Elvis Presley, 1958
Elvis Presley, 1958

'Always on my mind', 'Suspicious Minds' en 'Heartbreak Hotel' – ze zullen allemaal langskomen.

Na de successen van Bohemian Rhapsody over het leven van Freddie Mercury en Rocket Man over Elton John is er alweer een muzikale legende aan de beurt voor een film over zijn leven: Elvis Presley. De regisseur van de nog naamloze film is alvast veelbelovend: Baz Luhrmann, bekend van prachtig vormgegeven spektakelproducties als Moulin Rouge en The Great Gatsby. Hij schreef mee aan het scenario en produceert de film samen met zijn vrouw Catherine Martin.

Article continues after the ad

Er zijn momenteel vijf mannen kandidaat om Presley te portretteren: Ansel Elgort (Baby Driver, The Fault in Our Stars), Aaron Taylor-Johnson (Kick-Ass, Nocturnal Animals), Miles Teller (Whiplash, The Spectacular Now), Austin Butler (Once Upon a Time... In Hollywood) en popster/acteur Harry Styles (Dunkirk). Luhrmann zegt zijn keuze binnen een paar weken bekend te zullen maken.

Eén naam is al bekend: Tom Hanks is gecast als Colonel Tom Parker, de manager van Elvis. Hun onderlinge relatie vormt de kern van het verhaal. Tom maakte van Elvis een wereldster, maar was ook uitermate dominant en het gerucht gaat dat hij de helft van alles wat Presley verdiende in zijn eigen zak stak.

Elvis Presley (1935-1977) was een Amerikaans zanger, muzikant en acteur die het tot cultureel icoon schopte als 'The King of Rock 'n Roll'. Zijn mooie timbre en energieke optredens waren in de jaren vijftig controversieel omdat conservatief Amerika hem veel te uitdagend en te sexy vond. Intussen kon hij voor zijn fans niet genoeg met zijn heupen shaken. Hij stierf op zijn 42ste, nadat jarenlang druggebruik zijn gezondheid ernstig had aangetast. Zijn ex-vrouw Priscilla Presley handelde na zijn dood als executeur voor hun dochter Lisa Marie. Moeder en dochter waken nog altijd samen over zijn nalatenschap en kijken 'met argusogen' naar de biopic.

De biopic is momenteel mateloos populair. Alleen in 2018 werden er al meer dan twintig gemaakt. Ze zijn erg in trek bij grote namen, omdat ze een verhaal vertellen waar het publiek al deels mee bekend is. Het betreft bovendien een waargebeurd verhaal, wat de film authenticiteit geeft en inhoudelijk sterker maakt. Bekende acteurs trekken grotere budgetten, betere regisseurs en meer promotie, met Oscar-buzz als ultiem resultaat. Wat ook meespeelt, is dat de muziek van biopics over muzikanten vaak heel bekend is en zo in de bioscoop extra herkenning en beleving biedt. Het einde van deze trend is nog niet in zicht: zo zijn er nog projecten over Janis Joplin en Maria Callas in de maak, net als een biopic over Jim Morrison, de jong gestorven zanger van The Doors.   

 

Foto's © ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in