De dagen worden langer, de tuin is aan kant… Het barbecueseizoen begint weer. Traditioneel is het de man die achter het rooster staat en met een rood hoofd tussen de rook probeert de biefstukken mooi rosé te krijgen. Maar wacht eens even; vrouwen kunnen dat toch net zo goed?

Trek de stoute (barbecue)handschoenen aan, volg deze tips en verras iedereen met je grillkunsten.

Gas, elektrisch of ‘oldschool’ op houtskool?

Barbecues zijn er in alle soorten en maten: elektrisch, op gas en natuurlijk de houtskool- of brikettenbarbecue. Echt barbecueën doe je natuurlijk op houtskool of briketten. Maar dan nog is de keuze reuze.

Tip: kies in elk geval een barbecue met een deksel (een ‘kogelbarbecue’). Dat geeft je veel meer controle en dus een beter resultaat. Voor hulp bij je keuze ga je naar Startpagina.

Kolen of briketten? Er is een verschil

Gris jij bij de supermarkt of het tankstation ook altijd zomaar een zak kolen of briketten mee? Het verschil tussen die twee is best groot. Houtskool wordt veel warmer dan briketten. Ideaal voor grillgerechten dus.

Bij een kogelbarbecue, waarbij je de deksel veel gebruikt, ben je beter af met briketten.

Tip: gebruik een brikettenstarter. Na ongeveer 20 minuten is elk kooltje precies op de goede temperatuur en kun je aan de slag.

De juiste tools

Net zoals bij ‘gewoon’ koken geldt bij barbecueën: een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg er voor dat je de juiste spullen in huis hebt voordat je begint.

Denk aan een vleestang, handschoenen voor bescherming en grip, visklemmen en druipbakjes voor het bakken van vet vlees (bekijk hier een handig BBQ-productenoverzicht). Zo loopt het vet niet in het vuur en zit je niet met uitslaande vlammen en zwartgeblakerd vlees dat van binnen nog rauw is…

Pssst … ook groenten kun je grillen

Sateetjes, kipkluifjes, een hamburgertje, allemaal heerlijk. Maar groenten doen het ook enorm goed op de barbecue. Een maïskolfje bijvoorbeeld, of maak een spies met je favoriete groenten.

Kies je groenten, snij deze in grove stukken en wikkel ze in aluminiumfolie. Leg dit pakketje naast de kippenpoten op het rooster en je hebt er geen omkijken meer naar. En het mooiste is: het is veel lekkerder dan gekookte groenten! Recept-inspiratie nodig? Die vind je hier! 

Tot slot: geef je man ook wat te doen

Je hebt je kunsten laten zien, iedereen heeft gesmuld en de bbq gloeit nog na… Het moment om lekker achterover te leunen en uit te buiken. Dat vieze rooster laat je lekker liggen tot morgen. Niet doen!

Schoonmaken gaat veel makkelijker als het rooster nog warm is. Dus geef die mannen ook wat te doen en laat hem met een goede stalen borstel het rooster te lijf gaan. Mannelijkheid gered en het scheelt jou weer een klus.

Laat je inspireren

Heb je zin gekregen om aan de slag te gaan? Op Startpagina vind je recepten, de juiste spullen, zelfs de beste slagers voor je vlees. En maak er wat moois van!

Gin voor gevorderden. De niet te stuiten opmars van gin duurt voort. Voor liefhebbers van dit veelzijdige destillaat is er goed nieuws:

Het festival is dit jaar in 3 verschillende steden. De eerste versie is al aankomend weekend op het NDSM-terrein in Amsterdam.

Er zijn masterclasses, seminars en proeverijen die je kosteloos kan bijwonen. Het proeven van verschillende gins is bij de prijs inbegrepen, alleen als je een mix wilt drinken, reken je deze af.

Ook leuk: De Gin-boot vaart vanaf het Centraal Station rechtstreeks naar Undercurrent.

Het gin-festival is dit jaar in Amsterdam (18, 19 en 20 mei), Utrecht (8 en 9 juni) én Rotterdam (23 juni). Hier proef je meer dan honderd verschillende gins. En elke smaakt weer anders. De combinaties zijn eindeloos. Vind je favoriet!

ginfestival.nl

 

Wij zijn dol op de energie in Rotterdam. Nieuwe restaurants schieten in de Maasstad als paddenstoelen uit de grond. De een nog leuker dan de ander. Dit zijn 9 hotspots die echt de moeite waard zijn. Van fine dining tot fijne bistro.

1. Ode aan vis

Het interieur is zeeblauw  en op zondags zijn ze dicht; want dan is er geen verse vis te krijgen. Daardoor is zeker: Hier eet je de verste vis met uitzicht op de Erasmusbrug en de skyline van Rotterdam.

