Eduard Planting Gallery in Amsterdam presenteert nog tot en met 25 augustus a.s. een expositie van de Britse celebrity fotograaf Terry O’Neill. Met 'Stars Only' toont de galerie een selectie van zijn meest iconische portretten van beroemdheden als Brigitte Bardot, Audrey Hepburn, Kate Moss, Raquel Welch, Roger Moore en Frank Sinatra. 

Maar waarom zijn juist zijn foto's zo iconisch geworden?

Terry O’Neill (Londen, 30 juli 1938) viert dit jaar zijn 80ste verjaardag en was een pionier op het gebied van celebrity fotografie. Hij startte in 1958 als fotograaf en bouwde met veel artiesten en filmsterren een persoonlijke band op.

Intiem

Hierdoor kon hij ongedwongen, intieme foto’s maken waar anderen nooit zouden worden toegelaten, zowel backstage als privé.

De celebrity-foto’s van Terry O’Neill zijn vaak bizar, maar hebben altijd ook iets intiems. Deze zomer zijn de wereldberoemde beelden te zien in Amsterdam op de expositie Stars Only.

Article continues after the ad

Pionier

O’Neill was in zekere zin een pionier als het om portretfotografie ging. Hij fotografeerde beroemdheden op een manier die indertijd weinig gebruikelijk was: losser, intiemer, minder geposeerd, alsof hij hen toevallig in zijn lens had gevangen.

Daarmee gaf hij hun een menselijk gezicht - alsof je even een glimp opving van wie ze werkelijk waren.   

In de jaren die volgden, ontwikkelde hij zich als chroniqueur van de swinging sixties. Zijn foto’s geven een beeld van een gouden tijdperk, waarin alles in Londen hip and happening was.

Audrey Hepburn

Veel van O’Neills portretten tonen beroemdheden op onbewaakte ogenblikken, zoals de opnames van Audrey Hepburn, gewoon met nat haar in het zwembad.

‘Ik vond ‘t het prettigst om me achter mijn camera te verschuilen,’ zei hij. ‘Ik was altijd blij als ik gewoon toegang had tot het leven van andere mensen en liet de foto’s liever voor zichzelf spreken.’

Werk van Terry O’Neill is van 12 juli tot 25 augustus te zien op de expositie Stars Only in Eduard Planting Gallery, Amsterdam.

Meer informatie

In Nouveau lees je deze maand een uitgebreid portret van de bijzondere fotograaf. Nu in de winkel!

Beeld: Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in