Het is bijna Pasen en dat betekent ook: samen met vrienden en familie genieten van een heerlijke brunch. Nog geen idee wat je gaat maken? Dat komt mooi uit. 

Van Frans Fougasse brood en heerlijke croissant muffins tot speltscones met clotted cream en aardbeienjam. Zoet en hartig, het kan allemaal bij een uitgebreide brunch. Geniet!

1. Frans Fougasse brood met ansjovis en olijventapenade

Ingrediënten voor 3 personen

700 g bloem voor wit brood

5 g zeezout

25 g verse gist

fleur de sel

8 zwarte olijven

5 ansjovissen

4 el olijfolie (+ iets extra)

1 tl Provençaalse kruiden

Voor de olijventapenade

2 teentjes knoflook

peper en zout

200 g zwarte olijven (ontpit of groene olijven)

4 ansjovissen

olijfolie

Bereiding:

* Snijd de ansjovisfilets en de olijven in stukjes.

* Los de gist op in 400 ml water op kamertemperatuur. Meng in een ruime kom de bloem met het zout. Giet er het gistmengsel en de olijfolie bij en meng tot een samenhangend deeg. Kneed dan 15 minuten goed door tot een elastisch deeg. 

* Doe de ansjovis en olijven bij het deeg en kneed kort door tot ze goed met het deeg gemengd zijn. Vorm een bal van het deeg, leg in een schone kom en dek af met huishoudfolie. Laat rijzen tot het deeg in volume verdubbeld is (ongeveer 1 uur).

* Verdeel het deeg in 3 gelijke delen en rol op. Rol elk stuk met de deegrol uit tot een cirkel van zo’n 2 cm dik en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Dek opnieuw af met huishoudfolie en laat nog 15 minuten rusten.

* Verwarm de oven voor op 180 °C.

* Snijd de broden in met een scherp mes of een schaar, zoals de nerven van een blad. Trek de insnijdingen een beetje open.

* Bestrijk de broden met olijfolie en bestrooi ze met Provençaalse kruiden en wat fleur de sel.

* Bak de broden 25 minuten in de oven. Haal ze van de bakplaat en laat ze op een rooster afkoelen.

* Voor de olijventapenade: Maal de olijven samen met de ansjovis, de knoflook en de kruiden fijn in een vijzel (of in een hakmolentje). Giet er beetje bij beetje wat olijfolie bij tot de tapenade de gewenste dikte heeft. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de tapenade bij het brood.

2. Croissant muffins met hüttenkäse, rode pesto en spinazie

Ingrediënten voor 6 personen

1 blik croissantdeeg

1 el rode pesto

3 el hüttenkäse

2 el spinazie (fijngesneden)

10 g pijnboompitten

rozemarijn

snufje zout

Bereiding:

* Verwarm de oven voor op 180 ºC. Maak vervolgens van het deeg kleine bakjes in een muffinvorm. Vouw het deeg dus in een vormpje als een soort bakje. Bestrooi daarna de randen van het deeg met zeezout en rozemarijn.

* Doe de muffins in de oven voor ongeveer 15 minuten.

* Meng de rode pesto, hüttenkäse en spinazie door elkaar tot een mooi geheel. Breng het op smaak met zout en peper. Verwarm het mengsel in een pannetje en laat het vuur laag opstaan. Rooster ondertussen de pijnboompitjes in een koekenpan tot ze bruin geworden zijn.

* Haal de croissant muffins uit de oven en stop in elk 'gaatje' van de muffin het pesto-hüttenkäse mengsel. Bestrooi de muffins tot slot met wat pijnboompitjes.

3. Club sandwich met zalm en avocado

Ingrediënten voor 4 personen

125 g crème fraîche

1 avocado (in reepjes)

1 rode ui (in halve ringen)

2 blikken zalmfilet (a 213 g, in stukjes)

ijsbergsla (in reepjes)

2 el Hellmann's mayonaise

1 el platte peterselie (fijngehakt)

12 sneetjes maisbrood

8 cherrytomaatjes

4 satéprikkers of houten spiesjes

Bereiding:

* Rooster het brood.

* Roer de mayonaise door de zure room.

* Leg op elk bord een snee brood en beleg het brood met de helft van de ijsbergsla, de avocado, de zalm en de ui.

* Bestrooi met zout en peper en schep er een lepel room over.

