Na een lange, warme zomer zijn wij weer terug met een onze Happy Weekend nieuwsbrief, zodat je nog meer kunt genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het aanbod van dit weekend

Laatste kans: Spotlight met Sacha de Boer
Museum - Hilversum
Sacha de Boer tipt het zelf al op haar Instagram. Haar expositie Spotlight is dit weekend voor het laatst te zien in Museum Hilversum. Foto’s van Sacha, Paul Huf, William Rutten en Govert de Roos van radio- en tv-helden. Zaterdag en zondag vrij toegang, dus mis deze laatste kans niet!
Info: Museum Hilversum

Article continues after the ad

Romantische blik
Singer – Laren
Dromerige beelden van 18de eeuwse kunstenaars als Henri Le Sidaner, Emile Claus, Gaston La Touche en Frits Thaulow.  Hun romantische visie op mens, dier en natuur is ontroerend. Met een verrassende toegift in de Van den Brink Galerij: een zestal beelden van Rodin, waaronder Twee handen, De Smart en het Portret van Madame Fenaille.
Info: Singer Laren

Zee van kalmte
Het Scheepvaartmuseum – Amsterdam
Sea of Tranquillity is een totaalbeleving. Een film - zonder dialoog - en een tentoonstelling met een oplichtende scheepsmaquette, levensechte sculpturen vitrines en meubilair van de Belgische kunstenaar Hans Op de Beeck. Hij raakte in West-Frankrijk geïnspireerd door de scheepswerven van Saint Nazaire, waar de grootste cruiseschepen ter wereld worden geproduceerd. Deze tentoonstelling  was eerder te zien in België, Frankrijk, Zwitserland en Spanje en kreeg lovende kritieken.
Info: Scheepvaart Museum

Nachtfeest voor iedereen
Groningen
Zaterdag 8 september is De Groninger Museumnacht (van 19.00 tot 01.00 uur). Het GRID Grafisch Museum, het Groninger Museum, het Nederlands Stripmuseum, het Noordelijk Scheepvaartmuseum en het Universiteitsmuseum openen dan hun deuren voor een feestelijk bezoek. Tickets à €5,- zijn verkrijgbaar op www.groningermuseum.nl

Echt & Onecht
Fries Museum – Leeuwarden
In de tentoonstelling  Simulacrum II is werk te zien van vijf kunstenaars die de werkelijkheid uit elkaar halen en vervolgens weer in elkaar zetten, maar dan een beetje anders. Beate Gütschow, Grégory Chatonsky, Thibault Brunet, Lionel Bayol-Thémines en Leigh Merrill onderzoeken zo de maakbaarheid van de werkelijkheid  en laten zien hoe moeilijk het verschil tussen echt en onecht te herkennen is.
Info: Fries Museum

Glans & Geluk
Gemeentemuseum – Den Haag
Een tentoonstelling vol pracht en praal, over alle vormen van Kunst in de Wereld van de Islam. Van ornamentele kunst tot literatuur en muziek. Schrijvers, koks en musici brengen een ode aan het zintuiglijke karakter van de objecten uit de collectie van het museum.
Info: Gemeentemuseum

Filmtip| RAPHAEL: Lord of the Arts
Heel Nederland
Weinig mensen in de kunstgeschiedenis hebben zo’n intens en fascinerend leven geleid als Raphael Sanzio. Hij stierf al op 37-jarige leeftijd, maar slaagde er in om een ferme stempel op de wereld van de kunst te drukken. In een prachtig uitgebalanceerde dialoog volgt de film de belangrijkste momenten van Raphaels leven. In de film prachtige locaties waarvan het Vaticaanse Logge en Kardinaal Bibbiena’s appartement in het Paleis der Apostelen de meest exclusieve zijn.  Uiteraard komen ook de mooiste werken van Raphael aan de orde.

Voor Hugo Claus
De Kunsthal – Rotterdam
Hugo Claus – Con Amore toont de legendarische Vlaamse kunstenaar in al zijn facetten: dichter, schrijver, schilder, theatermaker, filmregisseur, sociaal bewogen kunstenaar en ‘listig spelletjesspeler’. De tentoonstelling is samengesteld door filmmaker, auteur en bewonderaar Marc Didden – ‘niet óver Claus, maar vóór Claus’ – die een eigenzinnig en zeer persoonlijk portret schetst. Met foto’s, film- en geluidsfragmenten, beeldende kunst, manuscripten, dichtbundels, boeken en een aantal zelden getoonde objecten.  
Info: De Kunsthal

Lief & Leed
Rijksmuseum Twenthe – Enschede
Spannende tentoonstelling over familieportretten uit de 17de en 18de eeuw, die op het eerste gezicht realistisch lijken maar dat niet zijn. Overleden personen zijn bijvoorbeeld als  nog levend afgebeeld. En na hevige ruzies verdwenen familieleden zomaar uit een groepsportret. 
Info: Rijksmuseum Twenthe