Niet veel poespas, maar prachtige vis, schaal- en schelpdieren die voor zich spreken. Behalve kreeft, bouillabaisse en diverse oesters, serveren ze hier ook een warme Fruit de mer. En dat is smúllen.

www.langoust.nl

2. Okonomiyaki

Francois Geurds blijft maar nieuwe concepten uit de mouw van zijn koksbuis schudden De FG Okonomiyaki Bar is het nieuwste. Hier eet je hartige Japanse pannenkoeken met toppings als pork belly en tonijn.

Heerlijk als voedzame, maar vooral heerlijke lunch. Al vanaf een euro of vijf waan je je in het land van de rijzende zon bij de Hofbogen in Rotterdam.

fgokonomiyakibar.nl

3. All day breakfast

Heerlijk, al die nieuwe adresjes! Zoals By Jarmusch; zo’n echte, ouderwetse, Amerikaanse diner, maar dan van nu. Door klassiekers als sloppy joe, blueberry pancakes en de Philly cheese steak sandwich waan je je aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.

Bestel de ‘eggs-any-way-you-like’ bij dit restaurant waar je van 08.00 tot 16.00 kan ontbijten, als je dat wilt. Happy Days!

www.byjarmusch.nl

4. Alles in evenwicht 

Het nieuwe Gym & Gin ligt verscholen tussen de sportvelden vlakbij de Kralingse Plas. Geen zorgen, hier geen eiwitshakes, maar verfijnd ontbijt, lunch en diner.

Denk aan tonijn met softshellcrab, verse dim sum en sushibowls met rauwe zalm. “Een evenwicht van een gezonde lifestyle zonder het genieten te vergeten.”

Dat klinkt als muziek in de oren. Doe ons dan nog maar een gin-tonic.

www.gymandgin.nl

5. Familie aan de Maas

Vader en dochter openen samen een restaurant. Dat is toch mooi? Horecabaas Aryan Tieleman (Hotel New York, de Euromast) gaf zijn dochter Rose de kans om haar eigen tent te openen en die greep ze met beide handen aan.

Daarom eten we nu in Franse bistrosfeer in het opkomende Rotterdam Noord bij Brasserie Nieuw Noord. Klassiekers als Steak Tartare en Kroten (rode biet) op z’n Rotterdams nestelen zich gemoedelijk naast een kliekjesplank en bitterballen op de kaart. Daar houden we van.

Je kan er vanaf tien uur ’s ochtends al terecht voor een goede kop koffie en een ontbijtje. Ook leuk: moeders staat op zondag achter de bar, dan is heel de familie weer compleet.

www.brasserienieuwnoord.nl

6. Mediterrane sferen

Grieks eten maar dan echt lekker, dat kan bij Omega, het nieuwe restaurant in de Rotterdamse wijk Hillergersberg. Het interieur is fantastisch, en het personeel enorm gastvrij.

Geen bergen gyros maar verfijnde mediterrane/Griekse gerechten.

Tip: Kies niet zelf van de kaart maar laat je culinair verrassen door de Griekse eigenaar Nikolaas.  Alleen om hem wil je er meteen naar terug.

www.restaurantomega.nl

7. Cocktailkelder

We zijn dol op Hotel New York. Deze keer komen we niet voor de fijne lunch en fruits de mer. We dalen een paar traptreden af naar de NY Basement en wanen ons in vooroorlogs Manhattan.

Daryl Lieuw-On is uitgeroepen tot de beste bartender van Nederland en niet voor niets. Zijn signatuurcocktail met rum, Angostura bitter, limoensap en grapefruitsap smaakt bitterzoet en vooral naar meer.

hotelnewyork.nl/nybasement/

8. Gouden Handtekening

Restaurant Fred (**) bestaat 10 jaar! Reden voor een restyling dacht de naamgever. En die mag er zijn. Bekijk niet alleen de kunstwerkjes op het bord, maar richt je blik omhoog. Er hangt  een 4,5 meter lang kunstobject van leer met 24 karaats bladgoud.

En het licht? Daarin herken je de signatuur van de Chef. Wát een oog voor detail. En dat vind je ook terug op je bord. Heerlijk.

www.restaurantfred.nl

9. One to watch...

Als een deur dicht gaat… Gaat er ergens ook weer een deur open. Zo ook voor Chef Wim Severein die in 2017 de deur zag sluiten van het Wereldmuseum (*) waar hij de keuken bestierde.

Dat gaf ruimte voor het najagen van een droom: een eigen restaurant. The Millèn gaat binnenkort open. Pal tegenover het Centraal Station van Rotterdam. High end dineren in de Milleniumtoren bij een Chef die zijn Michelinster wil terugverdienen. Dat belooft wat.

www.restaurantthemillen.nl

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in