Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Het Meisje van Da Vinci
Teylers Museum - Haarlem
Er is veel te doen rondom de grote tentoonstelling over Leonardo da Vinci in het Haarlemse Teylers. Het museum dat – wereldwijd – de aftrap geeft voor het Da Vinci Jaar, ter ere van zijn 500ste sterfjaar – is terecht trots op nooit eerder getoond werk. Topstuk is de studie van een prachtig meisje dat als een ware Mona Lisa, mysterieus en levensecht naar haar aanschouwers kijkt. Het is vooral de echtheid in Leonardo’s portretten die anno nu nog altijd pijnlijk ontroert.
Info: Teylers Museum

Dineren aan de gracht
Museum van Loon – Amsterdam
In het souterrain (recentelijk geheel in eind negentiende eeuwse glorie hersteld) krijg je inzicht in alles wat voorafging aan grote diners en ontvangsten bij de familie van Loon. Het grootste servies ooit door een particulier besteld (Jonkheer Willem van Loon in 1824) en ander tafelgoed is nu eenmalig te zien voor publiek. Bij deze tentoonstelling verschijnt ook een bijzonder boek over vier eeuwen ‘dineren aan de gracht’ met originele familierecepten bewerkt door Heel Holland Bakt-jurylid Janny van der Heijden.
Info: Museum van Loon

Designed by Nature
Zilvermuseum – Schoonhoven
Voor goud- en zilversmeden is flora en fauna al eeuwenlang een bron van inspiratie. Ze omhullen de natuur met goud en zilver. Hoe zou het zijn als je deze dieren, bloemen en planten weer terug zou plaatsen in de natuur? Zie het zelf in Schoonhoven.
Info: Zilver Museum

De kelders van Soestdijk
Paleis Soestdijk – Baarn
Deze familietentoonstelling laat zien waar ons kleine landje zo groot in is: Watermanagement, Energie & Duurzaamheid, Agricultuur & Voeding en Gezondheid & Levenswetenschappen. Deze thema’s worden verrassend belicht in de kelders van Paleis Soestdijk die nooit eerder voor publiek toegankelijk waren.
Info: Paleis Soestdijk

1001 sterke vrouwen
Amsterdam Museum – Amsterdam
Over de eerste vrouwelijke piloten, onder wie Beatrix de Rijk en talloze bekende en minder bekende sterke vrouwen uit de twintigste eeuw die zich ontworstelden aan het keurslijf van hun tijd.
Info: Amsterdam Museum

Kunstbeurs NULLLLL
Prodentfabriek – Amersfoort
Drie dagen lang genieten van inspirerende kunst in een inspirerende ruimte. Je krijgt in de oude Prodentfabriek niet alleen werk te zien, maar ook de kunstenaars zelf. Er zijn ook lezingen en mini-workshops.
Info: Kunstbeurs NULLLLL

SOJA in de hoofdrol
Restaurant Taiko - Amsterdam
Elk jaar kiest chef-kok Schilo van Coevorden voor een nieuw ingrediënt voor zijn restaurant TAIKO. Dit jaar staat soja in de hoofdrol. Nouveau mocht alvast voorproeven, en wist niet dat soja zó tongprikkelend kon zijn. En zo veel verschijningsvormen heeft. En het goede nieuws: iedereen kan nu naar het Conservatorium Hotel in Amsterdam voor deze culinaire experience.
Info: Restaurant Taiko

Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Kiekjes kijken met €5,- korting!
Breda
Laatste kans: Het BredaPhoto Festival is nog te bezoeken tot en met zondag 21 oktober. Werk van 58 nationale en internationale fotografen is te zien op 15 locaties in de stad. Profiteer van de speciale Nouveau korting. Bestel je kaarten online en gebruik de code BP-NOUVEAU. Hiermee krijg je €5,- korting op een dag ticket.
Info: Bredaphoto

Belle is jarig!
Slot Zuylen – Oud Zuilen
Op zondag 21 oktober, zoals jaarlijks rond haar geboortedag, eert Slot Zuylen een van haar meest markante historische bewoners: Belle van Zuylen. Tijdens de Belledag maakt het publiek kennis met Belle van Zuylen, haar werk en de tijd waarin zij leefde. Het wordt een feestelijke dag met een afwisselend programma; verschillende Belle-rondleidingen, een lezing en een concert.
Info: Slot Zuylen

