Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Weekendrecept: Erwtensoep

Spaanse Kikkererwtensoep met Chorizo 4 personen - 90 minuten bereidingstijd Ingrediënten: 2 hardgekookte eierenExtra virgin olijfolie50 gram pata negra, Spaanse ham of prosciutto, fijngehaktZwarte peperZeezout1,3 liter kippenbouillon1 blik of pot van 400 gram gekookte kikkererwten, uitgelekt8 ver...

Weekendrecept: Erwtensoep
erwtensoep

4 personen - 90 minuten bereidingstijd

Ingrediënten:

2 hardgekookte eieren
Extra virgin olijfolie
50 gram pata negra, Spaanse ham of prosciutto, fijngehakt
Zwarte peper
Zeezout
1,3 liter kippenbouillon
1 blik of pot van 400 gram gekookte kikkererwten, uitgelekt
8 verse tomaten, zonder de pitjes, grof gehakt
500 gram verse spinazie, gewassen en gehakt
2 stengels bleekselderij, fijngehakt
1 teen knoflook, gepeld en fijngehakt
1 ui, gepeld en fijngehakte
150 gram fijngehakte chorizo
Olijfolie

Bereidingswijze:

Zet een grote pan op het vuur en verhit hierin een paar eetlepels olijfolie. Doe hier vervolgens de chorizo bij een laat het een paar minuten bakken totdat het vet uit de worst begint te lopen. Doe nu de fijngehakte ui, knoflook en bleekselderij erbij. Zet het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat het mengsel 15 minuten doorsudderen maar laat de ui niet bruin worden. Haal vervolgens het deksel van de pan en laat het schitterende mengsel lekker bruin worden. Doe de kikkererwten, spinazie, tomaat en kippenbouillon in de pan en laat de soep aan de kook komen. Zet het vuur lager en laat het 40 minuten zachtjes doorkoken. Haal na de 40 minuten ongeveer een derde van soep uit pan en pureer dit in de keukenmachine. Giet het terug in de pan en roer dit goed door elkaar. Breng nu de soep lekker op smaak met zout en peper. Haal de pan van het vuur en roer de pata negra met 2 of 3 eetlepels extra virgin olijfolie door de erwtensoep. In plaats van pata negra mag dit ook Spaanse ham of prosciutto zijn.
Pak een paar kommen en verdeel de soep. Rasp er vervolgens wat hard gekookte ei overheen.

Erwtensoep met Munt en Parmaham

erwtensoep

4 personen - 30 minuten bereidingstijd

Ingrediënten:

200 ml crème fraîche
500 gram doperwten (vers of diepvries)
Handje muntblaadjes
Zout en zwarte peper
4 plakken parmaham, kleingesneden
2 eetlepels olijfolie, plus extra om te besprenkelen

Bereidingswijze:

Verhit de olijfolie in een koekenpan en doe de ham erin. Bestrooi de Parmaham met peper en bak deze mooi goudbruin en knapperig op een hoog vuur. Haal vervolgens de Parmaham uit de pan en laat deze uitlekken en droog het op keukenpapier zodat het vet eraf is. Doe de muntblaadjes in een middelgrote pan en vul deze met 1,3 liter gezouten water en breng dit aan de kook. Zodra het water kookt blancheer je de doperwten 2 a 3 minuutjes tot ze beetgaar en knalgroen zijn. Laat het vervolgens uitlekken. Gooi het water niet weg want dat gaan we weer gebruiken. Doe de doperwten, munt en ongeveer 500 ml water in een blender. Het kan meer of minder zijn maar de doperwten en munt moeten net onder water staan. Pureer vervolgens alles mooi glad. Roer een flinke scheut olijfolie door het mooi groene mengsel en ongeveer 4 eetlepels crème fraîche. Breng het lekker op smaak met zout en peper en roer alles nog even goed door.
Serveer de soep in warme kommen en doe er een goede lepel crème fraîche op. Strooi tot slot de gebakken Parmaham erover.

Erwtensoep met Oesterzwammen

erwtensoep

4 personen - 30 minuten bereidingstijd

Ingrediënten:

Geraspte nootmuskaat
125 gram crème fraîche
Versgemalen zwarte peper
Zout
200 gram oesterzwammen
450 gram erwten
1 liter groentebouillon
4 eetlepels sojaolie
1 middelgrote ui, gesnipperd

Bereidingswijze:

Verhit een eetlepel sojaolie in een pan en fruit de ui hierin aan. Voeg de erwten en groentebouillon toe en breng het geheel kort aan de kook. Zet vervolgens het vuur laag laat het 15 minuten doorsudderen met de deksel op de pan. Maak de oesterzwammen schoon, verwijder de steeltjes en de oesterzwammen met een vochtige doek afvegen. Snij de oesterzwammen in stukken en doe de rest van de sojaolie in een andere pan. Bak de paddenstoelen goudbruin en breng ze op smaak met zout en peper. Haal een goede lepel erwten uit de bouillon en bak deze even snel met de oesterzwammen en voeg dit geheel weer toe aan de bouillon.
Doe de soep in warme kommen en doe er een flinke lepel crème fraîche en een beetje nootmuskaat op.