De dagen worden langer, de tuin is aan kant… Het barbecueseizoen begint weer. Traditioneel is het de man die achter het rooster staat en met een rood hoofd tussen de rook probeert de biefstukken mooi rosé te krijgen. Maar wacht eens even; vrouwen kunnen dat toch net zo goed?

Trek de stoute (barbecue)handschoenen aan, volg deze tips en verras iedereen met je grillkunsten.

Gas, elektrisch of ‘oldschool’ op houtskool?

Barbecues zijn er in alle soorten en maten: elektrisch, op gas en natuurlijk de houtskool- of brikettenbarbecue. Echt barbecueën doe je natuurlijk op houtskool of briketten. Maar dan nog is de keuze reuze.

Tip: kies in elk geval een barbecue met een deksel (een ‘kogelbarbecue’). Dat geeft je veel meer controle en dus een beter resultaat. Voor hulp bij je keuze ga je naar Startpagina.

Kolen of briketten? Er is een verschil

Gris jij bij de supermarkt of het tankstation ook altijd zomaar een zak kolen of briketten mee? Het verschil tussen die twee is best groot. Houtskool wordt veel warmer dan briketten. Ideaal voor grillgerechten dus.

Bij een kogelbarbecue, waarbij je de deksel veel gebruikt, ben je beter af met briketten.

Tip: gebruik een brikettenstarter. Na ongeveer 20 minuten is elk kooltje precies op de goede temperatuur en kun je aan de slag.

De juiste tools

Net zoals bij ‘gewoon’ koken geldt bij barbecueën: een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg er voor dat je de juiste spullen in huis hebt voordat je begint.

Denk aan een vleestang, handschoenen voor bescherming en grip, visklemmen en druipbakjes voor het bakken van vet vlees (bekijk hier een handig BBQ-productenoverzicht). Zo loopt het vet niet in het vuur en zit je niet met uitslaande vlammen en zwartgeblakerd vlees dat van binnen nog rauw is…

Pssst … ook groenten kun je grillen

Sateetjes, kipkluifjes, een hamburgertje, allemaal heerlijk. Maar groenten doen het ook enorm goed op de barbecue. Een maïskolfje bijvoorbeeld, of maak een spies met je favoriete groenten.

Kies je groenten, snij deze in grove stukken en wikkel ze in aluminiumfolie. Leg dit pakketje naast de kippenpoten op het rooster en je hebt er geen omkijken meer naar. En het mooiste is: het is veel lekkerder dan gekookte groenten! Recept-inspiratie nodig? Die vind je hier! 

Tot slot: geef je man ook wat te doen

Je hebt je kunsten laten zien, iedereen heeft gesmuld en de bbq gloeit nog na… Het moment om lekker achterover te leunen en uit te buiken. Dat vieze rooster laat je lekker liggen tot morgen. Niet doen!

Schoonmaken gaat veel makkelijker als het rooster nog warm is. Dus geef die mannen ook wat te doen en laat hem met een goede stalen borstel het rooster te lijf gaan. Mannelijkheid gered en het scheelt jou weer een klus.

Laat je inspireren

Heb je zin gekregen om aan de slag te gaan? Op Startpagina vind je recepten, de juiste spullen, zelfs de beste slagers voor je vlees. En maak er wat moois van!

Studio Piet Boon was al verantwoordelijk voor het award-winnende design van Sergio Herman’s restaurant The Jane in Antwerpen, waar we graag de grens voor oversteken. Dat design heeft nu van het zelfde huis een opfrisbeurt gekregen.

Nieuwe meubels en kunststukken in de kleuren van het onvolprezen glas in lood van Studio Job geven het klasse-restaurant iets meer rust.

Het voelt nu meer als geheel waar het eerder qua stijlen nog iets meer botste. Hier zie je heel duidelijk hoe de kleuren van het glas in lood terugkomen in het interieur.

De absolute eyecatcher, de kroonluchter, bleef natuurlijk wel.

Een nieuw interieur dus. Goed excuus om weer eens naar The Jane te gaan. Wat een feest!

Fotografie: Pieter D'Hoop

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Nieuwe restaurants uitproberen, we krijgen er geen genoeg van. En er gebeurt van alles op culinair gebied dus die bron van leuke en goede restaurants is voorlopig nog niet opgedroogd. Gelukkig maar! Deze vijf nieuwelingen (en een verdwaalde bekende die een restyling onderging) zijn écht de moeite waard. Veel plezier!

1. Café Cliché, Amsterdam

Sidney Schutte maakt furore in Amsterdam bij Librije’s Zusje**. Maar hij wilde ook iets gezelligs, iets laagdrempeligs.  Dat is Café Cliché geworden.

‘Een plek waar je altijd aan kunt schuiven, meteen vanuit kantoor of rechtstreeks vanuit huis. Geen dresscode, wel goed eten. Geen poespas, wel kwaliteit.’

Op de kaart van deze brasserie vind je gerechten met een knipoog naar de stad. Kijk, daar houden wij van.

Naar de website

2. Noble Kitchen, Cromvoirt

Wat fijn. We waren al fan van Noble in Den Bosch. Die heeft er nu een broertje bij gekregen in Cromvoirt: Noble Kitchen.

De jonge brigade blaast je uit het water met pure en frisse smaken. Sommige zelfs van de Japanse barbecue.

Het interieur is ook om door een ringetje halen en de omgeving, naast de golfbaan, is zo rustig dat je álle aandacht hebt voor die feestjes op je bord. Wat een heerlijkheid.

Naar de website

3. Streetfoodkitchen, Utrecht

Niet fonkelnieuw, want al sinds het voorjaar open, maar áls je in de buurt van Utrecht bent, is het alleen al voor het interieur een bezoek waard: The Streetfoodclub. Overdadig, kleurrijk, tropisch én smaakvol.

Wij schoven aan de bar voor een cocktail die barman Tony vakkundig met enig theater voor ons in elkaar zette. Álles klopt hier. Echt, geef je ogen de kost.

Naar de website

4. The Millèn, Rotterdam

Als ergens een deur dicht gaat... Gaat er ergens ook weer een deur open. Zo ook voor Chef Wim Severein die in 2017 de deur zag sluiten van het Wereldmuseum (*) waar hij de keuken bestierde.

Dat gaf ruimte voor het najagen van een droom: een eigen restaurant. The Millèn is nog maar net open. Pal tegenover het Centraal Station van Rotterdam. Wát een locatie.

High end dineren in de Milleniumtoren bij een Chef die zijn Michelinster wil terugverdienen. Dat belooft wat.

Naar de website

6. 6&24, Den Haag

Als je bakermat bij De Librije ligt, weet je de ogen op je gericht als je zelf een restaurant opent. Dat weerhield Saskia de Kuijer en Rik van de Laar niet. Integendeel. Met 6&24 zetten zij een restaurant neer met ambitie en dat merk je aan alles.

Het enthousiasme en de gastvrijheid druipen er vanaf. Sfeervol, natuurlijk en elegant met een stoere touch en een keuken met veel lokale producten en niet te veel poespas.

Den Haag heeft er een hotspot bij.

Naar de website

6. HFSLG, Bosch en Duin

In De Hoefslag te Bosch en Duin zat al sinds jaar en dag een kleine bistro én een Michelinsterrestaurant. Die twee zij verruild van plaats. In ‘de Ruif’ dineer je voortaan in intieme sfeer op hoog niveau.

Daardoor is er meer plek voor gasten die willen genieten in de bistro of gewoon langs waaien voor een kop koffie. Bij zo’n restyling hoort ook een nieuwe naam: HFSLG.

Naar de website

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in