Na een lange, warme zomer zijn wij weer terug met een onze Happy Weekend nieuwsbrief, zodat je nog meer kunt genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het aanbod van dit weekend

Laatste kans: Spotlight met Sacha de Boer
Museum - Hilversum
Sacha de Boer tipt het zelf al op haar Instagram. Haar expositie Spotlight is dit weekend voor het laatst te zien in Museum Hilversum. Foto’s van Sacha, Paul Huf, William Rutten en Govert de Roos van radio- en tv-helden. Zaterdag en zondag vrij toegang, dus mis deze laatste kans niet!
Info: Museum Hilversum

More content below the advertising

Romantische blik
Singer – Laren
Dromerige beelden van 18de eeuwse kunstenaars als Henri Le Sidaner, Emile Claus, Gaston La Touche en Frits Thaulow.  Hun romantische visie op mens, dier en natuur is ontroerend. Met een verrassende toegift in de Van den Brink Galerij: een zestal beelden van Rodin, waaronder Twee handen, De Smart en het Portret van Madame Fenaille.
Info: Singer Laren

Zee van kalmte
Het Scheepvaartmuseum – Amsterdam
Sea of Tranquillity is een totaalbeleving. Een film - zonder dialoog - en een tentoonstelling met een oplichtende scheepsmaquette, levensechte sculpturen vitrines en meubilair van de Belgische kunstenaar Hans Op de Beeck. Hij raakte in West-Frankrijk geïnspireerd door de scheepswerven van Saint Nazaire, waar de grootste cruiseschepen ter wereld worden geproduceerd. Deze tentoonstelling  was eerder te zien in België, Frankrijk, Zwitserland en Spanje en kreeg lovende kritieken.
Info: Scheepvaart Museum

Nachtfeest voor iedereen
Groningen
Zaterdag 8 september is De Groninger Museumnacht (van 19.00 tot 01.00 uur). Het GRID Grafisch Museum, het Groninger Museum, het Nederlands Stripmuseum, het Noordelijk Scheepvaartmuseum en het Universiteitsmuseum openen dan hun deuren voor een feestelijk bezoek. Tickets à €5,- zijn verkrijgbaar op www.groningermuseum.nl

Echt & Onecht
Fries Museum – Leeuwarden
In de tentoonstelling  Simulacrum II is werk te zien van vijf kunstenaars die de werkelijkheid uit elkaar halen en vervolgens weer in elkaar zetten, maar dan een beetje anders. Beate Gütschow, Grégory Chatonsky, Thibault Brunet, Lionel Bayol-Thémines en Leigh Merrill onderzoeken zo de maakbaarheid van de werkelijkheid  en laten zien hoe moeilijk het verschil tussen echt en onecht te herkennen is.
Info: Fries Museum

Glans & Geluk
Gemeentemuseum – Den Haag
Een tentoonstelling vol pracht en praal, over alle vormen van Kunst in de Wereld van de Islam. Van ornamentele kunst tot literatuur en muziek. Schrijvers, koks en musici brengen een ode aan het zintuiglijke karakter van de objecten uit de collectie van het museum.
Info: Gemeentemuseum

Filmtip| RAPHAEL: Lord of the Arts
Heel Nederland
Weinig mensen in de kunstgeschiedenis hebben zo’n intens en fascinerend leven geleid als Raphael Sanzio. Hij stierf al op 37-jarige leeftijd, maar slaagde er in om een ferme stempel op de wereld van de kunst te drukken. In een prachtig uitgebalanceerde dialoog volgt de film de belangrijkste momenten van Raphaels leven. In de film prachtige locaties waarvan het Vaticaanse Logge en Kardinaal Bibbiena’s appartement in het Paleis der Apostelen de meest exclusieve zijn.  Uiteraard komen ook de mooiste werken van Raphael aan de orde.

