Gerookte heilbot met roomkaasdipGerookte heilbot met roomkaasdirp

Amuse voor 4 personen - 10 minuten bereidingstijd

Ingrediënten:

150 gram verse roomkaas naturel
1-2 eetlepels slagroom
1 theelepel geraspte mierikswortel
1 kneep citroensap
4 blaadjes romaine-sla
½ handvol peterselie
180 gram gerookte heilbot, in plakjes
8 soepstengels

Bereidingswijze:

Roer de roomkaas los met de slagroom, de mierikswortel en het citroensap. Was en droog de sla en de peterselie. Verdeel dit als garnituur over 4 borden. Wikkel telkens 1 plak heilbot om een soepstengel. Leg op elk bord twee soepstengels. Schep er een lepel roomkaas naast en maal er wat peper over.

Avocadomousse in krokant spek met garnalen
Avocadomousse in krokant spek met garnalen

Voorgerecht voor 4 personen - 30 minuten bereidingstijd

Ingrediënten:

12 cocktailgarnalen
12 plakjes bacon
2 rijpe avocado’s
200 gram verse roomkaas naturel
100 ml slagroom
tabasco
1-2 theelepels citroensap
peterselie, ter garnering
extra nodig: 4 bakringen van 6 cm doorsnede, keukentouw, bakpapier, staafmixer, spuitzak met stervormige spuitmond

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 220 °C. Leg telkens 2-3 plakjes bacon rond de bakringen en bind ze vast met keukentouw. Zet de ringen op een met bakpapier beklede bakplaat en laat het spek in de oven krokant worden. Neem de bakplaat uit de oven en laat het spek afkoelen. Verwijder de bakringen en leg de spekcirkels voorzichtig op vier borden. Halveer de avocado’s overlangs en wip de pit eruit. Schep met een lepel het vruchtvlees uit de halve avocado’s en pureer het met de roomkaas. Klop de slagroom stijf en spatel de room door het avocadomengsel. Breng op smaak met tabasco, zout en citroensap. Schep de avocadomousse in de spuitzak en spuit voorzichtig een toef in elke spekring. Leg er 2-3 garnalen op en garneer met peterselie.

Kabeljauw met mosterd-amandelsaus en appel-venkelsalade
Kabeljauw met mosterd-amandelsaus en appel-venkelsalade

Hoofdgerecht voor 4 personen - 1 uur bereidingstijd

Ingrediënten:

700 gram kabeljauwfilet
1 eetlepel boter
1 eetlepel bloem
200 ml visfond
200 ml slagroom
150 ml droge witte wijn
40-50 gram amandelschaafsel
2 eetlepels scherpe mosterd
1 eetlepel grove mosterd
Noilly Prat
sap van ½ citroen
Voor de salade:
2 venkelknollen
1 kleine ui
4 eetlepels olijfolie
100 ml groentebouillon
100 gram babyspinazie
1-2 rode appels
2 eetlepels appelazijn
3-4 eetlepels sinaasappelsap
1 theelepel honing
extra nodig: stoompan of -mandje

Bereidingswijze:

Smelt voor de saus de boter in een koekenpan en bak de bloem even mee. Blus af met de wijn en laat enkele minuten inkoken. Schenk de slagroom en visfond erbij, roer goed en laat ongeveer 10 minuten inkoken tot de juiste dikte. Rooster intussen het amandelschaafsel in een droge koekenpan goudbruin. Breng de saus op smaak met beide soorten mosterd, wat zout, een scheut Noilly Prat en een kneep citroensap. Roer er de helft van het amandelschaafsel door en houd de saus warm. Dep de kabeljauwfilet droog en verdeel de vis in 8 gelijke stukken. Druppel er het citroensap over en bestrooi met zout en peper. Leg de stukken op een beboterd stoommandje en stoom de vis afgedekt boven een laagje kokend water in circa 8 minuten gaar.
Halveer voor de salade de venkelknollen. Snijd de harde kern eruit en schaaf of snijd de venkel in flinterdunne plakjes. Bewaar het venkelgroen. Pel de ui en snijd ook in flinterdunne plakken. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en fruit de venkel 2-3 minuten. Bestrooi met zout en peper, blus af  met de bouillon. Neem de pan van het vuur en laat de venkel tot lauwwarm afkoelen. Was en droog de spinazie. Was de appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de appelparten in fijne plakjes. Schep ze door de venkel. Klop in een slakom een dressing van de resterende olijfolie, de azijn, het sinaasappelsap, de honing en wat zout en peper. Meng er de venkel en appel door. Hussel losjes om met de spinazieblaadjes. Garneer met venkelgroen. Verdeel de vis met de saus over 4 borden. Schep er de salade naast. Bestrooi met de rest van het amandelschaafsel.

 

In de herfst is New York, en dan voornamelijk Manhattan, een populaire bestemming voor een midweekje weg. Tussen alle deli’s en ketens door, is het soms bést een uitdaging om een leuk restaurantje en slaapadres te vinden. Hier een paar tips.

