Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend

Spotlight
Museum Hilversum – Hilversum
Nouveau huisfotograaf Sacha de Boer exposeert in Hilversum. Ze doet dat met collega’s als Govert de Roos, William Rutten en de legendarische Paul Huf, die televisie-iconen vastlegden. Onder wie een piepjonge Sonja Barend en Adèle Bloemendaal. De tentoonstelling is in het kader van Spotlight, 100 jaar Hilversum Mediastad. De ontwikkeling van televisie wordt aan de hand van kunstfoto’s van onze televisiehelden in beeld gebracht. Sacha fotografeerde Mies Bouwman, Eva Jinek en Wilfried de Jong te zien.
Info: Museum Hilversum
 
Ai! Mathilde, Mathilde!
Kasteel Ruurlo – Ruurlo
‘Alle ogen naar rechts, daar loopt Mathilde!’ Dat riepen Amsterdamse tramchauffeurs in de jaren zeventig. Op zaterdag 7 juli aanstaande is het precies tachtig jaar geleden dat Mathilde de Doelder geboren werd. De wereld kent haar als Mathilde Willink, die excentrieke verschijning uit de Willem Ruis Show. Ter ere van haar verjaardag, kun je in Kasteel Ruurlo op deze dag gratis deelnemen aan flitscolleges over deze extravagante muze en echtgenote van Carel Willink. De kunstenaar ontmoette de negentienjarige Mathilde in 1961. Vanaf dat moment is zij zijn grote inspiratie. Het laatste werk dat hij van haar maakte, het befaamde ‘Portret van Mathilde’, dateert uit 1975. In dat jaar verbrak hij de relatie met Mathilde.
Info: Museum More en Kasteel Ruurlo
 
Zeelands roem
MTVP Museum – Domburg
Ga je naar Zeeland dit weekend? Doe dan ook even Domburg aan. De Zomertentoonstelling van 2018, een vervolg op de Zomertentoonstelling van vorig jaar, biedt een keur aan schilderijen, tekeningen en grafische werken. Ze komen uit drie bijzondere verzamelingen: de Collectie van het MTVP Museum Domburg, de Collectie van de Gemeente Veere, waartoe Domburg behoort, en de Collectie van Francisca van Vloten. De expositie omvat werk van Nederlandse en buitenlandse kunstenaars die vanaf het Interbellum tot nu actief waren en/of zijn in de Europese kunstenaarskolonies.
Info: MTVP Museum
 
Deventer Op Stelten 2018
Deventer
Tijdens het internationaal buitentheaterfestival Deventer Op Stelten is de stad één groot theater. Er zijn ruim 150 internationale producties te zien in de historische binnenstad. Van vrijdagavond t/m zondagmiddag zijn op monumentale pleinen, in parken en straten, kerken en kleinere locaties theatervoorstellingen te zien uit Frankrijk, Duitsland, Engeland, België en Nederland. Gratis toegang.
Info: Deventer op Stelten
 
Over de grens: Achter de horizon
Staatliche Museum – Schwerin
Tentoonstelling over het afrekenen met vooroordelen over DDR-kunst. De tentoonstelling toont nieuwe perspectieven, geeft ruimte aan subtiel kritische stemmen, dromen en verlangens. In de verschillende werken is de horizon geen grens meer, maar een vrije ruimte vol ruimte voor verbeelding en associaties. Voor meer tentoonstellingen in Duitsland: www.tentoonstellingen-duitsland.nl
 
Lezersactie: Gratis tickets voor Le Marché Français bij Restaurant Bodon
Restaurant Bodon - Amsterdam
Vier de Franse nationale feestdag, Quatorze Juillet, bij Restaurant Bodon, La Grande Brasserie en geniet van een Nouveau lezerskorting.
Klik hier om kaarten te bestellen.

