Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

De wereld van Corneille
Stedelijk Museum – Schiedam
Zeventig jaar na de oprichting van CoBrA wordt Corneille (1922 - 2010) geëerd in het Stedelijk Museum. Een overzicht van zijn werk vanaf de jaren veertig, samen met zijn inspiratiebronnen: schilderijen van internationale kunstenaars, Afrikaanse maskers en landschappen.
Info: Stedelijk Museum Schiedam

Rembrandt in Parijs
Museum Het Rembrandthuis – Amsterdam
In de negentiende eeuw was Rembrandt een inspiratiebron voor een groot aantal Franse avant-garde kunstenaars en (post)impressionisten. Grote namen als Manet, Degas, Redon en Rousseau namen Rembrandt en zijn werk als voorbeeld. Hij was voor hun de kunstenaar die zich niets aantrok van academische regels en de wereld om zich heen heel direct wist te vatten. Veel Franse kunstenaars besloten hun voorbeeld te volgende en gingen – net als Rembrandt – etsen.
Info: Museum Het Rembrandthuis

Goodbye romance
De Fundatie – Zwolle
Nooit eerder is het werk van Alberto Giacometti en Lynn Chadwick samen tentoongesteld. Maar ze hebben veel gemeen. Met het werk van deze kunstenaars nam de beeldhouwkunst afscheid van de vooroorlogse romantiek en esthetiek en werden we geconfronteerd met een rauwe realiteit. Giacometti bracht de mens terug tot zijn meest kernachtige verschijning, zonder opsmuk en Chadwick creëerde krachtige oerbeelden van mens en dier.
Info: Museum De Fundatie

Een week lang wijn 
Amsterdam
Op 25 tot 30 plekken kun je een week lang kennismaken met verschillende wijnen uit alle hoeken van de wereld en natuurlijk met de bijbehorende culinaire hoogstandjes. Elke Wine Spot – o.a. het Okura, de Foodhallen, Chateau Amsterdam en L’Atelier du Champagne – bieden een speciaal opgesteld wijnprogramma aan. Met als afsluiting een Festival in de Westergasfabriek. 
Info: Amsterdam Wine Festival

Twee toptentoonstellingen in een museum
Museum More – Gorssel
- Kees Timmer | Mens & Dier
Kleurrijke, humoristische werken met soms een duistere ondertoon. De dieren in de schilderijen van Timmer hebben vaak menselijk trekjes. De kunstenaar houdt je een spiegel voor en in het spiegelbeeld herken je wellicht meer van jezelf dan je had gedacht.
- Johan Polet | Beeldhouwer
Een pionier met enorme invloed. Zijn beelden uit de jaren twintig behoren tot de meest invloedrijke uit de Nederlandse expressionistische beeldhouwkunst. Voor het eerst te zien: het levensgrote mannenfiguur De Scheppende Wil voor Boijmans Van Beuningen. Het beeld was lange tijd zoek en heeft vanwege Polets oorlogsverleden nooit opgesteld gestaan.
Info: Museum More

Lezersaanbieding: Voorstelling Isa Hoes en Medina Schuurman
Luxortheater - Rotterdam
Isa en Medina halen het ouder worden en de overgang uit de taboesfeer. Met open vizier onderzoeken zij niet alleen de veranderingen in lijf, hoofd, hart, rimpels, opvliegers en stress maar ook die op het terrein van vriendschap, seksualiteit, zingeving, moederschap en werk. Voor de voorstelling op 3 oktober a.s. met als special guest Mylene D'Anjou kun je als trouwe lezer/abonnee er bij zijn, voor een speciaal tarief van slechts € 15,-/p.p. in het Oude Luxor theater in Rotterdam.
Bestel hier je kaarten met de actiecode: OPVLIEGER.

 

Buiten is het koud en grauw, een mooi warm huisje met open haard en het beroemde berenvel lonkt. Romantiek is niet ver te zoeken, maar gewoon in eigen land. Wij zetten vijf prachtige plekken op een rij die je gewoon boekt via Airbnb.

Fijn voor een lang weekend weg.

1. Open haard: check!

In Vaassen (op de Veluwe) vind je een prachtige cottage (voormalig bakhuis) met een houtkachel, heerlijk slaapvide en een eigen tuin. En in de buurt vind je bossen en de heide. Het huisje bevat overigens twee slaapkamers. Kost: € 90 per nacht

2. Bootje

Vlakbij Hoorn vind je het kleine plaatsje Blokker. En laten ze daar nou een fijne plek hebben waar je kunt genieten van de koude winterdagen. In Blokker 'ligt' namelijk een boothuis die van alle gemakken is voorzien: open haard, een lekker serre en een prettige woonkamer. Kost: € 99 per nacht.

3. In de natuur

In het Noord-Brabants Overloon staat een natuurhuisje waar je heel blij van wordt. De zogenoemde Bossuite is romantischer dan romantisch: een privé sauna, warm vintage ligbad en een veranda. Kosten: € 119 per nacht.

