Een rondje langs de redactieleden van Nouveau om hen te vragen naar hun favoriete boek. Dat geeft weer veel lees-inspiratie voor de komende tijd!

Claudia Straatmans, Hoofdredacteur: 

Ben sinds tijden gefascineerd door de Eerste Wereldoorlog. Misschien geen voor de hand liggende keuze van een hoofdredacteur van een glossy, maar wat een gruwelijk fascinerende periode.

En opeens blijkt er nog een leuke blonde vrouw dezelfde fetisj te hebben. Herien Wensink (theaterrecensente Volkskrant) schreef met ‘Kleihuid’ een doordringende beschrijving over de relatie tussen twee soldaten, met levensechte beschrijvingen over het leven in een loopgraf.

Marion Florusse, Chef teks/human interest

Mijn favoriete boek van de laatste jaren was heel lang Dit zijn de namen van Tommy Wieringa. Een openbaring dat na de mooie werken van alle groten uit de decennia ervoor, mijn helden waren Jan Wolkers, Gerard Reve en Hugo Claus, boeken weer aan je vreten als je ze begint te lezen.

Mijn nieuwe favoriet is ook van Wieringa, niets aan te doen, De heilige Rita doet iets met je vanaf de eerste regel tot de laatste en ja, jammer als het uit is, maar het mooie is dat je Wieringa’s boeken – net als die van zijn illustere voorgangers – makkelijk vaker kunt lezen. 

De heilige Rita is ontluisterend, spannend, geestig en magistraal.

Wies Verbeek, Coördinator Lifestyle/ageless

Het Smelt van Lize Spit is al even uit, maar ik ben er nog steeds van onder de indruk.  Het gaat over het meisje Eva dat wraak neemt op het dorp waarin ze is opgegroeid. Nergens in jaar jeugd heeft ze zich veilig en geborgen gevoeld en dat voel je door het hele boek heen.

Het is geen vrolijk boek, Het Smelt laat je eerder verslagen achter, maar het is zo knap gemaakt dat het zó de moeite waard is om te lezen. Wat ik nu heel graag wil lezen is De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld.

Ze schijnt net indrukwekkend te schrijven als Lize Spit.

Anita Willemars, Coördinator Mode

Een hartveroverend verhaal over een Russische vrouw ten tijde van de grote deportaties in Rusland.

Het is zeker geen geschiedenisboek, maar het persoonlijke verhaal van Zulajka, hoe zij als vrouw eerst haar wrede echtgenoot overleefd, en na een treinreis van een half jaar uiteindelijk haar weg vindt in Siberië.

Je gaat echt van haar houden.

Het boek is zo liefdevol, persoonlijk en meeslepend geschreven dat het bijna niet anders kan dan dat het geschreven is door haar kleindochter Guzel Jachina, die diverse prijzen heeft gewonnen met dit boek.

Margreet Nanning, Brandmanager

Mijn favoriete boek is ‘de Heilige Rita’ van Tommy Wieringa. In dit boek neemt Tommy ons mee naar het landschap van zijn jeugd in een gehucht aan de Duitse grens.

De Heilige Rita gaat over de lethargie van het dorpsleven en over vriendschap maar bovenal over de band tussen vader en een opgroeiende zoon. Tommy beschrijft het leven van de hoofdpersoon Paul Kruzen vol weemoed maar hij wordt nooit sentimenteel.

Weer een parel van een boek van deze bijzondere schrijver. Én een leuk laatste nieuwtje: De Heilige Rita is genomineerd voor een Libris Literatuurprijs.

Inge van der Steeg, Digital producer

Thriller nieuwe stijl, Hitchcockiaans kanteling van perspectief. In één adem uitgelezen, een perfecte psychologische thriller. En het einde: nooit verwacht.

Jane vindt na een lange zoektocht een huis in Folgate Street. Een nieuwe start in een nieuwe woning.

Bij haar eerste bezoek wordt ze verliefd op het bijzondere gebouw en zeer gecharmeerd van de beroemde architect. De aparte regels die horen bij het contract neemt ze op de koop toe: geen boeken, geen foto’s en geen persoonlijke eigendommen.

Als ze hoort dat de vorige huurster, Emma die verrassend veel op haar leek, een onverwachte dood is gestorven, gaat ze op onderzoek uit en probeert de waarheid te achterhalen.

Merijn van den Boom, Coördinator Nouveau online

Arthur Japin is zo’n schrijver voor wiens nieuwste boek ik naar de winkel ren. Zijn hoofdpersonen hebben vaak echt bestaan, wat ik een pluspunt vind. Japin doet uitgebreid onderzoek en schrijft in beeldrijke taal over hoe het gegaan zou kunnen zijn. Deels fictie, deels non-fictie dus.

Mijn favoriet van de laatste jaren is Vaslav. Een verhaal over de enorm getalenteerde Russische balletdanser Vaslav Nijinsky.

Echter door zijn talent, wil iedereen iets van hem. Zijn vrouw, zijn minnaar, het publiek… Het gaat hem uiteindelijk tegenstaan. Hij wil floreren en ook weer niet, een boeiende worsteling.

Dit karakter heeft me zó geraakt dat ik, sinds het lezen van het boek, een foto van Nijinsky in zijn hoogtijdagen in mijn huis heb staan.

Beleef op donderdag 29 november 2018 een topmiddag en -avond in het Cobra Museum. Met een Sisley Beauty Class, een rondleiding en een heerlijk driegangendiner. Exclusief voor Nouveau-lezeressen. Dat wil je niet missen!

