Een rondje langs de redactieleden van Nouveau om hen te vragen naar hun favoriete boek. Dat geeft weer veel lees-inspiratie voor de komende tijd!

Claudia Straatmans, Hoofdredacteur: 

Ben sinds tijden gefascineerd door de Eerste Wereldoorlog. Misschien geen voor de hand liggende keuze van een hoofdredacteur van een glossy, maar wat een gruwelijk fascinerende periode.

En opeens blijkt er nog een leuke blonde vrouw dezelfde fetisj te hebben. Herien Wensink (theaterrecensente Volkskrant) schreef met ‘Kleihuid’ een doordringende beschrijving over de relatie tussen twee soldaten, met levensechte beschrijvingen over het leven in een loopgraf.

Marion Florusse, Chef teks/human interest

Mijn favoriete boek van de laatste jaren was heel lang Dit zijn de namen van Tommy Wieringa. Een openbaring dat na de mooie werken van alle groten uit de decennia ervoor, mijn helden waren Jan Wolkers, Gerard Reve en Hugo Claus, boeken weer aan je vreten als je ze begint te lezen.

Mijn nieuwe favoriet is ook van Wieringa, niets aan te doen, De heilige Rita doet iets met je vanaf de eerste regel tot de laatste en ja, jammer als het uit is, maar het mooie is dat je Wieringa’s boeken – net als die van zijn illustere voorgangers – makkelijk vaker kunt lezen. 

De heilige Rita is ontluisterend, spannend, geestig en magistraal.

Wies Verbeek, Coördinator Lifestyle/ageless

Het Smelt van Lize Spit is al even uit, maar ik ben er nog steeds van onder de indruk.  Het gaat over het meisje Eva dat wraak neemt op het dorp waarin ze is opgegroeid. Nergens in jaar jeugd heeft ze zich veilig en geborgen gevoeld en dat voel je door het hele boek heen.

Het is geen vrolijk boek, Het Smelt laat je eerder verslagen achter, maar het is zo knap gemaakt dat het zó de moeite waard is om te lezen. Wat ik nu heel graag wil lezen is De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld.

Ze schijnt net indrukwekkend te schrijven als Lize Spit.

Anita Willemars, Coördinator Mode

Een hartveroverend verhaal over een Russische vrouw ten tijde van de grote deportaties in Rusland.

Het is zeker geen geschiedenisboek, maar het persoonlijke verhaal van Zulajka, hoe zij als vrouw eerst haar wrede echtgenoot overleefd, en na een treinreis van een half jaar uiteindelijk haar weg vindt in Siberië.

Je gaat echt van haar houden.

Het boek is zo liefdevol, persoonlijk en meeslepend geschreven dat het bijna niet anders kan dan dat het geschreven is door haar kleindochter Guzel Jachina, die diverse prijzen heeft gewonnen met dit boek.

Margreet Nanning, Brandmanager

Mijn favoriete boek is ‘de Heilige Rita’ van Tommy Wieringa. In dit boek neemt Tommy ons mee naar het landschap van zijn jeugd in een gehucht aan de Duitse grens.

De Heilige Rita gaat over de lethargie van het dorpsleven en over vriendschap maar bovenal over de band tussen vader en een opgroeiende zoon. Tommy beschrijft het leven van de hoofdpersoon Paul Kruzen vol weemoed maar hij wordt nooit sentimenteel.

Weer een parel van een boek van deze bijzondere schrijver. Én een leuk laatste nieuwtje: De Heilige Rita is genomineerd voor een Libris Literatuurprijs.

Inge van der Steeg, Digital producer

Thriller nieuwe stijl, Hitchcockiaans kanteling van perspectief. In één adem uitgelezen, een perfecte psychologische thriller. En het einde: nooit verwacht.

Jane vindt na een lange zoektocht een huis in Folgate Street. Een nieuwe start in een nieuwe woning.

Bij haar eerste bezoek wordt ze verliefd op het bijzondere gebouw en zeer gecharmeerd van de beroemde architect. De aparte regels die horen bij het contract neemt ze op de koop toe: geen boeken, geen foto’s en geen persoonlijke eigendommen.

Als ze hoort dat de vorige huurster, Emma die verrassend veel op haar leek, een onverwachte dood is gestorven, gaat ze op onderzoek uit en probeert de waarheid te achterhalen.