4. Zeventiende-eeuws

In Broek in Waterland staat een heel romantisch zeventiende-eeuws houten huis. In het huis vind je een open haard, een king size bed en een heerlijke douche met een regendouche. Kosten: € 139 per nacht.

5. Utrechtse werfkelder

In de Utrechtse binnenstad vind je een sfeervolle werfkelder. Je komt hier niks te kort. Comfortabele bedden, een vuurkorf, een ruime zit-slaapruimte, eigen badruimte en keuken. Kosten: € 120 per nacht.

Bron: Business Insider/Airbnb Beeld: Airbnb

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend. 

Less is More
Museum Voorlinden - Wassenaar
We staan altijd ‘aan’. De wereld komt via onze smartphones 24 uur per dag binnen. Een overvloed aan prikkels is het gevolg en soms weten we daar helemaal niet zo goed raad mee. Daarom verlangen veel mensen naar een nieuw begin, een soort nulpunt. Ook in de kunstwereld zien we deze tendens. Zo is er weer aandacht voor jaren zestig-stromingen als Minimal Art en Zero. Veel kunstenaars grijpen terug op minimalistische principes: reduceren, ordenen en hergebruiken.
Info: Museum Voorlinden

All-in the Family
Museum More - Gorssel
Vier getalenteerde schilders in één gezin. De vier gebroeders Barraud uit Zwitserland zijn belangrijke vertegenwoordigers van het Europese realisme uit de jaren twintig en dertig. Het werk van François Barraud, de beroemdste van de vier broers, staat centraal in de expositie. Maar zijn schilderijen worden omringd door die van zijn broers Aimé, Aurèle en Charles, zonder wie hij zijn hoge niveau nooit bereikt zou hebben.
Info: Museum More

Eten bij de Oranjes
Paleis op de Dam – Amsterdam
Er wordt bij de Oranjes niet van zomaar bordjes gegeten… Zo hebben ze het bijzondere Guriev-servies en het zilveren Engels Plateau van koning Willem II en koningin Anna Paulowna. In 1816 trouwde de prins van Oranje, de latere koning Willem II in Sint-Petersburg met Anna Paulowna, dochter van de Russische tsaar Paul I. Het kostbare servies was onderdeel van de bruidsschat en werd ruimhartig beschilderd met allegorische, klassieke en folkloristische motieven.
Info: Paleis op de Dam

Liefdesverklaring
Museum de Fundatie - Zwolle
Expositie Vrijheid is een liefdesverklaring aan de Nederlandse kunst met als doel het uitlokken van de discussie. Vijftig toonaangevende kunstwerken uit de afgelopen vijftig jaar vormen deze intrigerende tentoonstelling.
Info: Museum De Fundatie

Modegek
Museum van de Vrouw – Echt
In deze tentoonstelling zien wij in vogelvlucht 150 jaar Westerse modegeschiedenis. De laatste anderhalve eeuw is er ongelooflijk veel veranderd in de mode. In de 18de eeuw was er alleen mode voor de rijken. Exclusieve kleding, in opdracht en op maat gemaakt. Vergelijk dat eens met nu. Er is eindeloos veel keus en vandaag besteld, morgen in huis.
Info: Museum van de Vrouw

Tip van de redactie – bestel nu vast je kaarten
De ballerina van Auschwitz | Koninklijk Theater Carré - Amsterdam
Op zaterdag 4 mei 2019 staan Prima Ballerina van Het Nationale Ballet Igone de Jongh en gelauwerd acteur Pierre Bokma éénmalig samen in de piste in De Ballerina van Auschwitz. De productie is geïnspireerd op het levensverhaal van Edith Eger, de ‘ballerina van Auschwitz’, die op haar zestiende in het concentratiekamp moest dansen voor Joseph ‘engel des doods’ Mengele. De tekst is van Gerardjan Rijnders. Een indrukwekkende voorstelling over dader en slachtoffer die zich afspeelt tussen toen en nu.
Info: Koninklijk Theater Carré

Martin Luther King
Den Haag
En hoofdredacteur én wandelfanaat Claudia tipt voor zaterdag nog deze wandeling:  de Martin Luther King Walk naar het Vredespaleis in Den Haag. "Wij hebben nog niet geleerd als broers en zusters met elkaar te lopen" – Martin Luther King (Amsterdam, 1964).  Vandaag de dag is King’s gedachtengoed nog steeds een inspiratie voor velen. Tijdens deze nieuwe wandeling uit de wandelingenreeks van Frank Kanhai wordt in het weekend voorafgaand aan de Martin Luther King dag stilgestaan bij de diepe indruk die hij heeft gemaakt op miljoenen mensen over de hele wereld.

Start bij het Nationaal Archief in Den Haag om 11 uur. Prins Willem-Alexanderhof 20, 2595 BE Den Haag. Het Nationaal Archief ligt naast het station Den Haag Centraal.
Info: Frank Kanhai