Vandaag en morgen is het Allerzielen. Overal in het land kun je de dierbaren die je mist, herdenken. Hier een paar mooie plekken waar evenementen worden georganiseerd om Allerzielen gezamenlijk te beleven.

1. Concert in Zwolle

In de Grote Kerk in Zwolle wordt vanavond, op donderdag 1 november, een Allerzielen Concert gehouden door De Nieuwe Philharmonie Utrecht. Sinds 2015 maakt Johannes Leertouwer, in samenwerking met een dichter, een programma. Dit jaar leest Joke van Leeuwen voor uit eigen werk. Kaarten kosten € 12,50.

Article continues after the ad

Meer informatie

2. Kaarsjes branden in Amsterdam

In het Vondelpark begint Allerzielen op vrijdag 2 november om 18:30 bij de grote vijver, vlakbij het Blauwe Theehuis. Laat een kaarsje het water op ter nagedachtenis aan dierbaren die je mist.

De honderden lichtjes op de vijver in park, maken het een intiem en mooi moment. Je krijgt ter plekke een bootje om te water te laten waar je een boodschap op kunt schrijven.

Voor het laatste nieuws en of het doorgaat of niet

3. Duizenden lichtjes in Winschoten

Zondagavond 4 november wordt voor de 11de keer Allerzielen Winschoten georganiseerd op de sfeervol verlichte terreinen van begraafplaats Acacialaan en uitvaartcentrum Oost Groningen in Winschoten.

Vanaf 17:30 tot 21:30 kun je terecht op beide terreinen die verlicht worden met 1000-den waxinelichtjes, vuurschalen en theaterlicht.

Tip: Kom bij voorkeur op de fiets of lopend, want het wordt druk en neem een zaklampje mee om jezelf bij te schijnen.

Meer informatie

4. Wandelroute bij Westerveld, Driehuis (NH)

Op vrijdag 2 november organiseert Begraafplaats & Crematorium Westerveld een gedenkavond. Van 19.00 tot 20.30 uur heb je de gelegenheid om gezamenlijk te herdenken en in het verlichte park een kaarsje op te steken.

Ook is er op verschillende plaatsen live muziek en is er een sfeervolle wandelroute met daarlangs troostrijke gedichten.

Meer informatie

5. Belevingsroute in Bergen op Zoom

Een lichttunnel, labyrint en brandende kaarsjes op bootjes in de vijver. Honderden mensen komen zondagavond samen voor Allerzielen, om stil te staan bij het verlies van een dierbare.

Allerzielen begint om 17.30 uur in de aula van het Bergse crematorium. Daar worden gedichten voorgedragen, is passende muziek en een spreker die een ervaringsverhaal deelt met het aanwezige publiek.

Een half uur later, om 18.00 uur start de belevingsroute. Die begint voor de hoofdingang van het crematorium en voert over een gedeelte van de begraafplaats, die sfeervol is verlicht met fakkels en kunstlicht. Met een routebeschrijving en een waxinelichtje gaan de deelnemers op pad.

Meer informatie

6. Dichters in Den Haag

Dichters & troubadichters zijn verbonden aan dichters, schrijvers, en of kunstenaars, acteurs, die begraven liggen op Oud Eik & Duinen. Zij dragen 2 november een gedicht voor uit eigen werk en uit het werk van de kunstenaar aan wie zij zich verbonden hebben.

Dit jaar is er voor het eerst ook een koor aanwezig.

Meer informatie

Behalve deze evenementen, zijn er bij jou in de buurt vast ook bijzondere gelegenheden om tijdens Allerzielen een kaarsje te branden. 

Het weer vanavond en de komende dagen:

Het kan vanavond lichtjes regenen/miezeren. De temperatuur is ongeveer 8 a 10 graden en er staat een windje. Kleed je daarom op herfstig weer en neem voor de zekerheid een plu mee.

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in.