Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend

Spotlight
Museum Hilversum – Hilversum
Nouveau huisfotograaf Sacha de Boer exposeert in Hilversum. Ze doet dat met collega’s als Govert de Roos, William Rutten en de legendarische Paul Huf, die televisie-iconen vastlegden. Onder wie een piepjonge Sonja Barend en Adèle Bloemendaal. De tentoonstelling is in het kader van Spotlight, 100 jaar Hilversum Mediastad. De ontwikkeling van televisie wordt aan de hand van kunstfoto’s van onze televisiehelden in beeld gebracht. Sacha fotografeerde Mies Bouwman, Eva Jinek en Wilfried de Jong te zien.
Info: Museum Hilversum
 
Ai! Mathilde, Mathilde!
Kasteel Ruurlo – Ruurlo
‘Alle ogen naar rechts, daar loopt Mathilde!’ Dat riepen Amsterdamse tramchauffeurs in de jaren zeventig. Op zaterdag 7 juli aanstaande is het precies tachtig jaar geleden dat Mathilde de Doelder geboren werd. De wereld kent haar als Mathilde Willink, die excentrieke verschijning uit de Willem Ruis Show. Ter ere van haar verjaardag, kun je in Kasteel Ruurlo op deze dag gratis deelnemen aan flitscolleges over deze extravagante muze en echtgenote van Carel Willink. De kunstenaar ontmoette de negentienjarige Mathilde in 1961. Vanaf dat moment is zij zijn grote inspiratie. Het laatste werk dat hij van haar maakte, het befaamde ‘Portret van Mathilde’, dateert uit 1975. In dat jaar verbrak hij de relatie met Mathilde.
Info: Museum More en Kasteel Ruurlo
 
Zeelands roem
MTVP Museum – Domburg
Ga je naar Zeeland dit weekend? Doe dan ook even Domburg aan. De Zomertentoonstelling van 2018, een vervolg op de Zomertentoonstelling van vorig jaar, biedt een keur aan schilderijen, tekeningen en grafische werken. Ze komen uit drie bijzondere verzamelingen: de Collectie van het MTVP Museum Domburg, de Collectie van de Gemeente Veere, waartoe Domburg behoort, en de Collectie van Francisca van Vloten. De expositie omvat werk van Nederlandse en buitenlandse kunstenaars die vanaf het Interbellum tot nu actief waren en/of zijn in de Europese kunstenaarskolonies.
Info: MTVP Museum
 
Deventer Op Stelten 2018
Deventer
Tijdens het internationaal buitentheaterfestival Deventer Op Stelten is de stad één groot theater. Er zijn ruim 150 internationale producties te zien in de historische binnenstad. Van vrijdagavond t/m zondagmiddag zijn op monumentale pleinen, in parken en straten, kerken en kleinere locaties theatervoorstellingen te zien uit Frankrijk, Duitsland, Engeland, België en Nederland. Gratis toegang.
Info: Deventer op Stelten
 
Over de grens: Achter de horizon
Staatliche Museum – Schwerin
Tentoonstelling over het afrekenen met vooroordelen over DDR-kunst. De tentoonstelling toont nieuwe perspectieven, geeft ruimte aan subtiel kritische stemmen, dromen en verlangens. In de verschillende werken is de horizon geen grens meer, maar een vrije ruimte vol ruimte voor verbeelding en associaties. Voor meer tentoonstellingen in Duitsland: www.tentoonstellingen-duitsland.nl
 
Lezersactie: Gratis tickets voor Le Marché Français bij Restaurant Bodon
Restaurant Bodon - Amsterdam
Vier de Franse nationale feestdag, Quatorze Juillet, bij Restaurant Bodon, La Grande Brasserie en geniet van een Nouveau lezerskorting.
Klik hier om kaarten te bestellen.


