Ik kom uit een uiteten familie. Gek om te zeggen, maar wel waar. Wij spendeerden onze zomers op een zeilbootje in Friesland, waar knus een verzachtend woord voor is. Na twee keer de hele kajuit onder het pannenkoekenbeslag te krijgen gaf mijn vader het op. Een uiteten familie dus. Dit uit zich nu in veel kritiek: mijn vader vertelt hoe hij de inrichting anders zou doen, mijn moeder grapt over de serveerster haar lach en mijn broertje (zelf Chef-kok) wijst op elk minuscule fout. Behalve afgelopen dinsdag. Ter ere van letterlijk geen puntje van kritiek zetten wij restaurant Il Bacaro graag in het zonnetje.

Tapas Italia
Grenzend aan het Vrijthof (en daarmee ook het Museum aan het Vrijthof waar de Mart Visser expositie plaatsvind) is Il Bacaro een echte Italiaanse bar e cucina, bar en restaurant. Het unieke concept van Il Bacaro komt uit Venetië. Wat weinig mensen weten is dat Venetië ook ‘tapas’ kent: cicchetti, kleine hapjes, die met de volle smaken van Italië in een Bacaro, wijnbar, gepresenteerd worden. Deze traditie komt vanuit Venetië zo naar DownUnder Maastricht.

De naam Bacaro dragen zij niet zomaar. Met meer dan 80 wijnen is het misschien lastig om een keuze maken. Schroom dan niet om advies te vragen: iedereen die werkt bij Il Bacaro kent de kaart van binnen en buiten. De huiskamersfeer is super, de akoestiek geweldig en de inrichting heeft prachtige nostalgische accenten van de jaren ’50. Dus relax na een winkel- en museumdagje in Limburg met de vele kleine gerechtjes en bijpassende wijnen!

In één woord
Ondanks het vele aanbod wist eigenaar Richard zijn restaurant in één woord te omschrijven: simpel. Met zo min mogelijk poespas komen de pure smaken van Italië naar voren.

Openingstijden: Elke dag keuken geopend van 12.00 uur tot 22.00 uur. Reserveren is mogelijk via de website of telefonisch.

Als het al niet om de locatie is - die werkelijk oogverblindend is - dan wel voor de culinaire crême de la crême die van 15 tot en met 18 juni achter de stoof staat bij parc Broekhuizen. Maar liefst 23 sterrenchefs, samen goed voor 31 (!) Michelinsterren koken de pannen van het dak tijdens Dinner at the Parc 2018.

We weten bijna niet waar te beginnen. Nou, misschien gewoon bij het apéritief. Billecart & Salmon trapt elke dag met een prachtig glas brut champagne een culinaire belevenis af die zijn gelijke niet kent.

Jacob Jan Boerma *** is signature chef bij Voltaire in Parc Broekhuizen en voert een lijst sterrenchefs aan die je nog nooit samen hebt zien koken. Een paar namen: 

Jannis Brevet van Inter Scaldes, die dit jaar (eindelijk) zijn derde Michelinster binnen harkte, Sidney Schutte ** van Librije's Zusje, Eric van Loo ** van Parkheuvel, Richard van Oostenbrugge van het fonkelnieuwe 212 (maar daarvoor Bord'eau) om er maar een paar te noemen.

En dan hebben we het nog niet eens over de buitenlandse gasten gehad.

Neem maar van ons aan dat het een onvergetelijke avond voor je smaakpapillen wordt. De enige uitdaging is kiezen op welke avond je gaat: 

15 juni: O Canada. De beste chefs van Canada koken voor je waaronder Joël Watanabe (uitgeroepen tot Canada's chef van het jaar 2017), maar ook een paar andere toppers uit Montreal en Vancouver. 

16 juni: The Parisian Touch. Team Voltaire slaat de handen ineen met Pascal Barbot van L’Astrance*** uit Parijs (#46 World's 50 Best Restaurants). In Parijs heeft hij een wachtlijst van een halfjaar, maar daar hoef jij dus niet op te wachten!

17 juni: Friends at the Parc. Topchefs uit Portugal, Barcelona, Duitsland, New York en Madrid zorgen voor een internationaal smaakfestijn.

18 juni: The Royal Dutch Kitchen Party. De naam zegt het al; op deze dag staan alle Nederlandse deelnemende chefs in de keuken. Een absoluut hoogtepunt en eervolle afsluiting van Dinner at the Parc.

We kunnen bijna niet wachten!

Kijk op dinnerattheparc.com voor prijzen, reserveren en meer over de deelnemende chefs.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Gin voor gevorderden. De niet te stuiten opmars van gin duurt voort. Voor liefhebbers van dit veelzijdige destillaat is er goed nieuws:

Het festival is dit jaar in 3 verschillende steden. De eerste versie is al aankomend weekend op het NDSM-terrein in Amsterdam.

Er zijn masterclasses, seminars en proeverijen die je kosteloos kan bijwonen. Het proeven van verschillende gins is bij de prijs inbegrepen, alleen als je een mix wilt drinken, reken je deze af.

Ook leuk: De Gin-boot vaart vanaf het Centraal Station rechtstreeks naar Undercurrent.

Het gin-festival is dit jaar in Amsterdam (18, 19 en 20 mei), Utrecht (8 en 9 juni) én Rotterdam (23 juni). Hier proef je meer dan honderd verschillende gins. En elke smaakt weer anders. De combinaties zijn eindeloos. Vind je favoriet!

ginfestival.nl