Lekker jezelf even helemaal te verliezen in een boek de laatste dagen van het jaar. Dit zijn de favorieten van de Nouveau Redactie:

1. Claudia Straatmans, Hoofdredacteur:

Celeste Ng: Kleine brandjes overal

Reese Witherspoon heeft al de rechten van dit boek gekocht, dus dat belooft wat. En ook in mijn Boekenclub was deze roman over moeder-dochter relaties een hit.

Twee moeders en hun band met hun dochters worden door elkaar heen gevlochten, spelend in een klein zogenaamd perfect stadje, meeslepend opgeschreven. Een spiegel voor je eigen verhouding met je kind.

2. Wies Verbeek. Coördinator lifestyle/ageless:

Dan neem je toch een nieuwe, Antoinette Scheulderman

Wat was ik blij en opgelucht toen ik dit boek las. Het boek gaat over intense verdriet dat je kan hebben na het overlijden van een huisdier en dat veel mensen dat verdriet niet begrijpen.

Antoinette rouwde meer dan een jaar om haar hondje Bubbels en veel mensen in haar omgeving vonden het maar wat raar. “Het was maar een dier,” hoorde ze veel zeggen. Ik denk dat veel dierenliefhebbers zich in het boek zullen herkennen.

Antoinette spreekt o.a. met Eva Jinek, Paul de Leeuw, Linda de Mol, Jan Wouters, Janine Abbring, Britt Dekker, Barry Hay en Yvette van Boven. Dit is echt een ontroerend en zo nu en dan hilarisch boek, vol bijzondere gesprekken.

3. Margreet Nanning, Brand Marketeer tipt:

Het einde van de eenzaamheid van Benedict Wells

Mijn boekentip voor de kerstdagen is dit verhaal van de hoofdpersoon Jules Moreau die na een motorongeluk geconfronteerd wordt met herinneringen uit zijn jeugd.

Jules, zijn zus Liz en broer Marty verloren al heel vroeg hun beide ouders. Voor alle drie laat dit diepe sporen na in de rest van hun leven en heeft dit een weerslag op hun relaties, carrière en de familiebanden.

Zware thema’s op een prachtige ontroerende manier beschreven.

4. Harmke Kraak, Eindredacteur:

Pelgrim van Philip Dröge

Het beschrijft in geuren en kleuren het leven van Christiaan Snouck Hurgronje, een avonturier die er na een studie Arabisch in 1885 in slaagt als een van de eerste westerlingen het heilige Mekka binnen te komen.

Ook beleeft hij allerlei avonturen in Nederlands-Indië en raakt hij in spionagepraktijken verzeild. Uiteindelijk keert hij terug naar Leiden. Het boek leest als een spannende avonturenroman, maar is het waargebeurde levensverhaal van de reislustige en erudiete Snouck Hurgonje.

5. Marion Florusse, Chef tekst/human interest:

Mooi doodliggen van A.F.Th. Van der Heijden

Omdat het prachtig geschreven is en ontroerend, maar niet sentimenteel, hoe hij zijn gestorven zoon Tonio ten tonele voert als fotograaf en hem daarmee, als het ware, een nieuw leven geeft.

Zichzelf en zijn vrouw offert de auteur op. Het schrijversechtpaar in het boek komt, op weg naar een schrijverscongres, om bij een vliegramp. Hij keert daarmee de rollen om en laat de zoon rouwen om zijn ouders in plaats van andersom. Zoals het hoort, zou je denken...

6. Merijn van den Boom, Online editor:

Olijfolie – Het naslagwerk van Wilma van Grinsven-Padberg

Ik ga niet voor een leesboek, maar voor een kookboek. En wel deze over olijfolie.

De schrijfster is de eerste officiële Nederlandse olijfolie-sommelier en wat zij kan proeven is echt ongelofelijk: Of olijven te lang langs de weg hebben gelegen of dat het te lang duurde voordat olijven geperst zijn. Ze kan zeer slecht tot de allerbeste beoordelen.

Er gaat een wereld voor je open! Leuk cadeautje voor een culi-liefhebber.

7. Karen Terpstra, Vormgever

Het enige ware verhaal van de wereld van Lynn McFall

Beetje filosofisch geschreven boek over een vrouw die op zoek is naar van alles maar vooral zichzelf.

Ik ben het twintig jaar geleden gaan lezen, maar nog steeds haal ik er een soort waarheid uit die je pas begrijpt met de jaren. Laten we zeggen: het is een mooi omschreven leerproces!

8. Claudia Witteveen, Royalty-verslaggever op Nouveau.nl

‘Ik zal verdwijnen in het donker’ van Michelle McNamara

Mijn boekentip van dit jaar is een true crime-boek met een bijzonder randje. De schrijfster overleed tijdens het schrijfproces. Haar collega’s maakten het boek met haar research voor haar af.

Het draait om de misdaden van meerdere seriemoordenaars in Californië in de jaren tachtig. Of zijn er toch geen meerdere daders? Voor fans van true crime, zoals Making a Murderer op Netflix, een echte must-read.

Het boek heeft veel losgemaakt: na Michelle’s dood werd er zelfs een verdachte opgepakt.

Dat waren ze! En als je echt zeker wil weten dat je het boek op tijd in huis hebt, dan kun je ‘m natuurlijk ook als E-book bestellen.

Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend. 

Less is More
Museum Voorlinden - Wassenaar
We staan altijd ‘aan’. De wereld komt via onze smartphones 24 uur per dag binnen. Een overvloed aan prikkels is het gevolg en soms weten we daar helemaal niet zo goed raad mee. Daarom verlangen veel mensen naar een nieuw begin, een soort nulpunt. Ook in de kunstwereld zien we deze tendens. Zo is er weer aandacht voor jaren zestig-stromingen als Minimal Art en Zero. Veel kunstenaars grijpen terug op minimalistische principes: reduceren, ordenen en hergebruiken.
Info: Museum Voorlinden

All-in the Family
Museum More - Gorssel
Vier getalenteerde schilders in één gezin. De vier gebroeders Barraud uit Zwitserland zijn belangrijke vertegenwoordigers van het Europese realisme uit de jaren twintig en dertig. Het werk van François Barraud, de beroemdste van de vier broers, staat centraal in de expositie. Maar zijn schilderijen worden omringd door die van zijn broers Aimé, Aurèle en Charles, zonder wie hij zijn hoge niveau nooit bereikt zou hebben.
Info: Museum More

Eten bij de Oranjes
Paleis op de Dam – Amsterdam
Er wordt bij de Oranjes niet van zomaar bordjes gegeten… Zo hebben ze het bijzondere Guriev-servies en het zilveren Engels Plateau van koning Willem II en koningin Anna Paulowna. In 1816 trouwde de prins van Oranje, de latere koning Willem II in Sint-Petersburg met Anna Paulowna, dochter van de Russische tsaar Paul I. Het kostbare servies was onderdeel van de bruidsschat en werd ruimhartig beschilderd met allegorische, klassieke en folkloristische motieven.
Info: Paleis op de Dam

Liefdesverklaring
Museum de Fundatie - Zwolle
Expositie Vrijheid is een liefdesverklaring aan de Nederlandse kunst met als doel het uitlokken van de discussie. Vijftig toonaangevende kunstwerken uit de afgelopen vijftig jaar vormen deze intrigerende tentoonstelling.
Info: Museum De Fundatie

Modegek
Museum van de Vrouw – Echt
In deze tentoonstelling zien wij in vogelvlucht 150 jaar Westerse modegeschiedenis. De laatste anderhalve eeuw is er ongelooflijk veel veranderd in de mode. In de 18de eeuw was er alleen mode voor de rijken. Exclusieve kleding, in opdracht en op maat gemaakt. Vergelijk dat eens met nu. Er is eindeloos veel keus en vandaag besteld, morgen in huis.
Info: Museum van de Vrouw

Tip van de redactie – bestel nu vast je kaarten
De ballerina van Auschwitz | Koninklijk Theater Carré - Amsterdam
Op zaterdag 4 mei 2019 staan Prima Ballerina van Het Nationale Ballet Igone de Jongh en gelauwerd acteur Pierre Bokma éénmalig samen in de piste in De Ballerina van Auschwitz. De productie is geïnspireerd op het levensverhaal van Edith Eger, de ‘ballerina van Auschwitz’, die op haar zestiende in het concentratiekamp moest dansen voor Joseph ‘engel des doods’ Mengele. De tekst is van Gerardjan Rijnders. Een indrukwekkende voorstelling over dader en slachtoffer die zich afspeelt tussen toen en nu.
Info: Koninklijk Theater Carré

Martin Luther King
Den Haag
En hoofdredacteur én wandelfanaat Claudia tipt voor zaterdag nog deze wandeling:  de Martin Luther King Walk naar het Vredespaleis in Den Haag. "Wij hebben nog niet geleerd als broers en zusters met elkaar te lopen" – Martin Luther King (Amsterdam, 1964).  Vandaag de dag is King’s gedachtengoed nog steeds een inspiratie voor velen. Tijdens deze nieuwe wandeling uit de wandelingenreeks van Frank Kanhai wordt in het weekend voorafgaand aan de Martin Luther King dag stilgestaan bij de diepe indruk die hij heeft gemaakt op miljoenen mensen over de hele wereld.

Start bij het Nationaal Archief in Den Haag om 11 uur. Prins Willem-Alexanderhof 20, 2595 BE Den Haag. Het Nationaal Archief ligt naast het station Den Haag Centraal.
Info: Frank Kanhai

Pure nostalgie: het cassettebandje. De radio aan, en dan je favoriete hits opnemen. Vervolgens het bandje vervloeken als het lint vastliep of als je per ongeluk over een ander nummer opnam.

Het bandje bestaat dankzij Lou Ottens, hij vond het plastic ding nu vijfenvijftig jaar geleden uit.

Comeback

Het bandje met dat gruizige geluid was bedoeld voor de walkman, in de auto en om je eigen stem op te nemen. In het tijdperk van het streamen blijkt nu dat de cassette weer hip is. Je koopt er eentje tussen de 8 euro en 12 euro.

Leuke feiten

Er werden in 2018 meer verkocht dan ooit tevoren. Wel op kleine schaal, maar toch. Leuke feitjes: het bestverkopende bandje van 2018 kwam van The 1975, die 7523 exemplaren verkocht van hun A Brief Inquiry Into Online Relationships. Kylie Minogue stond op plek twee met 6200 verkochte cassettebandjes.

Bron: 3FM/Historiek Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in