Boerma

Restaurant The White Room vertaalt vanaf morgen onder signatuur van driesterrenchef Jacob Jan Boerma van ‘De Leest’, de ongrijpbaarheid van wit naar een pure, eerlijke en zuivere cuisine. De nieuwste gastronomische toevoeging aan NH Collection Grand Hotel Krasnapolsky heeft een toegankelijke stijl waarin respect voor het product voorop staat. Kosmopolitische invloeden vanuit de hele wereld worden in de voormalige ‘Witte Zaal’ gecombineerd met ingrediënten van eigen bodem, waarin altijd Boerma’s frisse elementen verwerkt worden.

‘De natuur regeert, ik probeer haar te volgen. Zij bepaalt de kwaliteit en ik de smaak. Als chef voeg ik daar graag mijn persoonlijke smaak aan toe met een voorliefde voor frisse tonen, zuren en specerijen. Zij zullen dan ook altijd in mijn gerechten herkenbaar of onherkenbaar verwerkt worden.’
- Jacob Jan Boerma

The White Room by Jacob Jan Boerma

Wit is alles en niets. Het is de kleur van illusies en simultaan de kleur van openheid. Tussen die uitersten tekent Jacob Jan Boerma met zijn favoriete kleuren op een blank canvas. Met The White Room in de voormalige ‘Witte Zaal’ van het iconische NH Collection Grand Hotel Krasnapolsky slaat de chef van ‘De Leest***’ zijn vleugels uit in Amsterdam, zonder zijn nest te verlaten. Als Signature Chef zal Boerma geestesvader van The White Room zijn om zo, samen met zijn team, de inspiratie die hij in zijn thuisbasis ‘De Leest’ opdoet in Amsterdam te vertalen.

De cuisine

The White Room brengt een elegante, maar toegankelijke, cuisine die bouwt op producten in hun optima forma. Ze geven samen met Boerma’s kenmerkende zuren en specerijen invulling aan de illusie van wit. Herkenbare smaken keren daarbij op onverwachte wijze terug; zoals in de The White Room macaron, waarbij een suikervrije, gerookte macaron gecombineerd wordt met ongerookte zalm en structuren van komkommer. Boerma wil een breed publiek raken met een stijl die in zijn hart zit. Het team, dat zijn missie dagelijks uitvoert en verantwoordelijk is voor de nieuwste gastronomische toevoeging aan NH Collection Grand Hotel Krasnapolsky, staat onder leiding van Chef de Cuisine Arturo Dalhuisen en Maître Richard Eerhardt.

Het decor

The White Room werd in zowel naam als design gebaseerd op de historie van zijn locatie; in 1885 opende restaurant de ‘Witte Zaal’ voor het eerst zijn deuren. De huidige zaal is een geregistreerd monument en wordt gezien als het oudste restaurant van Amsterdam waar originele stijlen nog altijd behouden zijn. De authentieke wandpanelen met hun schilderingen en de ornamenten aan de plafonds versmelten in hun tweede leven met strakke meubelen en zuivere, haast grafische, elementen. De originele details zijn in het ontwerp van Studio Proof uit Londen zorgvuldig hersteld met respect voor hun monumentale status. De historische onderdelen zijn waar mogelijk op elegante wijze verrijkt en iets opgelicht om aan te sluiten bij het palet van wit, messing en zandtinten. De tafeltjes en enkele love seats bieden ruimte voor 60 couverts per avond, waarmee The White Room een intieme sfeer neer kan zetten waarin herinneringen ontstaan.

Informatie

Dam 9, 1012 JS  Amsterdam
Website + Reserveren: www.restaurantrhewhiteroom.com
Openingstijden
Lunch: donderdag t/m zaterdag, ontvangst tussen 12.30 – 13.30 uur
Diner: dinsdag t/m zaterdag, ontvangst vanaf 18.30 uur

Over NH Collection Grand Hotel Krasnapolsky

NH Collection Grand Hotel Krasnapolsky bestaat in 2016 150 jaar en is misschien wel het bekendste hotel van Amsterdam. Na een renovatie van meer dan twee jaar is het 55-panden tellende complex compleet vernieuwd. Het hotel telt 451 kamers, waaronder de 120 m2 tellende Royal Suite aan Damzijde, met privélift en kogelwerend glas, en de Presidential Suite van 100 m2. Voor zakelijke gasten biedt het hotel 2200 m2 aan meeting- en eventruimte, waaronder de monumentale en bijzondere Wintertuin, waar hotelgasten bovendien iedere ochtend kunnen genieten van het uitgebreide NH Collection Breakfast. NH Collection Grand Hotel Krasnapolsky is bij de Nationale Meeting Awards in februari 2016 uitgeroepen tot ‘Beste Meeting- en Eventlocatie van Nederland’ in de categorie Large (>250 personen). Culinaire liefhebbers kunnen voor een uitgebreid gastronomisch aanbod terecht in Grand Café Krasnapolsky, cocktailbar The Tailor, winnaar van de ‘Best New Hotel Bar of Amsterdam’ award 2016, en restaurant The White Room by Jacob Jan Boerma (3*Michelin voor Restaurant De Leest in Vaassen).

