8 en 9 september 2018 is het Open Momumentendag. En dat betekent dat je de kans hebt om bijzonder Nederlands erfgoed te bekijken. Veel musea openen hun deuren, maar ook bijzondere landgoederen en historische bouwwerken die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor publiek. Dit zijn de pareltjes per provincie op het gebied van kunst en architectuur.

Groningen: Europa in Groningen

Een gids laat je wel 25 prachtige voorbeelden zien van Europese bouwkunst in de stad. Zo leer je weer nieuwe details zien. Er is ook een digitale kaart van Groningen waar deze opengestelde gebouwen op staan.

More content below the advertising

Friesland: Kunstmarkt, Woudsend

Zondag 9 september van 10.00 tot 17.00 uur

Woudsend maakt een feestje van de monumentendag met een heus festival en veel muziek, maar wij gaan speciaal  voor de kunstmarkt van Woudsender kunstenaars. Daar zie je weer eens iets nieuws.

Drenthe: Buitenplaats Oldengaerde, Dwingeloo

Zaterdag 8 september en zondag 9 september van 10.00 tot 16.00 uur

De historische Buitenplaats Oldengaerde is één van de meest authentieke en best bewaard gebleven buitenplaatsen uit de landgoederengordel rond Dwingeloo. 

Het hoofdgebouw, een havezate, is in 1717 verbouwd in grandioze stijl en is omringd door Franse formele en Engelse landschappelijke tuinen. Práchtig.

Overijssel: Harmsenhuis, Vriezenveen

Zaterdag 8 september van 10.00 tot 17.00 uur

Dit monumentale herenhuis werd in 1880 gebouwd in opdracht van Derk Gerardus Harmsen. Het prachtige huis aan het Westeinde is gebouwd in eclectische stijl.

De negentiende eeuwse aanblik roept de sfeer op van Sint Petersburg. En dat geldt zeker ook voor het interieur met de Russische tegelkachels. Bijzonder.

Synagoge, Enschede

Zondag 9 september van 11.00 tot 17.00 uur

Deze synagoge is onbetwist de mooiste synagoge van West Europa. Het is een prachtig art deco-ontwerp van Karel de Bazel uit 1928. In het interieur zijn talloze symbolische versieringen en objecten te vinden, zoals mozaïeken, glas in lood ramen en bronzen objecten. Gaat dat zien!

Gelderland: Huis der Provincie, Arnhem

Zaterdag 8 september van 10.30 tot 18.00 uur

Het provinciehuis werd in 2007 tot Rijksmonument benoemd vanwege de bijzondere (wederopbouw) architectuur en de kunstverzameling. Het gerenoveerde Huis der Provincie kreeg de naam Gelders Huis en werd uitgeroepen tot BNA Beste Gebouw van Nederland van Het Jaar 2018. 

Voor Open Monumentendag ‘In Europa’ organiseert het provinciehuis rondleidingen met aandacht voor Europese kunst- en architectuurstijlen.

Noord-Brabant: Zeldzaam theaterdoek Chassé Theater, Breda

Zondag 9 september

Breda stelt een zeldzaam theaterdecor (achterdoek) tentoon dat onlangs bij een de restauratie van een voormalige bioscoop en theater is opgedoken; ontdekt door de bouwvakkers. Het doek van 10 bij 5 wordt getoond in het  Chassé Theater op zondag. 

Deze doeken werden begin 19 eeuw gebruikt in de pauzes van de voorstellingen en er zijn er maar weinig bewaard gebleven.

Nordic Design in het TextielMuseum, Tilburg

Zondag 9 september van 11.00 tot 17.00 uur

Het TextielMuseum is een (gigantisch) complex van voormalige textielfabrieken. Activiteiten zondag:  Exposities (o.a. Simply Scandinavia. Nordic design 1945-2018), rondleidingen, korte lezingen en films.

Limburg: Tuin Abdij Maria Hart, Weert 

Zaterdag 8 september van 13.30 tot 17.00 uur

De tuin van dit voormalige slotklooster wordt zelden opengesteld. Al vanaf de middeleeuwen is deze monumentale abdij een huis voor zusters. Op eigen terrein bevindt zich de de begraafplaats, zoals gebruikelijk is bij slotkloosters. In de tuin is ook de gerestaureerde Mariagrot te zien.

Utrecht: Het Huis te Linschoten, Linschoten

Zaterdag 8 september, 10.00 tot 16.00 uur

Het Huis te Linschoten doet slechts af en toe mee aan de Open Monumentendag en is de rest van het jaar niet open. Een unieke kans om het Huis, het grootste particuliere landgoed in de Randstad, en het parkbos van binnen te zien.

Bijzondere moderne architectuur in Flevoland

The Jewel, Almere 

Zaterdag 8 en zondag 9 september, 11.00 uur, 13.00 uur, 15.00 uur

Bovenop de winkels van het Stadshart Almere schuilt een hofje met stadswoningen. Omsloten door glinsterende glasplaten staan 38 huizen in het groen naar ontwerp van David Chipperfield.

Chipperfield is een internationaal bekende Britse architect die over de hele wereld architectonische pareltjes bouwt. 

Casa Mirador, Almere

Zondag 9 september van 10.00 tot 17.00 uur

Het werk van Antoni Gaudí diende als voorbeeld voor de vormgeving van deze Bed & Breakfast:. Casa Mirador.

Schaapskooi, Almere

Zondag 9 september van 10.00 tot 17.00 uur

De Schaapskooi won in 2008 de eerste prijs op het World Architecture Festival die in Barcelona werd uitgereikt.