* Dek af met een 2e snee brood. Beleg met de overgebleven ingrediënten en dek af met de laatste snee brood.

* Snijd de sandwiches diagonaal door en steek vast met een prikker met een tomaatje. Bestrooi met peterselie.

4. Croissant met aardbeien en creamcheese

Ingrediënten voor 2 personen

2  croissants

2 el aardbeienjam

8 aardbeien (in plakjes gesneden)

verse muntblaadjes (een paar, optioneel)

10  g Lätta

Bereiding:

* Snijd de croissant open en besmeer met Lätta, jam en/of beleg met plakjes aardbei.

* Tip: lekker met wat verse munt.

5. Speltscones met clotted cream en aardbeienjam

Ingrediënten voor 7 personen

250 g speltbloem

50 g roomboter

1 ei

1 el wijnsteenbakpoeder

1 snufje zout

75 ml halfvolle melk

2 el suiker

Voor de clotted cream:

125 ml slagroom

25 ml mascarpone

staafmixer

Voor de aardbeienjam:

200 g aardbeien

4 el water

2 el chiazaad

Bereiding:

Scones: 
* Verwarm de oven voor op 225 ºC. Smelt de boter in een pannetje op het vuur.

* Meng de bloem, het bakpoeder en het zout in een kom door elkaar. Klop de melk en het ei los. Houd 1 eetlepel apart om de scones mee in te strijken.

* Voeg de rest van het ei-melk mengsel bij bloem en kneed het tot er een samenhangend deeg ontstaat.

* Bestuif het aanrecht met wat bloem of beleg het met bakpapier. Rol het deeg uit tot het ongeveer 1,5 cm dik is.

* Gebruik een glas met een doorsnee van ongeveer 6 cm en steek rondjes uit het deeg. Verdeel de bolletjes op de bakplaat en bestrijk met het ei.

* Bak de scones in ongeveer 12 minuten gaar.

Clotted cream:
* Klop de slagroom met een staafmixer half stijf in een schone beslagkom. Voeg vervolgens de de mascarpone toe en meng het goed door elkaar.

Jam: 
* Was en ontkroon de aarbeien. Verhit de aardbeien samen met het water in een steelpannetje op laag vuur. Wanneer de aardbeien zacht worden, kun je ze fijn drukken met een vork.

* Voeg de chiazaadjes toe en roer door op laag vuur. Haal de pan van het vuur en laat de jam helemaal afkoelen. Je kunt de jam ongeveer 5 dagen in de koelkast bewaren.

Eet smakelijk! 

Gin voor gevorderden. De niet te stuiten opmars van gin duurt voort. Voor liefhebbers van dit veelzijdige destillaat is er goed nieuws:

Het festival is dit jaar in 3 verschillende steden. De eerste versie is al aankomend weekend op het NDSM-terrein in Amsterdam.

Er zijn masterclasses, seminars en proeverijen die je kosteloos kan bijwonen. Het proeven van verschillende gins is bij de prijs inbegrepen, alleen als je een mix wilt drinken, reken je deze af.

Ook leuk: De Gin-boot vaart vanaf het Centraal Station rechtstreeks naar Undercurrent.

Het gin-festival is dit jaar in Amsterdam (18, 19 en 20 mei), Utrecht (8 en 9 juni) én Rotterdam (23 juni). Hier proef je meer dan honderd verschillende gins. En elke smaakt weer anders. De combinaties zijn eindeloos. Vind je favoriet!

ginfestival.nl

 

Wij zijn dol op de energie in Rotterdam. Nieuwe restaurants schieten in de Maasstad als paddenstoelen uit de grond. De een nog leuker dan de ander. Dit zijn 9 hotspots die echt de moeite waard zijn. Van fine dining tot fijne bistro.

1. Ode aan vis

Het interieur is zeeblauw  en op zondags zijn ze dicht; want dan is er geen verse vis te krijgen. Daardoor is zeker: Hier eet je de verste vis met uitzicht op de Erasmusbrug en de skyline van Rotterdam.

Niet veel poespas, maar prachtige vis, schaal- en schelpdieren die voor zich spreken. Behalve kreeft, bouillabaisse en diverse oesters, serveren ze hier ook een warme Fruit de mer. En dat is smúllen.

www.langoust.nl

2. Okonomiyaki

Francois Geurds blijft maar nieuwe concepten uit de mouw van zijn koksbuis schudden De FG Okonomiyaki Bar is het nieuwste. Hier eet je hartige Japanse pannenkoeken met toppings als pork belly en tonijn.