Festa Dell’ Arte
Hermitage – Amsterdam
De herfst wordt uitbundig gevierd in de Hermitage met dagelijks tentoonstellingen en events. Er worden verhalen verteld en liveconcerten gegeven te midden van de expositie Classic Beauties. Vanaf zaterdag 20 oktober staat er elke dag iets bijzonders op het programma voor jong en oud. Festa dell’Arte is een bomvol herfstprogramma rondom kunst, kennis en creativiteit, met een knipoog naar Italië. De binnentuin van de Hermitage wordt omgetoverd tot beeldentuin met een nieuwe collectie neoklassieke beelden.
Info: De Hermitage

Ode aan Lili Marleen
Nationaal Bevrijdingsmuseum – Groesbeek
Hoe ontstond de grootste hit uit de Tweede Wereldoorlog? Eigenlijk al een oorlog daarvoor. En was Lili Marleen een of twee vrouwen? En waarom raakt het lied mensen nog altijd zo diep recht in het hart? Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek geeft op deze en andere vragen antwoord tijdens een speciale Lili Marleen-dag op zondag 21 oktober a.s. in het museum. Dit gebeurt door middel van een publiekslezing, een doorlopende filmdocumentaire en live muziek.
Info: Nationaal Bevrijdingsmuseum

Cultureel weekend op stand, met stad én strand
Den Haag
Wij van de redactie zijn gek op onze hofstad. Den Haag is genieten van cultuur, strand en shoppen. Op dit moment biedt Den Haag drie bijzondere tentoonstellingen in drie verschillende stijlen: modern, klassiek en impressionistisch: 

  • Modernistisch meesterschap: Zadkine aan Zee bij Beelden aan Zee (t/m 3 mrt). Info: Museum Beelden aan Zee
  • Het unieke Nederlandse licht aan de kust, te zien in het Gemeentemuseum – Aan Zee (t/m 18 nov). Info: Gemeente Museum
  • De zindering aan zee. De Mesdag Collectie biedt met de tentoonstelling De zindering van de zee een eerbetoon aan Bas Jan Ader. Info: De Mesdag Collectie

Kunstvoedsel
Gorcums Museum - Gorinchem
Al eeuwenlang is voedsel een bron van inspiratie voor kunstenaars. Verrassende kunstwerken uit het verleden en heden worden getoond waarin voedsel een rol speelt. Als afbeelding of als medium voor een kunstwerk. Je zou er trek van krijgen!
Info: Gorcums Museum

De geboorte van Nederland
Rijksmuseum – Amsterdam
De tentoonstelling toont hoe de Tachtigjarige Oorlog Nederland heeft veranderd en gevormd. Tevens wordt duidelijk hoe het Zuiden, nu België, door deze strijd een eigen karakter kreeg. Nog altijd actueel zijn: godsdienstvrijheid, zelfbeschikkingsrecht, terreur en vervolging. De expositie toont 200 kunstwerken en voorwerpen die een rol speelden in de Tachtigjarige Oorlog en als het ware ‘ooggetuigen’ zijn.
Info: Rijksmuseum

Winactie: Thomanerchor Leipzich treedt op in Concertgebouw Amsterdam
Het Concertgebouw - Amsterdam
Uniek: voor het eerst in het 800-jarig bestaan van het Thomanerchor Leipzig is het wereldberoemde koor te gast in het Concertgebouw Amsterdam. En voor dit bijzondere bezoek mogen wij 5 x 2 kaarten weggeven. Klik hier om kans te maken.
Info: Concertgebouw

 

Door de jaren heen is het spel van violiste Janine Jansen steeds intenser, steeds betoverender geworden. Dit seizoen speelt ze drie keer een Eigen Programmering in het Concertgebouw Amsterdam.

De eerste daarvan is 14 november. Ze soleert bij het Swedish Radio Orchestra onder leiding van Daniel Harding met het Vioolconcert van Alban Berg.

Janine woont een groot deel van het jaar in Stockholm, om de hoek van het orkest. De knusse stad, met het vele water, voelt als een tweede thuis en Jansen heeft veel vrienden binnen het orkest.

‘Communiceren over muziek, gaat op gevoel', volgens de talentvolle violiste. Het belooft een bijzonder en persoonlijk optreden te worden.

De befaamde dirigent Berg zal die avond ook nog Beethoven’s Symphony no. 3 dirigeren.

Beide werken komen prachtig tot  hun recht in de Grote Zaal, waar de magie altijd voelbaar is. Op diezelfde plek immers dirigeerden ooit grootheden als Gustav Mahler, Richard Strauss en Igor Stravinsky hun eigen composities.

Sergei Rachmaninoff speelde er zijn magistrale pianoconcerten, topdirigenten en musici kregen er staande ovaties. Dat ligt voor Janine vast ook in het verschiet.

Kijk op: concertgebouw.nl

Beeld: Marco Borggreve

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in