Weekendrecept:

Tournedos Rossini met geitenkaas en vijgenjus

hoofdgerecht voor 4 personen - 30 minuten bereidingstijd
Weekendrecept
Weekendrecept

Ingrediënten

*4 biefstukken van de haas van 125 g elk
*1 el geklaarde roomboter
*1 zwarte truffel van ca. 15 g
*100 g zachte geitenkaas
* 1 tl vierseizoenen-peperkorrels
* 3 vijgen
* 1 sjalot
*150 ml kalfsjus of –fond
*2 el madeira
*evt. paar takjes kervel

Extra nodig: keukentouw, staafmixer

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 100 °C. Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Bind de biefstukken met keukentouw rondom op tot mooi hoge medaillons. Dep het vlees droog. Verhit de boter in een koekenpan en bak de tournedos op hoog vuur aan beide kanten aan. Draai het vuur lager en bak nog twee à drie minuten per kant. Bak ook de rand rondom bruin. Leg de tournedos in een ovenschaal. Schaaf de truffel erover. Snijd de geitenkaas in vier plakken en leg ze op de tournedos. Plet de peperkorrels in een vijzel of maal heel grof. Strooi de peper over de geitenkaas. Schuif de schaal tournedos op een rooster in de warme oven en laat het vlees nog tien minuten zachtjes doorgaren terwijl de kaas langzaam smelt.

Was de vijgen. Snijd twee vijgen in partjes en de derde in blokjes. Pel en snipper de sjalot. Bak de sjalot in het braadvet van de tournedos. Blus af met de kalfsjus en breng aan de kook. Voeg de vijgenblokjes toe en roer om. Laat de saus iets inkoken. Schenk de madeira erbij en pureer de saus met de staafmixer. Breng op smaak met zout en peper. Leg de tournedos met de partjes vijg op voorverwarmde borden. Schep de saus erover en garneer met wat blaadjes kervel.

Tiramisu

nagerecht voor 4 personen - 30 minuten bereidingstijd + 1 uur wachttijd
Weekendrecept
Weekendrecept

Ingrediënten

*150 ml slagroom
*300 g mascarpone
*200 g magere kwark
*125 g suiker
*1 tl gemalen vanille
*½ tl gemalen kaneel
*350 g ontbijtkoek
*50 ml Bailey’s (whiskey-roomlikeur)
*150 ml espresso
*400 g bosvruchten (bijv. framboos, bramen, aalbessen)
*cacaopoeder, om te bestuiven

Extra nodig: vershoudfolie

Bereiding:

Klop de slagroom stijf. Roer in een schaal de mascarpone glad met de kwark, suiker, vanillesuiker en kaneel. Spatel de slagroom erdoor. Snijd de ontbijtkoek in piepkleine blokjes. Verdeel wat van de koek over de glazen. Roer de Bailey’s door de espresso. Druppel wat van het koffiemengsel over de stukjes ontbijtkoek in de glazen. Verdeel er wat fruit over en schep er een laag mascarponeroom op. Herhaal dit nogmaals, sluit af met een laag mascarponeroom. Dek de glazen af met vershoudfolie en zet de desserts nog een uur in de koelkast om de smaken te laten intrekken. Bestuif de tiramisu vlak voor het serveren met wat cacao.

Gin voor gevorderden. De niet te stuiten opmars van gin duurt voort. Voor liefhebbers van dit veelzijdige destillaat is er goed nieuws:

Het festival is dit jaar in 3 verschillende steden. De eerste versie is al aankomend weekend op het NDSM-terrein in Amsterdam.

Er zijn masterclasses, seminars en proeverijen die je kosteloos kan bijwonen. Het proeven van verschillende gins is bij de prijs inbegrepen, alleen als je een mix wilt drinken, reken je deze af.

Ook leuk: De Gin-boot vaart vanaf het Centraal Station rechtstreeks naar Undercurrent.

Het gin-festival is dit jaar in Amsterdam (18, 19 en 20 mei), Utrecht (8 en 9 juni) én Rotterdam (23 juni). Hier proef je meer dan honderd verschillende gins. En elke smaakt weer anders. De combinaties zijn eindeloos. Vind je favoriet!

ginfestival.nl

 

Wij zijn dol op de energie in Rotterdam. Nieuwe restaurants schieten in de Maasstad als paddenstoelen uit de grond. De een nog leuker dan de ander. Dit zijn 9 hotspots die echt de moeite waard zijn. Van fine dining tot fijne bistro.

1. Ode aan vis

Het interieur is zeeblauw  en op zondags zijn ze dicht; want dan is er geen verse vis te krijgen. Daardoor is zeker: Hier eet je de verste vis met uitzicht op de Erasmusbrug en de skyline van Rotterdam.

