Fotograaf
JW Kaldenbach

Het is elke twee jaar een verrassing: welke monumentale kunstwerken zullen er deze zomer weer te zien zijn langs de lommerrijke lanen van de Amsterdamse Sculptuur Biënnale ART ZUID?

Bewoners van Amsterdam Zuid laten tussen de bedrijvigheid door zoals altijd hun honden uit terwijl de monumentale sculpturen hun plek krijgen. Voor hun ogen wordt de beeldenroute ART ZUID opgebouwd, die sinds 2009 elke twee jaar van mei tot september onder meer de statige Apollo- en Minervalaan siert. 

Article continues after the ad

Perfecte dosering

Ga je een dag naar Amsterdam? Neem ART ZUID als uitgangspunt, dan heb je cultuur, culinair en wellicht nog even shoppen in precies de juiste dosering. De Beethoven-, Cornelis Schuyt-, Van Baerle- en P.C. Hooftstraat liggen immers langs de route. Net als bijvoorbeeld Roberto's in het Amsterdamse Hilton Hotel en Brasserie Van Dam en De Joffers in de Cornelis Schuyt. 

Aristide Maillol

De Tuin van Amsterdam Zuid

Dit jaar zijn het 80 kunstwerken van 50 internationale kunstenaars, onder wie Armando, Atelier Van Lieshout, Auguste Rodin, Charlotte van Pallandt, Hans van de Bovenkamp, Henk Visch, Irene Fortuyn, Ivan Cremer, Jan Fabre, Jean Dubuffet, Jésus Rafael Soto, Joel Shapiro, Johan Tahon, Judith Wiersema, Karel Appel, Klaas Gubbels, en Marc Quinn. Ze zijn allemaal te zien in de ‘De Tuin van Amsterdam Zuid’, zoals de curatoren Michiel Romeyn (acteur en kunstenaar, o.a. bekend van Jiskefet) en Jhim Lamoree (kunsthistoricus) de lanen en pleinen van Berlage’s Plan Zuid betitelen.

Nieuw

Vanaf een spectaculaire blikvanger in de vijver op het Museumplein leidt een rood gemarkeerde route naar het hart van de beeldenroute, het ARTZUID-informatiepaviljoen op de hoek van de Minervalaan en de Apollolaan. Van hieruit waaiert de tentoonstelling uit, tot en met de Zuidas. Nieuw dit jaar is de Pleinenroute, die de kunst en architectuur op pleinen in Berlage’s Plan Zuid in de kijker zet.

Jésus Rafael Soto

ARTZUID is 24/7 gratis toegankelijk. Begin je bezoek met een heerlijke cappuccino op het terras van het Informatiepaviljoen bij Minervalaan1 en verken alvast de route met de gratis app of hier verkrijgbare routekaart en catalogus voordat je op stap gaat. Kijk voor alle informatie op artzuid.nl.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in