Merijn van den Boom, Coördinator Nouveau online

Arthur Japin is zo’n schrijver voor wiens nieuwste boek ik naar de winkel ren. Zijn hoofdpersonen hebben vaak echt bestaan, wat ik een pluspunt vind. Japin doet uitgebreid onderzoek en schrijft in beeldrijke taal over hoe het gegaan zou kunnen zijn. Deels fictie, deels non-fictie dus.

Mijn favoriet van de laatste jaren is Vaslav. Een verhaal over de enorm getalenteerde Russische balletdanser Vaslav Nijinsky.

Echter door zijn talent, wil iedereen iets van hem. Zijn vrouw, zijn minnaar, het publiek… Het gaat hem uiteindelijk tegenstaan. Hij wil floreren en ook weer niet, een boeiende worsteling.

Dit karakter heeft me zó geraakt dat ik, sinds het lezen van het boek, een foto van Nijinsky in zijn hoogtijdagen in mijn huis heb staan.

Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod

25 jaar Viktor & Rolf
Kunsthal – Rotterdam
Anton Corbijn vereeuwigde het gouden mode-duo Viktor&Rolf voor hun grote jubileumtentoonstelling in de Kunsthal. Al 25 jaar ontwerpen Viktor Horsting en Rolf Snoeren extravagante collecties. Wie precies wát doet, weten ze zelf niet; hun samenwerking is symbiotisch. ‘We often play with the idea of two people being one, or both of us being of one mind, and we play with our image to express that.’ Gaat dat zien!
Info: De Kunsthal

Tong Tong Fair
Malieveld – Den Haag
De eerste editie van de huidige Tong Tong Fair werd in 1959 georganiseerd. Toen heette de manifestatie nog Pasar Malam Tong-Tong (in de jaren zeventig werd dat Pasar Malam Besar). Op de huidige Tong Tong Fair in Den Haag krijgt de rijke Indische cultuur een mooi podium. Traditiegetrouw is er de Grand Pasar met het Indonesië-Paviljoen, de Eetwijk, met tientallen Aziatische restaurants en waroengs en het internationale Tong Tong Festival, een cultureel programma met een mix van Oost en West.
Info: Tong Tong Fair

Uit de hoogte
Museum More – Gorssel
Een ‘oer-Hollandse’ fotografietentoonstelling met werk van 21 (inter)nationale kunstenaars die Nederland laten zien vanaf grote hoogte. Af en toe inzoomend naar stad en dorp en de mensen die daar wonen.
Info: Museum More

Avant-Garde
Groninger Museum – Groningen
De Ploeg bestaat honderd jaar en dat wordt gevierd met de overzichtstentoonstelling Avant-Garde. Het museum laat ruim 250 schilderijen, tekeningen, drukwerk en grafieken zien van kunstenaars als Jan Wiegers, Johan Dijkstra en Jan Altink in contrast met werk van bijvoorbeeld Jozef Israëls, H.W. Mesdag, Otto Eerelman. De ‘jonge wilden’ maakten zich los van de toenmalige gevestigde orde. In de expositie ook aandacht voor Ernst Ludwig Kirchner en Vincent van Gogh, die van groot belang waren voor de artistieke ontwikkeling van De Ploeg.
Info: Groninger Museum

Kasteelconcert Ragazze Kwartet
Kasteel Amerongen - Amerongen
Op Zaterdag 26 mei speelt het Ragazze Kwartet in het fraaie Kasteel Amerongen een variatie op hun programma Spiegel. Met onder meer het prachtige Strijkkwartet nummer 1 van Bartók, Strijkwartet nummer 2 opus 13 Mendelssohn, 6 Bagatellen opus 9 van Webern en een reflectie daarop door Componist des Vaderlands, Mayke Nas.
Info: Kasteel Amerongen

Woeste duinen
Natuurcentrum Ameland – Nes
Ameland trok in de vorige eeuw talloze kunstenaars aan vanwege het prachtige licht en de bijzondere sfeer. De Amelander Musea laten werk zien van deze kunstenaars, onder wie de beroemde eilanders Tames Oud en Leendert Scheltema. Laat je meevoeren langs oude dorpen, het brede strand en de woeste duinen.
Info: Amelander Musea

Dit weekend staat natuurlijk in het teken van HET HUWELIJK. 

