Ik kom uit een uiteten familie. Gek om te zeggen, maar wel waar. Wij spendeerden onze zomers op een zeilbootje in Friesland, waar knus een verzachtend woord voor is. Na twee keer de hele kajuit onder het pannenkoekenbeslag te krijgen gaf mijn vader het op. Een uiteten familie dus. Dit uit zich nu in veel kritiek: mijn vader vertelt hoe hij de inrichting anders zou doen, mijn moeder grapt over de serveerster haar lach en mijn broertje (zelf Chef-kok) wijst op elk minuscule fout. Behalve afgelopen dinsdag. Ter ere van letterlijk geen puntje van kritiek zetten wij restaurant Il Bacaro graag in het zonnetje.

Tapas Italia
Grenzend aan het Vrijthof (en daarmee ook het Museum aan het Vrijthof waar de Mart Visser expositie plaatsvind) is Il Bacaro een echte Italiaanse bar e cucina, bar en restaurant. Het unieke concept van Il Bacaro komt uit Venetië. Wat weinig mensen weten is dat Venetië ook ‘tapas’ kent: cicchetti, kleine hapjes, die met de volle smaken van Italië in een Bacaro, wijnbar, gepresenteerd worden. Deze traditie komt vanuit Venetië zo naar DownUnder Maastricht.

De naam Bacaro dragen zij niet zomaar. Met meer dan 80 wijnen is het misschien lastig om een keuze maken. Schroom dan niet om advies te vragen: iedereen die werkt bij Il Bacaro kent de kaart van binnen en buiten. De huiskamersfeer is super, de akoestiek geweldig en de inrichting heeft prachtige nostalgische accenten van de jaren ’50. Dus relax na een winkel- en museumdagje in Limburg met de vele kleine gerechtjes en bijpassende wijnen!

In één woord
Ondanks het vele aanbod wist eigenaar Richard zijn restaurant in één woord te omschrijven: simpel. Met zo min mogelijk poespas komen de pure smaken van Italië naar voren.

Openingstijden: Elke dag keuken geopend van 12.00 uur tot 22.00 uur. Reserveren is mogelijk via de website of telefonisch.

Morgenavond is het weer zover! Voor ons is dit één van dé momenten die het feestseizoen inluidt: Turn on the Lights bij de Bijenkorf op de Dam.

De lichttheatershow die afgesloten wordt met vuurwerk is magisch als je het ons vraagt. Als die 600.000 (!) duurzame LED-lampjes aangaan op de gevel van het warenhuis, wanen wij ons weer even als kind dat voor het eerst de kerstboom ziet.

Zorg dat je er om 18:30 bent om niets te missen. Ook leuk: De Bijenkorf blijft deze avond tot 22:00 open. Kunnen we meteen even shoppen.

De etalage staat dit jaar helemaal in het teken van Bobbie de Beer, nostalgie ten top!

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

I think I’ve died and gone to heaven. Dat was onze gedachte bij het betreden van de fonkelnieuwe Bar Bitterbal in de Amsterdamse Utrechtsestraat. Een bar helemaal bedacht rondom onze favoriete guilty pleasure.

Met niche-restaurants als The Avocado Show en Soup en zo, was het en kwestie van tijd voordat Neerlands’ bekendste frituursnack op het voetstuk gehesen werd, als je het ons vraagt.

De keuze is reuze

Natúúrlijk vind je er de kalfsbitterbal en rund van het beste soort, maar de menukaart grossiert verder in luxe varianten als pekingeend, kreeft en vega-versies met vier kazen & tomaat, zwarte truffel en de onvolprezen rode bietenbal. Maar liefst 22 verschillende, gefrituurde eenhaps - nou vooruit - tweehaps-snacks.

Wij gingen voor een ‘combinatieplatter’ zodat we niet te veel hoeven te kiezen.

Dit alles omlijst door een prima drankkaart met plaatselijke bierbrouwsels en fijne Gin & Tonics. Wij blijven gaan totdat we ze allemaal geproefd hebben! Let’s have a ball!

Adres: Utrechtsestraat 18, Amsterdam. www.barbitterbal.nl

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in