 

 

Een speak easy restaurant. Dat wilden Peter Gast en Jacqueline van Liere nou eens neer zetten. Een mysterieus concept waarvoor je een scancode moet hebben om binnen te komen. Immers: “exclusiviteit is het nieuwe zwart”. Nouveau's Wies en Claudia proeven voor.

We staan voor een onooglijke deur in de Amsterdamse binnenstad en vragen ons af: zijn we hier wel goed?

Maar de deur zwaait open op onze scancode, en we stappen binnen in een velours ingerichte bar, de muur is behangen met wijnflessen. We wanen ons bijna in de jaren ’20 van de vorige eeuw (waar in speak-easy’s illegale drank geconsumeerd kon worden).

Achter de bar is een nog grotere verrassing: een smaakvolle jazzclub wat een restaurant blijkt te zijn. Denk: veel fluweel, intieme zitjes en vooral veel sfeer.

En vier kookplateau’s. Want daar staan Peter en zijn keukenbrigade de culinaire sterren van de hemel te koken. Deed hij ook al bij 't Schulten Hues in Zutphen, maar dit, deze sprak easy, is zijn échte droom.

Je kunt a la carte eten, maar ook een gastronomisch menu van € 75 volgen, waarbij je verrast wordt door wel 10 à 14 kleine gerechten. Met een hoofdrol voor Nederlandse producten, en veel ‘uit het veld’.

Jacqueline doet de wijnen, en schenkt waar de gast van houdt (de Gastjes vinden een wijnarrangement vaak geen recht doen aan de gangen). De bediening is meegekomen uit Zutphen en omgeving, en daardoor ontwapenend aardig.

Graphite is een restaurant voor maar 20 personen, en dat vergroot de intieme sfeer. Wij van Nouveau zeggen: het is een beleving, bijna kooktheater. Liever voor een lagere prijs de culinaire vruchten van Peter plukken? Op zaterdag is er lunch.

www.graphite.amsterdam

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Ook Noord-Nederland moet vanaf maandag écht weer aan de slag. Maar het belooft dit weekend goed weer te worden, dus trekken wij het vakantiegevoel gewoon nog even door. Bij deze restaurants in 't Gooi kan dat.

1. Genieten in de binnentuin van Acquavite, Naarden-Vesting

Alleen al voor de locatie in de Promers Kazerne een bezoekje waard. Bij mooi weer is de binnentuin een oase van rust waar het optimaal genieten  is van de kookkunsten van de chefs.

Naar de website

2. Kantje pikken bij The Harbour Club, Vinkeveen

Met zo veel schuiten per hoofd van de plaatselijke bevolking werd het wel tijd voor een Harbour Club aan de Vinkeveense Plassen. Het concept is al beproefd in Rotterdam en Amsterdam; goede wijnen (bij voorkeur met bubbels), oesters, vis en vlees van hoge kwaliteit geserveerd in een stijlvolle sfeer.

Niet te stijfjes gelukkig, maar modern met klasse. Je kan er prima met de auto komen, maar liever leggen we, als het weer het toelaat, de boot aan de steiger waar plaats is voor wel 20 sloepen. 

Naar de website

3. Smaakexplosies bij Wimmy van The Red Sun, Blaricum

Eigenaresse Wimmy Hu ging in 2013 met sabbatical en is nu gelukkig weer terug op het oude nest in Blaricum met een buslading energie en inspiratie. Het interieur is modern en mondain en Domain Laroche bottelde zelfs een Premier Cru Chablis, speciaal voor The Red Sun.

Die combineert fantastisch met de smaakexplosies op de kaart. Verder hebben wij door de sushibar van 9 meter lang en 10 chefs in de open keuken meer dan genoeg redenen voor een reünie. Welkom terug!

Naar de website

4. Quisine Traditionelle bij Eten bij Sidney, Hilversum

Als iemand de klappen van de culinaire zweep kent, is het Sidney Heinze. Van Michelinster bij Tante Koosje naar faillissement bij Bordjes. Maar hij is alweer een tijdje terug gelukkig.

Bij ‘Eten bij Sidney’ in Hilversum staan traditionele gerechten op de kaart geïnspireerd op de Franse keuken: Cuisine traditionelle. Sidney heeft er weer zin in en zijn vrouw Michelle ook. Samen geven ze dit historische pandje in het centrum van Hilversum weer glans.

Naar de website

5. Heerlijk aan het water bij AIM, Loosdrecht

Het is de eerste zomer aan het Loosdrechtse water voor Restaurant AIM. En wat voor zomer. Hier geen haastige sfeer of dicht op elkaar, maar ruimte, rust en heerlijke combinaties op je bord.

De Jamaicaanse ‘surf & turf  van langoustine en runder short ribs is onovertroffen. Daar gaan we steeds weer voor terug. 

Naar de website

Vanzelfsprekend is het bij deze restaurants goed toeven als je even behoefte hebt aan een gezonde dosis vakantiegevoel. Veel plezier!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in