Hier eet je het leukst in Downtown Manhattan

Lower Manhattan ofwel downtown, is heel het gebied ten zuiden van 14th Street.

Streetfood:

Natuurlijk is een hotdog van de klassieke hotdogstands op straat een must. Het streetfood der streetfoods. Maar er is tegenwoordig een heuse streetfoodcultuur in NYC met allerlei foodtrucks. Hier vind je de leukste: grubshots.com

Uitzicht:

Alleen voor het uitzicht over de Hudson al een bezoekje waard, maar ze begrijpen hier ook uitstekend wat bij het goede leven hoort. Van champagne en oesters en naar fish and chips en de beste lobster roll van de stad. Pier A Harbour House, 22 Battery Place, piera.com

Buurt:

Voor lunch of diner loop of metro je bij voorkeur naar TriBeCa (Triangle Below Canal Street). Hier struikel je bijna over de leuke tentjes, dus prober gerust iets uit.

Chic:

Eten op stand? Dat kan ook natuurlijk. En wel bij Bâtard, 239 West Broadway. Klassiek, verfijnd, met Michelin-ster. batardtribeca.com

Hip:

Foodie market Seaport Smorgasburg, 19 Fulton Street, South Street Seaport. Leuk buurtje met kasseien en pakhuizen. smorgasburg.com

Authentiek:

Nickel & Diner, 1 Howard Street. Prachtige, moderne diner met een kaart vol internationale classics. nickelanddiner.com

Eten & drinken in Uptown Manhattan

In Uptown vind je de wijk van botox and billionaires: Upper East Side, ten oosten van Central Park.

Chic:

Het restaurant van hotel The Jane, 113 Jane Street. Ook leuk hier: de Old Rose Bar, met uitzicht over de Hudson. thejanynyc.com

Hip:

Employees only, 510 Hudson Street. employeesonlynyc.com

Authentiek:

Katz’s Delicatessen, 205 East Houston Street. Legendarische deli, decor van de beroemdste scène uit When Harry Met Sally. Dus alleen daarom al een bezoekje waard. katzsdelicatessen.com

Restaurants in Brooklyn, New York

Vooral Greenpoint en Williamsburg zijn hip, maar het hele stadsdeel Brooklyn is de laatste  jaren uit de schaduw van Manhattan geklommen als bestemming.

Chic:

Restaurant Reynard bij The Wythe Hotel, een voormalige textielfabriek. 80 Wythe Ave, thewythe.com

Hip:

Sunday in Brooklyn, 348 Wythe Ave. sundayinbrooklyn.com

Authentiek:

Greenpoint Fish & Lobster Co, 114 Nassau Avenue. greenpointfish.com

Vernon’s Grille, Authentic Greek American Cuisine, 48-20 Vernon Boulevard. vernongrille.com

Slapen in Manhattan

Waar je ook bent in Manhattan, bij het fonkelnieuwe Bowery by Citizen M slaap je heerlijk voor een prima prijs.

CitizenM is dé pionier op het gebied van betaalbare luxehotels en heeft met Bowery New York een nieuwe troef op Manhattan. Het nieuwe hotel telt maar liefst 300 kamers en daar vind je een heel goede prijs-kwaliteit verhouding.

Hightech voorzieningen (in je kamer regel je alles met een iPad), goede service, comfortabele kamers, en een ruime en uitnodigende woonkamer gevuld met moderne kunst en iconische 21e-eeuwse designmeubelen van onder andere Verner Panton, Isamu Noguchi en Jasper Morrison.

Bowery New York zit in het hoogste gebouw van de buurt (ruim 75 m hoog) en aan de oudste doorgangsweg van Manhattan. Het heeft een grote cloudM rooftop bar mét buitenterras en biedt een adembenemend 360 graden-uitzicht over de stad.

Kunst: MoSA in Bowery

Het hotel is ingericht met een eclectische mix van hedendaagse kunst, fotografie en werken van lokale artiesten.

Opvallender nog, citizenM werkt samen met een bekend straatkunstcollectief om een Museum of Street Art te creëren en dat is echt de moeite waard op te bekijken.

Met de expositie The Museum of Street Art (MoSA) geeft het hotel het perfecte canvas voor graffiti artists. Daar kan je gewoon gratis naar binnen.

Kijk voor meer informatie op https://nl.citizenm.com/

Beeld: Rae Maxwell for MoSA/iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Op 25 tot 30 plekken kun je een dit weekend kennismaken met verschillende wijnen uit alle hoeken van de wereld. Daarbij snoep je natuurlijk van de bijbehorende culinaire hoogstandjes.

Elke Wine Spot – o.a. het Okura, de Foodhallen, Chateau Amsterdam en L’Atelier du Champagne – biedt een speciaal opgesteld wijnprogramma aan.

Met als afsluiting een Festival in de Westergasfabriek, maar wij vermoeden dat we dan al ergens zijn blijven hangen waar het ook goed toeven is.

Weten welke (wijn)bars er allemaal meedoen:  Amsterdam Wine Festival

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in