Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Weekendrecept: Vis

Gerookte heilbot met roomkaasdip Amuse voor 4 personen - 10 minuten bereidingstijd Ingrediënten: 150 gram verse roomkaas naturel1-2 eetlepels slagroom1 theelepel geraspte mierikswortel1 kneep citroensap4 blaadjes romaine-sla½ handvol peterselie180 gram gerookte heilbot, in plakjes8 soepstengels B...

Weekendrecept: Vis

Gerookte heilbot met roomkaasdip

Gerookte heilbot met roomkaasdirp

Amuse voor 4 personen - 10 minuten bereidingstijd

Ingrediënten:

150 gram verse roomkaas naturel
1-2 eetlepels slagroom
1 theelepel geraspte mierikswortel
1 kneep citroensap
4 blaadjes romaine-sla
½ handvol peterselie
180 gram gerookte heilbot, in plakjes
8 soepstengels

Bereidingswijze:

Roer de roomkaas los met de slagroom, de mierikswortel en het citroensap. Was en droog de sla en de peterselie. Verdeel dit als garnituur over 4 borden. Wikkel telkens 1 plak heilbot om een soepstengel. Leg op elk bord twee soepstengels. Schep er een lepel roomkaas naast en maal er wat peper over.

Avocadomousse in krokant spek met garnalen

Avocadomousse in krokant spek met garnalen

Voorgerecht voor 4 personen - 30 minuten bereidingstijd

Ingrediënten:

12 cocktailgarnalen
12 plakjes bacon
2 rijpe avocado’s
200 gram verse roomkaas naturel
100 ml slagroom
tabasco
1-2 theelepels citroensap
peterselie, ter garnering
extra nodig: 4 bakringen van 6 cm doorsnede, keukentouw, bakpapier, staafmixer, spuitzak met stervormige spuitmond

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 220 °C. Leg telkens 2-3 plakjes bacon rond de bakringen en bind ze vast met keukentouw. Zet de ringen op een met bakpapier beklede bakplaat en laat het spek in de oven krokant worden. Neem de bakplaat uit de oven en laat het spek afkoelen. Verwijder de bakringen en leg de spekcirkels voorzichtig op vier borden. Halveer de avocado’s overlangs en wip de pit eruit. Schep met een lepel het vruchtvlees uit de halve avocado’s en pureer het met de roomkaas. Klop de slagroom stijf en spatel de room door het avocadomengsel. Breng op smaak met tabasco, zout en citroensap. Schep de avocadomousse in de spuitzak en spuit voorzichtig een toef in elke spekring. Leg er 2-3 garnalen op en garneer met peterselie.

Kabeljauw met mosterd-amandelsaus en appel-venkelsalade

Kabeljauw met mosterd-amandelsaus en appel-venkelsalade

Hoofdgerecht voor 4 personen - 1 uur bereidingstijd

Ingrediënten:

700 gram kabeljauwfilet
1 eetlepel boter
1 eetlepel bloem
200 ml visfond
200 ml slagroom
150 ml droge witte wijn
40-50 gram amandelschaafsel
2 eetlepels scherpe mosterd
1 eetlepel grove mosterd
Noilly Prat
sap van ½ citroen
Voor de salade:
2 venkelknollen
1 kleine ui
4 eetlepels olijfolie
100 ml groentebouillon
100 gram babyspinazie
1-2 rode appels
2 eetlepels appelazijn
3-4 eetlepels sinaasappelsap
1 theelepel honing
extra nodig: stoompan of -mandje

Bereidingswijze:

Smelt voor de saus de boter in een koekenpan en bak de bloem even mee. Blus af met de wijn en laat enkele minuten inkoken. Schenk de slagroom en visfond erbij, roer goed en laat ongeveer 10 minuten inkoken tot de juiste dikte. Rooster intussen het amandelschaafsel in een droge koekenpan goudbruin. Breng de saus op smaak met beide soorten mosterd, wat zout, een scheut Noilly Prat en een kneep citroensap. Roer er de helft van het amandelschaafsel door en houd de saus warm. Dep de kabeljauwfilet droog en verdeel de vis in 8 gelijke stukken. Druppel er het citroensap over en bestrooi met zout en peper. Leg de stukken op een beboterd stoommandje en stoom de vis afgedekt boven een laagje kokend water in circa 8 minuten gaar.
Halveer voor de salade de venkelknollen. Snijd de harde kern eruit en schaaf of snijd de venkel in flinterdunne plakjes. Bewaar het venkelgroen. Pel de ui en snijd ook in flinterdunne plakken. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en fruit de venkel 2-3 minuten. Bestrooi met zout en peper, blus af  met de bouillon. Neem de pan van het vuur en laat de venkel tot lauwwarm afkoelen. Was en droog de spinazie. Was de appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de appelparten in fijne plakjes. Schep ze door de venkel. Klop in een slakom een dressing van de resterende olijfolie, de azijn, het sinaasappelsap, de honing en wat zout en peper. Meng er de venkel en appel door. Hussel losjes om met de spinazieblaadjes. Garneer met venkelgroen. Verdeel de vis met de saus over 4 borden. Schep er de salade naast. Bestrooi met de rest van het amandelschaafsel.