De dagen worden langer, de tuin is aan kant… Het barbecueseizoen begint weer. Traditioneel is het de man die achter het rooster staat en met een rood hoofd tussen de rook probeert de biefstukken mooi rosé te krijgen. Maar wacht eens even; vrouwen kunnen dat toch net zo goed?

Trek de stoute (barbecue)handschoenen aan, volg deze tips en verras iedereen met je grillkunsten.

Gas, elektrisch of ‘oldschool’ op houtskool?

Barbecues zijn er in alle soorten en maten: elektrisch, op gas en natuurlijk de houtskool- of brikettenbarbecue. Echt barbecueën doe je natuurlijk op houtskool of briketten. Maar dan nog is de keuze reuze.

Article continues after the ad

Tip: kies in elk geval een barbecue met een deksel (een ‘kogelbarbecue’). Dat geeft je veel meer controle en dus een beter resultaat. Voor hulp bij je keuze ga je naar Startpagina.

Kolen of briketten? Er is een verschil

Gris jij bij de supermarkt of het tankstation ook altijd zomaar een zak kolen of briketten mee? Het verschil tussen die twee is best groot. Houtskool wordt veel warmer dan briketten. Ideaal voor grillgerechten dus.

Bij een kogelbarbecue, waarbij je de deksel veel gebruikt, ben je beter af met briketten.

Tip: gebruik een brikettenstarter. Na ongeveer 20 minuten is elk kooltje precies op de goede temperatuur en kun je aan de slag.

De juiste tools

Net zoals bij ‘gewoon’ koken geldt bij barbecueën: een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg er voor dat je de juiste spullen in huis hebt voordat je begint.

Denk aan een vleestang, handschoenen voor bescherming en grip, visklemmen en druipbakjes voor het bakken van vet vlees (bekijk hier een handig BBQ-productenoverzicht). Zo loopt het vet niet in het vuur en zit je niet met uitslaande vlammen en zwartgeblakerd vlees dat van binnen nog rauw is…

Pssst … ook groenten kun je grillen

Sateetjes, kipkluifjes, een hamburgertje, allemaal heerlijk. Maar groenten doen het ook enorm goed op de barbecue. Een maïskolfje bijvoorbeeld, of maak een spies met je favoriete groenten.

Kies je groenten, snij deze in grove stukken en wikkel ze in aluminiumfolie. Leg dit pakketje naast de kippenpoten op het rooster en je hebt er geen omkijken meer naar. En het mooiste is: het is veel lekkerder dan gekookte groenten! Recept-inspiratie nodig? Die vind je hier! 

Tot slot: geef je man ook wat te doen

Je hebt je kunsten laten zien, iedereen heeft gesmuld en de bbq gloeit nog na… Het moment om lekker achterover te leunen en uit te buiken. Dat vieze rooster laat je lekker liggen tot morgen. Niet doen!

Schoonmaken gaat veel makkelijker als het rooster nog warm is. Dus geef die mannen ook wat te doen en laat hem met een goede stalen borstel het rooster te lijf gaan. Mannelijkheid gered en het scheelt jou weer een klus.

Laat je inspireren

Heb je zin gekregen om aan de slag te gaan? Op Startpagina vind je recepten, de juiste spullen, zelfs de beste slagers voor je vlees. En maak er wat moois van!