Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Pure Rubens
Museum Boijmans Van Beuningen – Rotterdam
Je moest er eerst voor naar het Prado in Madrid, maar nu is de grote Rubens tentoonstelling dan eindelijk in Nederland te zien. ‘Mollige meisjes te Rotterdam’ wordt dit overzichtswerk ook wel genoemd. Een groots overzicht aan olieverfschetsen.

Uitfeest
Utrecht
Het culturele seizoen wordt geopend in Utrecht met het tweedaagse vernieuwde Uitfeest. Op meer dan tachtig locaties in de stad kunst, film & media, literatuur, muziek & theater en dans. Kijk voor het volledige programma op www.culturelezondagen.nl

Outsider Art Galerie
Amsterdam
Een echte Sacha de Boer aan de muur? Dat kan! Kom bieden op dit indrukwekkende werk. Belangeloos werkt Sacha mee aan deze verkoopexpositie voor United World College; een bijzondere school waar kansarme en kansrijke kinderen samen naar school gaan. Er is ook werk van o.a. Jimmy Nelson. Een kunstwerk kopen kan via deze link. Of kom kijken bij Outsider Art Galerie. naast de Hermitage - Neerlandiaplein 1, Amsterdam

Real Life Exhibition: Hella en Freek de Jonge: Het Volle Leven
Groninger Museum – Groningen
Zes weken lang zijn Hella en Freek dagelijks aanwezig in het Museum, niet alleen als kunstenaar, maar ook als mens. Geheel in de geest van de tijd waarin de privacy gewild en ongewild onder druk staat, stellen zij zichzelf tentoon. Ja, u leest het goed. Komt dat zien.

Dit is Cas
Nederlands Fotomuseum – Rotterdam
Ook in Rotterdam: een overzichtstentoonstelling van Cas Oorthuys: fotograaf, optimist, wereldreiziger en familieman. We hoorden zelfs al iemand de vergelijking trekken met Robert Doisneau. Cas’ foto van de uitgehongerde vrouw met een stukje brood (uit de Tweede Wereldoorlog) groeide uit tot het icoon van de hongerwinter.

Klassiek op het Amstelveld
Amstelveld – Amsterdam
Kippenvel krijgen op een van de mooiste pleinen van Amsterdam? Kom dit weekend naar het Amstelveld waar jonge, klassieke talenten optreden. Zoals de tienjarige Russische Alexandra Dovgan (winnares 13de International Young Musicans Competition).

Graphite Restaurant
Amsterdam
We blijven nog even in Amsterdam, daar is namelijk net een spannend speak-easy restaurant geopend. Een concept waar je een scancode voor nodig hebt. Eenmaal binnen lijkt het alsof je in een sfeervolle jazzclub gaat eten. Maar dan zie je Peter Gast (voorheen Schulten Hues) achter een van de kookplateau’s staan, en weet je: dit is gastronomie op hoog niveau, heel hoog niveau.

Isa Hoes en Medina Schuurman, openhartig en persoonlijk in een nieuwe voorstelling. 

Oud-Nouveau-columnisten Isa Hoes en Medina Schuurman gaan het theater in. Na het succes van hun boek Te Lijf en hun nieuwste boek IM Lijfboek staan zij vanaf 3 oktober in de Nederlandse theaters.

In deze voorstelling onderzoeken de hartsvriendinnen de positie van de ouder wordende vrouw in deze maatschappij. Dit doen zij op een openhartige en persoonlijke manier gelardeerd met een grote dosis humor en zelfrelativering.

Uit de taboesfeer

Isa en Medina halen het ouder worden en de overgang uit de taboesfeer. Met open vizier onderzoeken zij niet alleen de veranderingen in lijf, hoofd, hart, rimpels, opvliegers en stress maar ook die op het terrein van vriendschap, seksualiteit, zingeving, moederschap en werk.

De dames delen persoonlijke inzichten, ervaringen, kennis van specialisten en tips & trics waar iedere vrouw van 40+ haar voordeel mee kan doen.

‘Alles komt aan bod,’ vertelt Isa; ‘We filosoferen over hoe je na je veertigste lekker in je vel kunt zitten en er ook nog goed uit kan zien. Wat is ware vriendschap, hoe kun je je pijnlijke verleden loslaten, hoe ga je om met verlies en hoe ga je na een bepaalde leeftijd een nieuwe relatie aan?

Hoe kom je de overgang door en komen we ooit nog van die vermoeidheid af?’

