Het Rijksmuseum lanceert vandaag, het Rijksmuseum

Rijksmuseum kookboek

kookboek waarbij vijftig typisch Nederlandse ingrediënten, van aardappel tot zeewier, de basis zijn voor 130 gerechten. Naast verhalen en traditionele recepten laten vijftig topchefs en meesterpatissiers uit het hele land zich inspireren tot een eigen recept. Negenhonderd afbeeldingen uit de collectie van het Rijksmuseum zorgen voor een kleurrijke culinair-historische context.

Het ABC van de Nederlandse keuken in 130 recepten en 900 afbeeldingen

Traditionele en moderne recepten

Op initiatief van Wim Pijbes stelde Jonah Freud, culinair journaliste en eigenaar van De Kookboekenhandel in Amsterdam, het Rijksmuseum kookboek samen. Bij vijftig ingrediënten die de Nederlandse keuken definiëren verzamelde zij een origineel én een modern gerecht. Zij nodigde vijftig Nederlandse koks en patissiers uit een eigen recept te vervaardigen, geïnspireerd op een van de ingrediënten. Onder hen bekenden als Robert Kranenborg en Jonnie Boer, maar ook jonge aanstormende chefs als Jim de Jong en Benny Blisto. RIJKS® chef Joris Bijdendijk koos voor een visrecept op basis van harder.

Culinaire historie in beeld

Irma Boom ontwierp het kookboek. Zij liet het op een door haar samengesteld papiersoort drukken dat doet denken aan bakpapier. Voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum die getuigen van Nederlands rijke culinaire historie en de vooraanstaande rol van eten en drinken in de kunst, vormen de basis voor de ruim 900 afbeeldingen. Van fruit, zuivel en vis op stillevens tot bestek, serviesstukken en keukens uit de beroemde poppenhuizen; zo trekt de canon van de Nederlandse keuken voorbij en laat zowel de culinaire als ook de kunstliefhebber op een verrassende manier kijken naar gerechten die hij al jaren kent.

Rijksmuseum kookboek
Rijksmuseum kookboek

Rijksmuseum kookboek

Uitgeverij De Kookboekhandel
ISBN: 97890825543704
Verkoopprijs: € 45,-
www.rijksmuseum.nl

(In september 2016 verschijnt de Engelstalige uitgave)

Op 25 tot 30 plekken kun je een dit weekend kennismaken met verschillende wijnen uit alle hoeken van de wereld. Daarbij snoep je natuurlijk van de bijbehorende culinaire hoogstandjes.

Elke Wine Spot – o.a. het Okura, de Foodhallen, Chateau Amsterdam en L’Atelier du Champagne – biedt een speciaal opgesteld wijnprogramma aan.

Met als afsluiting een Festival in de Westergasfabriek, maar wij vermoeden dat we dan al ergens zijn blijven hangen waar het ook goed toeven is.

Weten welke (wijn)bars er allemaal meedoen:  Amsterdam Wine Festival

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Er waait een nieuwe wind door het Rotterdamse Amarone (1 Michelinster) sinds Jan van Dobben volledig eigenaar is. Tel daar een restyling bij op en dit restaurant is een nieuwe kennismaking waard! Dus togen wij naar de Rotterdamse Meent voor een avondje fijnproeven en dat werd het.

1. De restyling

Je zou er bijna aan voorbij lopen, maar zoals Rotterdammers meer van daden dan woorden zijn, is roeptoeteren ook niets voor hen.

Bij binnenkomst valt de rust op en waar Amarone in voorgaande jaren een tikkie oubollig was, is er nu een meer strakke stijl. De spiegels aan de wand geven een ruimtelijk effect en de tafels staan op een prettige afstand van elkaar. Luistervinken maken hier geen kans.

2. Het eten

Van Dobben's liefde voor de Japanse keuken geeft een subtiele twist aan de Franse gerechten. Spannend! We laten de keuze aan de Chef en gaan voor het 4-gangen menu.

3. De wijnen

De wijn die zijn Japanse vrouw Yoshiko erbij schenkt, combineren subliem. Zij verdiende haar wijnsporen in de Elzas bij restaurant l’Arnsbourg (3 Michelinsterren) en werd uitgeroepen tot de 's lands beste Wijn-Spijsspecialist in 2015.

Wij laten de wijnkeus daarom maar wat graag aan haar over waarop zij een Meursault  ontkurkt met zo’n fijne diepte en nasmaak dat het de druivennat zich moeiteloos aanpast aan het diner, we kunnen er wel van blijven drinken.

Dat van Dobben graag de Franse en Japanse keuken mixt en matcht, merk je het beste bij het tussengerecht van gestoofde kalfswang dat een feestje danst op onze smaakpapillen.

Verschillende bereidingen van ui met een zweem van umami… We kunnen er gerust een pan van op, maar genieten zit ook in de dosering en die is goed.

Natuurlijk ontbreekt de truffelrisotto niet. De specialiteit van het huis is gelukkig niet te zwaar en smaakt naar meer. Dat komt in de vorm van een heerlijk anjou-duif, perfect gegaard en rijk van smaak. De bavette die door de tafelgenoot als vervanging werd gevraagd is ook uitstekend.

Dit alles wordt omlijst door fijne amuses, een fris (pré-)dessert en fijne snoeperij bij de koffie.

Ook opvallend

Waar veel restaurants tegenwoordig best wat moeite hebben met de personele bezetting, is daar bij Amarone geen sprake van. Er is altijd wel iemand in de buurt met aandacht voor onze tafel, fijn!

Verder valt ons de muziek en verstaanbaarheid op. Die zijn beide heel goed. Jazzy versies van moderne nummers zijn de perfecte achtergrondmuziek voor een goed gesprek.

De nieuwe kennismaking is uiterst goed bevallen, Amarone kan zó weer een jaar of 10 vooruit met hun prettige Frans-Japanse mix van smaak, klasse en service. The best of both worlds. Een aanrader!

Praktisch

Meent 72-a, Rotterdam

010-4148487

Open voor lunch van ma t/m vr van 12:00 tot 14:00

Open voor diner ma t/m za van 18:00 tot 21:30

restaurantamarone.nl

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in