Als hoofdredacteur is Claudia Straatmans altijd op zoek naar bijzondere bestemmingen. Plekken om bij te komen, culinair te genieten én goede wijnen te drinken. Haar nieuwste favoriet: Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag.

Claudia: “Mijn man komt uit Friesland; mede daarom heb ik een enorm zwak voor de Friese cultuur. Daarbij ben ik gek op wandelen, bossen en lekker eten, dus toen ik hoorde over De Heeren van Harinxma – een met een Michelinster bekroond restaurant in de bossen – veerde ik meteen op. Daar moest ik heen!”

Mee naar de keuken
“Aangekomen bij het mooie statige landgoed was de rode loper al uitgerold op het bordes voor de ingang. Het wellnesscentrum met binnenzwembad trekt mijn aandacht, maar eerst lonkt het grote culinaire avontuur. Patron-cuisinier Marc van Gulick belooft een totaalervaring. En hij heeft gelijk: wat een explosie van smaken. Na de amuses volgt een voorgerecht met gepekelde beekforel, zeewier en Groningse mozzarella. Sommelier Almar Wessels kiest er een perfecte Verdejo bij, die goed op kan tegen het fris van de tomatenbouillon. Net voor de tweede gang wacht ons een verrassing: we mogen mee naar de keuken. Daar aan de chef’s table – in de open keuken – zie je chef Arjan Bisschop en zijn keukenbrigade met gerechten toveren. Een prachtig gezicht. Bij de makreelfilet met jonge bloemkool krijg ik een chardonnay. Even trek ik een raar gezicht, ben namelijk een grote riesling-freak, maar Almar schenkt zo’n knisperende, complementaire char, dat ik overstag ga.”

Compleet genieten
“Het wordt een viergangendiner, met dito glazen wijn. Gelukkig blijven we slapen. In de Fryske kamer, met Friese doorlopers aan de muur. Het feest gaat ook de volgende ochtend nog even door, met een glas Moët & Chandon aan het ontbijt. We hebben nog een uur voordat we moeten uitchecken – dus hop, op naar de boerderij van Rutger Hauer (die in de buurt woont). Wat een topweekend.”

5x doen in Friesland
* Shoppen in Leeuwarden
* Bezoek de bruisende watersportstad Sneek
* Moderne en hedendaagse kunst bekijken in Museum Belvédère 
* Maak een wandeling door het Nationale Park Lauwersmeer 
* Doe mee met de Elfstedenfietsroute 

Genieten op sterrenniveau
Verwen je smaakpapillen in een van de sterrenrestaurants en ervaar het comfort en de luxe van een prachtige accommodatie in de buurt. Het ideale weekendje weg voor culinaire liefhebbers boek je bij Kras. Gaan? Reserveer het Nouveau-arrangement via deze website (al vanaf € 135 p.p.) t/m 31 januari 2018. Het arrangement bestaat uit:

Inclusief
- 1x overnachting met ontbijt in landgoed Lauswolt
- 1x 4-gangendiner (excl. dranken) in het met een Michelinster bekroonde restaurant De Heeren van Harinxma
- Koffie of thee met een lekkernij na het diner bij restaurant De Heeren van Harinxma

Exclusief
- Reserveringskosten € 19,50 per boeking
- Verblijfsbelasting € 5,55 p.p. per nacht
- Service charge ca. € 2,20 p.p. per dag

Kijk voor meer culinaire arrangementen op kras.nl/michelin of bel voor meer informatie naar 088-0885886 (lokaal tarief).

Dit weekend staat natuurlijk in het teken van HET HUWELIJK. 

Daarom delen we graag de beste kijk- en luistertips voor prins Harry en Meghan Markle:

NOS Op de Nederlandse televisie is het huwelijk live te volgen op de NOS, via radio, televisie en app:
Om 12.15 uur begint de uitzending (in Engeland is het dan 11:15 uur). Driekwartier voor de ceremonie in St George’s Chapel. De huwelijksceremonie is ook te volgen via de livestream op NOS.nl en de NOS-app. Onze eigen Hoofdredacteur Claudia geeft om 11.45 uur live verslag uit Engeland op NPO2.

