of uit te leggen.

Er worden regelmatig workshops en rondleidingen georganiseerd welke te vinden en te boeken zijn via de website www.royaltalensexperience.nl. Voor groepen vanaf 14 personen kunnen er op maar gemaakte programma’s worden samengesteld; neem hiervoor contact op met het Experience Centre.

De locatie is uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer, het station is op enkele minuten loopafstand en prima bereikbaar met de eigen auto.