Jackie Kennedy Onassis stond bekend om haar uitmuntende gevoel voor stijl. Niet alleen met betrekking tot haar kleding, maar ook op het gebied van desserts. Haar recept voor crème brûlée is wereldberoemd.

Lees ook:

Dineren met de Koning: dit stond er op het menu

Stijlicoon
Jackie Kennedy Onassis was misschien wel één van de meest beroemde First ladies van het Witte Huis. Aan de zijde van haar toenmalige echtgenoot, president John F. Kennedy, groeide ze uit tot glamoureus stijlicoon en favoriet onder de First ladies. Ook na de tragische dood van Kennedy, die naast haar zat in de auto toen hij werd doodgeschoten, bleef Jackie de oogappel van de Amerikaanse media. Maar waar ze voor de buitenwereld voornamelijk bekend stond om haar uitmuntende stijlgevoel, stond ze in privékringen bekend om heel andere redenen. Namelijk haar crème brûlée. 

Crème brûlée
Dit ultieme Franse dessert, dat helemaal aansluit bij Jackie's passie voor Frankrijk, werd vaker geserveerd tijdens belangrijke staatsdiners op het Witte Huis. Want in tegenstelling tot de meeste recepten, waarbij de custardpudding wordt verwarmd in oven, liet Jackie de pudding stollen boven een pan met kokend water. Het resultaat: een crème brûlée met fluweelzachte vanilleroom en het perfecte laagje van gekarameliseerde suiker. 

Wat heb je nodig?

  • 3 kopjes zware room
  • 1 vanille boon
  • 6 eetlepels suiker
  • 4 eierdooiers
  • 2 eieren

Zo maak je het

Vul een pan met water en verhit deze op het gasfornuis. Zet in plaats van een deksel een schaal op de pan en laat het water in de pan zachtjes koken. Verwarm de 3 kopjes zware zware room in de schaal en voeg de vanilleboon hier aan toe. Neem een aparte schaal voor de 6 eetlepels suiker, de 4 eierdooiers en de 2 eieren en klop het mengsel tot een licht en romig geheel.

Haal de vanilleboon uit de schaal en voeg het mengsel al roerend toe aan de schaal met room. Blijf roeren tot dat de pudding blijft kleven aan de lepel. Verdeel het mengsel over verschillende glazen bakjes en laat afkoelen in de koelkast voor ongeveer 2 uur.

Wanneer voldoende afgekoeld, bedek de bovenste laag van de custardpudding met bruine suiker. Vul een grote schaal met ijsblokjes, zet hier de verschillende schaaltjes in en zet het geheel in de oven. Verwarm de bovenste laag totdat het suiker gesmolten is. Blijf kijken, want de suiker is zo verbrand. Is de suiker gesmolten? Dan is je Jackie Kennedy-crème brûlée klaar om geserveerd te worden. 

Bron: Town and Country, beeld: Hollandse Hoogte