Zo ziet jouw VIP-middag eruit:

 1. Een exclusieve rondleiding door het museum, met een professionele gids.
 2. Actief deelnemen aan een workshop door de beauty-experts van Sisley. Zij laten je kennismaken met de Sisley-huidverzorgingsproducten, die superieure plantextracten en essentiële oliën bevatten. Je krijgt een persoonlijke Sisley huid- en make-up-advies en je kunt de hoogwaardige huidverzorgingsproducten, geuren en make-up zelf ervaren.
 3. Genieten van een driegangendiner te midden van de Cobra-kunst in het museum.

Nouveau VIP-middag

Wanneer | Donderdag 29 november
Waar | Cobra Museum voor Moderne Kunst, Sandbergplein 1, Amstelveen
Kaarten | Kunnen worden besteld op www.nouveau.nl/sisley
Prijs | € 119,- voor abonnees, € 129,- voor niet-abonnees (inclusief diner)
Extra | Sisley goodiebag ter waarde van € 150,-

Programma

 • 15.00 - 15.30 uur --> Ontvangst met een drankje
 • 15.30 - 16.30 uur --> Groep 1 - rondleiding, Groep 2 - Sisley Beauty Class
 • 16.30 - 16.45 uur --> Pauze
 • 16.45 - 17.45 uur --> Groep 1 Sisley Beauty Class, Groep 2 - rondleiding
 • 17.45 - 18.00 uur --> Pauze
 • 18.00 - 20.00 uur --> Driegangendiner

  

Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Kiekjes kijken met €5,- korting!
Breda
Laatste kans: Het BredaPhoto Festival is nog te bezoeken tot en met zondag 21 oktober. Werk van 58 nationale en internationale fotografen is te zien op 15 locaties in de stad. Profiteer van de speciale Nouveau korting. Bestel je kaarten online en gebruik de code BP-NOUVEAU. Hiermee krijg je €5,- korting op een dag ticket.
Info: Bredaphoto

Belle is jarig!
Slot Zuylen – Oud Zuilen
Op zondag 21 oktober, zoals jaarlijks rond haar geboortedag, eert Slot Zuylen een van haar meest markante historische bewoners: Belle van Zuylen. Tijdens de Belledag maakt het publiek kennis met Belle van Zuylen, haar werk en de tijd waarin zij leefde. Het wordt een feestelijke dag met een afwisselend programma; verschillende Belle-rondleidingen, een lezing en een concert.
Info: Slot Zuylen

Festa Dell’ Arte
Hermitage – Amsterdam
De herfst wordt uitbundig gevierd in de Hermitage met dagelijks tentoonstellingen en events. Er worden verhalen verteld en liveconcerten gegeven te midden van de expositie Classic Beauties. Vanaf zaterdag 20 oktober staat er elke dag iets bijzonders op het programma voor jong en oud. Festa dell’Arte is een bomvol herfstprogramma rondom kunst, kennis en creativiteit, met een knipoog naar Italië. De binnentuin van de Hermitage wordt omgetoverd tot beeldentuin met een nieuwe collectie neoklassieke beelden.
Info: De Hermitage

Ode aan Lili Marleen
Nationaal Bevrijdingsmuseum – Groesbeek
Hoe ontstond de grootste hit uit de Tweede Wereldoorlog? Eigenlijk al een oorlog daarvoor. En was Lili Marleen een of twee vrouwen? En waarom raakt het lied mensen nog altijd zo diep recht in het hart? Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek geeft op deze en andere vragen antwoord tijdens een speciale Lili Marleen-dag op zondag 21 oktober a.s. in het museum. Dit gebeurt door middel van een publiekslezing, een doorlopende filmdocumentaire en live muziek.
Info: Nationaal Bevrijdingsmuseum

Cultureel weekend op stand, met stad én strand
Den Haag
Wij van de redactie zijn gek op onze hofstad. Den Haag is genieten van cultuur, strand en shoppen. Op dit moment biedt Den Haag drie bijzondere tentoonstellingen in drie verschillende stijlen: modern, klassiek en impressionistisch: 

 • Modernistisch meesterschap: Zadkine aan Zee bij Beelden aan Zee (t/m 3 mrt). Info: Museum Beelden aan Zee
 • Het unieke Nederlandse licht aan de kust, te zien in het Gemeentemuseum – Aan Zee (t/m 18 nov). Info: Gemeente Museum
 • De zindering aan zee. De Mesdag Collectie biedt met de tentoonstelling De zindering van de zee een eerbetoon aan Bas Jan Ader. Info: De Mesdag Collectie

Kunstvoedsel
Gorcums Museum - Gorinchem
Al eeuwenlang is voedsel een bron van inspiratie voor kunstenaars. Verrassende kunstwerken uit het verleden en heden worden getoond waarin voedsel een rol speelt. Als afbeelding of als medium voor een kunstwerk. Je zou er trek van krijgen!
Info: Gorcums Museum

De geboorte van Nederland
Rijksmuseum – Amsterdam
De tentoonstelling toont hoe de Tachtigjarige Oorlog Nederland heeft veranderd en gevormd. Tevens wordt duidelijk hoe het Zuiden, nu België, door deze strijd een eigen karakter kreeg. Nog altijd actueel zijn: godsdienstvrijheid, zelfbeschikkingsrecht, terreur en vervolging. De expositie toont 200 kunstwerken en voorwerpen die een rol speelden in de Tachtigjarige Oorlog en als het ware ‘ooggetuigen’ zijn.
Info: Rijksmuseum

Winactie: Thomanerchor Leipzich treedt op in Concertgebouw Amsterdam
Het Concertgebouw - Amsterdam
Uniek: voor het eerst in het 800-jarig bestaan van het Thomanerchor Leipzig is het wereldberoemde koor te gast in het Concertgebouw Amsterdam. En voor dit bijzondere bezoek mogen wij 5 x 2 kaarten weggeven. Klik hier om kans te maken.
Info: Concertgebouw