Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend

Spotlight
Museum Hilversum – Hilversum
Nouveau huisfotograaf Sacha de Boer exposeert in Hilversum. Ze doet dat met collega’s als Govert de Roos, William Rutten en de legendarische Paul Huf, die televisie-iconen vastlegden. Onder wie een piepjonge Sonja Barend en Adèle Bloemendaal. De tentoonstelling is in het kader van Spotlight, 100 jaar Hilversum Mediastad. De ontwikkeling van televisie wordt aan de hand van kunstfoto’s van onze televisiehelden in beeld gebracht. Sacha fotografeerde Mies Bouwman, Eva Jinek en Wilfried de Jong te zien.
Info: Museum Hilversum
 
Ai! Mathilde, Mathilde!
Kasteel Ruurlo – Ruurlo
‘Alle ogen naar rechts, daar loopt Mathilde!’ Dat riepen Amsterdamse tramchauffeurs in de jaren zeventig. Op zaterdag 7 juli aanstaande is het precies tachtig jaar geleden dat Mathilde de Doelder geboren werd. De wereld kent haar als Mathilde Willink, die excentrieke verschijning uit de Willem Ruis Show. Ter ere van haar verjaardag, kun je in Kasteel Ruurlo op deze dag gratis deelnemen aan flitscolleges over deze extravagante muze en echtgenote van Carel Willink. De kunstenaar ontmoette de negentienjarige Mathilde in 1961. Vanaf dat moment is zij zijn grote inspiratie. Het laatste werk dat hij van haar maakte, het befaamde ‘Portret van Mathilde’, dateert uit 1975. In dat jaar verbrak hij de relatie met Mathilde.
Info: Museum More en Kasteel Ruurlo
 
Zeelands roem
MTVP Museum – Domburg
Ga je naar Zeeland dit weekend? Doe dan ook even Domburg aan. De Zomertentoonstelling van 2018, een vervolg op de Zomertentoonstelling van vorig jaar, biedt een keur aan schilderijen, tekeningen en grafische werken. Ze komen uit drie bijzondere verzamelingen: de Collectie van het MTVP Museum Domburg, de Collectie van de Gemeente Veere, waartoe Domburg behoort, en de Collectie van Francisca van Vloten. De expositie omvat werk van Nederlandse en buitenlandse kunstenaars die vanaf het Interbellum tot nu actief waren en/of zijn in de Europese kunstenaarskolonies.
Info: MTVP Museum
 
Deventer Op Stelten 2018
Deventer
Tijdens het internationaal buitentheaterfestival Deventer Op Stelten is de stad één groot theater. Er zijn ruim 150 internationale producties te zien in de historische binnenstad. Van vrijdagavond t/m zondagmiddag zijn op monumentale pleinen, in parken en straten, kerken en kleinere locaties theatervoorstellingen te zien uit Frankrijk, Duitsland, Engeland, België en Nederland. Gratis toegang.
Info: Deventer op Stelten
 
Over de grens: Achter de horizon
Staatliche Museum – Schwerin
Tentoonstelling over het afrekenen met vooroordelen over DDR-kunst. De tentoonstelling toont nieuwe perspectieven, geeft ruimte aan subtiel kritische stemmen, dromen en verlangens. In de verschillende werken is de horizon geen grens meer, maar een vrije ruimte vol ruimte voor verbeelding en associaties. Voor meer tentoonstellingen in Duitsland: www.tentoonstellingen-duitsland.nl
 
Lezersactie: Gratis tickets voor Le Marché Français bij Restaurant Bodon
Restaurant Bodon - Amsterdam
Vier de Franse nationale feestdag, Quatorze Juillet, bij Restaurant Bodon, La Grande Brasserie en geniet van een Nouveau lezerskorting.
Klik hier om kaarten te bestellen.


Top-terras: Buiten eten - Slangevegt
Breukelen
De Nouveau-redactie heeft er net haar halfjaarlijkse brainstorm gehad en was onder de indruk van deze prachtige buitenplaats. Bloeiende hortensia’s aan de Vecht, tafels en loungebedden grenzend aan het water. Eten alsof je in Italië zit. Wel reserveren, want buiten eten is booming dit weekend.
Info: Restaurant Slangevegt

Isa Hoes en Medina Schuurman, openhartig en persoonlijk in een nieuwe voorstelling. 

Oud-Nouveau-columnisten Isa Hoes en Medina Schuurman gaan het theater in. Na het succes van hun boek Te Lijf en hun nieuwste boek IM Lijfboek staan zij vanaf 3 oktober in de Nederlandse theaters.

In deze voorstelling onderzoeken de hartsvriendinnen de positie van de ouder wordende vrouw in deze maatschappij. Dit doen zij op een openhartige en persoonlijke manier gelardeerd met een grote dosis humor en zelfrelativering.

Uit de taboesfeer

Isa en Medina halen het ouder worden en de overgang uit de taboesfeer. Met open vizier onderzoeken zij niet alleen de veranderingen in lijf, hoofd, hart, rimpels, opvliegers en stress maar ook die op het terrein van vriendschap, seksualiteit, zingeving, moederschap en werk.