Daarom delen we graag de beste kijk- en luistertips voor prins Harry en Meghan Markle:

NOS Op de Nederlandse televisie is het huwelijk live te volgen op de NOS, via radio, televisie en app:
Om 12.15 uur begint de uitzending (in Engeland is het dan 11:15 uur). Driekwartier voor de ceremonie in St George’s Chapel. De huwelijksceremonie is ook te volgen via de livestream op NOS.nl en de NOS-app. Onze eigen Hoofdredacteur Claudia geeft om 11.45 uur live verslag uit Engeland op NPO2.

BBC De meest complete reportages kun je vinden op de Britse televisiezender BBC ONE. De volgende programma's zijn er te zien, Nederlandse tijd:

  • Vrijdag 18 mei van 20:00 uur tot 21:00 uur: In het programma The Royal Wedding: They’re Getting Married In The Morning volg de je 'voorbeschouwing' op BBC ONE.
  • Zaterdag 19 mei van 7:00 uur tot 10:00 uur: In het programma BBC Breakfast zullen de verslaggevers in Windsor al aftellen naar de bruiloft en het laatste nieuws.
  • Zaterdag 19 mei van 10:00 uur tot 15:00 uur: Officiële uitzending van de bruiloft, The Royal Wedding: Prince Harry And Meghan Markle live te volgen zijn. Ook te volgen op BBC News Channel en via livestream op BBC iPlayer.
  • Zaterdag 19 mei van 19:30 uur tot 21:00 uur: BBC TWO neemt het over met een terugblik op de dag in het programma The Royal Wedding: Highlights of the Day.

Maar er is natuurlijk nog wel meer te doen dit Pinksterweekeind

Muziek in oude Hofjes

Leiden
Een geweldig muziekevenement met meer dan 200 concerten uitgevoerd in 16 van de mooie hofjes van Leiden. Het gaat om overdekte locaties, zoals o.a. de Pieterskerk, de Oude UB, de tuinzaal van de Burcht, Sijthoff Cultuurcentrum, de Koolzaal van BplusC en de Stadsgehoorzaal. Van klassiekke en Oude Muziek tot pop, jazz en Folk.
Info: Leidse Hofjes Concerten

Opera in Rotterdam
In het teken van heldenmoed staan de Operadagen in Rotterdam dit jaar. Het muziektheaterfestival met eigentijdse, vernieuwende en grensverleggende internationale producties heeft tot 2020 als thema Lost & Found. Prachtige voorstellingen waarin het gaat over het verleggen van grenzen en de zoektocht naar een nieuwe identiteit.
Info: Operadagen Rotterdam

Gratis naar Armando en Mondriaan
Museum Flehite – Amersfoort
Museum Flehite wordt gerenoveerd vandaar dat je van zaterdag t/m maandag in het Rietveldpaviljoen aan de Amersfoortse Zonnehof (gratis) de nieuwe tentoonstelling Armando tot Mondriaan tot Wolter kunt zien. Deze drie kunstenaars hebben niet alleen hun vak met elkaar gemeen, maar ook het feit dat ze opgroeiden in Amersfoort. Alle drie lieten zij zich inspireren door de natuur. Naast het werk van Armando, Mondriaan en Wolter, toont de tentoonstelling werken uit de collectie van Museum Flehite van o.a. Engelbert L'Hoëst, Jakob Nieweg en Albert Fiks.
Info: Museum Flehite

Pinksterbrocante
Paleis het Loo – Apeldoorn
Een mooi servies, een vaas die je al jaren zocht… je vindt het misschien wel op het Stallenplein van Paleis Het Loo. Daar kun je zaterdag 19 mei, zondag 20 en maandag 21 mei terecht voor een brocante fair. De kramen hebben uiteenlopende thema’s: Victoriaans, stoer, romantisch en industrieel. Neem als je er toch bent meteen even een kijkje in de koetshuizen waar koninklijke rijtuigen, auto’s en sleden te zien zijn.
Info: Paleis het Loo

Mooie muzen
Kröller Müller Museum – Otterlo
In het prentenkabinet presenteert het museum lithografieën van Henri Fantin-Latour uit eigen collectie. Een bijzondere presentatie, omdat deze werken vanwege hun kwetsbaarheid zelden te zien zijn. Meer dan 190 litho’s laten mooie muzen zien van de kunstenaar die vooral bekend is om zijn portretten en bloemstillevens.
Info: Kröller Müller Museum