Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Pure Rubens
Museum Boijmans Van Beuningen – Rotterdam
Je moest er eerst voor naar het Prado in Madrid, maar nu is de grote Rubens tentoonstelling dan eindelijk in Nederland te zien. ‘Mollige meisjes te Rotterdam’ wordt dit overzichtswerk ook wel genoemd. Een groots overzicht aan olieverfschetsen.

More content below the advertising

Uitfeest
Utrecht
Het culturele seizoen wordt geopend in Utrecht met het tweedaagse vernieuwde Uitfeest. Op meer dan tachtig locaties in de stad kunst, film & media, literatuur, muziek & theater en dans. Kijk voor het volledige programma op www.culturelezondagen.nl

Outsider Art Galerie
Amsterdam
Een echte Sacha de Boer aan de muur? Dat kan! Kom bieden op dit indrukwekkende werk. Belangeloos werkt Sacha mee aan deze verkoopexpositie voor United World College; een bijzondere school waar kansarme en kansrijke kinderen samen naar school gaan. Er is ook werk van o.a. Jimmy Nelson. Een kunstwerk kopen kan via deze link. Of kom kijken bij Outsider Art Galerie. naast de Hermitage - Neerlandiaplein 1, Amsterdam

Real Life Exhibition: Hella en Freek de Jonge: Het Volle Leven
Groninger Museum – Groningen
Zes weken lang zijn Hella en Freek dagelijks aanwezig in het Museum, niet alleen als kunstenaar, maar ook als mens. Geheel in de geest van de tijd waarin de privacy gewild en ongewild onder druk staat, stellen zij zichzelf tentoon. Ja, u leest het goed. Komt dat zien.

Dit is Cas
Nederlands Fotomuseum – Rotterdam
Ook in Rotterdam: een overzichtstentoonstelling van Cas Oorthuys: fotograaf, optimist, wereldreiziger en familieman. We hoorden zelfs al iemand de vergelijking trekken met Robert Doisneau. Cas’ foto van de uitgehongerde vrouw met een stukje brood (uit de Tweede Wereldoorlog) groeide uit tot het icoon van de hongerwinter.

Klassiek op het Amstelveld
Amstelveld – Amsterdam
Kippenvel krijgen op een van de mooiste pleinen van Amsterdam? Kom dit weekend naar het Amstelveld waar jonge, klassieke talenten optreden. Zoals de tienjarige Russische Alexandra Dovgan (winnares 13de International Young Musicans Competition).

Graphite Restaurant
Amsterdam
We blijven nog even in Amsterdam, daar is namelijk net een spannend speak-easy restaurant geopend. Een concept waar je een scancode voor nodig hebt. Eenmaal binnen lijkt het alsof je in een sfeervolle jazzclub gaat eten. Maar dan zie je Peter Gast (voorheen Schulten Hues) achter een van de kookplateau’s staan, en weet je: dit is gastronomie op hoog niveau, heel hoog niveau.

Dit weekend is de laatste kans om het kind in je jezelf te ontdekken bij de bijzondere tentoonstelling Een Ontembare Kracht in het CoBrA-museum. gaat dat zien!

In deze grootschalige kunsttentoonstelling speelt het Cobra Museum als het ware met de creativiteit, spontaniteit en puurheid van kinderen. In een bijzondere opstelling waarbij gebouwd, gekropen en geklommen moet worden, voelen de kinderen zich in het museum helemaal thuis en worden volwassenen in staat gesteld het kind in zichzelf te herontdekken. 

More content below the advertising

Kunstwerken van bekende CoBrA-kunstenaars staan schouder aan schouder met werken van hedendaagse kunstenaars. 

CoBrA-lid van het  eerste uur Karel Appel zei: “Onze dromen, ons gedrag, ons werk, het had inderdaad iets kinderlijks. In die tijd wilden we net als kinderen iets van de grond af opbouwen.”

Veel van deze kunstenaars begonnen met het verzamelen van kinderkunst en lieten zich direct beïnvloeden door de onderwerpen, vormen en technieken van kinderen. Ook werkten ze regelmatig samen met kinderen en toonden hun werk in tentoonstellingen en tijdschriften direct naast kindertekeningen.

De meeste kunstenaars binnen de groep probeerden dan ook om net zo onbevangen en spontaan als een kind te schilderen, waardoor hun schilderijen soms ook echt aan kindertekeningen doen denken.

Tot en met 17 februari 2019 bezoek je Een Ontembare Kracht in het CoBra-museum. Een aanrader!

Midden in Apeldoorn staat sinds 1899 de fabriek van Royal Talens waar al 120 jaar de meest kleurrijke kunstschildersverf wordt geproduceerd.

Experience Centre
In het Experience Centre, hét creatieve centrum van Royal Talens, vlak naast het monumentale hoofdgebouw, krijg je door de geweldige entourage direct zin om aan de slag te gaan. Overal staan producten die je kan uit proberen en werkstukken ter inspiratie.

More content below the advertising

Workshops
Het werken met al die mooie materialen kan tijdens één van de vele workshops die er worden gegeven. Denk aan werken met ecoline, mixed media, soft pastel, maar ook schilderen met de water vermengbare olieverf Cobra. Voor zowel de beginner als de wat meer ervaren creatieveling staat er wel wat op het programma. De workshops worden gegeven door één van de ervaren vaste medewerkers van het Experience Centre, maar ook worden er regelmatig gastdocenten uitgenodigd om het aanbod in workshops en technieken zo groot mogelijk te maken.

Rondleiding
Tijdens een rondleiding door de fabriek kun je met eigen ogen zien hoe al die mooie verf geproduceerd wordt. Een uitermate boeiend proces! Van los pigment tot de uiteindelijke verf in de tube, alles komt voorbij. Daarbij wordt er ook heel veel informatie over verf, de gebruikte grondstoffen, het productie- en het verpakkingsproces gegeven. De vakkundige en zeer betrokken medewerkers in de fabriek helpen daar vaak graag nog bij mee door iets extra te laten zien of uit te leggen.

Er worden regelmatig workshops en rondleidingen georganiseerd welke te vinden en te boeken zijn via de website www.royaltalensexperience.nl. Voor groepen vanaf 14 personen kunnen er op maar gemaakte programma’s worden samengesteld; neem hiervoor contact op met het Experience Centre.

De locatie is uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer, het station is op enkele minuten loopafstand en prima bereikbaar met de eigen auto.