De dames delen persoonlijke inzichten, ervaringen, kennis van specialisten en tips & trics waar iedere vrouw van 40+ haar voordeel mee kan doen.

‘Alles komt aan bod,’ vertelt Isa; ‘We filosoferen over hoe je na je veertigste lekker in je vel kunt zitten en er ook nog goed uit kan zien. Wat is ware vriendschap, hoe kun je je pijnlijke verleden loslaten, hoe ga je om met verlies en hoe ga je na een bepaalde leeftijd een nieuwe relatie aan?

Hoe kom je de overgang door en komen we ooit nog van die vermoeidheid af?’

In deze theatershow zeggen de dames waar het op staat en doorbreken ze taboes. De voorstelling, waarin Isa en Medina ook zichzelf en hun omgeving op de hak nemen, is niet alleen interessant voor vrouwen.

Tijdens dit theatercollege onderzoeken de hartsvriendinnen samen met een special guest* de positie van de ouder wordende vrouw in deze maatschappij. Dit doen zij op een openhartige en persoonlijke manier gelardeerd met een flinke dosis humor en zelfrelativering. 

Lezersaanbieding
Voor de voorstelling op 3 oktober a.s. met als special guest Mylene D'Anjou kun je als trouwe lezer/abonnee er bij zijn, voor een speciaal tarief van slechts € 15,-/p.p. in het Oude Luxor theater in Rotterdam.

Bestel hier je kaarten met de actiecode: OPVLIEGER.

 

De tentoonstelling ‘Pure Rubens’ toont het grootste overzicht van Rubens’ olieverfschetsen in 65 jaar. In de olieverfschets is de briljante toets van de kunstenaar zelf altijd aanwezig. Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en het Museo Nacional del Prado in Madrid werkten samen om de mooiste werken bijeen te brengen. Ze tonen de hand van de meester in al zijn facetten en verraden zijn temperament: gretig, levendig, overvloedig.

Olieverfschets
De ‘god van de schilders’, zo werd Rubens (1577-1640) door zijn tijdgenoten genoemd. Niet zonder reden: Rubens was één van de meest invloedrijke en succesvolle schilders van zijn tijd.

Rubens bereidde zijn werken doorgaans voor met een schets van olieverf op paneel. Een verrassende materiaalkeuze, want wie schetst er nu met olieverf?

Rubens was daarin niet de eerste, maar wel een cruciaal vernieuwer: niemand paste de olieverfschets op zo’n veelomvattende wijze toe als hij. Dat hij veel belang hechtte aan die schetsen, bleek na zijn overlijden.

Honderden olieverfschetsen had Rubens in zijn atelier bewaard. Museum Boijmans Van Beuningen en het Museo Nacional del Prado in Madrid bezitten beide een unieke verzameling olieverfschetsen.

Mooiste Rubens schetsen in Rotterdam
De  tentoonstelling ‘Pure Rubens’ geeft voor heel even toegang tot de kamer waarin Rubens zijn meest persoonlijke werken bewaarde.

De selectie schetsen uit beide musea is aangevuld met bruiklenen van over de hele wereld zoals werken uit de Metropolitan Museum of Art in New York, het Art Institute in Chicago, The J. Paul Getty Museum in Los Angeles, Museo Thyssen-Bornemizsa in Madrid, The National Gallery in Londen en het Louvre in Parijs.

De 68 olieverfschetsen tonen de enorme reikwijdte van Rubens ’meesterschap’ en worden gecombineerd met een aantal van de grote schilderijen, prenten, voorbereidende tekeningen en een reusachtig tapijt van de meester.

Praktische informatie:
Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, 3015 CX ROTTERDAM
Open: Di t/m zo van 11.00 – 17.00 uur, Extra open op maandagen 15 en 22 oktober 2018
De tentoonstelling is tot en met 13 januari 2019 te zien in Museum Boijmans Van Beuningen.

Lezersaanbieding - Pure Rubens in Rotterdam-Arrangement
De mooiste olieverfschetsen uit de hele wereld zijn bij elkaar gebracht in het museum. Je komt dicht bij Rubens, zijn persoon en manier van werken. Een gids neemt je mee langs de meesterwerken. Sluit je bezoek gezellig af in de Espressobar met koffie of thee en iets lekkers.

Uiteraard is er tijd om ook de rest van het museum op eigen gelegenheid te bezoeken!

Data:
20 en 27 oktober 2018
Tijden:
14.00 - 15.00 uur: rondleiding met gids
15.00 - 15.30 uur: koffie/thee en taart in de Espressobar van Museum Boijmans van Beuningen
Prijzen p.p.:
* abonnees met Museumjaarkaart: € 17,50
* abonnees zonder Museumjaarkaart: € 30,-
* niet-abonnees met Museumjaarkaart: € 20,-
* niet-abonnees zonder Museumjaarkaart: € 35,-
Inclusief:
Rondleiding, koffie/thee en taart en Museumentree € 20,- (of Museumkaarttoeslag à € 2,50)
Meld je snel aan!
In elk geval vóór 8 oktober, via artifex.nu/nouveau