erwtensoep
erwtensoep

Spaanse Kikkererwtensoep met Chorizo

4 personen - 90 minuten bereidingstijd

Ingrediënten:

2 hardgekookte eieren
Extra virgin olijfolie
50 gram pata negra, Spaanse ham of prosciutto, fijngehakt
Zwarte peper
Zeezout
1,3 liter kippenbouillon
1 blik of pot van 400 gram gekookte kikkererwten, uitgelekt
8 verse tomaten, zonder de pitjes, grof gehakt
500 gram verse spinazie, gewassen en gehakt
2 stengels bleekselderij, fijngehakt
1 teen knoflook, gepeld en fijngehakt
1 ui, gepeld en fijngehakte
150 gram fijngehakte chorizo
Olijfolie

Bereidingswijze:

Zet een grote pan op het vuur en verhit hierin een paar eetlepels olijfolie. Doe hier vervolgens de chorizo bij een laat het een paar minuten bakken totdat het vet uit de worst begint te lopen. Doe nu de fijngehakte ui, knoflook en bleekselderij erbij. Zet het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat het mengsel 15 minuten doorsudderen maar laat de ui niet bruin worden. Haal vervolgens het deksel van de pan en laat het schitterende mengsel lekker bruin worden. Doe de kikkererwten, spinazie, tomaat en kippenbouillon in de pan en laat de soep aan de kook komen. Zet het vuur lager en laat het 40 minuten zachtjes doorkoken. Haal na de 40 minuten ongeveer een derde van soep uit pan en pureer dit in de keukenmachine. Giet het terug in de pan en roer dit goed door elkaar. Breng nu de soep lekker op smaak met zout en peper. Haal de pan van het vuur en roer de pata negra met 2 of 3 eetlepels extra virgin olijfolie door de erwtensoep. In plaats van pata negra mag dit ook Spaanse ham of prosciutto zijn.
Pak een paar kommen en verdeel de soep. Rasp er vervolgens wat hard gekookte ei overheen.

Erwtensoep met Munt en Parmaham
erwtensoep
erwtensoep

4 personen - 30 minuten bereidingstijd

Ingrediënten:

200 ml crème fraîche
500 gram doperwten (vers of diepvries)
Handje muntblaadjes
Zout en zwarte peper
4 plakken parmaham, kleingesneden
2 eetlepels olijfolie, plus extra om te besprenkelen

Bereidingswijze:

Verhit de olijfolie in een koekenpan en doe de ham erin. Bestrooi de Parmaham met peper en bak deze mooi goudbruin en knapperig op een hoog vuur. Haal vervolgens de Parmaham uit de pan en laat deze uitlekken en droog het op keukenpapier zodat het vet eraf is. Doe de muntblaadjes in een middelgrote pan en vul deze met 1,3 liter gezouten water en breng dit aan de kook. Zodra het water kookt blancheer je de doperwten 2 a 3 minuutjes tot ze beetgaar en knalgroen zijn. Laat het vervolgens uitlekken. Gooi het water niet weg want dat gaan we weer gebruiken. Doe de doperwten, munt en ongeveer 500 ml water in een blender. Het kan meer of minder zijn maar de doperwten en munt moeten net onder water staan. Pureer vervolgens alles mooi glad. Roer een flinke scheut olijfolie door het mooi groene mengsel en ongeveer 4 eetlepels crème fraîche. Breng het lekker op smaak met zout en peper en roer alles nog even goed door.
Serveer de soep in warme kommen en doe er een goede lepel crème fraîche op. Strooi tot slot de gebakken Parmaham erover.

Erwtensoep met Oesterzwammen
erwtensoep
erwtensoep

4 personen - 30 minuten bereidingstijd

Ingrediënten:

Geraspte nootmuskaat
125 gram crème fraîche
Versgemalen zwarte peper
Zout
200 gram oesterzwammen
450 gram erwten
1 liter groentebouillon
4 eetlepels sojaolie
1 middelgrote ui, gesnipperd

Bereidingswijze:

Verhit een eetlepel sojaolie in een pan en fruit de ui hierin aan. Voeg de erwten en groentebouillon toe en breng het geheel kort aan de kook. Zet vervolgens het vuur laag laat het 15 minuten doorsudderen met de deksel op de pan. Maak de oesterzwammen schoon, verwijder de steeltjes en de oesterzwammen met een vochtige doek afvegen. Snij de oesterzwammen in stukken en doe de rest van de sojaolie in een andere pan. Bak de paddenstoelen goudbruin en breng ze op smaak met zout en peper. Haal een goede lepel erwten uit de bouillon en bak deze even snel met de oesterzwammen en voeg dit geheel weer toe aan de bouillon.
Doe de soep in warme kommen en doe er een flinke lepel crème fraîche en een beetje nootmuskaat op.

Gin voor gevorderden. De niet te stuiten opmars van gin duurt voort. Voor liefhebbers van dit veelzijdige destillaat is er goed nieuws:

Het festival is dit jaar in 3 verschillende steden. De eerste versie is al aankomend weekend op het NDSM-terrein in Amsterdam.

Er zijn masterclasses, seminars en proeverijen die je kosteloos kan bijwonen. Het proeven van verschillende gins is bij de prijs inbegrepen, alleen als je een mix wilt drinken, reken je deze af.

Ook leuk: De Gin-boot vaart vanaf het Centraal Station rechtstreeks naar Undercurrent.

