erwtensoep

Spaanse Kikkererwtensoep met Chorizo

4 personen - 90 minuten bereidingstijd

Ingrediënten:

2 hardgekookte eieren
Extra virgin olijfolie
50 gram pata negra, Spaanse ham of prosciutto, fijngehakt
Zwarte peper
Zeezout
1,3 liter kippenbouillon
1 blik of pot van 400 gram gekookte kikkererwten, uitgelekt
8 verse tomaten, zonder de pitjes, grof gehakt
500 gram verse spinazie, gewassen en gehakt
2 stengels bleekselderij, fijngehakt
1 teen knoflook, gepeld en fijngehakt
1 ui, gepeld en fijngehakte
150 gram fijngehakte chorizo
Olijfolie

Bereidingswijze:

Zet een grote pan op het vuur en verhit hierin een paar eetlepels olijfolie. Doe hier vervolgens de chorizo bij een laat het een paar minuten bakken totdat het vet uit de worst begint te lopen. Doe nu de fijngehakte ui, knoflook en bleekselderij erbij. Zet het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat het mengsel 15 minuten doorsudderen maar laat de ui niet bruin worden. Haal vervolgens het deksel van de pan en laat het schitterende mengsel lekker bruin worden. Doe de kikkererwten, spinazie, tomaat en kippenbouillon in de pan en laat de soep aan de kook komen. Zet het vuur lager en laat het 40 minuten zachtjes doorkoken. Haal na de 40 minuten ongeveer een derde van soep uit pan en pureer dit in de keukenmachine. Giet het terug in de pan en roer dit goed door elkaar. Breng nu de soep lekker op smaak met zout en peper. Haal de pan van het vuur en roer de pata negra met 2 of 3 eetlepels extra virgin olijfolie door de erwtensoep. In plaats van pata negra mag dit ook Spaanse ham of prosciutto zijn.
Pak een paar kommen en verdeel de soep. Rasp er vervolgens wat hard gekookte ei overheen.

Erwtensoep met Munt en Parmaham
erwtensoep

4 personen - 30 minuten bereidingstijd

Ingrediënten:

200 ml crème fraîche
500 gram doperwten (vers of diepvries)
Handje muntblaadjes
Zout en zwarte peper
4 plakken parmaham, kleingesneden
2 eetlepels olijfolie, plus extra om te besprenkelen

Bereidingswijze:

Verhit de olijfolie in een koekenpan en doe de ham erin. Bestrooi de Parmaham met peper en bak deze mooi goudbruin en knapperig op een hoog vuur. Haal vervolgens de Parmaham uit de pan en laat deze uitlekken en droog het op keukenpapier zodat het vet eraf is. Doe de muntblaadjes in een middelgrote pan en vul deze met 1,3 liter gezouten water en breng dit aan de kook. Zodra het water kookt blancheer je de doperwten 2 a 3 minuutjes tot ze beetgaar en knalgroen zijn. Laat het vervolgens uitlekken. Gooi het water niet weg want dat gaan we weer gebruiken. Doe de doperwten, munt en ongeveer 500 ml water in een blender. Het kan meer of minder zijn maar de doperwten en munt moeten net onder water staan. Pureer vervolgens alles mooi glad. Roer een flinke scheut olijfolie door het mooi groene mengsel en ongeveer 4 eetlepels crème fraîche. Breng het lekker op smaak met zout en peper en roer alles nog even goed door.
Serveer de soep in warme kommen en doe er een goede lepel crème fraîche op. Strooi tot slot de gebakken Parmaham erover.

Erwtensoep met Oesterzwammen
erwtensoep

4 personen - 30 minuten bereidingstijd

Ingrediënten:

Geraspte nootmuskaat
125 gram crème fraîche
Versgemalen zwarte peper
Zout
200 gram oesterzwammen
450 gram erwten
1 liter groentebouillon
4 eetlepels sojaolie
1 middelgrote ui, gesnipperd

Bereidingswijze:

Verhit een eetlepel sojaolie in een pan en fruit de ui hierin aan. Voeg de erwten en groentebouillon toe en breng het geheel kort aan de kook. Zet vervolgens het vuur laag laat het 15 minuten doorsudderen met de deksel op de pan. Maak de oesterzwammen schoon, verwijder de steeltjes en de oesterzwammen met een vochtige doek afvegen. Snij de oesterzwammen in stukken en doe de rest van de sojaolie in een andere pan. Bak de paddenstoelen goudbruin en breng ze op smaak met zout en peper. Haal een goede lepel erwten uit de bouillon en bak deze even snel met de oesterzwammen en voeg dit geheel weer toe aan de bouillon.
Doe de soep in warme kommen en doe er een flinke lepel crème fraîche en een beetje nootmuskaat op.