Voor Hugo Claus
De Kunsthal – Rotterdam
Hugo Claus – Con Amore toont de legendarische Vlaamse kunstenaar in al zijn facetten: dichter, schrijver, schilder, theatermaker, filmregisseur, sociaal bewogen kunstenaar en ‘listig spelletjesspeler’. De tentoonstelling is samengesteld door filmmaker, auteur en bewonderaar Marc Didden – ‘niet óver Claus, maar vóór Claus’ – die een eigenzinnig en zeer persoonlijk portret schetst. Met foto’s, film- en geluidsfragmenten, beeldende kunst, manuscripten, dichtbundels, boeken en een aantal zelden getoonde objecten.  
Info: De Kunsthal

Lief & Leed
Rijksmuseum Twenthe – Enschede
Spannende tentoonstelling over familieportretten uit de 17de en 18de eeuw, die op het eerste gezicht realistisch lijken maar dat niet zijn. Overleden personen zijn bijvoorbeeld als  nog levend afgebeeld. En na hevige ruzies verdwenen familieleden zomaar uit een groepsportret. 
Info: Rijksmuseum Twenthe

Dit weekend is de laatste kans om het kind in je jezelf te ontdekken bij de bijzondere tentoonstelling Een Ontembare Kracht in het CoBrA-museum. gaat dat zien!

In deze grootschalige kunsttentoonstelling speelt het Cobra Museum als het ware met de creativiteit, spontaniteit en puurheid van kinderen. In een bijzondere opstelling waarbij gebouwd, gekropen en geklommen moet worden, voelen de kinderen zich in het museum helemaal thuis en worden volwassenen in staat gesteld het kind in zichzelf te herontdekken. 

More content below the advertising

Kunstwerken van bekende CoBrA-kunstenaars staan schouder aan schouder met werken van hedendaagse kunstenaars. 

CoBrA-lid van het  eerste uur Karel Appel zei: “Onze dromen, ons gedrag, ons werk, het had inderdaad iets kinderlijks. In die tijd wilden we net als kinderen iets van de grond af opbouwen.”

Veel van deze kunstenaars begonnen met het verzamelen van kinderkunst en lieten zich direct beïnvloeden door de onderwerpen, vormen en technieken van kinderen. Ook werkten ze regelmatig samen met kinderen en toonden hun werk in tentoonstellingen en tijdschriften direct naast kindertekeningen.

De meeste kunstenaars binnen de groep probeerden dan ook om net zo onbevangen en spontaan als een kind te schilderen, waardoor hun schilderijen soms ook echt aan kindertekeningen doen denken.

Tot en met 17 februari 2019 bezoek je Een Ontembare Kracht in het CoBra-museum. Een aanrader!

Midden in Apeldoorn staat sinds 1899 de fabriek van Royal Talens waar al 120 jaar de meest kleurrijke kunstschildersverf wordt geproduceerd.

Experience Centre
In het Experience Centre, hét creatieve centrum van Royal Talens, vlak naast het monumentale hoofdgebouw, krijg je door de geweldige entourage direct zin om aan de slag te gaan. Overal staan producten die je kan uit proberen en werkstukken ter inspiratie.

More content below the advertising

Workshops
Het werken met al die mooie materialen kan tijdens één van de vele workshops die er worden gegeven. Denk aan werken met ecoline, mixed media, soft pastel, maar ook schilderen met de water vermengbare olieverf Cobra. Voor zowel de beginner als de wat meer ervaren creatieveling staat er wel wat op het programma. De workshops worden gegeven door één van de ervaren vaste medewerkers van het Experience Centre, maar ook worden er regelmatig gastdocenten uitgenodigd om het aanbod in workshops en technieken zo groot mogelijk te maken.

Rondleiding
Tijdens een rondleiding door de fabriek kun je met eigen ogen zien hoe al die mooie verf geproduceerd wordt. Een uitermate boeiend proces! Van los pigment tot de uiteindelijke verf in de tube, alles komt voorbij. Daarbij wordt er ook heel veel informatie over verf, de gebruikte grondstoffen, het productie- en het verpakkingsproces gegeven. De vakkundige en zeer betrokken medewerkers in de fabriek helpen daar vaak graag nog bij mee door iets extra te laten zien of uit te leggen.

Er worden regelmatig workshops en rondleidingen georganiseerd welke te vinden en te boeken zijn via de website www.royaltalensexperience.nl. Voor groepen vanaf 14 personen kunnen er op maar gemaakte programma’s worden samengesteld; neem hiervoor contact op met het Experience Centre.

De locatie is uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer, het station is op enkele minuten loopafstand en prima bereikbaar met de eigen auto.