Angela Merkel (64), de bondskanselier van Duitsland sinds 13 jaar, heeft haar vertrek uit de politiek bekend gemaakt. Ze stelt zich niet meer verkiesbaar als partijvoorzitter van het CDU en als haar termijn als kanselier afloopt in 2021, draagt ze het stokje over. Dit waren 6 opmerkelijke momenten van de ongelooflijk intelligente politieke powervrouw die we kunnen uittekenen in haar broekpak.

1: Merkel leest Trump de les (althans, dat hopen we dan maar)

More content below the advertising

Tijdens de G-7 top in Canada in juni 2018 werd dit treffende plaatje geschoten tussen de vergaderingen door.

Trump heeft net die week daarvoor besloten de importheffingen te verhogen voor staal- en aluminiumproducten uit Canada, Mexico en de Europese Unie. En dat maakte woedende reacties los bij de getroffen landen. Een groot deel van hun bewindvoerders waren aanwezig tijdens de Top.

Wat er precies gezegd wordt, zullen we nooit weten, maar het lijkt er in ieder geval wel op dat Merkel het niet zomaar over haar kant laat gaan. Overigens is zij hier niet aan het woord, maar President Macron van Frankrijk, maar haar lichaamstaal spreekt boekdelen.

2. Merkel krijgt Medal of Freedom van Obama

Dat is wel even wat anders dan de band die Merkel met Trump’s voorganger Barack Obama had. De twee werkten nauw samen. Obama eerde Merkel in 2011 met de ‘US medal of freedom’ en noemde haar “een goede vriend en een van mijn nauwste partners wereldwijd.”

3. Merkel irriteert zich aan Berlusconi

De blik die ze toenmalig premier van Italië Berlusconi gunde toen hij, in opwachting van zijn ontvangst nog even stond te bellen, is treffend. Ze blijft beleefd, maar je ziet het stoom bijna uit haar oren komen.

 

4. Exit mentor Kohl

Haar mentor, Kohl, zette ze rücksichtsloos aan de kant. Hun partij, de Christ­lich Demokratische Union (CDU), was in een financieringsschandaal verwikkeld, maar Kohl dacht te kunnen aanblijven. ‘De partij moet op eigen benen staan’, schreef ze. ‘Zonder zijn oude oorlogspaard.’ Exit Kohl dus.

5. De Merkel-ruit

Vroeger stond ze bij publieke gelegenheden en fotoshoots krampachtig met de handen langs haar lichaam, tegenwoordig gebruikt ze de Merkel-ruit: de vingertoppen tegen elkaar gevouwen met de duimen naar boven.

We kunnen haar bijkans zo uittekenen.

6. Person of the Year

In 2015 werd ze door TIME Magazine uitgeroepen tot ‘Person of the Year’, maar haar populariteit binnen de Duitse grenzen was toen al tanende.

Afscheid uit de politiek

Het lijkt erop dat ze de eer aan zichzelf houdt en een nieuwe verkiezing ziet als risico. Ook heeft ze zelf gezegd niet als 'oud wrak' de politiek de rug terug te willen keren.

Haar broekpakken gaan we niet missen, maar wel het contrast tussen de onopvallende uiterlijk én haar tactische vernuft en politiek talent.

Het nieuws dat ze zich terugtrekt uit de politiek komt niet onverwacht, maar het onttrekt de internationale politiek binnen een paar jaar wel aan een vernuftig politica met een geheel eigen stijl.

Lees hier het nieuwsbericht

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

De video van Abramovíc bijzondere werk A minute of silence ging viral toen haar ex-vriend tegenover haar plaatsnam. Voor dat kunstwerk nam ze persoonlijk plaats in een hal van het museum zodat bezoekers haar in de ogen konden kijken. Zo ver gaat ze bij deze nieuwe tentoonstelling niet...

Nu heeft de kunstenares, inmiddels 72, weer alle moderne technieken ingezet voor een nieuw modern werk. Met een virtual realitybril zie je haar door The Serpentine Gallery in Londen lopen.

More content below the advertising

Het kunstwerk heet The Life en doordat je een speciaal headset draagt, zie je niet alleen Marina, maar ook de andere (echte) mensen in de ruimte waardoor je het gevoel krijgt dat ze er écht is.

Abramovíc werd meerdere dagen door een 360-gradencamera gevolgd om deze 19-minuten durende performance te realiseren.

Voor het oplettende oog; Marina draagt in The Life dezelfde rode jurk als die ze droeg in A minute of silence.

Voor Marina zelf was dit nieuwe kunstwerk misschien nog wel het meest opmerkelijk, want zij kwam oog in oog met haar digitale versie te staan: “When I put the glasses on for the first time, it was a very shocking experience - the feeling that I was there and not there at the same time.”

The Life zie je nog bij Serpentine Gallery t/m 24 februari. Toegang is gratis, maar je moet je wel even aanmelden. Dus als je toch in Londen bent…

Dit is de video van A minute of Silence waar Marina Abramovíc bij het grote publiek bekend mee werd. Het moment dat ze haar grote liefde Ulay voor het eerst in jaren in de ogen kijkt, kippenvel…

Beeld: Tin Drum en Marina Abramovic

Elke week het laatste mode-nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Dit weekend is de laatste kans om het kind in je jezelf te ontdekken bij de bijzondere tentoonstelling Een Ontembare Kracht in het CoBrA-museum. gaat dat zien!

In deze grootschalige kunsttentoonstelling speelt het Cobra Museum als het ware met de creativiteit, spontaniteit en puurheid van kinderen. In een bijzondere opstelling waarbij gebouwd, gekropen en geklommen moet worden, voelen de kinderen zich in het museum helemaal thuis en worden volwassenen in staat gesteld het kind in zichzelf te herontdekken. 

More content below the advertising

Kunstwerken van bekende CoBrA-kunstenaars staan schouder aan schouder met werken van hedendaagse kunstenaars. 

CoBrA-lid van het  eerste uur Karel Appel zei: “Onze dromen, ons gedrag, ons werk, het had inderdaad iets kinderlijks. In die tijd wilden we net als kinderen iets van de grond af opbouwen.”

Veel van deze kunstenaars begonnen met het verzamelen van kinderkunst en lieten zich direct beïnvloeden door de onderwerpen, vormen en technieken van kinderen. Ook werkten ze regelmatig samen met kinderen en toonden hun werk in tentoonstellingen en tijdschriften direct naast kindertekeningen.

De meeste kunstenaars binnen de groep probeerden dan ook om net zo onbevangen en spontaan als een kind te schilderen, waardoor hun schilderijen soms ook echt aan kindertekeningen doen denken.

Tot en met 17 februari 2019 bezoek je Een Ontembare Kracht in het CoBra-museum. Een aanrader!