Vandaag en morgen is het Allerzielen. Overal in het land kun je de dierbaren die je mist, herdenken. Hier een paar mooie plekken waar evenementen worden georganiseerd om Allerzielen gezamenlijk te beleven.

1. Concert in Zwolle

In de Grote Kerk in Zwolle wordt vanavond, op donderdag 1 november, een Allerzielen Concert gehouden door De Nieuwe Philharmonie Utrecht. Sinds 2015 maakt Johannes Leertouwer, in samenwerking met een dichter, een programma. Dit jaar leest Joke van Leeuwen voor uit eigen werk. Kaarten kosten € 12,50.

More content below the advertising

Meer informatie

2. Kaarsjes branden in Amsterdam

In het Vondelpark begint Allerzielen op vrijdag 2 november om 18:30 bij de grote vijver, vlakbij het Blauwe Theehuis. Laat een kaarsje het water op ter nagedachtenis aan dierbaren die je mist.

De honderden lichtjes op de vijver in park, maken het een intiem en mooi moment. Je krijgt ter plekke een bootje om te water te laten waar je een boodschap op kunt schrijven.

Voor het laatste nieuws en of het doorgaat of niet

3. Duizenden lichtjes in Winschoten

Zondagavond 4 november wordt voor de 11de keer Allerzielen Winschoten georganiseerd op de sfeervol verlichte terreinen van begraafplaats Acacialaan en uitvaartcentrum Oost Groningen in Winschoten.

Vanaf 17:30 tot 21:30 kun je terecht op beide terreinen die verlicht worden met 1000-den waxinelichtjes, vuurschalen en theaterlicht.

Tip: Kom bij voorkeur op de fiets of lopend, want het wordt druk en neem een zaklampje mee om jezelf bij te schijnen.

Meer informatie

4. Wandelroute bij Westerveld, Driehuis (NH)

Op vrijdag 2 november organiseert Begraafplaats & Crematorium Westerveld een gedenkavond. Van 19.00 tot 20.30 uur heb je de gelegenheid om gezamenlijk te herdenken en in het verlichte park een kaarsje op te steken.

Ook is er op verschillende plaatsen live muziek en is er een sfeervolle wandelroute met daarlangs troostrijke gedichten.

Meer informatie

5. Belevingsroute in Bergen op Zoom

Een lichttunnel, labyrint en brandende kaarsjes op bootjes in de vijver. Honderden mensen komen zondagavond samen voor Allerzielen, om stil te staan bij het verlies van een dierbare.

Allerzielen begint om 17.30 uur in de aula van het Bergse crematorium. Daar worden gedichten voorgedragen, is passende muziek en een spreker die een ervaringsverhaal deelt met het aanwezige publiek.

Een half uur later, om 18.00 uur start de belevingsroute. Die begint voor de hoofdingang van het crematorium en voert over een gedeelte van de begraafplaats, die sfeervol is verlicht met fakkels en kunstlicht. Met een routebeschrijving en een waxinelichtje gaan de deelnemers op pad.

Meer informatie

6. Dichters in Den Haag

Dichters & troubadichters zijn verbonden aan dichters, schrijvers, en of kunstenaars, acteurs, die begraven liggen op Oud Eik & Duinen. Zij dragen 2 november een gedicht voor uit eigen werk en uit het werk van de kunstenaar aan wie zij zich verbonden hebben.

Dit jaar is er voor het eerst ook een koor aanwezig.

Meer informatie

Behalve deze evenementen, zijn er bij jou in de buurt vast ook bijzondere gelegenheden om tijdens Allerzielen een kaarsje te branden. 

Het weer vanavond en de komende dagen:

Het kan vanavond lichtjes regenen/miezeren. De temperatuur is ongeveer 8 a 10 graden en er staat een windje. Kleed je daarom op herfstig weer en neem voor de zekerheid een plu mee.

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in.

 

De video van Abramovíc bijzondere werk A minute of silence ging viral toen haar ex-vriend tegenover haar plaatsnam. Voor dat kunstwerk nam ze persoonlijk plaats in een hal van het museum zodat bezoekers haar in de ogen konden kijken. Zo ver gaat ze bij deze nieuwe tentoonstelling niet...

Nu heeft de kunstenares, inmiddels 72, weer alle moderne technieken ingezet voor een nieuw modern werk. Met een virtual realitybril zie je haar door The Serpentine Gallery in Londen lopen.

More content below the advertising

Het kunstwerk heet The Life en doordat je een speciaal headset draagt, zie je niet alleen Marina, maar ook de andere (echte) mensen in de ruimte waardoor je het gevoel krijgt dat ze er écht is.

Abramovíc werd meerdere dagen door een 360-gradencamera gevolgd om deze 19-minuten durende performance te realiseren.

Voor het oplettende oog; Marina draagt in The Life dezelfde rode jurk als die ze droeg in A minute of silence.

Voor Marina zelf was dit nieuwe kunstwerk misschien nog wel het meest opmerkelijk, want zij kwam oog in oog met haar digitale versie te staan: “When I put the glasses on for the first time, it was a very shocking experience - the feeling that I was there and not there at the same time.”

The Life zie je nog bij Serpentine Gallery t/m 24 februari. Toegang is gratis, maar je moet je wel even aanmelden. Dus als je toch in Londen bent…

Dit is de video van A minute of Silence waar Marina Abramovíc bij het grote publiek bekend mee werd. Het moment dat ze haar grote liefde Ulay voor het eerst in jaren in de ogen kijkt, kippenvel…

Beeld: Tin Drum en Marina Abramovic

Elke week het laatste mode-nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Dit weekend is de laatste kans om het kind in je jezelf te ontdekken bij de bijzondere tentoonstelling Een Ontembare Kracht in het CoBrA-museum. gaat dat zien!

In deze grootschalige kunsttentoonstelling speelt het Cobra Museum als het ware met de creativiteit, spontaniteit en puurheid van kinderen. In een bijzondere opstelling waarbij gebouwd, gekropen en geklommen moet worden, voelen de kinderen zich in het museum helemaal thuis en worden volwassenen in staat gesteld het kind in zichzelf te herontdekken. 

More content below the advertising

Kunstwerken van bekende CoBrA-kunstenaars staan schouder aan schouder met werken van hedendaagse kunstenaars. 

CoBrA-lid van het  eerste uur Karel Appel zei: “Onze dromen, ons gedrag, ons werk, het had inderdaad iets kinderlijks. In die tijd wilden we net als kinderen iets van de grond af opbouwen.”

Veel van deze kunstenaars begonnen met het verzamelen van kinderkunst en lieten zich direct beïnvloeden door de onderwerpen, vormen en technieken van kinderen. Ook werkten ze regelmatig samen met kinderen en toonden hun werk in tentoonstellingen en tijdschriften direct naast kindertekeningen.

De meeste kunstenaars binnen de groep probeerden dan ook om net zo onbevangen en spontaan als een kind te schilderen, waardoor hun schilderijen soms ook echt aan kindertekeningen doen denken.

Tot en met 17 februari 2019 bezoek je Een Ontembare Kracht in het CoBra-museum. Een aanrader!