Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Pure Rubens
Museum Boijmans Van Beuningen – Rotterdam
Je moest er eerst voor naar het Prado in Madrid, maar nu is de grote Rubens tentoonstelling dan eindelijk in Nederland te zien. ‘Mollige meisjes te Rotterdam’ wordt dit overzichtswerk ook wel genoemd. Een groots overzicht aan olieverfschetsen.

Uitfeest
Utrecht
Het culturele seizoen wordt geopend in Utrecht met het tweedaagse vernieuwde Uitfeest. Op meer dan tachtig locaties in de stad kunst, film & media, literatuur, muziek & theater en dans. Kijk voor het volledige programma op www.culturelezondagen.nl

Outsider Art Galerie
Amsterdam
Een echte Sacha de Boer aan de muur? Dat kan! Kom bieden op dit indrukwekkende werk. Belangeloos werkt Sacha mee aan deze verkoopexpositie voor United World College; een bijzondere school waar kansarme en kansrijke kinderen samen naar school gaan. Er is ook werk van o.a. Jimmy Nelson. Een kunstwerk kopen kan via deze link. Of kom kijken bij Outsider Art Galerie. naast de Hermitage - Neerlandiaplein 1, Amsterdam

Real Life Exhibition: Hella en Freek de Jonge: Het Volle Leven
Groninger Museum – Groningen
Zes weken lang zijn Hella en Freek dagelijks aanwezig in het Museum, niet alleen als kunstenaar, maar ook als mens. Geheel in de geest van de tijd waarin de privacy gewild en ongewild onder druk staat, stellen zij zichzelf tentoon. Ja, u leest het goed. Komt dat zien.

Dit is Cas
Nederlands Fotomuseum – Rotterdam
Ook in Rotterdam: een overzichtstentoonstelling van Cas Oorthuys: fotograaf, optimist, wereldreiziger en familieman. We hoorden zelfs al iemand de vergelijking trekken met Robert Doisneau. Cas’ foto van de uitgehongerde vrouw met een stukje brood (uit de Tweede Wereldoorlog) groeide uit tot het icoon van de hongerwinter.

Klassiek op het Amstelveld
Amstelveld – Amsterdam
Kippenvel krijgen op een van de mooiste pleinen van Amsterdam? Kom dit weekend naar het Amstelveld waar jonge, klassieke talenten optreden. Zoals de tienjarige Russische Alexandra Dovgan (winnares 13de International Young Musicans Competition).

Graphite Restaurant
Amsterdam
We blijven nog even in Amsterdam, daar is namelijk net een spannend speak-easy restaurant geopend. Een concept waar je een scancode voor nodig hebt. Eenmaal binnen lijkt het alsof je in een sfeervolle jazzclub gaat eten. Maar dan zie je Peter Gast (voorheen Schulten Hues) achter een van de kookplateau’s staan, en weet je: dit is gastronomie op hoog niveau, heel hoog niveau.

Binnenkort (vanaf 1 december) kunnen we weer stemmen voor de Top 2000 van de zender Radio2. Voor velen op dit moment de lijst der lijsten. Maar vroeger was dat de Top 40! 

Deze beroemde lijst - 'de enige echte alle veertig op een rij' - vol hits bestaat inmiddels meer dan een halve eeuw. Zo'n beetje elke vrijdagmiddag zaten we aan de radio gekluisterd als puber nadat we uit school kwamen.

Nostalgie

Cassettebandjes in de aanslag en opnemen maar! En dan vooral overspoelen als je bandje vol was en je net dat ene nummer erop wilde hebben. Herkenbaar?

Amerika

De top 40 is eigenlijk komen overwaaien uit Amerika. Daar kenden ze het fenomeen hitlijsten al. In Nederland niet, maar in 1965 veranderde dat. Toen werd de allereerste lijst uitgezonden op Radio Veronica.

Nummer 1

De echte bekendheid kwam toch wel in 1989 toen Erik de Zwart het stokje van Lex Harding (zie foto) overnam. Toen was het nog ouderwets plaatjes draaien. En nog steeds bestaat de Top 40 na al die tijd. Hij is elke week te beluisteren op Radio 538. Op dit moment staat Davina Michelle met Duurt te lang op nummer 1! Leuk weetje: tijdens de allereerste Top 40 voerde The Beatles de lijst aan met Feel Fine.

Bron: Top 40 Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Het is de Dag van de Wetenschap en welke powervrouw heeft nou meer haar stempel gedrukt op de wetenschap dan Madame Curie?

Geboren in Polen in 1867 lag het niet bepaald in de lijn der verwachting dat je jonge Maria Skłodowska één van werelds meest toonaangevende wetenschappers zou worden en bovendien ook nog twéé Nobelprijzen zou winnen (als eerste vrouw ooit).

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Marie Curie (Manya) throughout her life actively promoted the use of radium to alleviate suffering and during World War I, assisted by her daughter, Irene, she personally devoted herself to this remedial work. She retained her enthusiasm for science throughout her life and did much to establish a radioactivity laboratory in her native city - in 1929 President Hoover of the United States presented her with a gift of $ 50,000, donated by American friends of science, to purchase radium for use in the laboratory in Warsaw. Curie, quiet, dignified and unassuming, was held in high esteem and admiration by scientists throughout the world. She was a member of the Conseil du Physique Solvay from 1911 until her death and since 1922 she had been a member of the Committee of Intellectual Co-operation of the League of Nations. Her work is recorded in numerous papers in scientific journals and she is the author of Recherches sur les Substances Radioactives (1904), L'Isotopie et les Éléments Isotopes and the classic Traité' de Radioactivité(1910).

Een bericht gedeeld door Women's History (@women.ofhistory) op

Toch gebeurde dat. Aangezien vrouwen niet mochten studeren aan de Universiteit van Warschau, wijkt ze uit naar Parijs, waar ze haar toekomstige echtgenoot en natuurkundige Pierre Curie ontmoette. Ze krijgen samen twee kinderen.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Laura Velázquez Alzúa (@lauravelazquezalzua) op

Pierre overlijdt onverwacht als hij bij het oversteken van de Rue Dauphine struikelt en onder een rijtuig terecht komt. Na zijn overlijden, kent de faculteitsraad van de Sorbonne unaniem zijn leerstoel toe aan Marie Curie. Tevens wordt ze benoemd tot lector, wat haar de eerste vrouwelijke hoogleraar aan de Sorbonne maakte.

Maria Curie heeft tijdens haar leven heel wat vooroordelen over vrouwen in de wetenschap het hoofd moeten bieden, maar haar ongeëvenaarde onderzoekdrift en de resultaten van die onderzoeken zijn nog enorm waardevol.

In 1910 schreef ze een verhandeling over radioactiviteit waarin ze al haar kennis optekende die ze had opgedaan over radioactiviteit. In datzelfde jaar slaagde ze erin radium te isoleren.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Marilyn Rock (@hartroc) op

Ze overleed in 1934 op 66-jarige leeftijd aan leukemie, vrijwel zeker ontstaan doordat zij door haar werk aan een enorme stralingsdosis was blootgesteld.

In 1990, 75 jaar na haar dood, krijgt de Franse nationale bibliotheek een aantal geschriften in handen die aan haar hebben toebehoord. De Geigerteller slaat uit, omdat het papier nog altijd radioactief is...

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in