Noord-Holland: Burgerweeshuis, Amsterdam

Zaterdag 8 en zondag 9 september van 10.00 tot 17.00 uur

De patio’s, lichtkoepels en grote glazen puien laten van alle kanten daglicht binnen. Van Eycks speelse, poëtische ontwerp is een reactie op de grootschalige en eentonige architectuur van zijn tijd.

Het prefabgebouw bestaat uit units van 3.36 meter of verhoudingen daarvan en is een schoolvoorbeeld van het structuralisme.

Theehuis van Monet/Monet atelier, Zaandam

Zaterdag 8 en zondag 9 september van 10.00 tot 17.00 uur

De Franse schilder Claude Monet verbleef in 1871 vier maanden in Zaandam. In die korte periode maakte hij 25 schilderijen en 9 tekeningen. Op één van die tekeningen staat het huidige Theehuis in volle glorie afgebeeld.

In het naast het Theehuis gelegen Monet Atelier hangen reproducties van alle Zaanse werken van Monet en wordt een film vertoond over het leven en werk van Monet in Zaandam in 1871.

Zuid-Holland: Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

Zaterdag 8 september en zondag 9 september van 10.00 tot 17.00 uur

Het 200-jarige Rijksmuseum van Oudheden heeft een tentoonstelling in het kader van het (oude) Europa. 

Naast een rijke collectie uit Egypte, de Klassieke wereld en het Nabije Oosten omvat de collectie ook hoogtepunten uit de Nederlandse archeologie. Zo is hier het Romeinse ruitermasker te zien dat vlakbij in Fort Matilo is gevonden.

Zeeland: Van de Perrehuis, Middelburg

Zaterdag 8 september van 10.00 tot 17.00 uur

Het ‘Van de Perrehuis’ werd gebouwd door de Antwerpse architect Johan Peter van Baurscheit de Jonge en zijn neef Engelbertus Baets. Tegen het 18de eeuwse huis verrees een moderne glazen nieuwbouwvleugel. De stijlkamers zijn bijzonder goed bewaard gebleven en zijn alleen op Open Monumentendag toegankelijk voor het publiek.

Genoeg te zien dus, dit weekend. Veel plezier!

Beeld: Het Zaanse Theehuis van Claude Monet. Bron: Open Monumentendag

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Dit weekend is de laatste kans om het kind in je jezelf te ontdekken bij de bijzondere tentoonstelling Een Ontembare Kracht in het CoBrA-museum. gaat dat zien!

In deze grootschalige kunsttentoonstelling speelt het Cobra Museum als het ware met de creativiteit, spontaniteit en puurheid van kinderen. In een bijzondere opstelling waarbij gebouwd, gekropen en geklommen moet worden, voelen de kinderen zich in het museum helemaal thuis en worden volwassenen in staat gesteld het kind in zichzelf te herontdekken. 

More content below the advertising

Kunstwerken van bekende CoBrA-kunstenaars staan schouder aan schouder met werken van hedendaagse kunstenaars. 

CoBrA-lid van het  eerste uur Karel Appel zei: “Onze dromen, ons gedrag, ons werk, het had inderdaad iets kinderlijks. In die tijd wilden we net als kinderen iets van de grond af opbouwen.”

Veel van deze kunstenaars begonnen met het verzamelen van kinderkunst en lieten zich direct beïnvloeden door de onderwerpen, vormen en technieken van kinderen. Ook werkten ze regelmatig samen met kinderen en toonden hun werk in tentoonstellingen en tijdschriften direct naast kindertekeningen.

De meeste kunstenaars binnen de groep probeerden dan ook om net zo onbevangen en spontaan als een kind te schilderen, waardoor hun schilderijen soms ook echt aan kindertekeningen doen denken.

Tot en met 17 februari 2019 bezoek je Een Ontembare Kracht in het CoBra-museum. Een aanrader!

Midden in Apeldoorn staat sinds 1899 de fabriek van Royal Talens waar al 120 jaar de meest kleurrijke kunstschildersverf wordt geproduceerd.

Experience Centre
In het Experience Centre, hét creatieve centrum van Royal Talens, vlak naast het monumentale hoofdgebouw, krijg je door de geweldige entourage direct zin om aan de slag te gaan. Overal staan producten die je kan uit proberen en werkstukken ter inspiratie.

More content below the advertising

Workshops
Het werken met al die mooie materialen kan tijdens één van de vele workshops die er worden gegeven. Denk aan werken met ecoline, mixed media, soft pastel, maar ook schilderen met de water vermengbare olieverf Cobra. Voor zowel de beginner als de wat meer ervaren creatieveling staat er wel wat op het programma. De workshops worden gegeven door één van de ervaren vaste medewerkers van het Experience Centre, maar ook worden er regelmatig gastdocenten uitgenodigd om het aanbod in workshops en technieken zo groot mogelijk te maken.

Rondleiding
Tijdens een rondleiding door de fabriek kun je met eigen ogen zien hoe al die mooie verf geproduceerd wordt. Een uitermate boeiend proces! Van los pigment tot de uiteindelijke verf in de tube, alles komt voorbij. Daarbij wordt er ook heel veel informatie over verf, de gebruikte grondstoffen, het productie- en het verpakkingsproces gegeven. De vakkundige en zeer betrokken medewerkers in de fabriek helpen daar vaak graag nog bij mee door iets extra te laten zien of uit te leggen.

Er worden regelmatig workshops en rondleidingen georganiseerd welke te vinden en te boeken zijn via de website www.royaltalensexperience.nl. Voor groepen vanaf 14 personen kunnen er op maar gemaakte programma’s worden samengesteld; neem hiervoor contact op met het Experience Centre.

De locatie is uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer, het station is op enkele minuten loopafstand en prima bereikbaar met de eigen auto.