Het gin-festival is dit jaar in Amsterdam (18, 19 en 20 mei), Utrecht (8 en 9 juni) én Rotterdam (23 juni). Hier proef je meer dan honderd verschillende gins. En elke smaakt weer anders. De combinaties zijn eindeloos. Vind je favoriet!

ginfestival.nl

 

Wij zijn dol op de energie in Rotterdam. Nieuwe restaurants schieten in de Maasstad als paddenstoelen uit de grond. De een nog leuker dan de ander. Dit zijn 9 hotspots die echt de moeite waard zijn. Van fine dining tot fijne bistro.

1. Ode aan vis

Het interieur is zeeblauw  en op zondags zijn ze dicht; want dan is er geen verse vis te krijgen. Daardoor is zeker: Hier eet je de verste vis met uitzicht op de Erasmusbrug en de skyline van Rotterdam.

Niet veel poespas, maar prachtige vis, schaal- en schelpdieren die voor zich spreken. Behalve kreeft, bouillabaisse en diverse oesters, serveren ze hier ook een warme Fruit de mer. En dat is smúllen.

www.langoust.nl

2. Okonomiyaki

Francois Geurds blijft maar nieuwe concepten uit de mouw van zijn koksbuis schudden De FG Okonomiyaki Bar is het nieuwste. Hier eet je hartige Japanse pannenkoeken met toppings als pork belly en tonijn.

Heerlijk als voedzame, maar vooral heerlijke lunch. Al vanaf een euro of vijf waan je je in het land van de rijzende zon bij de Hofbogen in Rotterdam.

fgokonomiyakibar.nl

3. All day breakfast

Heerlijk, al die nieuwe adresjes! Zoals By Jarmusch; zo’n echte, ouderwetse, Amerikaanse diner, maar dan van nu. Door klassiekers als sloppy joe, blueberry pancakes en de Philly cheese steak sandwich waan je je aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.

Bestel de ‘eggs-any-way-you-like’ bij dit restaurant waar je van 08.00 tot 16.00 kan ontbijten, als je dat wilt. Happy Days!

www.byjarmusch.nl

4. Alles in evenwicht 

Het nieuwe Gym & Gin ligt verscholen tussen de sportvelden vlakbij de Kralingse Plas. Geen zorgen, hier geen eiwitshakes, maar verfijnd ontbijt, lunch en diner.

Denk aan tonijn met softshellcrab, verse dim sum en sushibowls met rauwe zalm. “Een evenwicht van een gezonde lifestyle zonder het genieten te vergeten.”

Dat klinkt als muziek in de oren. Doe ons dan nog maar een gin-tonic.

www.gymandgin.nl

5. Familie aan de Maas

Vader en dochter openen samen een restaurant. Dat is toch mooi? Horecabaas Aryan Tieleman (Hotel New York, de Euromast) gaf zijn dochter Rose de kans om haar eigen tent te openen en die greep ze met beide handen aan.

Daarom eten we nu in Franse bistrosfeer in het opkomende Rotterdam Noord bij Brasserie Nieuw Noord. Klassiekers als Steak Tartare en Kroten (rode biet) op z’n Rotterdams nestelen zich gemoedelijk naast een kliekjesplank en bitterballen op de kaart. Daar houden we van.

Je kan er vanaf tien uur ’s ochtends al terecht voor een goede kop koffie en een ontbijtje. Ook leuk: moeders staat op zondag achter de bar, dan is heel de familie weer compleet.

www.brasserienieuwnoord.nl

6. Mediterrane sferen

Grieks eten maar dan echt lekker, dat kan bij Omega, het nieuwe restaurant in de Rotterdamse wijk Hillergersberg. Het interieur is fantastisch, en het personeel enorm gastvrij.

Geen bergen gyros maar verfijnde mediterrane/Griekse gerechten.

Tip: Kies niet zelf van de kaart maar laat je culinair verrassen door de Griekse eigenaar Nikolaas.  Alleen om hem wil je er meteen naar terug.

www.restaurantomega.nl

7. Cocktailkelder

We zijn dol op Hotel New York. Deze keer komen we niet voor de fijne lunch en fruits de mer. We dalen een paar traptreden af naar de NY Basement en wanen ons in vooroorlogs Manhattan.

Daryl Lieuw-On is uitgeroepen tot de beste bartender van Nederland en niet voor niets. Zijn signatuurcocktail met rum, Angostura bitter, limoensap en grapefruitsap smaakt bitterzoet en vooral naar meer.

hotelnewyork.nl/nybasement/

8. Gouden Handtekening

Restaurant Fred (**) bestaat 10 jaar! Reden voor een restyling dacht de naamgever. En die mag er zijn. Bekijk niet alleen de kunstwerkjes op het bord, maar richt je blik omhoog. Er hangt  een 4,5 meter lang kunstobject van leer met 24 karaats bladgoud.

En het licht? Daarin herken je de signatuur van de Chef. Wát een oog voor detail. En dat vind je ook terug op je bord. Heerlijk.

www.restaurantfred.nl

9. One to watch...

Als een deur dicht gaat… Gaat er ergens ook weer een deur open. Zo ook voor Chef Wim Severein die in 2017 de deur zag sluiten van het Wereldmuseum (*) waar hij de keuken bestierde.

Dat gaf ruimte voor het najagen van een droom: een eigen restaurant. The Millèn gaat binnenkort open. Pal tegenover het Centraal Station van Rotterdam. High end dineren in de Milleniumtoren bij een Chef die zijn Michelinster wil terugverdienen. Dat belooft wat.

www.restaurantthemillen.nl

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in