In deze theatershow zeggen de dames waar het op staat en doorbreken ze taboes. De voorstelling, waarin Isa en Medina ook zichzelf en hun omgeving op de hak nemen, is niet alleen interessant voor vrouwen.

Tijdens dit theatercollege onderzoeken de hartsvriendinnen samen met een special guest* de positie van de ouder wordende vrouw in deze maatschappij. Dit doen zij op een openhartige en persoonlijke manier gelardeerd met een flinke dosis humor en zelfrelativering. 

Lezersaanbieding
Voor de voorstelling op 3 oktober a.s. met als special guest Mylene D'Anjou kun je als trouwe lezer/abonnee er bij zijn, voor een speciaal tarief van slechts € 15,-/p.p. in het Oude Luxor theater in Rotterdam.

Bestel hier je kaarten met de actiecode: OPVLIEGER.

 

De tentoonstelling ‘Pure Rubens’ toont het grootste overzicht van Rubens’ olieverfschetsen in 65 jaar. In de olieverfschets is de briljante toets van de kunstenaar zelf altijd aanwezig. Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en het Museo Nacional del Prado in Madrid werkten samen om de mooiste werken bijeen te brengen. Ze tonen de hand van de meester in al zijn facetten en verraden zijn temperament: gretig, levendig, overvloedig.

Olieverfschets
De ‘god van de schilders’, zo werd Rubens (1577-1640) door zijn tijdgenoten genoemd. Niet zonder reden: Rubens was één van de meest invloedrijke en succesvolle schilders van zijn tijd.

Rubens bereidde zijn werken doorgaans voor met een schets van olieverf op paneel. Een verrassende materiaalkeuze, want wie schetst er nu met olieverf?

Rubens was daarin niet de eerste, maar wel een cruciaal vernieuwer: niemand paste de olieverfschets op zo’n veelomvattende wijze toe als hij. Dat hij veel belang hechtte aan die schetsen, bleek na zijn overlijden.

Honderden olieverfschetsen had Rubens in zijn atelier bewaard. Museum Boijmans Van Beuningen en het Museo Nacional del Prado in Madrid bezitten beide een unieke verzameling olieverfschetsen.

Mooiste Rubens schetsen in Rotterdam
De  tentoonstelling ‘Pure Rubens’ geeft voor heel even toegang tot de kamer waarin Rubens zijn meest persoonlijke werken bewaarde.

De selectie schetsen uit beide musea is aangevuld met bruiklenen van over de hele wereld zoals werken uit de Metropolitan Museum of Art in New York, het Art Institute in Chicago, The J. Paul Getty Museum in Los Angeles, Museo Thyssen-Bornemizsa in Madrid, The National Gallery in Londen en het Louvre in Parijs.

De 68 olieverfschetsen tonen de enorme reikwijdte van Rubens ’meesterschap’ en worden gecombineerd met een aantal van de grote schilderijen, prenten, voorbereidende tekeningen en een reusachtig tapijt van de meester.

Praktische informatie:
Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, 3015 CX ROTTERDAM
Open: Di t/m zo van 11.00 – 17.00 uur, Extra open op maandagen 15 en 22 oktober 2018
De tentoonstelling is tot en met 13 januari 2019 te zien in Museum Boijmans Van Beuningen.

Lezersaanbieding - Pure Rubens in Rotterdam-Arrangement
De mooiste olieverfschetsen uit de hele wereld zijn bij elkaar gebracht in het museum. Je komt dicht bij Rubens, zijn persoon en manier van werken. Een gids neemt je mee langs de meesterwerken. Sluit je bezoek gezellig af in de Espressobar met koffie of thee en iets lekkers.

Uiteraard is er tijd om ook de rest van het museum op eigen gelegenheid te bezoeken!

Data:
20 en 27 oktober 2018
Tijden:
14.00 - 15.00 uur: rondleiding met gids
15.00 - 15.30 uur: koffie/thee en taart in de Espressobar van Museum Boijmans van Beuningen
Prijzen p.p.:
* abonnees met Museumjaarkaart: € 17,50
* abonnees zonder Museumjaarkaart: € 30,-
* niet-abonnees met Museumjaarkaart: € 20,-
* niet-abonnees zonder Museumjaarkaart: € 35,-
Inclusief:
Rondleiding, koffie/thee en taart en Museumentree € 20,- (of Museumkaarttoeslag à € 2,50)
Meld je snel aan!
In elk geval vóór 8 oktober, via artifex.nu/nouveau