Zin in een potje mooie plaatjes kijken? Op naar het Nederlands Fotomuseum, waar met Lust for Life het kleurenwerk van de inmiddels overleden Amsterdamse fotograaf Ed van der Elsken te zien is. Verwacht de grootste iconen en nog nooit eerder getoond werk. Wil. Je. Zien. 

Rond universele thema’s als liefde, leven en dood brengt Ed met zijn kleurenfotografie een ode aan de mens: vier het leven en laat zien wie je bent is het idee. 

Article continues after the ad

Ed van der Elsken

Ed is welbekend onder oude én jonge generaties. Zijn eigenzinnige, extraverte karakter valt samen met zijn unieke fotografie. Zijn werk is te omschrijven als puur. Via zijn camera maakte hij contact met mensen over de hele wereld. Zijn energie en levenslust leven voort in zijn werk. 

Game changer 

De veelkleurige mensheid (van verliefde stellen op de playa tot Molukkers in de wijk en bejaarden op straat) die Ed van der Elsken graag bezong, liet zich uiteindelijk het best in kleur verbeelden. Velen fotografen in de jaren tachtig volgden zijn voorbeeld. Ed van der Elsken heeft de weg voor hen vrijgemaakt en heeft er voor Nederlandse en internationale begrippen een uniek oeuvre mee opgebouwd.

See for yourself:

Een pluim voor het Nederlands Fotomuseum 

Ook noemenswaardig: bijna was de tentoonstelling Lust for Life er nooit geweest. In 2016 ontdekte het Nederlands Fotomuseum schimmel op tienduizenden dia’s van de wereldberoemde fotograaf Ed van der Elsken. Gelukkig ondernam het museum onmiddellijk actie en restaureerde het rottende materiaal, dat voornamelijk uit kleurenfoto’s bestaat. Een omvangrijk overzicht van het kleurenwerk is nog tot en met 6 oktober 2019 in Rotterdam te zien. 

P.S. bij de tentoonstelling is ook de publicatie Lust for Life verschenen: het eerste, omvattende overzicht van Ed’s kleurenwerk. En hét koffietafelboek van dit moment. Leuk om te geven, ook aan jezelf! 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in