“Foto’s hebben, net als champagne, duisternis nodig om het licht te vinden” Erwin Olaf

Het Franse Ruinart heeft Nederlandse fotograaf Erwin Olaf gestrikt voor een samenwerking. Het resultaat is een fotoserie geschoten in de beroemde wijnkelders, de crayères, van het oudste champagnehuis ter wereld. Ruinart kent een lange geschiedenis aan samenwerkingen met gerenommeerde kunstenaars die teruggaat tot 1896, het jaar waarin kunstenaar Alphonse Mucha voor het eerst een spraakmakende advertentie ontwierp voor het champagnehuis. 120 jaar later viert Erwin Olaf dit jubileum met een eerbetoon aan Mucha de grote vertolker van de Art Nouveau stroming.

Ruinart

Samenwerking met Erwin Olaf

Elk jaar geeft Maison Ruinart een succesvol kunstenaar carte blanche. Dit jaar was het de wens van Erwin Olaf om de eeuwenoude crayères van het huis – die een plek hebben op de UNESCO werelderfgoedlijst – vast te leggen. Bij zijn bezoek aan Reims was Olaf direct gefascineerd door de diepte en omvang van de crayères. Hij besloot zich daarom te concentreren op de details van deze prehistorische rotsformatie en de sporen die mensen door de eeuwen heen achterlieten..
“De onderscheidende lijnen en vormen in het originele werk van de tekeningen van Mucha hebben een gelijkenis met de lijnen die te vinden zijn op de muren van de kelders.” Erwin Olaf

Eerbetoon aan Alphonse Mucha
Ruinart

De uiteindelijke serie bestaat uit 26 zwart-wit beelden. De spanning die dikwijls zichtbaar is in zijn personages en portretten, is in deze serie vervangen door een vorm van sereniteit, alsof de tijd heeft stil gestaan. Erwin Olaf maakte met deze serie een eerbetoon aan Mucha, in zijn tijd een groot vertolker van Art Nouveau, en de wijze waarop men in die tijd met posterontwerp omging.

De Ruinart Cellar-Case

Geïnspireerd op Mucha’s poster heeft Erwin Olaf het ontwerp van de Cellar-Case van Ruinart geherinterpreteerd. De contouren zijn subtiel in het krijt gekleurde hout gegraveerd en doen denken aan de vele vormen die je terug ziet in in het originele werk van Mucha.

Over Ruinart Champagne

Ruinart

Al sinds 1729 produceert Ruinart champagne en is daarmee het oudste champagnehuis. De oorsprong van dit champagnemerk ligt bij de Benedictijn Dom Thierry Ruinart, vertrouweling van de uitvinder van de sprankelende champagne Dom Pérignon, en diens neef Nicolas Ruinart. Meer dan 200 jaar blijft Ruinart in familiebezit. In 1963 wordt het huis overgenomen door Moët & Chandon en tegenwoordig behoort het tot de LVMH-holding. Het prestigieuze champagnehuis beschikt over een aantal van de meest imposante champagnekelders. Deze 'crayères' werden in 1931 al geclassificeerd als historisch monument en behoren inmiddels tot het UNESCO werelderfgoed. Al meer dan een eeuw is Ruinart gelieerd aan contemporary art en design en nog steeds is het merk verbonden aan ruim dertig toonaangevende beurzen en evenementen op het gebied van contemporary art en design wereldwijd, zoals ARCO, de Foire de Bale, de Carre Rive Gauche, London Design, en Miami Art Basel.
Ruinart is gemaakt van 3 druivenrassen, Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Anders dan de meeste champagnes, is Ruinart een 'maison Chardonnay', een champagne die relatief veel Chardonnay-druiven bevat. Dit vormt dan ook het kenmerkende karakter van dit huis. Ruinart heeft 3 non-vintage kwaliteiten, alle drie Brut: R de Ruinart, Blanc de Blancs en Rosé. Daarnaast heeft Ruinart 2 vintages, een Blanc de Blancs en een Rosé. De vijf cuvées bevatten allen een hoog gehalte Chardonnay van 40%-100%.”.

 

Een speak easy restaurant. Dat wilden Peter Gast en Jacqueline van Liere nou eens neer zetten. Een mysterieus concept waarvoor je een scancode moet hebben om binnen te komen. Immers: “exclusiviteit is het nieuwe zwart”. Nouveau's Wies en Claudia proeven voor.

We staan voor een onooglijke deur in de Amsterdamse binnenstad en vragen ons af: zijn we hier wel goed?

