Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Het Meisje van Da Vinci
Teylers Museum - Haarlem
Er is veel te doen rondom de grote tentoonstelling over Leonardo da Vinci in het Haarlemse Teylers. Het museum dat – wereldwijd – de aftrap geeft voor het Da Vinci Jaar, ter ere van zijn 500ste sterfjaar – is terecht trots op nooit eerder getoond werk. Topstuk is de studie van een prachtig meisje dat als een ware Mona Lisa, mysterieus en levensecht naar haar aanschouwers kijkt. Het is vooral de echtheid in Leonardo’s portretten die anno nu nog altijd pijnlijk ontroert.
Info: Teylers Museum

Dineren aan de gracht
Museum van Loon – Amsterdam
In het souterrain (recentelijk geheel in eind negentiende eeuwse glorie hersteld) krijg je inzicht in alles wat voorafging aan grote diners en ontvangsten bij de familie van Loon. Het grootste servies ooit door een particulier besteld (Jonkheer Willem van Loon in 1824) en ander tafelgoed is nu eenmalig te zien voor publiek. Bij deze tentoonstelling verschijnt ook een bijzonder boek over vier eeuwen ‘dineren aan de gracht’ met originele familierecepten bewerkt door Heel Holland Bakt-jurylid Janny van der Heijden.
Info: Museum van Loon

Designed by Nature
Zilvermuseum – Schoonhoven
Voor goud- en zilversmeden is flora en fauna al eeuwenlang een bron van inspiratie. Ze omhullen de natuur met goud en zilver. Hoe zou het zijn als je deze dieren, bloemen en planten weer terug zou plaatsen in de natuur? Zie het zelf in Schoonhoven.
Info: Zilver Museum

De kelders van Soestdijk
Paleis Soestdijk – Baarn
Deze familietentoonstelling laat zien waar ons kleine landje zo groot in is: Watermanagement, Energie & Duurzaamheid, Agricultuur & Voeding en Gezondheid & Levenswetenschappen. Deze thema’s worden verrassend belicht in de kelders van Paleis Soestdijk die nooit eerder voor publiek toegankelijk waren.
Info: Paleis Soestdijk

1001 sterke vrouwen
Amsterdam Museum – Amsterdam
Over de eerste vrouwelijke piloten, onder wie Beatrix de Rijk en talloze bekende en minder bekende sterke vrouwen uit de twintigste eeuw die zich ontworstelden aan het keurslijf van hun tijd.
Info: Amsterdam Museum

Kunstbeurs NULLLLL
Prodentfabriek – Amersfoort
Drie dagen lang genieten van inspirerende kunst in een inspirerende ruimte. Je krijgt in de oude Prodentfabriek niet alleen werk te zien, maar ook de kunstenaars zelf. Er zijn ook lezingen en mini-workshops.
Info: Kunstbeurs NULLLLL

SOJA in de hoofdrol
Restaurant Taiko - Amsterdam
Elk jaar kiest chef-kok Schilo van Coevorden voor een nieuw ingrediënt voor zijn restaurant TAIKO. Dit jaar staat soja in de hoofdrol. Nouveau mocht alvast voorproeven, en wist niet dat soja zó tongprikkelend kon zijn. En zo veel verschijningsvormen heeft. En het goede nieuws: iedereen kan nu naar het Conservatorium Hotel in Amsterdam voor deze culinaire experience.
Info: Restaurant Taiko

Elk jaar zet Moam, een platform om jong creatief talent te koppelen aan grote namen in de nationale en internationale creatieve industrie, zich in voor een goed doel. En ze doen dat altijd met een creatieve invalshoek.

Dit jaar zetten ze zich met een fotografieproject in voor de Gambiaanse stichting Humanity and Nature Connections. Vanaf vrijdag 14 december worden 24 foto’s in gelimiteerde oplage verkocht.

Deelnemende fotografen zijn Kim Feenstra, Kay Nambiar, Giaro Giarratana, Vivian Hoorn, Lize Korpershoek, Frank van Bennekom, Chloé Leenheer en Sabrina Meijer.

Iedere fotograaf heeft een top drie foto’s geselecteerd, die voor hen hún ervaring in Gambia het best portretteren. Daar zitten echt een paar práchtige beelden bij.

De opbrengst van de foto’s gaat, zoals gezegd, naar de Gambiaanse stichting Humanity and Nature Connections die met het motto “geef geen vis, maar leer de lokale bevolking vissen” Gambianen zelfredzaam maakt.  

