Het is bijna Pasen en dat betekent ook: samen met vrienden en familie genieten van een heerlijke brunch. Nog geen idee wat je gaat maken? Dat komt mooi uit. 

Van Frans Fougasse brood en heerlijke croissant muffins tot speltscones met clotted cream en aardbeienjam. Zoet en hartig, het kan allemaal bij een uitgebreide brunch. Geniet!


1. Frans Fougasse brood met ansjovis en olijventapenade

Ingrediënten voor 3 personen

700 g bloem voor wit brood

5 g zeezout

25 g verse gist

fleur de sel

8 zwarte olijven

5 ansjovissen

4 el olijfolie (+ iets extra)

1 tl Provençaalse kruiden

Voor de olijventapenade

2 teentjes knoflook

peper en zout

200 g zwarte olijven (ontpit of groene olijven)

4 ansjovissen

olijfolie

Bereiding:

* Snijd de ansjovisfilets en de olijven in stukjes.

* Los de gist op in 400 ml water op kamertemperatuur. Meng in een ruime kom de bloem met het zout. Giet er het gistmengsel en de olijfolie bij en meng tot een samenhangend deeg. Kneed dan 15 minuten goed door tot een elastisch deeg. 

* Doe de ansjovis en olijven bij het deeg en kneed kort door tot ze goed met het deeg gemengd zijn. Vorm een bal van het deeg, leg in een schone kom en dek af met huishoudfolie. Laat rijzen tot het deeg in volume verdubbeld is (ongeveer 1 uur).

* Verdeel het deeg in 3 gelijke delen en rol op. Rol elk stuk met de deegrol uit tot een cirkel van zo’n 2 cm dik en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Dek opnieuw af met huishoudfolie en laat nog 15 minuten rusten.

* Verwarm de oven voor op 180 °C.

* Snijd de broden in met een scherp mes of een schaar, zoals de nerven van een blad. Trek de insnijdingen een beetje open.

* Bestrijk de broden met olijfolie en bestrooi ze met Provençaalse kruiden en wat fleur de sel.

* Bak de broden 25 minuten in de oven. Haal ze van de bakplaat en laat ze op een rooster afkoelen.

* Voor de olijventapenade: Maal de olijven samen met de ansjovis, de knoflook en de kruiden fijn in een vijzel (of in een hakmolentje). Giet er beetje bij beetje wat olijfolie bij tot de tapenade de gewenste dikte heeft. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de tapenade bij het brood.


2. Croissant muffins met hüttenkäse, rode pesto en spinazie

Ingrediënten voor 6 personen

1 blik croissantdeeg

1 el rode pesto

3 el hüttenkäse

2 el spinazie (fijngesneden)

10 g pijnboompitten

rozemarijn

snufje zout

Bereiding:

* Verwarm de oven voor op 180 ºC. Maak vervolgens van het deeg kleine bakjes in een muffinvorm. Vouw het deeg dus in een vormpje als een soort bakje. Bestrooi daarna de randen van het deeg met zeezout en rozemarijn.

* Doe de muffins in de oven voor ongeveer 15 minuten.

* Meng de rode pesto, hüttenkäse en spinazie door elkaar tot een mooi geheel. Breng het op smaak met zout en peper. Verwarm het mengsel in een pannetje en laat het vuur laag opstaan. Rooster ondertussen de pijnboompitjes in een koekenpan tot ze bruin geworden zijn.

* Haal de croissant muffins uit de oven en stop in elk 'gaatje' van de muffin het pesto-hüttenkäse mengsel. Bestrooi de muffins tot slot met wat pijnboompitjes.


3. Club sandwich met zalm en avocado

Ingrediënten voor 4 personen

125 g crème fraîche

1 avocado (in reepjes)

1 rode ui (in halve ringen)

2 blikken zalmfilet (a 213 g, in stukjes)

ijsbergsla (in reepjes)

2 el Hellmann's mayonaise

1 el platte peterselie (fijngehakt)

12 sneetjes maisbrood

8 cherrytomaatjes

4 satéprikkers of houten spiesjes

Bereiding:

* Rooster het brood.

* Roer de mayonaise door de zure room.

* Leg op elk bord een snee brood en beleg het brood met de helft van de ijsbergsla, de avocado, de zalm en de ui.

* Bestrooi met zout en peper en schep er een lepel room over.

* Dek af met een 2e snee brood. Beleg met de overgebleven ingrediënten en dek af met de laatste snee brood.

* Snijd de sandwiches diagonaal door en steek vast met een prikker met een tomaatje. Bestrooi met peterselie.

4. Croissant met aardbeien en creamcheese

Ingrediënten voor 2 personen

2  croissants

2 el aardbeienjam

8 aardbeien (in plakjes gesneden)

verse muntblaadjes (een paar, optioneel)

10  g Lätta

Bereiding:

* Snijd de croissant open en besmeer met Lätta, jam en/of beleg met plakjes aardbei.

* Tip: lekker met wat verse munt.

5. Speltscones met clotted cream en aardbeienjam

Ingrediënten voor 7 personen

250 g speltbloem

50 g roomboter

1 ei

1 el wijnsteenbakpoeder

1 snufje zout

75 ml halfvolle melk

2 el suiker

Voor de clotted cream:

125 ml slagroom

25 ml mascarpone

staafmixer

Voor de aardbeienjam:

200 g aardbeien

4 el water

2 el chiazaad

Bereiding:

Scones: 
* Verwarm de oven voor op 225 ºC. Smelt de boter in een pannetje op het vuur.