BBC De meest complete reportages kun je vinden op de Britse televisiezender BBC ONE. De volgende programma's zijn er te zien, Nederlandse tijd:

  • Vrijdag 18 mei van 20:00 uur tot 21:00 uur: In het programma The Royal Wedding: They’re Getting Married In The Morning volg de je 'voorbeschouwing' op BBC ONE.
  • Zaterdag 19 mei van 7:00 uur tot 10:00 uur: In het programma BBC Breakfast zullen de verslaggevers in Windsor al aftellen naar de bruiloft en het laatste nieuws.
  • Zaterdag 19 mei van 10:00 uur tot 15:00 uur: Officiële uitzending van de bruiloft, The Royal Wedding: Prince Harry And Meghan Markle live te volgen zijn. Ook te volgen op BBC News Channel en via livestream op BBC iPlayer.
  • Zaterdag 19 mei van 19:30 uur tot 21:00 uur: BBC TWO neemt het over met een terugblik op de dag in het programma The Royal Wedding: Highlights of the Day.

Maar er is natuurlijk nog wel meer te doen dit Pinksterweekeind

Muziek in oude Hofjes

Leiden
Een geweldig muziekevenement met meer dan 200 concerten uitgevoerd in 16 van de mooie hofjes van Leiden. Het gaat om overdekte locaties, zoals o.a. de Pieterskerk, de Oude UB, de tuinzaal van de Burcht, Sijthoff Cultuurcentrum, de Koolzaal van BplusC en de Stadsgehoorzaal. Van klassiekke en Oude Muziek tot pop, jazz en Folk.
Info: Leidse Hofjes Concerten

Opera in Rotterdam
In het teken van heldenmoed staan de Operadagen in Rotterdam dit jaar. Het muziektheaterfestival met eigentijdse, vernieuwende en grensverleggende internationale producties heeft tot 2020 als thema Lost & Found. Prachtige voorstellingen waarin het gaat over het verleggen van grenzen en de zoektocht naar een nieuwe identiteit.
Info: Operadagen Rotterdam

Gratis naar Armando en Mondriaan
Museum Flehite – Amersfoort
Museum Flehite wordt gerenoveerd vandaar dat je van zaterdag t/m maandag in het Rietveldpaviljoen aan de Amersfoortse Zonnehof (gratis) de nieuwe tentoonstelling Armando tot Mondriaan tot Wolter kunt zien. Deze drie kunstenaars hebben niet alleen hun vak met elkaar gemeen, maar ook het feit dat ze opgroeiden in Amersfoort. Alle drie lieten zij zich inspireren door de natuur. Naast het werk van Armando, Mondriaan en Wolter, toont de tentoonstelling werken uit de collectie van Museum Flehite van o.a. Engelbert L'Hoëst, Jakob Nieweg en Albert Fiks.
Info: Museum Flehite

Pinksterbrocante
Paleis het Loo – Apeldoorn
Een mooi servies, een vaas die je al jaren zocht… je vindt het misschien wel op het Stallenplein van Paleis Het Loo. Daar kun je zaterdag 19 mei, zondag 20 en maandag 21 mei terecht voor een brocante fair. De kramen hebben uiteenlopende thema’s: Victoriaans, stoer, romantisch en industrieel. Neem als je er toch bent meteen even een kijkje in de koetshuizen waar koninklijke rijtuigen, auto’s en sleden te zien zijn.
Info: Paleis het Loo

Mooie muzen
Kröller Müller Museum – Otterlo
In het prentenkabinet presenteert het museum lithografieën van Henri Fantin-Latour uit eigen collectie. Een bijzondere presentatie, omdat deze werken vanwege hun kwetsbaarheid zelden te zien zijn. Meer dan 190 litho’s laten mooie muzen zien van de kunstenaar die vooral bekend is om zijn portretten en bloemstillevens.
Info: Kröller Müller Museum

 

Gin voor gevorderden. De niet te stuiten opmars van gin duurt voort. Voor liefhebbers van dit veelzijdige destillaat is er goed nieuws:

Het festival is dit jaar in 3 verschillende steden. De eerste versie is al aankomend weekend op het NDSM-terrein in Amsterdam.

Er zijn masterclasses, seminars en proeverijen die je kosteloos kan bijwonen. Het proeven van verschillende gins is bij de prijs inbegrepen, alleen als je een mix wilt drinken, reken je deze af.

Ook leuk: De Gin-boot vaart vanaf het Centraal Station rechtstreeks naar Undercurrent.

Het gin-festival is dit jaar in Amsterdam (18, 19 en 20 mei), Utrecht (8 en 9 juni) én Rotterdam (23 juni). Hier proef je meer dan honderd verschillende gins. En elke smaakt weer anders. De combinaties zijn eindeloos. Vind je favoriet!

ginfestival.nl