Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

3 redenen waarom je David Hockney in Het Van Gogh Museum wil zien

We kennen David Hockney van zijn felgekleurde schilderijen van zwembaden, Amerikaanse diners en portretten… Maar hij schilderde ook een indrukwekkende reeks landschappen, geïnspireerd op de stijl van Vincent van Gogh. Vanaf vrijdag 1 maart in het Van Gogh Museum. 1. David Hockney is een groot bew...

3 redenen waarom je David Hockney in Het Van Gogh Museum wil zien

We kennen David Hockney van zijn felgekleurde schilderijen van zwembaden, Amerikaanse diners en portretten… Maar hij schilderde ook een indrukwekkende reeks landschappen, geïnspireerd op de stijl van Vincent van Gogh. Vanaf vrijdag 1 maart in het Van Gogh Museum.

1. David Hockney is een groot bewonderaar van Vincent van Gogh

‘Veel mensen kijken niet. Veel mensen speuren alleen maar de grond af, zodat ze kunnen lopen. Maar ze kijken niet echt naar dingen. Van Gogh keek echt naar dingen.’ Deze uitspraak is van David Hockney, misschien wel de bekendste nog levende Engelse kunstenaar.

Hockney’s lange carrière begon in de jaren zestig, toen hij felgekleurde schilderijen van zwembaden in Californië maakte. Je zou het niet zo snel denken, maar het werk van Vincent van Gogh is van grote invloed op hem geweest.   

2. Hockney’s minder bekende werk wordt geëxposeerd

In het Van Gogh Museum is nu een bijzondere tentoonstelling te zien over precies dat thema. Centraal staan meer dan honderd landschappen, die Hockney op latere leeftijd schilderde in zijn geboortestreek Yorkshire.

Met als hoogtepunt het spectaculaire doek The Arrival of Spring in Woldgate (2011) dat door het Centre Pompidou is uitgeleend.

3. Bijzondere combinatie van kunstwerken van 2 kunstenaars uit een andere tijd

Hoewel beide mannen een bijna tegenovergesteld leven leidden zijn er duidelijke parallellen.

Op de tentoonstelling zijn tegenover Hockneys werk indrukwekkende landschappen van Van Gogh geplaatst zoals de oogst, Veld met irissen bij Arles en Tuin van de inrichting Saint-Paul.

Hier vertelt David Hockney zelf wat hij bijzonder vindt aan het werk van Van Gogh:

Bijzonder! Vanaf vrijdag 1 maart zie je de bijzondere tentoonstelling Hockney - Van Gogh: The Joy of Nature in het Van Gogh Museum. Gaat dat zien!

Meer informatie

Hoofdbeeld: The Arrival of Spring in Woldgate. Tekst: Renate van der Zee

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in