Colin Firth
Colin Firth

Wij weten waar hij van vol schiet (en je raadt het nooit!)

Vandaag wordt Colin Firth 59 jaar. Hij is de leukste Brit ooit, op misschien Hugh Grant na. En hij spreekt al tot de verbeelding sinds hij in Pride and Prejudice de meest zwijmelwaardige Mr. Darcy ooit speelde. Maar er zijn méér redenen om dol te zijn op deze knappe Engelsman.

1 Brit Pack Boy

Article continues after the ad

Samen met Rupert ↑ Everett, Hugh Grant, Tim Roth, Daniel Day Lewis, Gary Oldman en Paul McGann vormde Colin als jonge acteur de Brit Pack, een groep Engelse acteurs die eind jaren tachtig zo'n beetje alle interessante mannelijke rollen speelden.

2 Voortschrijdend inzicht

Flamboyante divo Rupert en politiek correcte Colin kregen in 2003 ruzie. Rupert noemde hem "Dodelijk saai, een afschuwelijke, gitaarspelende salonsocialist die zijn eerste halve miljoen aan een goed doel gaf." Colin zei: "Ik denk dat hij zich ontzettend bedreigde voelde, omdat ik echt stukken beter was dan hij." Rupert en Colin legden hun ruzie na twintig jaar uiteindelijk bij en werkten onlangs nog samen aan 'The Happy Prince' over Oscar Wilde. "Ik viel een beetje op hem en ik voelde me inderdaad bedreigd," zegt Rupert nu. En Firth beaamt dat ook Everett gelijk had: "Ik bracht mijn gitaar niet mee naar de set en ik droeg geen sandalen, maar hij had het wel enigszins bij het rechte eind."

3 Met of zonder?

Firth is ook leuk mét een baard, zoals hier in Nostromo, in 1996.  

4 Hij heeft zelfspot

"De omschrijving 'Brits sekssymbool' is al een tegenstrijdigheid op zich, laat staan dat ik er enige aanleiding toe geef," aldus Firth.

5 Topacteur

Zijn hartverscheurende rol in A Single Man als professor die rouwt om de dood van zijn partner. Zijn volstrekt geloofwaardige vertolking van stotterende koning George VI – de man heeft terecht een kast vol prijzen, waaronder een Oscar en een Golden Globe voor Beste Acteur, twee Bafta's en drie SAG Awards .

6 Geen gêne

Firth is de eerste om toe te geven dat hij geen groot zangtalent is, maar worstelt zich in Mamma Mia toch manmoedig door de ABBA-klassieker 'Our Last Summer'. "Mijn zangstem houdt het midden tussen een dronken verontschuldiging en een loodgietersprobleem," aldus Colin.

7 Keep calm and carry on

Toen Colin's vrouw Livia Giuggioli een stalker kreeg en later moest toegeven dat deze Marco Brancaccia niet zomaar een gek was, maar een jeugdvriend met wie ze Firth in 2015 elf maanden lang uitbundig had bedrogen, bleef Colin buitengewoon kalm. Hij weigerde te breken met de moeder van zijn zonen Luca en Matteo en schreef een empathische brief aan Marco, waarin onder andere stond: "Ik weet dat jij ook verdriet hebt en hieronder lijdt." Livia en Colin zijn nog altijd samen, aangespannen rechtszaken zijn gesetteld, iedereen is met Europese zwier doorgegaan met de rest van zijn en haar leven. 

8 Dol op Emma

Colin speelt samen met Emma Thompson in de Nanny McPhee films en omschrijft haar als "een soort bazige zus, met een groot talent voor taart. Ze beschikt over een feilloze taartradar." Hier spannen ze samen tijdens een première in Amsterdam, Emma berispte hem uitbundig voor het feit dat hij niet de moeite had genomen zich te scheren.

9 Zwakke plek

"Ik hou het niet droog bij Dumbo. Het moment dat Dumbo's moeder in een kooi wordt opgesloten, altijd tranen."

10 Het natte overhemd

Nog even terug naar Pride & Prejudice, waarin Colin zo heerlijk van koele hoogmoed en afkeuring naar bedremmelde ontreddering gaat als Jane onverwacht opduikt terwijl hij net een koele duik in het meer heeft genomen...

... in zijn paardrijboek en hemd. Enjoy!

Foto's © ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in