Weekendrecept:

Tournedos Rossini met geitenkaas en vijgenjus

hoofdgerecht voor 4 personen - 30 minuten bereidingstijd
Weekendrecept

Ingrediënten

*4 biefstukken van de haas van 125 g elk
*1 el geklaarde roomboter
*1 zwarte truffel van ca. 15 g
*100 g zachte geitenkaas
* 1 tl vierseizoenen-peperkorrels
* 3 vijgen
* 1 sjalot
*150 ml kalfsjus of –fond
*2 el madeira
*evt. paar takjes kervel

Extra nodig: keukentouw, staafmixer

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 100 °C. Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Bind de biefstukken met keukentouw rondom op tot mooi hoge medaillons. Dep het vlees droog. Verhit de boter in een koekenpan en bak de tournedos op hoog vuur aan beide kanten aan. Draai het vuur lager en bak nog twee à drie minuten per kant. Bak ook de rand rondom bruin. Leg de tournedos in een ovenschaal. Schaaf de truffel erover. Snijd de geitenkaas in vier plakken en leg ze op de tournedos. Plet de peperkorrels in een vijzel of maal heel grof. Strooi de peper over de geitenkaas. Schuif de schaal tournedos op een rooster in de warme oven en laat het vlees nog tien minuten zachtjes doorgaren terwijl de kaas langzaam smelt.

Was de vijgen. Snijd twee vijgen in partjes en de derde in blokjes. Pel en snipper de sjalot. Bak de sjalot in het braadvet van de tournedos. Blus af met de kalfsjus en breng aan de kook. Voeg de vijgenblokjes toe en roer om. Laat de saus iets inkoken. Schenk de madeira erbij en pureer de saus met de staafmixer. Breng op smaak met zout en peper. Leg de tournedos met de partjes vijg op voorverwarmde borden. Schep de saus erover en garneer met wat blaadjes kervel.

Tiramisu

nagerecht voor 4 personen - 30 minuten bereidingstijd + 1 uur wachttijd
Weekendrecept

Ingrediënten

*150 ml slagroom
*300 g mascarpone
*200 g magere kwark
*125 g suiker
*1 tl gemalen vanille
*½ tl gemalen kaneel
*350 g ontbijtkoek
*50 ml Bailey’s (whiskey-roomlikeur)
*150 ml espresso
*400 g bosvruchten (bijv. framboos, bramen, aalbessen)
*cacaopoeder, om te bestuiven

Extra nodig: vershoudfolie

Bereiding:

Klop de slagroom stijf. Roer in een schaal de mascarpone glad met de kwark, suiker, vanillesuiker en kaneel. Spatel de slagroom erdoor. Snijd de ontbijtkoek in piepkleine blokjes. Verdeel wat van de koek over de glazen. Roer de Bailey’s door de espresso. Druppel wat van het koffiemengsel over de stukjes ontbijtkoek in de glazen. Verdeel er wat fruit over en schep er een laag mascarponeroom op. Herhaal dit nogmaals, sluit af met een laag mascarponeroom. Dek de glazen af met vershoudfolie en zet de desserts nog een uur in de koelkast om de smaken te laten intrekken. Bestuif de tiramisu vlak voor het serveren met wat cacao.

Op 25 tot 30 plekken kun je een dit weekend kennismaken met verschillende wijnen uit alle hoeken van de wereld. Daarbij snoep je natuurlijk van de bijbehorende culinaire hoogstandjes.

Elke Wine Spot – o.a. het Okura, de Foodhallen, Chateau Amsterdam en L’Atelier du Champagne – biedt een speciaal opgesteld wijnprogramma aan.

Met als afsluiting een Festival in de Westergasfabriek, maar wij vermoeden dat we dan al ergens zijn blijven hangen waar het ook goed toeven is.

Weten welke (wijn)bars er allemaal meedoen:  Amsterdam Wine Festival

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Er waait een nieuwe wind door het Rotterdamse Amarone (1 Michelinster) sinds Jan van Dobben volledig eigenaar is. Tel daar een restyling bij op en dit restaurant is een nieuwe kennismaking waard! Dus togen wij naar de Rotterdamse Meent voor een avondje fijnproeven en dat werd het.

1. De restyling

Je zou er bijna aan voorbij lopen, maar zoals Rotterdammers meer van daden dan woorden zijn, is roeptoeteren ook niets voor hen.

Bij binnenkomst valt de rust op en waar Amarone in voorgaande jaren een tikkie oubollig was, is er nu een meer strakke stijl. De spiegels aan de wand geven een ruimtelijk effect en de tafels staan op een prettige afstand van elkaar. Luistervinken maken hier geen kans.

2. Het eten

Van Dobben's liefde voor de Japanse keuken geeft een subtiele twist aan de Franse gerechten. Spannend! We laten de keuze aan de Chef en gaan voor het 4-gangen menu.

3. De wijnen

De wijn die zijn Japanse vrouw Yoshiko erbij schenkt, combineren subliem. Zij verdiende haar wijnsporen in de Elzas bij restaurant l’Arnsbourg (3 Michelinsterren) en werd uitgeroepen tot de 's lands beste Wijn-Spijsspecialist in 2015.

Wij laten de wijnkeus daarom maar wat graag aan haar over waarop zij een Meursault  ontkurkt met zo’n fijne diepte en nasmaak dat het de druivennat zich moeiteloos aanpast aan het diner, we kunnen er wel van blijven drinken.

Dat van Dobben graag de Franse en Japanse keuken mixt en matcht, merk je het beste bij het tussengerecht van gestoofde kalfswang dat een feestje danst op onze smaakpapillen.

Verschillende bereidingen van ui met een zweem van umami… We kunnen er gerust een pan van op, maar genieten zit ook in de dosering en die is goed.

Natuurlijk ontbreekt de truffelrisotto niet. De specialiteit van het huis is gelukkig niet te zwaar en smaakt naar meer. Dat komt in de vorm van een heerlijk anjou-duif, perfect gegaard en rijk van smaak. De bavette die door de tafelgenoot als vervanging werd gevraagd is ook uitstekend.

Dit alles wordt omlijst door fijne amuses, een fris (pré-)dessert en fijne snoeperij bij de koffie.

Ook opvallend

Waar veel restaurants tegenwoordig best wat moeite hebben met de personele bezetting, is daar bij Amarone geen sprake van. Er is altijd wel iemand in de buurt met aandacht voor onze tafel, fijn!

Verder valt ons de muziek en verstaanbaarheid op. Die zijn beide heel goed. Jazzy versies van moderne nummers zijn de perfecte achtergrondmuziek voor een goed gesprek.

De nieuwe kennismaking is uiterst goed bevallen, Amarone kan zó weer een jaar of 10 vooruit met hun prettige Frans-Japanse mix van smaak, klasse en service. The best of both worlds. Een aanrader!

Praktisch

Meent 72-a, Rotterdam

010-4148487

Open voor lunch van ma t/m vr van 12:00 tot 14:00

Open voor diner ma t/m za van 18:00 tot 21:30

restaurantamarone.nl

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in