Halina Reijn:  inzending voor de Academy Awards
Halina Reijn: inzending voor de Academy Awards

Instinct, het regiedebuut van Halina Reijn, is dit jaar geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen bij de Academy Awards.

De film Instinct wordt ingezonden als kandidaat in de categorie beste buitenlandse speelfilm. Dat heeft filminstituut Eye, die de selectie organiseert, vandaag bekendgemaakt. "Dit is natuurlijk compleet onverwacht en meer dan eervol", aldus Halina Reijn en Carice van Houten.

De twee co-produceerden de film met hun productiebedrijf en Van Houten speelt ook een hoofdrol in Instinct. "Dat onze eerste film met een complexe, provocerende thematiek door mensen uit het vak wordt begrepen en gezien, is op zich al ongelooflijk en dat maakt ons zeer, zeer blij," aldus Reijn en Van Houten.

Article continues after the ad

De psychologische thriller vertelt over een psychologe (Carice van Houten) die gevoelens ontwikkelt voor een tbs-patiënt (Marwan Kenzari) die zij behandelt. De film beleefde in augustus de wereldpremière op het Locarno Film Festival en werd daar bekroond met de Variety Piazza Grande Award. De Noord-Amerikaanse première vindt komend weekend tijdens het Toronto International Film Festival.In Nederland opent Instinct op 27 september de 39ste editie van het Nederlands Film Festival en is aansluitend te zien in de bioscoop. Half januari wordt bekendgemaakt wie de vijf genomineerden zijn in de categorie beste buitenlandse film. De laatste Nederlandse nominatie in deze categorie was De Tweeling in 2004. De laatste maal dat Nederland het beeldje daadwerkelijk won, was in 1998 voor Karakter van Mike van Diem.

Foto's © ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in