Weekendrecept: Vis

Gerookte heilbot met roomkaasdip
Gerookte heilbot met roomkaasdirp
Gerookte heilbot met roomkaasdirp

Amuse voor 4 personen - 10 minuten bereidingstijd

Ingrediënten:

150 gram verse roomkaas naturel
1-2 eetlepels slagroom
1 theelepel geraspte mierikswortel
1 kneep citroensap
4 blaadjes romaine-sla
½ handvol peterselie
180 gram gerookte heilbot, in plakjes
8 soepstengels

Bereidingswijze:

Roer de roomkaas los met de slagroom, de mierikswortel en het citroensap. Was en droog de sla en de peterselie. Verdeel dit als garnituur over 4 borden. Wikkel telkens 1 plak heilbot om een soepstengel. Leg op elk bord twee soepstengels. Schep er een lepel roomkaas naast en maal er wat peper over.

Avocadomousse in krokant spek met garnalen
Avocadomousse in krokant spek met garnalen
Avocadomousse in krokant spek met garnalen

Voorgerecht voor 4 personen - 30 minuten bereidingstijd

Ingrediënten:

12 cocktailgarnalen
12 plakjes bacon
2 rijpe avocado’s
200 gram verse roomkaas naturel
100 ml slagroom
tabasco
1-2 theelepels citroensap
peterselie, ter garnering
extra nodig: 4 bakringen van 6 cm doorsnede, keukentouw, bakpapier, staafmixer, spuitzak met stervormige spuitmond

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 220 °C. Leg telkens 2-3 plakjes bacon rond de bakringen en bind ze vast met keukentouw. Zet de ringen op een met bakpapier beklede bakplaat en laat het spek in de oven krokant worden. Neem de bakplaat uit de oven en laat het spek afkoelen. Verwijder de bakringen en leg de spekcirkels voorzichtig op vier borden. Halveer de avocado’s overlangs en wip de pit eruit. Schep met een lepel het vruchtvlees uit de halve avocado’s en pureer het met de roomkaas. Klop de slagroom stijf en spatel de room door het avocadomengsel. Breng op smaak met tabasco, zout en citroensap. Schep de avocadomousse in de spuitzak en spuit voorzichtig een toef in elke spekring. Leg er 2-3 garnalen op en garneer met peterselie.

Kabeljauw met mosterd-amandelsaus en appel-venkelsalade
Kabeljauw met mosterd-amandelsaus en appel-venkelsalade
Kabeljauw met mosterd-amandelsaus en appel-venkelsalade

Hoofdgerecht voor 4 personen - 1 uur bereidingstijd

Ingrediënten:

700 gram kabeljauwfilet
1 eetlepel boter
1 eetlepel bloem
200 ml visfond
200 ml slagroom
150 ml droge witte wijn
40-50 gram amandelschaafsel
2 eetlepels scherpe mosterd
1 eetlepel grove mosterd
Noilly Prat
sap van ½ citroen
Voor de salade:
2 venkelknollen
1 kleine ui
4 eetlepels olijfolie
100 ml groentebouillon
100 gram babyspinazie
1-2 rode appels
2 eetlepels appelazijn
3-4 eetlepels sinaasappelsap
1 theelepel honing
extra nodig: stoompan of -mandje

Bereidingswijze:

Smelt voor de saus de boter in een koekenpan en bak de bloem even mee. Blus af met de wijn en laat enkele minuten inkoken. Schenk de slagroom en visfond erbij, roer goed en laat ongeveer 10 minuten inkoken tot de juiste dikte. Rooster intussen het amandelschaafsel in een droge koekenpan goudbruin. Breng de saus op smaak met beide soorten mosterd, wat zout, een scheut Noilly Prat en een kneep citroensap. Roer er de helft van het amandelschaafsel door en houd de saus warm. Dep de kabeljauwfilet droog en verdeel de vis in 8 gelijke stukken. Druppel er het citroensap over en bestrooi met zout en peper. Leg de stukken op een beboterd stoommandje en stoom de vis afgedekt boven een laagje kokend water in circa 8 minuten gaar.
Halveer voor de salade de venkelknollen. Snijd de harde kern eruit en schaaf of snijd de venkel in flinterdunne plakjes. Bewaar het venkelgroen. Pel de ui en snijd ook in flinterdunne plakken. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en fruit de venkel 2-3 minuten. Bestrooi met zout en peper, blus af  met de bouillon. Neem de pan van het vuur en laat de venkel tot lauwwarm afkoelen. Was en droog de spinazie. Was de appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de appelparten in fijne plakjes. Schep ze door de venkel. Klop in een slakom een dressing van de resterende olijfolie, de azijn, het sinaasappelsap, de honing en wat zout en peper. Meng er de venkel en appel door. Hussel losjes om met de spinazieblaadjes. Garneer met venkelgroen. Verdeel de vis met de saus over 4 borden. Schep er de salade naast. Bestrooi met de rest van het amandelschaafsel.

 

Gin voor gevorderden. De niet te stuiten opmars van gin duurt voort. Voor liefhebbers van dit veelzijdige destillaat is er goed nieuws:

Het festival is dit jaar in 3 verschillende steden. De eerste versie is al aankomend weekend op het NDSM-terrein in Amsterdam.

Er zijn masterclasses, seminars en proeverijen die je kosteloos kan bijwonen. Het proeven van verschillende gins is bij de prijs inbegrepen, alleen als je een mix wilt drinken, reken je deze af.

Ook leuk: De Gin-boot vaart vanaf het Centraal Station rechtstreeks naar Undercurrent.