More content below the advertising


Top-terras: Buiten eten - Slangevegt
Breukelen
De Nouveau-redactie heeft er net haar halfjaarlijkse brainstorm gehad en was onder de indruk van deze prachtige buitenplaats. Bloeiende hortensia’s aan de Vecht, tafels en loungebedden grenzend aan het water. Eten alsof je in Italië zit. Wel reserveren, want buiten eten is booming dit weekend.
Info: Restaurant Slangevegt

Dit weekend is de laatste kans om het kind in je jezelf te ontdekken bij de bijzondere tentoonstelling Een Ontembare Kracht in het CoBrA-museum. gaat dat zien!

In deze grootschalige kunsttentoonstelling speelt het Cobra Museum als het ware met de creativiteit, spontaniteit en puurheid van kinderen. In een bijzondere opstelling waarbij gebouwd, gekropen en geklommen moet worden, voelen de kinderen zich in het museum helemaal thuis en worden volwassenen in staat gesteld het kind in zichzelf te herontdekken. 

More content below the advertising

Kunstwerken van bekende CoBrA-kunstenaars staan schouder aan schouder met werken van hedendaagse kunstenaars. 

CoBrA-lid van het  eerste uur Karel Appel zei: “Onze dromen, ons gedrag, ons werk, het had inderdaad iets kinderlijks. In die tijd wilden we net als kinderen iets van de grond af opbouwen.”

Veel van deze kunstenaars begonnen met het verzamelen van kinderkunst en lieten zich direct beïnvloeden door de onderwerpen, vormen en technieken van kinderen. Ook werkten ze regelmatig samen met kinderen en toonden hun werk in tentoonstellingen en tijdschriften direct naast kindertekeningen.

De meeste kunstenaars binnen de groep probeerden dan ook om net zo onbevangen en spontaan als een kind te schilderen, waardoor hun schilderijen soms ook echt aan kindertekeningen doen denken.

Tot en met 17 februari 2019 bezoek je Een Ontembare Kracht in het CoBra-museum. Een aanrader!

Midden in Apeldoorn staat sinds 1899 de fabriek van Royal Talens waar al 120 jaar de meest kleurrijke kunstschildersverf wordt geproduceerd.

Experience Centre
In het Experience Centre, hét creatieve centrum van Royal Talens, vlak naast het monumentale hoofdgebouw, krijg je door de geweldige entourage direct zin om aan de slag te gaan. Overal staan producten die je kan uit proberen en werkstukken ter inspiratie.

More content below the advertising

Workshops
Het werken met al die mooie materialen kan tijdens één van de vele workshops die er worden gegeven. Denk aan werken met ecoline, mixed media, soft pastel, maar ook schilderen met de water vermengbare olieverf Cobra. Voor zowel de beginner als de wat meer ervaren creatieveling staat er wel wat op het programma. De workshops worden gegeven door één van de ervaren vaste medewerkers van het Experience Centre, maar ook worden er regelmatig gastdocenten uitgenodigd om het aanbod in workshops en technieken zo groot mogelijk te maken.

Rondleiding
Tijdens een rondleiding door de fabriek kun je met eigen ogen zien hoe al die mooie verf geproduceerd wordt. Een uitermate boeiend proces! Van los pigment tot de uiteindelijke verf in de tube, alles komt voorbij. Daarbij wordt er ook heel veel informatie over verf, de gebruikte grondstoffen, het productie- en het verpakkingsproces gegeven. De vakkundige en zeer betrokken medewerkers in de fabriek helpen daar vaak graag nog bij mee door iets extra te laten zien of uit te leggen.

Er worden regelmatig workshops en rondleidingen georganiseerd welke te vinden en te boeken zijn via de website www.royaltalensexperience.nl. Voor groepen vanaf 14 personen kunnen er op maar gemaakte programma’s worden samengesteld; neem hiervoor contact op met het Experience Centre.

De locatie is uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer, het station is op enkele minuten loopafstand en prima bereikbaar met de eigen auto.