Maar de deur zwaait open op onze scancode, en we stappen binnen in een velours ingerichte bar, de muur is behangen met wijnflessen. We wanen ons bijna in de jaren ’20 van de vorige eeuw (waar in speak-easy’s illegale drank geconsumeerd kon worden).

Achter de bar is een nog grotere verrassing: een smaakvolle jazzclub wat een restaurant blijkt te zijn. Denk: veel fluweel, intieme zitjes en vooral veel sfeer.

En vier kookplateau’s. Want daar staan Peter en zijn keukenbrigade de culinaire sterren van de hemel te koken. Deed hij ook al bij 't Schulten Hues in Zutphen, maar dit, deze sprak easy, is zijn échte droom.

Je kunt a la carte eten, maar ook een gastronomisch menu van € 75 volgen, waarbij je verrast wordt door wel 10 à 14 kleine gerechten. Met een hoofdrol voor Nederlandse producten, en veel ‘uit het veld’.

Jacqueline doet de wijnen, en schenkt waar de gast van houdt (de Gastjes vinden een wijnarrangement vaak geen recht doen aan de gangen). De bediening is meegekomen uit Zutphen en omgeving, en daardoor ontwapenend aardig.

Graphite is een restaurant voor maar 20 personen, en dat vergroot de intieme sfeer. Wij van Nouveau zeggen: het is een beleving, bijna kooktheater. Liever voor een lagere prijs de culinaire vruchten van Peter plukken? Op zaterdag is er lunch.

www.graphite.amsterdam

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Ook Noord-Nederland moet vanaf maandag écht weer aan de slag. Maar het belooft dit weekend goed weer te worden, dus trekken wij het vakantiegevoel gewoon nog even door. Bij deze restaurants in 't Gooi kan dat.

1. Genieten in de binnentuin van Acquavite, Naarden-Vesting

Alleen al voor de locatie in de Promers Kazerne een bezoekje waard. Bij mooi weer is de binnentuin een oase van rust waar het optimaal genieten  is van de kookkunsten van de chefs.

Naar de website

2. Kantje pikken bij The Harbour Club, Vinkeveen

Met zo veel schuiten per hoofd van de plaatselijke bevolking werd het wel tijd voor een Harbour Club aan de Vinkeveense Plassen. Het concept is al beproefd in Rotterdam en Amsterdam; goede wijnen (bij voorkeur met bubbels), oesters, vis en vlees van hoge kwaliteit geserveerd in een stijlvolle sfeer.

Niet te stijfjes gelukkig, maar modern met klasse. Je kan er prima met de auto komen, maar liever leggen we, als het weer het toelaat, de boot aan de steiger waar plaats is voor wel 20 sloepen. 

Naar de website

3. Smaakexplosies bij Wimmy van The Red Sun, Blaricum

Eigenaresse Wimmy Hu ging in 2013 met sabbatical en is nu gelukkig weer terug op het oude nest in Blaricum met een buslading energie en inspiratie. Het interieur is modern en mondain en Domain Laroche bottelde zelfs een Premier Cru Chablis, speciaal voor The Red Sun.

Die combineert fantastisch met de smaakexplosies op de kaart. Verder hebben wij door de sushibar van 9 meter lang en 10 chefs in de open keuken meer dan genoeg redenen voor een reünie. Welkom terug!

Naar de website

4. Quisine Traditionelle bij Eten bij Sidney, Hilversum

Als iemand de klappen van de culinaire zweep kent, is het Sidney Heinze. Van Michelinster bij Tante Koosje naar faillissement bij Bordjes. Maar hij is alweer een tijdje terug gelukkig.

Bij ‘Eten bij Sidney’ in Hilversum staan traditionele gerechten op de kaart geïnspireerd op de Franse keuken: Cuisine traditionelle. Sidney heeft er weer zin in en zijn vrouw Michelle ook. Samen geven ze dit historische pandje in het centrum van Hilversum weer glans.

Naar de website

5. Heerlijk aan het water bij AIM, Loosdrecht

Het is de eerste zomer aan het Loosdrechtse water voor Restaurant AIM. En wat voor zomer. Hier geen haastige sfeer of dicht op elkaar, maar ruimte, rust en heerlijke combinaties op je bord.

De Jamaicaanse ‘surf & turf  van langoustine en runder short ribs is onovertroffen. Daar gaan we steeds weer voor terug. 

Naar de website

Vanzelfsprekend is het bij deze restaurants goed toeven als je even behoefte hebt aan een gezonde dosis vakantiegevoel. Veel plezier!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in