Het gin-festival is dit jaar in Amsterdam (18, 19 en 20 mei), Utrecht (8 en 9 juni) én Rotterdam (23 juni). Hier proef je meer dan honderd verschillende gins. En elke smaakt weer anders. De combinaties zijn eindeloos. Vind je favoriet!

ginfestival.nl

 

Wij zijn dol op de energie in Rotterdam. Nieuwe restaurants schieten in de Maasstad als paddenstoelen uit de grond. De een nog leuker dan de ander. Dit zijn 9 hotspots die echt de moeite waard zijn. Van fine dining tot fijne bistro.

1. Ode aan vis

Het interieur is zeeblauw  en op zondags zijn ze dicht; want dan is er geen verse vis te krijgen. Daardoor is zeker: Hier eet je de verste vis met uitzicht op de Erasmusbrug en de skyline van Rotterdam.

Niet veel poespas, maar prachtige vis, schaal- en schelpdieren die voor zich spreken. Behalve kreeft, bouillabaisse en diverse oesters, serveren ze hier ook een warme Fruit de mer. En dat is smúllen.

www.langoust.nl

2. Okonomiyaki

Francois Geurds blijft maar nieuwe concepten uit de mouw van zijn koksbuis schudden De FG Okonomiyaki Bar is het nieuwste. Hier eet je hartige Japanse pannenkoeken met toppings als pork belly en tonijn.

Heerlijk als voedzame, maar vooral heerlijke lunch. Al vanaf een euro of vijf waan je je in het land van de rijzende zon bij de Hofbogen in Rotterdam.

fgokonomiyakibar.nl

3. All day breakfast

Heerlijk, al die nieuwe adresjes! Zoals By Jarmusch; zo’n echte, ouderwetse, Amerikaanse diner, maar dan van nu. Door klassiekers als sloppy joe, blueberry pancakes en de Philly cheese steak sandwich waan je je aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.

Bestel de ‘eggs-any-way-you-like’ bij dit restaurant waar je van 08.00 tot 16.00 kan ontbijten, als je dat wilt. Happy Days!

www.byjarmusch.nl

4. Alles in evenwicht 

Het nieuwe Gym & Gin ligt verscholen tussen de sportvelden vlakbij de Kralingse Plas. Geen zorgen, hier geen eiwitshakes, maar verfijnd ontbijt, lunch en diner.

Denk aan tonijn met softshellcrab, verse dim sum en sushibowls met rauwe zalm. “Een evenwicht van een gezonde lifestyle zonder het genieten te vergeten.”

Dat klinkt als muziek in de oren. Doe ons dan nog maar een gin-tonic.

www.gymandgin.nl

5. Familie aan de Maas

Vader en dochter openen samen een restaurant. Dat is toch mooi? Horecabaas Aryan Tieleman (Hotel New York, de Euromast) gaf zijn dochter Rose de kans om haar eigen tent te openen en die greep ze met beide handen aan.

Daarom eten we nu in Franse bistrosfeer in het opkomende Rotterdam Noord bij Brasserie Nieuw Noord. Klassiekers als Steak Tartare en Kroten (rode biet) op z’n Rotterdams nestelen zich gemoedelijk naast een kliekjesplank en bitterballen op de kaart. Daar houden we van.

Je kan er vanaf tien uur ’s ochtends al terecht voor een goede kop koffie en een ontbijtje. Ook leuk: moeders staat op zondag achter de bar, dan is heel de familie weer compleet.

www.brasserienieuwnoord.nl

6. Mediterrane sferen

Grieks eten maar dan echt lekker, dat kan bij Omega, het nieuwe restaurant in de Rotterdamse wijk Hillergersberg. Het interieur is fantastisch, en het personeel enorm gastvrij.

Geen bergen gyros maar verfijnde mediterrane/Griekse gerechten.

Tip: Kies niet zelf van de kaart maar laat je culinair verrassen door de Griekse eigenaar Nikolaas.  Alleen om hem wil je er meteen naar terug.

www.restaurantomega.nl

7. Cocktailkelder

We zijn dol op Hotel New York. Deze keer komen we niet voor de fijne lunch en fruits de mer. We dalen een paar traptreden af naar de NY Basement en wanen ons in vooroorlogs Manhattan.

Daryl Lieuw-On is uitgeroepen tot de beste bartender van Nederland en niet voor niets. Zijn signatuurcocktail met rum, Angostura bitter, limoensap en grapefruitsap smaakt bitterzoet en vooral naar meer.

hotelnewyork.nl/nybasement/

8. Gouden Handtekening

Restaurant Fred (**) bestaat 10 jaar! Reden voor een restyling dacht de naamgever. En die mag er zijn. Bekijk niet alleen de kunstwerkjes op het bord, maar richt je blik omhoog. Er hangt  een 4,5 meter lang kunstobject van leer met 24 karaats bladgoud.

En het licht? Daarin herken je de signatuur van de Chef. Wát een oog voor detail. En dat vind je ook terug op je bord. Heerlijk.

www.restaurantfred.nl

9. One to watch...

Als een deur dicht gaat… Gaat er ergens ook weer een deur open. Zo ook voor Chef Wim Severein die in 2017 de deur zag sluiten van het Wereldmuseum (*) waar hij de keuken bestierde.

Dat gaf ruimte voor het najagen van een droom: een eigen restaurant. The Millèn gaat binnenkort open. Pal tegenover het Centraal Station van Rotterdam. High end dineren in de Milleniumtoren bij een Chef die zijn Michelinster wil terugverdienen. Dat belooft wat.

www.restaurantthemillen.nl

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in