Heerlijk als voedzame, maar vooral heerlijke lunch. Al vanaf een euro of vijf waan je je in het land van de rijzende zon bij de Hofbogen in Rotterdam.

fgokonomiyakibar.nl

3. All day breakfast

Heerlijk, al die nieuwe adresjes! Zoals By Jarmusch; zo’n echte, ouderwetse, Amerikaanse diner, maar dan van nu. Door klassiekers als sloppy joe, blueberry pancakes en de Philly cheese steak sandwich waan je je aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.

Bestel de ‘eggs-any-way-you-like’ bij dit restaurant waar je van 08.00 tot 16.00 kan ontbijten, als je dat wilt. Happy Days!

www.byjarmusch.nl

4. Alles in evenwicht 

Het nieuwe Gym & Gin ligt verscholen tussen de sportvelden vlakbij de Kralingse Plas. Geen zorgen, hier geen eiwitshakes, maar verfijnd ontbijt, lunch en diner.

Denk aan tonijn met softshellcrab, verse dim sum en sushibowls met rauwe zalm. “Een evenwicht van een gezonde lifestyle zonder het genieten te vergeten.”

Dat klinkt als muziek in de oren. Doe ons dan nog maar een gin-tonic.

www.gymandgin.nl

5. Familie aan de Maas

Vader en dochter openen samen een restaurant. Dat is toch mooi? Horecabaas Aryan Tieleman (Hotel New York, de Euromast) gaf zijn dochter Rose de kans om haar eigen tent te openen en die greep ze met beide handen aan.

Daarom eten we nu in Franse bistrosfeer in het opkomende Rotterdam Noord bij Brasserie Nieuw Noord. Klassiekers als Steak Tartare en Kroten (rode biet) op z’n Rotterdams nestelen zich gemoedelijk naast een kliekjesplank en bitterballen op de kaart. Daar houden we van.

Je kan er vanaf tien uur ’s ochtends al terecht voor een goede kop koffie en een ontbijtje. Ook leuk: moeders staat op zondag achter de bar, dan is heel de familie weer compleet.

www.brasserienieuwnoord.nl

6. Mediterrane sferen

Grieks eten maar dan echt lekker, dat kan bij Omega, het nieuwe restaurant in de Rotterdamse wijk Hillergersberg. Het interieur is fantastisch, en het personeel enorm gastvrij.

Geen bergen gyros maar verfijnde mediterrane/Griekse gerechten.

Tip: Kies niet zelf van de kaart maar laat je culinair verrassen door de Griekse eigenaar Nikolaas.  Alleen om hem wil je er meteen naar terug.

www.restaurantomega.nl

7. Cocktailkelder

We zijn dol op Hotel New York. Deze keer komen we niet voor de fijne lunch en fruits de mer. We dalen een paar traptreden af naar de NY Basement en wanen ons in vooroorlogs Manhattan.

Daryl Lieuw-On is uitgeroepen tot de beste bartender van Nederland en niet voor niets. Zijn signatuurcocktail met rum, Angostura bitter, limoensap en grapefruitsap smaakt bitterzoet en vooral naar meer.

hotelnewyork.nl/nybasement/

8. Gouden Handtekening

Restaurant Fred (**) bestaat 10 jaar! Reden voor een restyling dacht de naamgever. En die mag er zijn. Bekijk niet alleen de kunstwerkjes op het bord, maar richt je blik omhoog. Er hangt  een 4,5 meter lang kunstobject van leer met 24 karaats bladgoud.

En het licht? Daarin herken je de signatuur van de Chef. Wát een oog voor detail. En dat vind je ook terug op je bord. Heerlijk.

www.restaurantfred.nl

9. One to watch...

Als een deur dicht gaat… Gaat er ergens ook weer een deur open. Zo ook voor Chef Wim Severein die in 2017 de deur zag sluiten van het Wereldmuseum (*) waar hij de keuken bestierde.

Dat gaf ruimte voor het najagen van een droom: een eigen restaurant. The Millèn gaat binnenkort open. Pal tegenover het Centraal Station van Rotterdam. High end dineren in de Milleniumtoren bij een Chef die zijn Michelinster wil terugverdienen. Dat belooft wat.

www.restaurantthemillen.nl

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in