De Uitmarkt is hét startsein van het Nederlandse culturele seizoen 2018. Van 24 t/m 26 augustus is het weer een feest van zang, dans, theater en creativiteit. De locatie rondom het Amsterdamse Oosterdok is onovertroffen. Déze 7 voorstellingen wil je niet missen. 

1. Goede start!

Het startsein wordt gegeven op vrijdagavond door een bonte verzameling entertainers. Van Guus Meeuwis tot het Rotterdamse rapcollectief Broederliefde, maar ook Peter Philly en Introdans.

More content below the advertising

Het drijvende podium aan het Amsterdamse Oosterdok belooft op zijn grondvesten te schudden. We hebben er zin in!

Meer informatie

2. Reis mee met Ellen ten Damme

Ellen ten Damme neemt je mee op reis naar het Parijs en Berlijn van de jaren ’20, ’30 en ’40, maar ook het heden. Denk aan de heerlijke nostalgie van Edith Piaf, Bertold Brecht en Kurt Weill, maar ook aan grootse artiesten als Yves Montand, Brigitte Bardot , Stromae en Marlene Dietrich.

Geniet van deze altijd bijzondere Nederlandse alleskunner en haar fantastische orkest, dit keer voor het eerst ook Franstalig! Wat een feest op de zaterdagavond.

Meer informatie

3. Lorenzo Buffa experimenteert

Geen grenzen en een open oor voor verandering. Daar staat Lorenzo Buffa voor, die met zijn Contemporary Jazz steeds weer verrast. Wij houden daar wel van, zo’n jonge, talentvolle musicus die buiten de lijntjes kleurt. Lorenzo Buffa Experiment Quintet: fijn op de zaterdagmiddag.

Meer informatie

4. Voor de cabaretliefhebbers: Hadewych Minis

Het is de eerste keer dat dit multitalent gaat zingen, dansen én acteren in deze ode aan de vrouw. Van cabaret tot flamenco (!), van moederschap tot midlifecrisis; Minis blijft boeien.

Meer informatie

5. Bijzondere dans

Door het gebruik van aerial straps verandert ons perspectief van de zwaartekracht. Een dromerige, beeldende dans over de vriendschap van twee mannen. Barstensvol symboliek en lichaamsbeheersing. Panama Pictures: Verrassend.

Meer informatie

6. Prachtig pianospel

In de categorie: Hier gaan we nog veel van horen: Vivianne Cheng. Ze maakt furore met haar uitzonderlijke pianospel. Recensenten zijn onverminderd lyrisch.

Meer informatie

7. Woordkunstenaar Marcel de Groot

Marcel de Groot heeft het zingen en tekstschrijven niet van een vreemde. De voorstelling #HELD speelt hij sinds 2016. Voor zijn lied Woordman werd hij zelfs genomineerd voor de Annie M.G. Schnmidtprijs.

Een woordkunstenaar. Hij speelt #HELD, speciaal voor de Uitmarkt 2018, in het BIMHUIS op zondagavond. Aanrader!

Meer informatie

Als het culturele seizoen net zo goed is als de aftrap ervan, belooft het cultuurseizoen 2018/2019 een mooi te worden. Veel plezier!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

De video van Abramovíc bijzondere werk A minute of silence ging viral toen haar ex-vriend tegenover haar plaatsnam. Voor dat kunstwerk nam ze persoonlijk plaats in een hal van het museum zodat bezoekers haar in de ogen konden kijken. Zo ver gaat ze bij deze nieuwe tentoonstelling niet...

Nu heeft de kunstenares, inmiddels 72, weer alle moderne technieken ingezet voor een nieuw modern werk. Met een virtual realitybril zie je haar door The Serpentine Gallery in Londen lopen.

More content below the advertising

Het kunstwerk heet The Life en doordat je een speciaal headset draagt, zie je niet alleen Marina, maar ook de andere (echte) mensen in de ruimte waardoor je het gevoel krijgt dat ze er écht is.

Abramovíc werd meerdere dagen door een 360-gradencamera gevolgd om deze 19-minuten durende performance te realiseren.

Voor het oplettende oog; Marina draagt in The Life dezelfde rode jurk als die ze droeg in A minute of silence.

Voor Marina zelf was dit nieuwe kunstwerk misschien nog wel het meest opmerkelijk, want zij kwam oog in oog met haar digitale versie te staan: “When I put the glasses on for the first time, it was a very shocking experience - the feeling that I was there and not there at the same time.”

The Life zie je nog bij Serpentine Gallery t/m 24 februari. Toegang is gratis, maar je moet je wel even aanmelden. Dus als je toch in Londen bent…

Dit is de video van A minute of Silence waar Marina Abramovíc bij het grote publiek bekend mee werd. Het moment dat ze haar grote liefde Ulay voor het eerst in jaren in de ogen kijkt, kippenvel…

Beeld: Tin Drum en Marina Abramovic

Elke week het laatste mode-nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Dit weekend is de laatste kans om het kind in je jezelf te ontdekken bij de bijzondere tentoonstelling Een Ontembare Kracht in het CoBrA-museum. gaat dat zien!

In deze grootschalige kunsttentoonstelling speelt het Cobra Museum als het ware met de creativiteit, spontaniteit en puurheid van kinderen. In een bijzondere opstelling waarbij gebouwd, gekropen en geklommen moet worden, voelen de kinderen zich in het museum helemaal thuis en worden volwassenen in staat gesteld het kind in zichzelf te herontdekken. 

More content below the advertising

Kunstwerken van bekende CoBrA-kunstenaars staan schouder aan schouder met werken van hedendaagse kunstenaars. 

CoBrA-lid van het  eerste uur Karel Appel zei: “Onze dromen, ons gedrag, ons werk, het had inderdaad iets kinderlijks. In die tijd wilden we net als kinderen iets van de grond af opbouwen.”

Veel van deze kunstenaars begonnen met het verzamelen van kinderkunst en lieten zich direct beïnvloeden door de onderwerpen, vormen en technieken van kinderen. Ook werkten ze regelmatig samen met kinderen en toonden hun werk in tentoonstellingen en tijdschriften direct naast kindertekeningen.

De meeste kunstenaars binnen de groep probeerden dan ook om net zo onbevangen en spontaan als een kind te schilderen, waardoor hun schilderijen soms ook echt aan kindertekeningen doen denken.

Tot en met 17 februari 2019 bezoek je Een Ontembare Kracht in het CoBra-museum. Een aanrader!