Niet veel poespas, maar prachtige vis, schaal- en schelpdieren die voor zich spreken. Behalve kreeft, bouillabaisse en diverse oesters, serveren ze hier ook een warme Fruit de mer. En dat is smúllen.

www.langoust.nl

2. Okonomiyaki

Francois Geurds blijft maar nieuwe concepten uit de mouw van zijn koksbuis schudden De FG Okonomiyaki Bar is het nieuwste. Hier eet je hartige Japanse pannenkoeken met toppings als pork belly en tonijn.

Heerlijk als voedzame, maar vooral heerlijke lunch. Al vanaf een euro of vijf waan je je in het land van de rijzende zon bij de Hofbogen in Rotterdam.

fgokonomiyakibar.nl

3. All day breakfast

Heerlijk, al die nieuwe adresjes! Zoals By Jarmusch; zo’n echte, ouderwetse, Amerikaanse diner, maar dan van nu. Door klassiekers als sloppy joe, blueberry pancakes en de Philly cheese steak sandwich waan je je aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.

Bestel de ‘eggs-any-way-you-like’ bij dit restaurant waar je van 08.00 tot 16.00 kan ontbijten, als je dat wilt. Happy Days!

www.byjarmusch.nl

4. Alles in evenwicht 

Het nieuwe Gym & Gin ligt verscholen tussen de sportvelden vlakbij de Kralingse Plas. Geen zorgen, hier geen eiwitshakes, maar verfijnd ontbijt, lunch en diner.

Denk aan tonijn met softshellcrab, verse dim sum en sushibowls met rauwe zalm. “Een evenwicht van een gezonde lifestyle zonder het genieten te vergeten.”

Dat klinkt als muziek in de oren. Doe ons dan nog maar een gin-tonic.

www.gymandgin.nl

5. Familie aan de Maas

Vader en dochter openen samen een restaurant. Dat is toch mooi? Horecabaas Aryan Tieleman (Hotel New York, de Euromast) gaf zijn dochter Rose de kans om haar eigen tent te openen en die greep ze met beide handen aan.

Daarom eten we nu in Franse bistrosfeer in het opkomende Rotterdam Noord bij Brasserie Nieuw Noord. Klassiekers als Steak Tartare en Kroten (rode biet) op z’n Rotterdams nestelen zich gemoedelijk naast een kliekjesplank en bitterballen op de kaart. Daar houden we van.

Je kan er vanaf tien uur ’s ochtends al terecht voor een goede kop koffie en een ontbijtje. Ook leuk: moeders staat op zondag achter de bar, dan is heel de familie weer compleet.

www.brasserienieuwnoord.nl

6. Mediterrane sferen

Grieks eten maar dan echt lekker, dat kan bij Omega, het nieuwe restaurant in de Rotterdamse wijk Hillergersberg. Het interieur is fantastisch, en het personeel enorm gastvrij.

Geen bergen gyros maar verfijnde mediterrane/Griekse gerechten.

Tip: Kies niet zelf van de kaart maar laat je culinair verrassen door de Griekse eigenaar Nikolaas.  Alleen om hem wil je er meteen naar terug.

www.restaurantomega.nl

7. Cocktailkelder

We zijn dol op Hotel New York. Deze keer komen we niet voor de fijne lunch en fruits de mer. We dalen een paar traptreden af naar de NY Basement en wanen ons in vooroorlogs Manhattan.

Daryl Lieuw-On is uitgeroepen tot de beste bartender van Nederland en niet voor niets. Zijn signatuurcocktail met rum, Angostura bitter, limoensap en grapefruitsap smaakt bitterzoet en vooral naar meer.

hotelnewyork.nl/nybasement/

8. Gouden Handtekening

Restaurant Fred (**) bestaat 10 jaar! Reden voor een restyling dacht de naamgever. En die mag er zijn. Bekijk niet alleen de kunstwerkjes op het bord, maar richt je blik omhoog. Er hangt  een 4,5 meter lang kunstobject van leer met 24 karaats bladgoud.

En het licht? Daarin herken je de signatuur van de Chef. Wát een oog voor detail. En dat vind je ook terug op je bord. Heerlijk.

www.restaurantfred.nl

9. One to watch...

Als een deur dicht gaat… Gaat er ergens ook weer een deur open. Zo ook voor Chef Wim Severein die in 2017 de deur zag sluiten van het Wereldmuseum (*) waar hij de keuken bestierde.

Dat gaf ruimte voor het najagen van een droom: een eigen restaurant. The Millèn gaat binnenkort open. Pal tegenover het Centraal Station van Rotterdam. High end dineren in de Milleniumtoren bij een Chef die zijn Michelinster wil terugverdienen. Dat belooft wat.

www.restaurantthemillen.nl

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in