Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

10 brutale vragen over de Vierdaagse

De eerste lopers zijn al (bijna) weer binnen. Dít moet je even weten over de 103de Vierdaagse van Nijmegen die van 16-19 juli wordt gehouden. Wat bezielt die mensen? De sfeer, het publiek, de uitdaging, het schijnt verslavend te zijn: dit is de start, rond vier uur 's ochtends. Bikkels! Ook dit j...

10 brutale vragen over de Vierdaagse

De eerste lopers zijn al (bijna) weer binnen. Dít moet je even weten over de 103de Vierdaagse van Nijmegen die van 16-19 juli wordt gehouden.

Wat bezielt die mensen?

De sfeer, het publiek, de uitdaging, het schijnt verslavend te zijn: dit is de start, rond vier uur 's ochtends. Bikkels! Ook dit jaar waren er meer aanmeldingen dan startbewijzen. Van de 47.000 mensen die starten, heeft een groot deel eerder meegelopen. Vorig jaar liepen 41.006 mensen de hele tocht uit. In totaal hebben 1.652.282 mensen de Vierdaagse gelopen.

Het is een Nederlands feestje, toch?

Nee, aan de 'Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen' doen gemiddeld 75 nationaliteiten mee, uit landen van Afghanistan tot Zwitserland. Ze lopen 30, 40 of 50 km.

In totaal?

Nee, per dag. En het is ook nog een gemiddelde! Zo lopen degenen die 30 km lopen op Dag 1 33,2 km en die van 50 km 52,1 km. Het is duidelijk niet voor watjes en vraagt om de nodige voorbereiding. En goede wandelschoenen...

En ze lopen door Nijmegen?

Het grappige is dat ze overal lopen, maar in verhouding amper in Nijmegen. De Vierdaagse kent iedere dag een andere route door het Gelderse, Brabantse of het Limburgse land, in de wijde omgeving van de stad. Zo heet de eerste wandeldag De dag van Elst, de tweede De dag van Wijchen, de derde De dag van Groesbeek en tot slot de vierde De dag van Cuijk.

Zo'n mars kunnen vast alleen jonkies aan?

Mis, de harde kern van de uitlopers is tussen de 40 en 70 jaar. Há!

Stelt het nog wat voor, qua uitdaging?

Het is zo'n beetje de Olympische Spelen van het wandelen. Maar dan met hitte, regen, storm, blaren, lolbroeken, wespen en als specialiteit van 2019: de eikenprocessierups. Dus ja, je loopt 'm niet zomaar.

Wat is toch in vredesnaam Roze Woensdag?

Op Roze Woensdag is de LHBT gemeenschap alom aanwezig op podia en langs de route en dragen  feestvierders en lopers veelal roze. Het is een beetje te vergelijken met Roze Maandag op de Tilburgse Kermis. Gezien de vele Pride-evenementen van dit jaar, ligt het in de lijn der verwachtingen dat de Vierdaagse niet alleen roze zal kleuren, maar ook bezaaid zal zijn met regenboogvlaggen.  

Wat als ik niet van wandelen en drukte hou?

Mijd in dat geval Nijmegen en omgeving deze week. Naast de Vierdaagse zelf, met onderweg plenty gekkigheid ter afleiding, worden er ook Vierdaagse-feesten gehouden. Ook is er een kermis en zijn er tientallen andere activiteiten, zoals concerten, een mini-Oerol en andere optredens. Naast de 47.000 wandelaars trok de stad vorig jaar 1.615.000 miljoen bezoekers. De drukste dagen zijn de woensdag, donderdag en vrijdag. Wie wel van een beetje drukte houdt, komt het best met het openbaar vervoer.

Bestaat er zoiets als typische Vierdaagse humor?

Ja. Omdat het een event is waar de tijd voor wordt genomen, is er alle ruimte om melige woordgrappen te verzinnen over loopneuzen en voetzoolvergiftigingen. Het is niet voor iedereen weggelegd: "Stel je voor dat je vier dagen moet wandelen en dan nog steeds in Nijmegen bent. Wat een nachtmerrie," zo verzuchtte Connor Clerx op Twitter.

Hoe zit het met die gladiolen op de laatste dag?

De lopers gaan op de laatste dag naar de finish via de St. Annastraat die voor de gelegenheid is omgedoopt tot Via Gladiola. De mensen langs de route delen gladiolen uit aan de lopers. Nijmegen is nogal trots op haar Romeinse erfgoed en heeft zich de uitdrukking 'De dood of de gladiolen' toegeëigend. De uitdrukking werd vroeger vanaf de tribunes gescandeerd als gladiatoren in de arena elkaar met een zwaard tot de dood bevochten. Onder luid gejoel werd de winnaar na een heroïsch gevecht bedolven onder de gladiolen. Waarom een gladiool? De naam komt van het Latijnse Gladius wat zwaard betekent, de bloem lijkt daar een beetje op en is een symbool van kracht en overwinning geworden, iets wat je verdient na een bijzondere prestatie. En dat is het, van de mensen die vrijdag de finish halen. 

Foto's © ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in