Top-terras: Buiten eten - Slangevegt
Breukelen
De Nouveau-redactie heeft er net haar halfjaarlijkse brainstorm gehad en was onder de indruk van deze prachtige buitenplaats. Bloeiende hortensia’s aan de Vecht, tafels en loungebedden grenzend aan het water. Eten alsof je in Italië zit. Wel reserveren, want buiten eten is booming dit weekend.
Info: Restaurant Slangevegt

Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Femmes Fatales
Gemeentemuseum – Den Haag
Een pracht expositie over sterke vrouwen die hun stempel drukten op de mode. Over de invloed van vrouwen, hun mannelijke collega’s en hun visie op mode. Met fraaie foto’s van het werk van Coco Chanel, Jeanne Lanvin, Elsa Schiaparelli en Nederlandse grootheden als Fong Leng, Sheila de Vries en Iris van Herpen.
Info: Gemeentemuseum

Save the date – 22-25 november
Art Weekend - Amsterdam
Amsterdam staat van 22-25 november volledig in het teken van hedendaagse kunst. Zo’n 52 culturele instellingen bieden dat weekend een zeer afwisselend programma. Nieuwe tentoonstellingen bij diverse galeries, optredens van kunstenaars, van Ryoji Ikeda in het Filmmuseum to het nieuwste geluidswerk van Janet Cardiff en George Bures Miller in de Oude Kerk. The place waar kunstprofessionals elkaar ontmoeten om te praten over actuele thema’s. Maar ook een top-weekeind voor art lovers.
Info: Art Weekend

De passie van Erwin Olaf
PAN - RAI – Amsterdam
Erwin Olaf maakte dit jaar voor de 32ste editie van PAN Amsterdam het campagnebeeld. Acht portretten van Amsterdammers met verschillende kunstwerken. De passie spat, zoals altijd, van Olafs werk af en typeert de beurs voor kunst, antiek en design. In de RAI delen de diverse handelaren, antiquairs en galeriehouders ook graag hun hartstocht voor kunst met je.
Info: PAN Amsterdam

Betoverend China
Museum Rijswijk – Rijswijk
Op haar vele culturele reizen naar het zuidwesten van China heeft Mieke Gorter een unieke mix van kostuums, sieraden en accessoires van de Miao en Dong verzameld. Al haar schatten zijn nu te zien in Rijswijk. Daarnaast geeft Mieke verschillende workshops en rondleidingen.
Info: Museum Rijswijk

Maria Barnas: Song for three rooms
Kröller-Müller Museum – Otterlo
Song for three rooms is de eerste van een nieuwe reeks tentoonstellingen onder de titel Vestibulum, een verwijzing naar de voormalige entree van het museum. Elk half jaar wordt een kunstenaar uitgenodigd om een presentatie te maken die zich op de een of andere manier verhoudt tot de locatie of de geschiedenis van het museum. Maria Barnas bijt het spits af. Zij onderzoekt in gedichten, sculpturen en films de concrete aspecten van taal en de manier waarop wij dingen met woorden verbinden.
Info: Kröller-Müller Museum

Binnenkort (vanaf 1 december) kunnen we weer stemmen voor de Top 2000 van de zender Radio2. Voor velen op dit moment de lijst der lijsten. Maar vroeger was dat de Top 40! 

Deze beroemde lijst - 'de enige echte alle veertig op een rij' - vol hits bestaat inmiddels meer dan een halve eeuw. Zo'n beetje elke vrijdagmiddag zaten we aan de radio gekluisterd als puber nadat we uit school kwamen.

Nostalgie

Cassettebandjes in de aanslag en opnemen maar! En dan vooral overspoelen als je bandje vol was en je net dat ene nummer erop wilde hebben. Herkenbaar?

Amerika

De top 40 is eigenlijk komen overwaaien uit Amerika. Daar kenden ze het fenomeen hitlijsten al. In Nederland niet, maar in 1965 veranderde dat. Toen werd de allereerste lijst uitgezonden op Radio Veronica.

Nummer 1

De echte bekendheid kwam toch wel in 1989 toen Erik de Zwart het stokje van Lex Harding (zie foto) overnam. Toen was het nog ouderwets plaatjes draaien. En nog steeds bestaat de Top 40 na al die tijd. Hij is elke week te beluisteren op Radio 538. Op dit moment staat Davina Michelle met Duurt te lang op nummer 1! Leuk weetje: tijdens de allereerste Top 40 voerde The Beatles de lijst aan met Feel Fine.

Bron: Top 40 Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in