Elk beeld is in een beperkte oplage van tien te koop voor € 250,- op corendon.nl/projectgambia.

Goed bezig!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Tassen uit Italië
Tassenmuseum Hendrikje - Amsterdam
Italiaans design staat helemaal centraal bij Hendrikje, waar wordt belicht hoe belangrijk familietradities zijn en waren voor grote designers als Versace, Prada, Gucci en Fendi. Maar het gaat natuurlijk om al die heerlijke tassen waar je je aan kunt vergapen.
Info: Tassenmuseum Hendrikje

Zakkenrollers en Christmas Carols
Bergkwartier – Deventer
Waan je op het Dickens Festijn in de 19de eeuw en geniet van de ruim 950 personages uit de beroemde boeken van Charles Dickens. Van Scrooge tot Oliver Twist. Er zijn Christmas Carol Singers, weeskinderen, kantoorklerken en rijke lieden. Koren gaan van deur tot deur, zwervers bedelen om geld, boefjes ‘stelen’ wat los en vast zit en handwerklieden demonstreren hun ambacht. Deftige dames en heren flaneren door de straten en buigen diep als Queen Victoria in haar draagkoets passeert. Het is net echt in het Bergkwartier in Deventer.
Info: Dickens Festijn

70 jaar Cobra
Cobra Museum - Amstelveen
Op 8 november 2018 was het precies 70 jaar geleden dat de Cobra-beweging in Parijs werd opgericht. Kunstenaars en dichters uit diverse Europese landen hoorden tot deze befaamde kunstbeweging. De vreugde van totale geestelijke en artistieke vrijheid en spontaniteit moest een tegenwicht bieden aan de nachtmerrie van de Tweede Wereldoorlog. Cobra, met grote kunstenaars als Appel, Corneille en Constant, zorgde in Nederland voor grote ophef. In kranten werd aanvankelijk gesproken over ‘geknoei, gekladder en verlakkerij’.
Info: Cobra Museum

De kerstmarkt van Sacha de Boer
Oude Pastorie – Diemen
Sacha de Boer heeft er haar studio, in de oude pastorie Diemen. Waardoor het hele pand deze zondag een Pop-up kerstmarkt is. Met Sacha, haar man Rick Nieman, met kraampjes, voordrachten, lekker eten… Een uniek stukje kerst in Diemen. Naast Sacha de Boer zullen Rick Nieman, Carmen Zomers, Harold Hamersma en Eva Posthuma de Boer uit eigen werk voorlezen en hun boeken signeren.
Info: Oude Pastorie, Hartveldseweg 24, Diemen

(4000 paar) schoenen uit Amsterdam
CODA Museum – Apeldoorn
Je zult ze maar in de kast hebben staan. De collectie schoenen van ‘Master of Shoe Design’ Jan Jansen is de grootste bewaard gebleven verzameling ter wereld. De elegante stappertjes werden in de afgelopen vijftig jaar door de Amsterdamse ontwerper gemaakt. Jansen bracht de waardering voor de schoen naar een hoger niveau met zijn originele ontwerpen waaronder de ‘klomp’ Woody uit 1969, de bamboeschoen uit 1973, de ‘high heel’ sneaker uit 1977, de schoen met zweefhak Love uit 1989 tot de X-ray met 3D geprinte zool met United Nude in 2017.
Info: Coda Apeldoorn

Met dank aan Rembrandt
Dordrechts Museum – Dordrecht
In het 100ste geboortejaar van Otto Dicke, de bekende tekenaar en illustrator eert het museum hem met een overzichtstententoonstelling. De autodidact leerde van illustere vakgenoten als Rembrandt en de grote impressionisten, maar zijn oeuvre is ondanks dat zeer persoonlijk.
Info: Dordrechts Museum

Kerststalletjes kijken
Liempde
De Kribkesroute is met 230 kerststallen de grootste kerststallenroute van Nederland. De route bestaat uit drie verschillende wandelroutes. Gezellige en winterse wandelingen langs bijzondere, creatieve en mooie kerststallen. Alle deelnemers doen hun best de bezoekers te verrassen met hun kerststal. ’s Avonds is Liempde bovendien sfeervol verlicht.
Info: Kribkesroute Liempde

Andere kerstactiviteiten dit weekend:
•    Kerst 1918 op Kasteel Amerongen
•    Winterpaleis het Loo 
•    Kerstfair Huis Doorn 
•    Kerstmarkt, Abdij Uden in kerstsfeer