* Meng de bloem, het bakpoeder en het zout in een kom door elkaar. Klop de melk en het ei los. Houd 1 eetlepel apart om de scones mee in te strijken.

* Voeg de rest van het ei-melk mengsel bij bloem en kneed het tot er een samenhangend deeg ontstaat.

* Bestuif het aanrecht met wat bloem of beleg het met bakpapier. Rol het deeg uit tot het ongeveer 1,5 cm dik is.

* Gebruik een glas met een doorsnee van ongeveer 6 cm en steek rondjes uit het deeg. Verdeel de bolletjes op de bakplaat en bestrijk met het ei.

* Bak de scones in ongeveer 12 minuten gaar.

Clotted cream:
* Klop de slagroom met een staafmixer half stijf in een schone beslagkom. Voeg vervolgens de de mascarpone toe en meng het goed door elkaar.

Jam: 
* Was en ontkroon de aarbeien. Verhit de aardbeien samen met het water in een steelpannetje op laag vuur. Wanneer de aardbeien zacht worden, kun je ze fijn drukken met een vork.

* Voeg de chiazaadjes toe en roer door op laag vuur. Haal de pan van het vuur en laat de jam helemaal afkoelen. Je kunt de jam ongeveer 5 dagen in de koelkast bewaren.

Eet smakelijk! 

Op 25 tot 30 plekken kun je een dit weekend kennismaken met verschillende wijnen uit alle hoeken van de wereld. Daarbij snoep je natuurlijk van de bijbehorende culinaire hoogstandjes.

Elke Wine Spot – o.a. het Okura, de Foodhallen, Chateau Amsterdam en L’Atelier du Champagne – biedt een speciaal opgesteld wijnprogramma aan.

Met als afsluiting een Festival in de Westergasfabriek, maar wij vermoeden dat we dan al ergens zijn blijven hangen waar het ook goed toeven is.

Weten welke (wijn)bars er allemaal meedoen:  Amsterdam Wine Festival

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Er waait een nieuwe wind door het Rotterdamse Amarone (1 Michelinster) sinds Jan van Dobben volledig eigenaar is. Tel daar een restyling bij op en dit restaurant is een nieuwe kennismaking waard! Dus togen wij naar de Rotterdamse Meent voor een avondje fijnproeven en dat werd het.

1. De restyling

Je zou er bijna aan voorbij lopen, maar zoals Rotterdammers meer van daden dan woorden zijn, is roeptoeteren ook niets voor hen.

Bij binnenkomst valt de rust op en waar Amarone in voorgaande jaren een tikkie oubollig was, is er nu een meer strakke stijl. De spiegels aan de wand geven een ruimtelijk effect en de tafels staan op een prettige afstand van elkaar. Luistervinken maken hier geen kans.

2. Het eten

Van Dobben's liefde voor de Japanse keuken geeft een subtiele twist aan de Franse gerechten. Spannend! We laten de keuze aan de Chef en gaan voor het 4-gangen menu.

3. De wijnen

De wijn die zijn Japanse vrouw Yoshiko erbij schenkt, combineren subliem. Zij verdiende haar wijnsporen in de Elzas bij restaurant l’Arnsbourg (3 Michelinsterren) en werd uitgeroepen tot de 's lands beste Wijn-Spijsspecialist in 2015.

Wij laten de wijnkeus daarom maar wat graag aan haar over waarop zij een Meursault  ontkurkt met zo’n fijne diepte en nasmaak dat het de druivennat zich moeiteloos aanpast aan het diner, we kunnen er wel van blijven drinken.

Dat van Dobben graag de Franse en Japanse keuken mixt en matcht, merk je het beste bij het tussengerecht van gestoofde kalfswang dat een feestje danst op onze smaakpapillen.

Verschillende bereidingen van ui met een zweem van umami… We kunnen er gerust een pan van op, maar genieten zit ook in de dosering en die is goed.

Natuurlijk ontbreekt de truffelrisotto niet. De specialiteit van het huis is gelukkig niet te zwaar en smaakt naar meer. Dat komt in de vorm van een heerlijk anjou-duif, perfect gegaard en rijk van smaak. De bavette die door de tafelgenoot als vervanging werd gevraagd is ook uitstekend.

Dit alles wordt omlijst door fijne amuses, een fris (pré-)dessert en fijne snoeperij bij de koffie.

Ook opvallend

Waar veel restaurants tegenwoordig best wat moeite hebben met de personele bezetting, is daar bij Amarone geen sprake van. Er is altijd wel iemand in de buurt met aandacht voor onze tafel, fijn!

Verder valt ons de muziek en verstaanbaarheid op. Die zijn beide heel goed. Jazzy versies van moderne nummers zijn de perfecte achtergrondmuziek voor een goed gesprek.

De nieuwe kennismaking is uiterst goed bevallen, Amarone kan zó weer een jaar of 10 vooruit met hun prettige Frans-Japanse mix van smaak, klasse en service. The best of both worlds. Een aanrader!

Praktisch

Meent 72-a, Rotterdam

010-4148487

Open voor lunch van ma t/m vr van 12:00 tot 14:00

Open voor diner ma t/m za van 18:00 tot 21:30

restaurantamarone.nl

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in