Op 25 tot 30 plekken kun je een dit weekend kennismaken met verschillende wijnen uit alle hoeken van de wereld. Daarbij snoep je natuurlijk van de bijbehorende culinaire hoogstandjes.

Elke Wine Spot – o.a. het Okura, de Foodhallen, Chateau Amsterdam en L’Atelier du Champagne – biedt een speciaal opgesteld wijnprogramma aan.

Met als afsluiting een Festival in de Westergasfabriek, maar wij vermoeden dat we dan al ergens zijn blijven hangen waar het ook goed toeven is.

Weten welke (wijn)bars er allemaal meedoen:  Amsterdam Wine Festival

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Er waait een nieuwe wind door het Rotterdamse Amarone (1 Michelinster) sinds Jan van Dobben volledig eigenaar is. Tel daar een restyling bij op en dit restaurant is een nieuwe kennismaking waard! Dus togen wij naar de Rotterdamse Meent voor een avondje fijnproeven en dat werd het.

1. De restyling

Je zou er bijna aan voorbij lopen, maar zoals Rotterdammers meer van daden dan woorden zijn, is roeptoeteren ook niets voor hen.

Bij binnenkomst valt de rust op en waar Amarone in voorgaande jaren een tikkie oubollig was, is er nu een meer strakke stijl. De spiegels aan de wand geven een ruimtelijk effect en de tafels staan op een prettige afstand van elkaar. Luistervinken maken hier geen kans.

2. Het eten

Van Dobben's liefde voor de Japanse keuken geeft een subtiele twist aan de Franse gerechten. Spannend! We laten de keuze aan de Chef en gaan voor het 4-gangen menu.

3. De wijnen

De wijn die zijn Japanse vrouw Yoshiko erbij schenkt, combineren subliem. Zij verdiende haar wijnsporen in de Elzas bij restaurant l’Arnsbourg (3 Michelinsterren) en werd uitgeroepen tot de 's lands beste Wijn-Spijsspecialist in 2015.

Wij laten de wijnkeus daarom maar wat graag aan haar over waarop zij een Meursault  ontkurkt met zo’n fijne diepte en nasmaak dat het de druivennat zich moeiteloos aanpast aan het diner, we kunnen er wel van blijven drinken.

Dat van Dobben graag de Franse en Japanse keuken mixt en matcht, merk je het beste bij het tussengerecht van gestoofde kalfswang dat een feestje danst op onze smaakpapillen.

Verschillende bereidingen van ui met een zweem van umami… We kunnen er gerust een pan van op, maar genieten zit ook in de dosering en die is goed.

Natuurlijk ontbreekt de truffelrisotto niet. De specialiteit van het huis is gelukkig niet te zwaar en smaakt naar meer. Dat komt in de vorm van een heerlijk anjou-duif, perfect gegaard en rijk van smaak. De bavette die door de tafelgenoot als vervanging werd gevraagd is ook uitstekend.

Dit alles wordt omlijst door fijne amuses, een fris (pré-)dessert en fijne snoeperij bij de koffie.

Ook opvallend

Waar veel restaurants tegenwoordig best wat moeite hebben met de personele bezetting, is daar bij Amarone geen sprake van. Er is altijd wel iemand in de buurt met aandacht voor onze tafel, fijn!

Verder valt ons de muziek en verstaanbaarheid op. Die zijn beide heel goed. Jazzy versies van moderne nummers zijn de perfecte achtergrondmuziek voor een goed gesprek.

De nieuwe kennismaking is uiterst goed bevallen, Amarone kan zó weer een jaar of 10 vooruit met hun prettige Frans-Japanse mix van smaak, klasse en service. The best of both worlds. Een aanrader!

Praktisch

Meent 72-a, Rotterdam

010-4148487

Open voor lunch van ma t/m vr van 12:00 tot 14:00

Open voor diner ma t/m za van 18:00 tot 21:30

restaurantamarone.nl

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in