We kenden haar natuurlijk allemaal als dokter Lydie van der ploeg in de populaire televisieserie Zeg ‘ns Aaa. Afgelopen april werd bekend dat de actrice aan eierstokkanker leed, eerder deze week overleed ze.

Article continues after the ad

"Zij voelde zich gedragen en gesteund door zoveel mensen", zegt theaterproducent Hans Cornelissen, die in Zeg 'ns Aaa haar zoon Gert-Jan speelde, en het nieuws namens haar familie bekendmaakt. "Alle kaarten en bloemen die zij heeft ontvangen, naar aanleiding van haar ziekte, en haar afscheid van het toneel werden met een mix van verwondering en blijdschap ontvangen."

In april werd bekend dat de actrice eierstokkanker had en tien dagen daarna vertelde ze af te zien van verdere behandeling. Na die bekendmaking speelde ze nog vijf keer in de musical My Fair Lady, maar door de moeheid die haar ziekte veroorzaakte, moest ze daarmee stoppen.

"Ik ben altijd een druk iemand geweest. Ik had altijd wat omhanden. Werken, een huishouden draaien, tuinieren, moeder zijn voor mijn prachtige kinderen. Ik draaide mijn hand er niet voor om. Ik vond het heerlijk. Maar dat gaat niet meer."

Na My Fair Lady heeft Hooymaayer "zo veel mogelijk genoten. Ze heeft geprobeerd te genieten van de dingen die er zijn, zo is ze met haar kinderen op vakantie geweest naar Italië."

Alles gedaan, alles gezien

In juli dit jaar vertelde de actrice aan tafel bij Jeroen Pauw over haar besluit van behandeling af te zien. "Ik heb alles gedaan, heb alles gezien. Ik ben een dankbaar mens, echt waar. Ik heb een prachtige carrière gehad. Ik heb ik weet niet hoeveel mensen iets moois mogen geven. Wat moet ik dan nog meer willen?"

Haar afscheid had ze tot in de puntjes voorbereid. Haar kinderen verzorgden de Nederlandse actrice op haar ziekbed. Haar man, met wie ze vijftig jaar samen was, overleed drie jaar geleden. De begrafenis vindt aanstaande woensdag plaats in besloten kring.

Bron: NU.nl. Beeld: ANP